Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie małe tanie kolumny ??

Spidi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie jakie małe używane kolumny mógłbym kupić do małego pokoju ok. 12m^2 do 600zł ?? Myślałem o używanych Tannoy M1-M2 albo JBL LX 2001 lub LX 2002 ?? Co myslicie jakie jeszcze produkty używane bym w tej cenie dostał ??

Z góry dzięki pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7602-jakie-ma%C5%82e-tanie-kolumny/

W tej cenie to raczej tylko Tannoy M2. Mam takie w domciu i grają bardzo fajnie. Lekko wysunięta średnica, troche wycofane wysokie tony i bardzo nisko (jak na podstawkowce) schodzący bas, doskonała stereofonia, dynamika. Kolumny trochę "zbyt czyste" do muzyki rockowej, brakuje tzw. brudu ale nie jest najgorzej.

Stałem przed podobnym problemem, kupowałem kolumny do małego pokoju dla syna. Słuchałem Tannoyów ale w sklepach są teraz tylko MXy. Jest to shit straszny. Wiem, że wiele osób chwali sobie M2 (których nie miałem gdzie posłuchać), ale obecne MX2 grają źle.

JBL małych też jakiś sluchałem, również Quadrali (te wypadły całkiem całkiem), Wharfedale (chyba 8.1). W końcu kupiłem dwuletnie Mission m71. Niesamowite, ile basu można wycisnąć z takiego małego czegoś.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 3 tygodnie później...

Do kwietnia: wystraszyłeś mnie swoją oceną kolumn M2. W tej chwili mam kolumny które też grają bardzo ładnie w niskich partiach ale wysokie są beznadziejnie ściszone a zestawowi brak agresji w muzyce rockowej. Jeśli M2 mają te same wady to już nie wiem ile bym musiał dać za używane kolumny żeby wyzwolić się z tej nijakości :/ Planuję zakup wzmacniacza firmy Luxman z lat 80tych, jakie używane kolumny byście mi polecili ? Ale takie agresywne, chodź nie męczące. Słuchałem sobie Tonsil Fenix Sat z luxmanem i powiem szczerze że dźwięk był jak niebo i ziemia do tego co mam w tej chwili. Wyobrażałem sobie że M2 zagrają nawet lepiej a tu zonk.

Ma ktoś luxmana i może mi polecić kolumny podstawkowe do pokoju 3,5 x 3 m grające ładny rock i metal ale nie gasnące przy bluesie czy jazzie ? Tylko takie z charakterem i ładnym sopranem... No i żeby chociaż do 50Hz zchodziły (obecne bardzo głośno nadają nawet przy 40Hz). Najważniejsze żeby były 'czyste i jasne' a nie 'dudniące i ciemne'.

• Redaktorzy

Małe, jasne brzmieniowo i niedudniące? Poszukaj Triangli Titus albo Comette. Pod względem wzorniczym i szbkości basu nie do pominięcia sa Mission 750. Problemem może być cena, ale cuda się zdarzają

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.