Skocz do zawartości
IGNORED

Co kupić: Beyerdynamic T1 czy Sennheiser HD800 ?

Abydos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na tym forum. Jestem jego nowym użytkownikiem.

Mam dylemat jakie kupić słuchawki. Zastanawiam się nad Beyerdynamic T1 i Sennheiser HD800.

Najczęściej słucham muzyki trance, a słuchawki będą podpięte bezpośrednio do karty dźwiękowej Asus Xonar Essence ST.

Co mi radzicie?

Do HD800 trzeba mieć rasowy tor, więc zapomnij o nich raczej. HD650 rzeczywiście można zapodać dźwięk z kompa i to nie zaboli. Pomyślałbym też np. nad Denonami AH-D5000.

HD650 już miałem, a teraz chcę słuchawki co najmniej o klasę lepsze.

Do Michelangelo: Czyżby HD800 z Xonarem ST grał gorzej niż HD650 z tą samą kartą?

PS te forum zjadło mi już 2 posty.

Ehh...Technics RP F30.....do takiej muzy wręcz referencja....których nigdzie nie dostaniesz pewnie niestety :/ odradzam HD800 - jak porządnie podkręcisz zaczną pierdzieć na muzyce trance - nie ma siły... :/

Witam wszystkich na tym forum. Jestem jego nowym użytkownikiem.

Mam dylemat jakie kupić słuchawki. Zastanawiam się nad Beyerdynamic T1 i Sennheiser HD800.

Najczęściej słucham muzyki trance, a słuchawki będą podpięte bezpośrednio do karty dźwiękowej Asus Xonar Essence ST.

Co mi radzicie?

Hd 800 bardzo wymagające, T1 także. Ja na Twoim miejscu bym się nie pchał w słuchawki za 4kzł.

To tak, jakbyś kupił porsche i wsadził fotele i koła od fiata 126p i jeździł po drogach osiedlowych...:)

pozdr

Abydos

A Ty nie możesz po prostu wziąć 4 tysiące (przecież tyle chcesz wydać) pobrać z jednego sklepu za kaucją HD800, pojechać do drugiego sklepu gdzie mają T1 + niezły wzmak, wziąć swoje ulubione płyty i posłuchać ? Albo odwrotnie. Albo pożyczyć za kaucją wzmak (np. od majkela, albo WBA, albo kogokolwiek) i pojechać posłuchać słuchawek ?

To nic nie kosztuje poza czasem. Jest z tego mnóstwo frajdy.

Nie szkoda Ci przyjemności i forsy aby ktoś za Ciebie wybierał ?

Zyzio zawsze napisze o swoich Technicsach, reszta będzie zachwalała albo odradzała te słuchawki, które zna itd.

Ja Ci napiszę, że tylko K-1000 itd :) Nie wiem co to jest muzyka trance, ale jeśli tam jest dużo basu to Grado PS-1000 by się nadały. Tam jest bas dobrze kontrolowany, cokolwiek to może znaczyć :)

Powodzenia

Zyzio zawsze napisze o swoich Technicsach, reszta będzie zachwalała albo odradzała te słuchawki, które zna itd.

Ja Ci napiszę, że tylko K-1000 itd :) Nie wiem co to jest muzyka trance, ale jeśli tam jest dużo basu to Grado PS-1000 by się nadały.

Zyzio napisze o Technicsach, bo nie ma słuchawek z lepszym basem obiektywnie oceniając, kontrola, rozciągnięcie, szybkość.....i akurat w tym wypadku nie ma to nic wspólnego z powiedzeniem, iż każda pliszka swój ogonek chwali :) te Grado jakoś do muzy trance też nie za bardzo :)

Kiedyś, dawno temu na forum....żeby nie było ze tylko zyzio o tych paskudnych F30-stkach gada :))):

Napisano 17.06.2007 - 11:37

Poza głównym tematem (czytać: offtopic)

Ostatnio wpadło mi w ręce takie coś: Audio Technica ATH 700pro - są na allegro za 240pln (!). Właściwie to bardziej kupiłem niż mi wpadło... .

Potrzebna była mi druga para "pomocniczych" słuchawek do celów "rozrywkowych" (wideo i komp.). Pamiętam, że kilka wpisów dotyczących tych słuchawek na forum się pojawiło, jakoś bez większego echa (podobnie będzie zapewne i z tym wpisem). Niby słuchawki pomocnicze ale pierwsze co zrobiłem to testy muzyczne, które zresztą miały być pobieżne i bez audiofilskiego zaangażowania... a tu niespodzianka. Początkowo (zaraz po pierwszym podłączeniu) słuchawki grały bez wyrazu, bez wykopu, płasko i beznamiętnie. Właściwie nawet bardzo się nie rozczarowałem bo super hi-fi do filmów i gier akurat mi nie potrzebne. Zrobiłem przy tym dwa poważne błędy: 1. podłączyłem słuchawki do przedwzmacniacza zamiast do forum 608, 2. zapomniało mi się, że nowe z pudełka czasami nie gra (muszę przyznać, że pierwszy raz zdarzyło mi się żeby miało to aż takie znaczenie). Po pierwszej próbie (może 30min-45min) słuchawki zostawiłem podłączone na cały dzień i zająłem się innymi sprawami (... na kolumnach też trzeba posłuchać przecież). Łącznie słuchawki grały tak sobie na sucho jakieś 12 godzin. Późnym wieczorem (nocą, właściwie) po uczcie muzycznej z wykorzystaniem "najlepszych słuchawek dynamicznych na świecie" Technics RP F30 (to oczywiście jest jawna i bezczelna "prowokacja") wróciłem na chwilę do ATH700pro (tym razem z Forum608). Chwila zamieniła się w chwil parę bo słuchawki przykleiły mi się do głowy i nie chciały "zleźć" przez kilka godzin. Bardzo ładny "plastyczny" i zróżnicowany bas - wiolonczela, kontrabas brzmią doskonale - nie ma mowy o jakimkolwiek buczeniu, podkolorowaniu, czy braku rozdzielczości. Wyczyny perkusyjne brzmią efektownie ale dało się zauważyć, że brakuje jednak trochę siły i potęgi brzmienia, podobne braki da się zauważyć przy symfonice. Tam gdzie Technicsy spokojnie i bez żadnego wysiłku zaczynają dopiero pokazywać co to znaczy prawdziwy bas i dynamika, ATH już się "kończą" (ale to wszystko w porównaniu do "najlepszych słuchawek dynamicznych na świecie"). W kategoriach bezwzględnych jest naprawdę dobrze. Średnica - tu jest bardzo dobrze. Głosy ludzkie, gitara (i ta rockowa i ta klasyczna), fortepian to jest to co 700-setki lubią chyba najbardziej. Mimo, że jest to najważniejszy zakres pasma (i największy atut ATH700) to nie potrafię tu nic więcej konkretnego napisać. Nie udało mi się słuchawek przyłapać na jakichkolwiek większych błędach. Jest należyta barwa (i zróżnicowanie) i przede wszystkim dobre proporcje w stosunku do reszty zakresów. Po prostu średnica jest dobra - kiedy nie jest dobra to coś tak "ogólnie" zaczyna nie pasować - tu pasuje doskonale. Nieumiejętność konkretnego zdefiniowania wad/zalet średnicy wynika zapewne z mojego braku doświadczenia/osłuchania w porównaniu do audiofilów bardziej doświadczonych ale to już inny temat. Coś "nie pasowało" np.: przy HD580 i był to główny powód, dla którego pozbyłem się tych słuchawek.

Tony wysokie doskonale uzupełniają całą resztę, są dobrze "sklejone" ze średnicą. Trąbka, najwyższe rejestry skrzypiec - rewelacyjne. Wszelkiego rodzaju perkusyjne "przeszkadzajki" doskonale słyszalne, żadnego jednostajnego "sypania piachem" i co jeszcze raz podkreślam należyte proporcje w stosunku do reszty.

Przestrzeń – po prostu dobra, nie wybitna, nie mierna - dobra i tyle. W porównaniu "do najlepszych słuchawek dynamicznych na świecie" znowu sporo brakuje ale da się wytrzymać.

Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że ATH 700pro są to te same słuchawki co Denon DN HP 1000 (lub raczej odwrotnie) a przy tym dwa razy tańsze (na naszym Allegro przynajmniej).

Słuchawki raczej forum nie zawojują - nie są "guru approved" - mimo wszystko są to warte uwagi słuchawki klasy średniej a za 240zł to w ogóle rewelacja (moim zdaniem lepsze od HD580, które jednak przez 2 lata intensywnego używania bardzo "znielubiłem" więc nie jestem całkiem obiektywny).

Przypominam, że to wszystko "poza głównym tematem" bo zarówno ja jak i ATH700 "odstajemy" trochę od np.: takich GS1000 (cenowo przynajmniej) - mimo wszystko mam nadzieję, że powyższa pisanina nie zostanie mi poczytana jako zaśmiecanie wątku.

Dziękuję za odpowiedzi. Wychodzi na to że się wstrzymam z zakupem i poczekam aż w moim życiu pojawi się więcej pieniędzy (żeby było też na wzmacniacz).

Do HD800 i T1 potrzebujesz super toru za duza kase. Jesli to ma byc glowny system odsluchowy to jednak przetwornik bylby lepszy niz karta no i wzmacniacz . Przerabialem temat i dla mnie duza roznica na plus.

Caly system pod te sluchawki bedzie dosc drogi. Moim zdaniem powinienes sie zastanowic czy nie lepiej wejsc w oczko nizej - np. Denon+przetwornik np. Benchmark i wzmacniacz sluchawkowy.

No i odsluch to obowiazek bo moze sie okazac, ze te sluchawki nie beda do konca sprawdzac sie w Twojej muzyce. Moim zdaniem HD800 dadza ci wiecej przestrzeni w Trance, ale bas to chyba raczej trzeba szukac gdzie indziej.

Opcja Nr2 poszukac sluchawek latwych do napedzenia - jasne, ze lepiej zagraja ze wzmacniaczem ale to nie bedzie taka przepasc jak np 600 Ohm sluchawki z "dziurki" w karcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.