Skocz do zawartości
IGNORED

Rezonans obudowy bass refleks

EMiL

Rekomendowane odpowiedzi

Koleżanki i Koledzy,

chciałbym podjąć temat, który poruszany na forum (chyba) jeszcze nie był.

Załączone charakterystyki dotyczą trzech monitorów dynaudio, pomiary ze Stereophile'a:

1. excite x12

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. focus 140

Ukryta Zawartość

3. confidence C1

Ukryta Zawartość

Dynaudio w każdej z powyższych kolumn stosuje identyczne wytłumienie obudowy: 4mm maty bitumicznej na ściankach bocznych, 2cm gąbki na wszystkich ściankach i chmurka sztucznej wełny za wooferem. Wytłumienie jest więc zgodne ze "sztuką" i trudno w tej materii cokolwiek producentowi zarzucić. Metodologia pomiarów też jest ta sama.

Czerwone części wykresów przedstawiają zysk z obudowy bass refleks.

Z czego pochodzą rezonanse w okolicach 500 - 800Hz sięgające nawet -10dB (przypadek C1) względem charakterystyki woofera? Z obudowy a może powstają w samej rurce?

Emil

post-2919-088011300 1293664826_thumb.jpg

post-2919-079401800 1293664842_thumb.jpg

post-2919-020877200 1293664857_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/76179-rezonans-obudowy-bass-refleks/

Sprawa jest dosyć prosta otwory są dosyć duże i dlatego obudowa poza tym że jest obudowa z otworem działa również jak obudowa labiryntowa. Drugi rezonans wynika z długości labiryntu który tworzy otwór BR. Ponieważ otwory znajdują się z tyłu a ten rezonans jest dosyć wysoko wpływ tego rezonansu nie jest tak duży jakby wynikało to z pomiarów.

Moja opinia jest taka, że niezależnie od figo fago w rurce, rachunek zysków i strat jest na plus. Poziom energetyczny najniższego pasma jest bardzo ważny dla człowieka i dzięki BR zostaje on mocno poprawiony. Kolumny głośnikowe to jeden wielki kompromis...

Moja opinia jest taka, że niezależnie od figo fago w rurce, rachunek zysków i strat jest na plus. Poziom energetyczny najniższego pasma jest bardzo ważny dla człowieka i dzięki BR zostaje on mocno poprawiony. Kolumny głośnikowe to jeden wielki kompromis...

Jasne, rurka czy rezonator w innej postaci zwłaszcza w przypadku niewielkich wooferów jest potrzebny. Jak pokazują pomiary wyżej rurka potrafi "śpiewać" sama z siebie;)

Sprawa jest dosyć prosta otwory są dosyć duże i dlatego obudowa poza tym że jest obudowa z otworem działa również jak obudowa labiryntowa. Drugi rezonans wynika z długości labiryntu który tworzy otwór BR. Ponieważ otwory znajdują się z tyłu a ten rezonans jest dosyć wysoko wpływ tego rezonansu nie jest tak duży jakby wynikało to z pomiarów.

drugi rezonans powstaje gdy RB jest strojony w rezonans głośnika lub wyżej a rozsuniecie wierzchołków zależne do długości tunelu

strojenie BR poniżej rezonansu głośnika nie powoduje powstania drugiego wierzchołka tylko skąd wziąć głośnik grający efektywnie do własnego rezonansu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Czerwone części wykresów przedstawiają zysk z obudowy bass refleks.

Z czego pochodzą rezonanse w okolicach 500 - 800Hz sięgające nawet -10dB (przypadek C1) względem charakterystyki woofera? Z obudowy a może powstają w samej rurce?

Emil

Czerwone wykresy to pomiar promieniowania portu bass-reflex zdjęty w polu bliskim. Częśc niebieska wykresu to pomiar promieniowania głosnika w polu bliskim, a czarną linia oznaczono przebieg wypadkowy charakterystyki promieniowania otworu i głosnika.

Tunel b-r posiada rezonans własny zalezny od proporcji jego przekroju do długości i interakcji z objętosića obudowy i Fs głosnika.

Te poszarpane piki rezonansowe na wykresie promieniowania tunelu znacznie wyżej ponad czestotliwością jego rezonansu podstawowego to wypromieniowane mody własne tunelu b-r. Zależą one od wymiarów fizycznych tunelu b-r w interakcji z okreslonym głosnikiem w określonej obudowie. Prosty program do symulacji b-r o nazwie WinISD Pro Alpha podaje czestotliwosć pierwszego rezonansu (pierwszą harmoniczną) tunelu b-r zależnego od jego fizycznej wielkosci (objętości powietrza w tunelu) w interakcji z rezonansem podstawowym głosnika w obudowie.

Jeśli tunel wychodzi na tylną scianę obudowy to mody rezonansowe tunelu b-r wypadające powyżej kilkuset hz sa skutecznie tłumione przez wymiary zewnetrzne obudowy. Na wykresach pomiarów sa widoczne ponieważ mikrofon zbiera rezonans w polu bliskim otworu b-r i w polu bliskim głośnika - z odległoscji centymetrów od żródła fali.

W praktyce taki szczyt rezonansowy na 800-1200 Hz może być dokuczliwy jesli otwór wychodzi z przodu zestawu albo jest silny i obejmuje na tyle wysokie pasmo żeby zaznaczał sie na wykresie charakterystyki podstawowej.

Czy membrana bierna też może wypromieniować szkodliwe rezonanse powstające wewnątrz obudowy?

Membrana ma zazwyczaj znacznie wiekszą masę ruchomą i mnijeszy wymiar fizyczny (jest płaska) niż tunel b-r. Nie ma objętosci tunelu któa generuje rezonansy. Dlatego jej mody wypadają bardzo blisko rezonansu podstawowego. Ale sam kształt przebiegu cisnienia akustycznego od rezonansu membrany jest inny ze względu na znacznie większą masę drgająca membrany w porównaniu z typowymi tunelami b-r.

To rezonanse piszczałkowe, znana przypadłość bass-refleksów, od której wolna jest membrana bierna.

Tylko że kawałek plastikowej rurki jest dużo tańszy ;)

Próbowałem membrany biernej i zrezygnowałem z tego rozwiązania. Bass Reflex jest zdecydowanie lepszy.

Mógłbyś opisać różnice w brzmieniu membrany biernej i basrefleksu?

Perkusja brzmiała jakby ktoś walił w gumowy bęben. Brzmiało to dosyć nienaturalnie. Podejrzewam że zależy to od parametrów samej membrany. Ja stosowałem Daytona SD215PR. Być może membrana była za duża w stosunku do głośnika. W każdym bądź razie zniechęciłem się do membrany biernej.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Perkusja brzmiała jakby ktoś walił w gumowy bęben. Brzmiało to dosyć nienaturalnie. Podejrzewam że zależy to od parametrów samej membrany. Ja stosowałem Daytona SD215PR. Być może membrana była za duża w stosunku do głośnika. W każdym bądź razie zniechęciłem się do membrany biernej.

Ponoć Misiomor stosuje tylko membranę bierną.

Co kto lubi - furkotanie BR, zwłaszcza takiego o małej średnicy - 5cm dla głośnika 18cm może "przyspieszać" niektórym dźwięk i przesiadka na MB będzie wtedy odbierana jako krok w tył. Pamiętac należy, że symulatory dopuszczają prędkość powietrza w rurze na poziomie c/10 a to oznacza 35m/s = 126km/h.

Mój kumpel miał kiedyś Sonus Faber Extrema. Tam była membrana bierna. Kilka razy słuchałem ich u niego i efekt "gumowego basu" nie występował. Więc może to tylko kwestia aplikacji?

Parametrycznie jest to zupełnie normalne strojenie, 350cm2 Sdp a więc coś w okolicach 10-calowca, Vap=130dm3 w budzie 20dm3 to też nic niezwykłego - rozsunięcie rezonansów Fp i Fb będzie 2.74 raza. Fb jest w okolicach 40Hz a więc musieli dołożyć coś koło 100g do B139. Jedyne co różni SF Extrema od normalnych kolumn z MB to obecność napędu MB i możliwość jej regulowanego tłumienia przez zwieranie uzwojenia różnymi rezystancjami - od zwarcia do rozwarcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.