Skocz do zawartości
IGNORED

Który amplituner najlepiej zagra w stereo ? cena do 1500 zł

Radi 83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Rozważam zakup amplitunera który głownie będzie służył do słuchania muzyki (wiem wiem, lepiej wzmacniacz stereo :P) ale jednak muszę wybrać z amplitunerów KD. Budżet jak w temacie, może być nowy jak i używany, jakie byście polecili w tej cenie ? Muzyka jakiej słucham to dance, house, r'b, pop i trochę hip hop. Oto moje typy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, że zaraz pojawią się stękania, że to, że tamto, ale jak do tej pory przerzuciłem kilkanaście amplitunerów o wartości od 500 zł do 10.000 zł i najlepsze wrażenie (cena/jakość) robi na mnie Onkyo TX-SR 804. Ciężko trafić na allegro, ale jak już się pojawi to myślę, że za te 1500 zł jest szansa go kupić. Co do nowszych modeli Onkyo, to mam bezpośrednie doświadczenie z Onkyo TX-SR 806 (gra u mojego ojca) i od niedawna u znajomego - Onkyo TX-SR 808. Co do niewiele młodszego w stosunku do 804 - modelu 805 to rzeczywiście od strony technicznej (porównanie budowy wewnętrznej i samej masy sprzętu) powinien grać lepiej, tylko co z tego kiedy właśnie dlatego do dziś gram na 804 bo akurat ochota zmiany na 805 odpadła mi zaraz po odsłuchu, a w tamtym czasie 805 kosztował nowy na allegro 2400 zł i nic to nie dało, bo przecież nie o budowę chodzi a o dźwięk. 805 sprawiał wrażenie maszyny do kina domowego o ciut większej mocy, ale pozbawionej niestety subtelności, detali i muzykalności. Podobne odczucia wynikają z recenzji tego sprzętu w hi-fi choice. Uważam, że jak już dokładać to do aktualnej nowości - 808. Jego brzmienie jest zbliżone do 804 ale jest jeszcze większa moc (choć nie wiem kto miałby ochotę to wykorzystywać) a ilość dekoderów i bajerów jest przeogromna, natomiast to co najważniejsze, czyli muzykalność jest jak z najlepszych lat Onkyo (czytaj z czasów INTEGRA).

Tak swoją drogą, to jeśli 805 kosztował nowy 2400 zł a 804 kosztował 3999 zł po promocji, to teoretycznie używany 804 powinien być droższy od 805...ale to tylko teoria bo bardziej chodziło o kursy walut niż realną wartość sprzętu, tak czy siak za 1500 zł ciężko jest kupić coś dobrego, bo kto sensownie myślący chciałby sprzedawć dobry sprzęt za 1500 zł i dokładają 3 razy tyle nie odczuwać wyraźnej poprawy. Tak na marginesie to wg mnie brzmienie np. Denona 4808 który kosztuje pod 10.000 zł jest na poziomie raczej nie lepszym od 804 a patrząc na cenę powinna być przepaść...może to kwestia gustu....

@up

potwierdzam ze onkyo 804 i 803 (ta sama sekcja audio) w stereo graja bardzo fajnie. Dziwi mnie tylko ze w porownaniu 804 vs 805 ten pierwszy wypada lepiej. Niestety nie mialem przyjemnosci odluchu 805 ale myslalem ze to 804 z poprawionym audio a zwlaszcza z duzo lepszym zasilaniem

Radi nie kupuj amplitunera AV. Jeśli, jak sam piszesz, GŁÓWNIE do słuchania muzyki, to daj sobie siana z amplitunerami AV i kup wzmacniacz stereo. Jakikolwiek. Ewentualnie kup ten amplituner, a za rok, dwa i tak go sprzedasz i wymienisz na stereo :) Za 1,5 tys. możesz kupić całkiem fajny wzmacniacz stereo.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Dzięki zw wszystkie sugestie, ale jak na razie nie ma na Allegro tych onkyo jest jakaś 805 ale kosztuje 3 tyś

Może ktoś się odniesie do tej propozycji:

Ukryta Zawartość

A jeśli już bym miał brać stereo to amplituner stereo bo chciałbym mieć również radio.

Ukryta Zawartość

Jest jeden, który w zakładanym budżecie będzie moim zdaniem najlepszym wyborem.

Wybitnie muzykalny, gra w stereo jak niezła integra a kino to dla niego dodatek.

Na myśli mam Arcam'a AVR200. Ten idealnie mieści się w zakładanym budżecie.

Jeśli chodzi o kino - pewnie inne klocki, typowo kinowe będą lepsze.

Ale jeśli chodzi o muzykę - żaden z amplitunerów w podobnej kwocie nie zbliży się do niego.

Słyszałem polecane wszem i wobec onkyo 905 i nie zrobił na mnie większego wrażenia.

Natomiast wspomniany Arcam, mimo iż na codzień obcuję z zestawem kilkakrotnie droższym (przedwzmacniacz/procesor + końcówki mocy), wywarł na mnie ogromne wrażenie i cały czas się zastanawiam czy go sobie nie kupić :)

Popieram kolegę wyżej. Mam możliwość odsłuchu modelu niżej AVR100 i też robi bardzo pozytywne wrażenie przy odsłuchu płyt CD.

To nawet nie tyle model niżej, co poprzednik :)

Więc z tego co wiem, sekcja analogowa się nie różni w tych dwóch modelach.

To nawet nie tyle model niżej, co poprzednik :)

Więc z tego co wiem, sekcja analogowa się nie różni w tych dwóch modelach.

A to ciekawe :-) Muszę troszkę doczytać na temat tego modelu, ogólnie pozytywne zaskoczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.