Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD145 MKII - kable

vacuum

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytan do użytkowników Thorensów 145, 160 i pokrewnych.

Posiadam model 145 MKII - chciałbym wyprowadzić osobne uziemienie do wzmacniacza ale nie bardzo wiem jak to najlepiej zrobić? czy ktoś przeprowadził już u siebie taką modyfikację?

Do czego podłaczyc uziemienie? Masa ramienia i obudowy?

Chcialbym tez wymienic kable prowadzące do przedwzmacniacza... orginalne kabelki czasami trochę trzeszczą i nie zawsze kontaktują. I tutaj pojawia się pytanie - czy lepiej wywiercić w obudowie otwory i założyć porządne, złocone gniazda RCA, czy też aby uniknąć konieczności tworzenia kolejnych "punktów", lepiej obciąć wtyczki z kabelka RCA (zakupiłem w tym celu RCA-RCA gramofonowy MONACOR z uziemieniem) i wlutowac kabel bezpośrednio w gramofonie?

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/76213-thorens-td145-mkii-kable/

W środku masz takie plastikowe pudełeczko do którego dochodzą kabelki z ramienia. Jest tam też kabelek od subchassis dochodzi on do metalowej wypustki chassis i to jest połączone z masą sygnału. tu możesz rozdzielić masy. Lut jest zawsze pewniejszy od gniazda więc jeśli ci specjalnie nie żal kabla to lepiej go wlutować bezpośrednio na miejsce oryginalnego. jeśli chciałbyś montować gniazda rca to raczej bezpośrednio to przewodów ramienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To zdjęcie z theanalogdept. Widać tam to "pudełeczko" i kabelki o których piszę.

To znaczy dla pełnej jasności - z ramienia wychodzą 4 przewody sygnałowe oraz przewód masy ramienia. Masa ramienia łączy się z wypustką chassis i kabelkiem od subchassis. to wszystko oryginalnie jest połączone z masą sygnału (chyba tylko z jednym z kanałów). To połączenie likwidujesz i połączone masy ramienia chassis i subchassis wyprowadzasz oddzielnym przewodem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@Bat, dzięki za cenne uwagi! a te kabelki mają jakieś kolory? jeśli tak, byłbyś w stanie rozpisać to kolorami jakos żebym nie namieszał? :) Robiłem wcześniej podobną modyfikację w LENCO i podziałało rewelacyjnie, tylko nie wiem czy kolory kabli w Thorensach i LENCO sa tozsame? ;) Z gory dzięki!

V

Niestety nie pamiętam jak było w oryginale bo ja trochę temu wymieniłem ramię na sme i tam masa jest wyprowadzona osobno. Nie powinieneś mieć jednak żadnych problemów. Masa ramienia jest połączona z chassis. Natomiast przewody sygnałowe po prostu przelutujesz.

Rozkręć to "pudełeczko" i wszystko będzie jasne.

Tak troszke odbiegająć od tematu postu, jakie ramię SME montowales? sciagales skads nowe czy udalo Ci sie kupic uzywke na ebayu? i jak oceniasz roznice w dzwieku pomiedzy orginalnym ramieniem Thorensa a SME? jest o co powalczyć? ;)

Pozdrawiam sylwestrowo!

V

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.