Skocz do zawartości
IGNORED

Co byście wybrali do słuchania muzyki?

MohSETH

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa przedstawia się następująco Mam kupione Kody Harmony 2000B poluję teraz na jakiegoś Rotela do nich. Jednak jest szansa kupna manty v5 i oddania Kody. Powiedzcie mi co wybrać do Rocka, popu, dance techno, elektronicznej, zresztą słucham każdej muzyki. Pokój ma 15m2?

ROtela zakup ta mante sobie odpusc

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Kody to bardzo fajne kolumny(miałem je swego czasu, nawet gdzieś są tu zdjęcia i opis), które jednak potrzebują trochę mocniejszej elektroniki, i na pewno nie ciemnej. Bardzo dobrze czują się w jazzie, muzyce akustycznej, delikatniejszym rocku. W pozostałych gatunkach nie będzie tragedii, ale też już to nie będzie to. Z bardziej uniwersalnych kolumn to może poszukaj czegoś z marki Paradigm.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Na Wzmacniacz mogę wydać 500 zł więc RA-01 odpada... Znowu mi mieszacie... Paradigm... Nic o nich nie wiem.

Violet a słuchałeś Kody z elektroniczną muzyką typu J.M. Jarre. Michael Jackson, Madonna?

Te Kody to bardzo fajne kolumny. Ale widzę je raczej do bardziej wyrafinowanej muzyki - jazzu, wokalnej itp. Ze względu na niską efektywność potrzebują bardzo mocnego, jasno grającego wzmacniacza. Jest mnóstwo takich wzmacniaczy na allegro w całkiem sensownych cenach. Mam wrażenie że się nimi rozczarowałeś i ich charakter Ci nie pasuje. Więc możesz wymienić je na bardziej rockowe kolumny - wysokoefektywne - jak paradigm, klipsch, focal, cervin vega, jbl, infinity itp. Albo dokupić im mocny wzmacniacz. Albo (i to wydaje mi się najtrafniejsze) dokupić im subwoofer do przenoszenia basu, żeby trochę je odciążyć. Bo słuchanie rocka na niskoefektywnych i całkiem wyrafinowanych monitorkach - to chyba nie jest najszczęśliwszy pomysł. A mały aktywny sub robi cuda w takich sytuacjach.

za 500zł możesz kupć rotela 930ax a moze nawet 971(według mnie jest lepszy od ra-01) jesli chodzi o paradigmy to miałem studio 40v3 super kolumny i z elektroniką rotela bardzo fajnie się zgrywają.

Kody 2000B nawet nie słuchałem, stoją zapakowane:) Także nie wiem czy jestem rozczarowany. Wiem, że nie podobał mi się dźwięk BR5 w połączeniu z Rotelem... Dlatego szukam czegoś innego... Najbardziej Podobała mi się Yamaha PC, i rozważam jej zakup lecz z drugiej strony chciałbym spróbować czegoś nowego...

BR5 słuchałem z rotelem 920-ax... Dźwięk był zlany, zero szczegółów, za bardzo rozlazły, wylewający się bas. Jedynie co to w filmach fajnie się oglądało i słuchało. Nie było rodzaju muzyki, który dobrze by się słuchało. Na PianoCrafcie nawet gothic rock brzmiał w porządku.

No i dalej szukam...

Sytuacja wygląda tak : masz Koda Harmony których nie rozpakowałeś - więc tak naprawdę, w głębi serca, chyba wcale nie chcesz ich słuchać. Nie podoba Ci się dźwięk BR5 z Rotelem 920 - których nie masz. Podoba Ci się dźwięk z Pianocrafta, którego nie masz. Wiem, wiem, wiem !!! Sprzedaj te Kody (lub wyrzuć jak Cię stać) i kup sobie Pianocrafta ! Mam wrażenie że to jest właśnie Twoje ukryte marzenie. Więc je zrealizuj - a nie wypisuj różnych konfiguracji które Ci się nie spodobały. I na pewno nie rozpakowuj czasem tych kolumn Kody - (przecież niektórym się podobały a innym nie, więc tak naprawdę nie wiadomo co o nich myśleć i co z nimi robić ...). Bądź twardy ! Pozbądź się ich !

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A może nie tu jest pies pogrzebany? Może to niezdecydowanie bieże się z tego, że budżet wynosi 500 zł, a oczekiwania co do dżwięku 5000 zł? W takim przypadku bez weryfikacji się nie obejdzie - albo budżetu albo oczekiwań, a może obu tych rzeczy jednocześnie.

Przychylam sie do zdania kolegi justas32. Jak ci pasuje Piano brzmieniowo do muzyki której słuchasz to kup bo choćby nie był idealny to jak chcesz go mieć to i tak mu wybaczysz. Jak gra Piano wiem bo mam.

Przyznajcie sie tak bez bicia czy znacie audiofila z kolumnami zapakowanymi w kartony !!! przecie to masochizm !

Zeby miec trzebna chciec a nastepnie realizowac nie inaczej.

robix

1. Słyszałem wielokrotnie o tzw. "kocu" zdejmowanym z kolumn po wymianie np. wzmacniacza. Ale nigdy nie słyszałem jeszcze o pudle kartonowym nie zdejmowanym z kolumn. Może to taki wyższy poziom audiofilii, na który niestety jeszcze nie wszedłem ...

2. Jak można chcieć dźwięku z pianocrafta, mając dużo lepsze kolumny - i do tego nie rozpakowując ich ?

3. Wiem jak kupić pianocrafta za 500 zł ! Trzeba pójść do supermarketu z gwoździem. Następnie porysować nim i podłubać wybranego pianocrafta. A później zgłosić się na wyprzedaż i kupić go za 500 zł !

• Użytkownicy+

Rotel z rozlazłym basem ? Nie znam tego modelu, ale musiał być uszkodzony (wyschnięte kondensatory, czy co ?). Rotel może mieć milion wad, ale kontrolę na basie ma WZORCOWĄ! Inną możliwością jest zła akustyka, lub kable. No chyba, że ten model, to wypadek przy pracy. Kup inny model Rotela i będzie super.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.