Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór niedrogiego odtwarzacza CD

Audiotechnology

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Z góry chciałem życzyć wszystkim wszystkiego najlepszego z nowym rokiem :)

Przez ostatnie kilka dni rozważam kupno nowego odtwarzacza CD do mojego zestawu. Interesują mnie raczej budżetówki do 300zł używane. Do tej pory w miarę moich testów bardzo dobrze wypadł Sony CDP-XE220 połączony toslinkiem do amplitunera, bardzo spodobała mi się tam przestrzeń która na prawdę można było odczuć, oraz dobry bas.

Zestaw:

Denon AVR1802 + Tannoy M3

Rodzaj muzyki:

Najczęściej Rock, Jazz, Blues, Swing

Obecnie posiadane odtwarzacze:

*Akai CD55 (gra nawet nieźle, lecz mechanika, zasilacz i obudowa jest licha. Jednak czytając opinie o niezłym laserze - KSS150A oraz DAC-u postanowiłem go trochę poprzerabiać)

*Pioneer PDR-W739 (środek i dynamika zbyt bardzo patetyczna, dźwięk typowo studyjny - zbyt suchy i szczegółowy, używam jako przegrywarki CD Audio)

*JVC XL-V251 (Bardzo fajny bas, niezła mechanika, lecz dźwięk mało szczegółowy, pozbawiony ciepła - obecnie nieużywany)

https://www.audiostereo.pl/topic/76309-wyb%C3%B3r-niedrogiego-odtwarzacza-cd/

temat nie tak dawno był

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

polecam ten odtwarzacz co tam polecam

tamten nieaktywny masz nowy

Ukryta Zawartość

jak tak lubisz opinie to masz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czym się dokładnie różnią A od D? Dodam że po konsultacji z gościem z RMS.pl (przy okazji zakupu kabla głośnikowego) doradził mi że z tannoyami fajnie grają starsze Marantze, polecił model CD63 MK II, lecz z tego co widzę na allegro - swoje kosztuje :)

że niby wersja 770D ma lepsze kondensatory (nieduża różnica jeszcze raz)

Ukryta Zawartość

wszystko dobrze ale to aukcja cena jeszcze skoczy

jeden i drugi CDek dobry

pozdro

Ukryta Zawartość

No ba... pewnie że by było fajnie z buforkiem lampowym CD'ka mieć, słyszałem nieraz, brzmienie pełne, ciepłe ahh... :):):) Niestety nie ma nic od razu, trzeba powoli i cierpliwie piąć się po audiofilskiej drabince coraz wyżej i puki co pytam - Czy ten technics SL-PS770 jest na pewno dobrym odtwarzaczem? :)

Jutro jeszcze śmignę po komisach i zobaczę co mają...

P.S.

Pytam bo miałem SL-PG390 i 590 - tragedia, tak sztucznej gitary chyba na żadnym innym urządzeniu nie da się wygenerować, bas udaje, że jest szybki a tak w ogóle - go nie ma...

seria PG to tragedia jak mówisz

SL-PS770 to inna bajka

kiedyś na allegro trafił się sl-ps7 (wart ok 700zł) poszedł za niecałe 200zł

ale to już historia

770 możesz śmiało brać

Miałem SL-PS770A i trochę mnie dziwi takie polecanie. Jak dla mnie był to odtwarzacz grający bardzo przeciętnie. Matowa średnica, góra bez wyrazu, trochę zbita, bas jakby za "lekki", odchudzony. Praktycznie nic mi się w tym odtwarzaczu nie podobało.

jak się go podłączy do gównianego wzmacniacza i kolumn to tak jest

na samym początku podałem link

Ukryta Zawartość

i tam chłopaki polecają różne różniste klocki

Ukryta Zawartość

Rafał -> a z czym porównywałeś i co byś polecał? Nie lubię suszy na pustyni, musi być w miarę muzykalnie i ciepło, ogólnie wiele zależy od miłego wypełnienia basu, czego wiele odtwarzaczy nie posiada...

Niczego nie polecę, bo odtwarzacze CD to nie mój target ;) Nie mam dużego porównania, w każdym razie ten odtwarzacz grał mi właśnie sucho, płasko i przeciętnie. Sprzedałem go po tym, jak porównałem z tanim DVD Samsunga... i Samsung grał bardziej muzykalnie, chociaż może nie lepiej. Nie sądzę, żeby to był efekt słabego wzmacniacza, bo sprawdzałem na kilku całkiem niezłych. Zdecydowanie najgorzej było ze wzmakiem Technicsa "do kompletu" - SU-V620. To połączenie zabija nudą ;)

no to właśnie V620 wszystko zepsuł

cóż

i wszystkie starania CD nawet dobrego i bardzo dobrego (różnych firm) poszły by na marne z powodu wzmacniacza grającego w klasie B (tylko proszę nie pytajcie o to ze zdziwieniem)

pozdro

No własnie... wzmacniacz jest też bardzo ważny... Niektórzy mnie pytają, czemu kupiłem wzmacniacz do kina domowego... bo przy odsłuchu stereofonicznym rozwalił bardzo dużo wzmacniaczy, co mnie niesamowicie zdziwiło. Pracuje sobie maszyna w trybie stereo, gra rewelacyjnie, ma bardzo dobry DAC, i co dla niektórych da wiele do myślenia - w Tannoyach M3 jest dużo dynamicznego basu, bardzo dużo... (choć nie wiem czemu - są tacy, którzy piszą że one basu nie mają).

Kiedyś myślałem, co to za różnica takie CD nie takie CD... ważna jest płyta... puki nie nabyłem Denona, zmiana każdego kabla jest odczuwalna (oczywiście poza optycznymi i coaxialnymi). Ale dalej nie rozumiem fenomenu, dlaczego nawet przy użyciu złącza cyfrowego (pracuje DAC w Denonie) jest tak zauważalna różnica... Widać, to co kiedyś uważałem za plotki... transport ma znaczenie... zasilanie ma znaczenie, staje się prawdą.

Dlatego teraz tak kurczowo poszukuję dobrego CD.

Po wizycie w 2 komisach, z technicsów - tylko SL-PG... Jutro kolejne 2 do obadania :)

No własnie... wzmacniacz jest też bardzo ważny... Niektórzy mnie pytają, czemu kupiłem wzmacniacz do kina domowego... bo przy odsłuchu stereofonicznym rozwalił bardzo dużo wzmacniaczy, co mnie niesamowicie zdziwiło.

Porownywales sam? Czy przeczytales na Forum HDTV? Bo tam tez jest duzo takich słuchaczy twierdzacych ze ampli w trybie stereo gra tak samo jak klasyczny wzmacniacz.

?👈

Otóż drogi kolego: porównywałem sam... wg opinii pewnego "kolegi" innego forum kupiłem SU-500 który ponoć grał rewelacyjnie, grał jak gówno... dałem 100zł a gdybym widział co to za wzmacniacz, to 20zł bym nie dał (wolał bym już przepić)... Słuchałem kilkunastu wzmaków przez ponad rok, chcąc sobie coś konkretnego wybrać, jedyne co mi przypadło do gustu to PMA5003 Marantza i właśnie ten Denon... lecz ze względu na dostępność oraz możliwości - wybrałem Denona :)

Otóż drogi kolego: porównywałem sam... wg opinii pewnego "kolegi" innego forum kupiłem SU-500 który ponoć grał rewelacyjnie, grał jak gówno... dałem 100zł a gdybym widział co to za wzmacniacz, to 20zł bym nie dał (wolał bym już przepić)... Słuchałem kilkunastu wzmaków przez ponad rok, chcąc sobie coś konkretnego wybrać, jedyne co mi przypadło do gustu to PMA5003 Marantza i właśnie ten Denon... lecz ze względu na dostępność oraz możliwości - wybrałem Denona :)

No to jesli kupiles starego technicsa za 100zl to nie oczekuj rewelacji. PM5003 to tez slaby wzmacnaicz wiec dziwne aby zagral na jakims przyzwoitym poziomie. Podjeles poprostu pochopnie decyzje.

?👈

Ale ja napisałem, że ten SU-V620 był najgorszy, poza tym były różne inne, znacznie lepsze i wyżej cenione ;) Najdłużej ten cedek grał u mnie z Yamahą A-1020, która nie jest niby żadnym hajendem, ale swoją klasę ma i raczej nie zepsuje brzmienia tego odtwarzacza.

Z ciekawości aż poszukałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) HFM od czasu do czasu czytuje i raczej szczerze oceniają :)

Choć z tym: brzmienie stereo - hi-end to trochę przewalili, oczywiście nie mówię wobec tego że gra źle - jak na mój gust, gra dokładnie tak jak chciałem - dynamicznie i zrównoważenie, bez żadnych sztucznych loudnesów...

Ukryta Zawartość

Tzn wiesz, może chodziło im o to że zasługuje na wyżej niż 5 jesli chodzi o cenę za jaką można go nabyc, bo przecież każde testowane urządzenie jest oceniane "jak na swoją cenę"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.