Skocz do zawartości
IGNORED

przydźwięk w wysokich tonach

tomma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem iż założę wątek - podpinanie pod inne nie daje rezultatu:), ale do rzeczy: Jestem posiadaczem od miesiąca Reloopa rp 6000, zakupiłem go w ramach "nie dużych pieniędzy - a nowe". Po wstępnych regulacjach - czas ok 2 dni, i bez wagi (wiem...wiem...), ustawiłem jako tako wkładkę, ramię, VTA, ...i jakoś nie mogę dojść do porozumienia z dźwiękiem. Wkładka jaką zakupiłem razem z gramofonem to niestety Numark Cs1. Martwi mnie ogromny nacisk 3-6 g, ale poniżej 3 g to ...to w ogóle nie grało.., jest na 3,5 i coś tam gra. Ale wracam do meritum mianowicie, w nagraniach dobrych wytwórni z okresu 1977-1989 w wysokich tonach pojawiają się przydźwięki, lekko bolesne dla ucha, w nowych nagraniach występuje to jakby mniej natarczywie- ale jednak występuje. Nie wiem jak się tego pozbyć - w którym kierunku regulować?

https://www.audiostereo.pl/topic/76405-przyd%C5%BAwi%C4%99k-w-wysokich-tonach/

przydźwięki = sybilanty i posykiwania ?

ja bym zmienił wkładkę na lepszą to po 1wsze, po 2gie, w gramofonie nie ustawia się 'jako tako'tam wszystko musi być ustawione co do milimetra

audiokarma.org

posykiwania......tak coś w tym stylu:), ewidentnie słychać cyknięcie, a nie płynne rozejście się wysokiego tonu - sybilant. Co do milimetra to z tą wkładką tak nie do końca się da- jest na stałe, ale zmiana tak - tylko nie wiem na co - oczytałem się, i jestem nadal głupi:)

Po prostu mając w pamięci Daniela, czy nawet mojego ostatniego AKAI - tam gramofony jakby nie potrzebowały większego ustawiania- po prostu grały, i to zawodowo...albo po prostu tak sobie to kiedyś wyimaginowałem :), no tak czy inaczej, zakładając że zmienię wkładkę (jakaś rzeczowa sugestia max 350zł), to czemu na tej obecnej trudno mi się pozbyć tego hałasu?

czy nie mylisz przydźwięku ze zniekształceniami z rowka.

Przydzwięk to zjawisko towarzyszące zwykle cały czas ,jakby stała nośna nie modulowana.

Natomiast to co opisujesz, to raczej efekt "wyrycia" rowka od wielokrotnych odsłuchów.Tym bardziej że teraz uzywasz igły płytko wchodżącej w rowek.Płytko i z dużym naciskiem,Dla zachowania zbioru płyt, pozbądź sie tej wkładki.

hm..ok, to nie dotyczy wyrycia rowka, gdyż występuje to na płytach nowych- tak jak napisałam - jest mniej wyczuwalne, ale jest. Starsze płyty dużo gorzej grają, gdyż do wysokiego tonu dochodzi nagle jego ścięcie.... i tak słuchając STYX, i nr mr.roboto....który to pamiętam z początku lat 80 jak siedziałem przy tej płycie i ciarki mnie przechodziły (miałem kilka lat), to teraz ciarki mnie przechodzą jak słyszę cyt!, zamiast ssssssyk, :), trudno to zobrazować:), bo poza końcówkami - sybilantami, jest ok.

reasumując: wkładka jest stała - nie ustawię jej, nacisk w sumie prawidłowy, antyskating ok, VTA - no tu różnie:)( w sensie regulowałem jak się da:)) - tych sybilantów nie da się usunąć na tej wkładce??

tomma a co to znaczy "wkładka jest stała" nie możliwości przesuwania jej headshelu czyli tej przykręcanej lub jak kto woli odkręcanej główce na końcu ramienia? O ile dobrze pamiętam to w tym Reloopie masz taką możliwość na pewno coś robisz źle. Wkładkę też wymień nawet na podstawową AT95.

Jeśli nie znasz tej strony zajrzyj koniecznie tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam, Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

ok, oto link wkładki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , stronę rcm-u znam dobrze:), ten reloop jest w pełni regulowany, - poza tą wkładką.- Pytanie, czy taka podstawowa wkładka rozwiąże problem sybilantów?, czy zwykła umieszczona w koszyku, i ustawiona wg szablonu zniweluje mi to?, przepraszam za dociekliwość, ale chcę by było dobrze, zastanawiam się po prostu czy tego numarka nie da się ustawić?, i czy ze względu na nacisk i sferyczność igły dać sobie z nim spokój i poszukać czegoś eliptycznego, lżejszego?, gdyż tak czy inaczej planuję zmianę tej wkładki, tylko czy tylko w tym jest tu problem, w sensie prawidłowego ustawienia kąta prowadzenia?

Ukryta Zawartość

ok, oto link wkładki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , stronę rcm-u znam dobrze:), ten reloop jest w pełni regulowany, - poza tą wkładką.- Pytanie, czy taka podstawowa wkładka rozwiąże problem sybilantów?, czy zwykła umieszczona w koszyku, i ustawiona wg szablonu zniweluje mi to?, przepraszam za dociekliwość, ale chcę by było dobrze, zastanawiam się po prostu czy tego numarka nie da się ustawić?, i czy ze względu na nacisk i sferyczność igły dać sobie z nim spokój i poszukać czegoś eliptycznego, lżejszego?, gdyż tak czy inaczej planuję zmianę tej wkładki, tylko czy tylko w tym jest tu problem, w sensie prawidłowego ustawienia kąta prowadzenia?

'zdrowiej' dla kolekcji Twoich płyt będzie jak wymienisz wkładkę

na np. Ortofona lub chociażby Grado Black

matę masz filcową ?

Jakiego pre używasz ? Możliwe ,że przesterowania wysokich są spowodowane przeładowaniem w pre

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

:), no tak...mata filcowa, co do pre....to używam niestety tego wbudowanego w gramofon. Aczkolwiek od kilku tyg. szukam jakiegoś pre lampowego- że się tak wyrażę okazyjnego.( i nie chodzi tu głównie o cenę, ale też i o wygląd).

no , dobrze, ale wracając, to nie mieliście do czynienia z tymi sybilantami?a jak mieliście to co je zniwelowało?

Jeżeli masz zamiar kupić lepszą wkładkę to rzeczywiście Ortofona jeśli pasuje do tego ramienia to np.2M Red zresztą Ortofon ma ma dosyć sporą gamę wkładek lub Grado, albo jedyną forumową MM AT440 i problem zniknie tylko że ona kosztuje chyba coś ponad 600 stówek może na ebayu znajdziesz trochę tanie aczkolwiek nie zawsze jest to regułą. No i słusznie kolega Waluch zauważył że możesz tam nieć na patefonie trochę ładunków elektrycznych, a tego przecież nie lubimy :(

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Skracając dywagacje

Wstaw inna wkładkę i porównaj. Możesz to zrobić z zamontowaniem jej w innym headshellu.Po ustawieniu przesiegu, nacisku ,VTA,azymutu i innych, rzeczy możesz ocenić zmianę.

Ta wkładka Numarka nie da objektywnego dźwięku.i JAK PISZĄ WSZYSCY -SZKODA PŁYT.

* Pasmo przenoszenia: 20 – 20000 Hz

* Wyjście 6mV

* Separacja kanału 32 dB

* Balans kanału: 1,5 dB

* Waga: 18 g

* Nacisk: 3 – 6 g

* Szlif: sferyczny

być może problem tkwi w wyższym poziomie U wyj .6mV to powyżej średniej choć nie dramatycznie,

wkładka do 350-no 400 zł, wyżej -pewnie po prostu nie usłyszę w moim zestawie audio. Tak czy inaczej wymienię tego numarka- to pewnik:)..czyli co, wkładka inna, i regulacja, - będzie dobrze?:)

Powinno:)

Poczytaj przed zakupem.Popatrz na paramery,Przejrzyj opinie.

AT95 może nie dać słyszalnej róznicy bo tez gra z lekką "górą".

Może na e bayu At 125LC(to smo co 44o ale ze szlifem oczko niżej.Może jakiś Signet z rynku us.

Czytać , czytać .Audio asylum, vinyl engine, itp www strony.

daj fotke główki z wkładką ,może ujęcie z góry,i z boku.

kurcze:), z rynku us, to mam możliwość kupienia bez problemu...., jednak - tak jak napisałem, czytam, czytam...i nadal jestem głupi:)....reasumując dziękuję za pomoc, odezwę się w przypadku dokonania zakupu, i opiszę czy zmiana wystąpiła(oby)...chociaż nadal się zastanawiam, czemu nie mogę tego wszystkiego ustawić na tym numarku....pewnie za jakiś czas będę wiedział:)

kurcze:), z rynku us, to mam możliwość kupienia bez problemu...., jednak - tak jak napisałem, czytam, czytam...i nadal jestem głupi:)....reasumując dziękuję za pomoc, odezwę się w przypadku dokonania zakupu, i opiszę czy zmiana wystąpiła(oby)...chociaż nadal się zastanawiam, czemu nie mogę tego wszystkiego ustawić na tym numarku....pewnie za jakiś czas będę wiedział:)

a fotkę dodam - wkrótce.

a fotkę dodam - wkrótce.