Skocz do zawartości
IGNORED

Delikatne mruczenie HK 670

kook

Rekomendowane odpowiedzi

Moj niedawno nabyty wzmacniacz Harman/Kardon HK670 ma taka wlasciwosc, ze w trybie uspienia (standby) wydaje takie delikatne mruczenie-buczenie. Slychac je z odleglosci ok. 1 metra. Czy to normalne zachowanie? Moj stary amplik Denona nie mruczal (fakt, ze nie byl takim drapieznikiem jak Harman :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/7646-delikatne-mruczenie-hk-670/

Czy on mruczy w głośnikach czy sam w sobie?

Jak sam w sobie, to zapewne trafo sieciowe. Mruczy zawsze, ale gdy słuchasz muzyki, to tego nie słyszysz.

Ale raczej nie powinien mruczeć...

Jeśli w głośnikach, to nie wiem.

Mruczy sam wzmacniacz, oczywiscie jak sie wlaczy muzyke albo odejdzie dalej niz na metr to nic nie slychac, ale wolalem sie zapytac... A moze ma to zwiazek z siecią energetyczną i kiepską jakoscią prądu?

>Szumi

Rozpoczne moze od tego, ze wpierw chcialem kupic HD750, ale w zwiazku z wiadomymi watpliwosciami odnosnie kaprysnosci tego modelu oraz OFICJALNYM przyznaniem przez przedstawiciela jednego z internetowych sklepow, ze nie spotkal sie z egzemplarzem cichym i czytajacym wszystko - zrezygnowalem (a szkoda, bo taki ladny i pasuje do HK 670 :-(

/wiem, wiem, niektorzy z Was pisali, ze trafili na cedeki bez tych wad, ale uznalem, ze ryzyko jest zbyt duze, tym bardziej, ze poten pewnie nie uznaliby mi tych oczywistych wad za powod do reklamacji/

Ad rem: HD 740 kupilem pare dni temu na Allegro (uzywany, ale w bardzo dobrym stanie za 550 PLN-ow). Zaczne od tego, ze naped jest absolutnie cichutki (napedu nie slychac nawet po przylozeniu ucha do obudowy), bardzo szybko wczytuje wszelkie plytki (inc. produkcja chinsko-ukrainska i CDR-y). A jak gra? Z moimi kolumnami (Phonar Volume 1.1) dzwiek jest raczej ciemny, bardzo 'nasycony', cieply, przestrzenny, zdecydowanie dominuja srednica i dol. Troche brakuje mi wyrazistej gory, ale pewnie z jasniejszymi kolumnami nie byloby tego problemu. Podsumowujac: jest dobrze, ale bede szukal dalej!

->kook

Owszem, mruczenie trafo może być związane z kiepską siecią. Czytałem, że jeśli z jakiegokolwiek powodu występuje w sieci składowa stała, to powoduje ona buczenie rdzenia. Nechanizm tego buczenia nawet był opisany, ale nie zapamiętałem.

Składowa stała bierze się najczęściej z powodu niesymetrycznych zniekształceń sinusoidy (tzn. różnych dla kierunku "tam" i "z powrotem"). Aby zlikwidować to buczenie można zastosować transformator separyjący-symetryzujący (ale on sam może wtedy buczeć), rdzeń ze szczeliną w trafo sieciowym albo specjalny układ na diodach który "wycina" składową stałą o amplitudzie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.