Skocz do zawartości
IGNORED

lampizacja przedwzmacniacza

savitar7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam przedwzmacniacz, który w wersji fabrycznej gra tak sobie lecz dla mnie jest fajnym sprzętem do modyfikacji. Ma selektor źródeł na kilku kościach TC4066, drabinkę rezystorową na 5 x HFE4053(ta drabinka obsługuje od razu równoważenie poziomu każdego źródła i balans), pilot i fajną obudowę.

Niestety nie znalazłem w sieci schematu. Rozrysowałem na zdjęciu układ ścieżek drugiej strony płytki.

Blokowo wygląda to tak: wejście - selektor żródeł - wzmocnienie1 - jakiś układ z AD711 - drabinka(plus OPA134) - wzmocnienie2 - wyjście

Nie rozumiem działania układu z AD711 - sygnał z wzmocnienia1 trafia na AD711 a potem z powrotem na wejścia przed selektorem???

Również nie rozumiem działania OPA134 - wyjście z niego trafia na drabinkę, tam gdzie teoretycznie powinien schodzić sygnał do masy.

Chcę osiągnąć taki układ: wejście - selektor żródeł - drabinka (R1 szeregowo, R2 do masy) - wzmocnienie na lampach - wyjście. Maksymalne uproszczenie toru. Tylko czy można odłączyć układ AD711 i OPA134? Czy drabinka zadziała bez tego? Czy do poprawnego działania drabinki musi być wstępne wzmocnienie (wzmocnienie1)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16196-066146400 1294185982_thumb.jpg

post-16196-008432300 1294185996_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/76498-lampizacja-przedwzmacniacza/

ktos kiedys mowil ze w przedwzmacniaczach izoluje sie poszczegolne stopnie buforami. zobacz czy te stopnie nie maja wzmocnienia 1. jesli tak to juz wiesz ze pelnia funkcje buforow. w chwili obecnej szukam roznych rozwiazan do zbudowania preampa. wiem ze ma byc na tranach. mam juz pare ciekawych mysli (pioneer yamaha lehman)

jak cos moge wrzucic fotki buforow ktore powinny dodac/przyspieszyc a nie popsuc dzwiek.

ps. z ciekawosci pokazalbys zdjecia frontu itp. jak to wyglada.

ponizej zdjecie prostego dyskretnego zasilacza z pioneera (zalozylem watek ale nikt nie moze mi pomoc)

zdjecia bufora z pioneera (po selektorze)

ponizej schemat diamond buffer uzyty w lehmanie

Ukryta Zawartość

post-10216-011329600 1294506503_thumb.jpg

post-10216-052472100 1294506515_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.