Skocz do zawartości
IGNORED

zamiana głośnika

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Każda zwrotnica projektowana jest pod konkretne głośniki. Nie można dowolnie zmieniać głośników, bez przeprojektowania zwrotnicy, bo efekt na 99% będzie gorszy od oryginału.

W tej kolumnie widać stary, dobrej klasy głośnik przeznaczony do obudowy zamkniętej o rezonansie 20Hz. Nie spotkałem się jeszcze z głośnikiem szerokopasmowym o tak niskim rezonansie. Większość głośników szerokopasmowych nie jest dedykowana do obudów zamkniętych i nie przetwarza tak niskich częstotliwości.

Przede wszystkim napisz po co chcesz zmieniać ten głośnik na szerokopasmowy?

Zawsze można, ale najczęściej z mizernym skutkiem :)

Głośnik musi miec identyczne parametry T-S, choc w obudowie zamknietej ich wpływ na bas nie będzie tak duży jak w b-r. Z drugiej strony jest jeszcze zwrotnica dopasowana do konkretnego głośnika i tutaj każda zmiana głośnika będzie powodowała zaburzenie charakterystyki zestawu.

ten co jest, jest trochę za misiowaty

To znaczy za wolny, zbyt łagodne średnie pasmo, że myślałeś o szerokopasmowcu.

Wyjmij połowę wytłumienia, powinno zagrać trochę żywiej i ciut szybciej.

Wymiana kondesatora przy wysokotonowym na MKP też przyniosła by porawę.

Może winę za takie brzmienie ponoszą inne elementy toru?

Gość

(Konto usunięte)

To znaczy za wolny, zbyt łagodne średnie pasmo, że myślałeś o szerokopasmowcu.

Wyjmij połowę wytłumienia, powinno zagrać trochę żywiej i ciut szybciej.

Wymiana kondesatora przy wysokotonowym na MKP też przyniosła by porawę.

Może winę za takie brzmienie ponoszą inne elementy toru?

w miejscu odsłuchu "winę" ponosi akustyka i samo ustawienie kolumn, to wiem, jednak kiedy porównywałem je w innym pomieszczeniu z innym systemem, wtedy dół był kulawy, sprawiał wrażenie jakby głośnik nie dawał rady a grał wtedy na dobrej lampie. W domu nie ma tego wrażenia i gra misiowato. Pomyślałem, że wymieniając głośnik na inny, uzyskałbym bardziej realistyczne odwzorowanie. Przy porównaniu moich kolumn, grały też saby ale w zupełnie innej konstrukcji, i tam na dole był wielki szerokopasmowiec. Obudowa sprawiała wrażenie zamkniętej, a grało wręcz referencyjnie. Ze średnicą i górą jest bardzo dobrze, więc nie ma potrzeby o nich pisać.

Może lampa nie jest wymarzonym połączeniem z tym 30cm 4Ohm niskotonowcem. Próbowałeś z jakimś dobrym mocnym tranzystorem?

I jeszcze jedno - czy ten dobrze brzmiący szerokopasmowiec miał twarde zawieszenie? Może po prostu nie lubisz basu z głośników mających duży gumowy resor.

Gość

(Konto usunięte)

Może lampa nie jest wymarzonym połączeniem z tym 30cm 4Ohm niskotonowcem. Próbowałeś z jakimś dobrym mocnym tranzystorem?

I jeszcze jedno - czy ten dobrze brzmiący szerokopasmowiec miał twarde zawieszenie? Może po prostu nie lubisz basu z głośników mających duży gumowy resor.

dotychczasowe odsłuchy systemów w których wzmacniaczem były lampowce, dawały przykład, w zasadzie każda kolumna grała dobrze. Przestrzenność była zawsze priorytetem,a to co je odróżniało, to charakter brzmienia i to, czy lampowiec dawał radę. Np. było słychać niedoróbki w basie na kolumnach AP Virgo, ale podłączone były do 2W Yamamoto. Moje grały na innym lampowcu o większej mocy i inne testowane kolumny zachowywały się lepiej.

Ten "dobrze brzmiący szerokopasmowiec" miał zawieszenie twarde, fakt. Może to tu jest pies pogrzebany, a jak tak, to wymiana basu jest aktualna. Nie chcę pozbywać się kolumn bo średnie i góra są w porządku. Jeżeli dobrym i mocnym tranzystorem można nazwać sony ta-f770es, to grało już jakiś czas i było jak pisałem. To co zaskoczyło w tym zestawieniu, to to, że czasem skala głośności na 12 nie powodowała żadnych ujemnych efektów a kolumny mają 30W.

Nie sądzę by Ci się udało dobrać i dostroić do pozostałych głośników odpowiedni głośnik z twardym zawieszeniem, niskim rezonansem, dopasowaną efektywnością, dla którego obecna obudowa była by optymalna. Lepiej moim zdaniem poszukać takiej lub podobnej kolumny jak u znajomego, bądź zrobić nową wg jakiegoś sprawdzonego projektu z netu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.