Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Yamaha RS-300 czy RX-397

Ryś Stepowy

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum chciałbym się przywitać. Szukałem na forum, jednak nie znalazłem wiele a chciałbym się dowiedzieć czym różnią się te amplitunery i który wybrać na początek. Będę wdzięczny za wszelkie rady, przemyślenia, sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/76572-amplituner-yamaha-rs-300-czy-rx-397/

Cechą łączącą na pierwszy rzut oka oba klocki jest fakt, że są to amplitunery stereo.

Ten RS-300 prezentuje się dość ciekawie na fotkach - kto wie, czy nie lepiej od 397. Kwestia gustu oczywiście.

Mam wyższy model, czyli RX-797.

Dobrze spisuje się w klasyce, jazzie, a nawet mniej "poważnych" klimatach. Dość analityczne brzmienie. Do ostrego rockowego łojenia raczej nie polecam, tym bardziej, że z realizacją dźwięku bywa tu różnie, a moja Yamaszka demaskuje niedoróbki bezkompromisowo. Ponoć 397 jest pod tym względem bardziej łaskawa - tyle wyczytałem w jakichś recenzjach.

Teraz w odtwarzaczu ostatnia płytka Raz Dwa Trzy. Dla mnie zadowalająco, ale podkreślam, że preferuję spokojne, najczęściej wieczorne odsłuchy.

Najprostszą metodą wyboru jest własnouszny test porównawczy, a że z dostępnością wytypowanego sprzętu w jednym salonie odsłuchowym bywa różnie, więc... No wiadomo.

Ale! Jeśli oczekujesz naprawdę sensownych sugestii, nie zaczynaj od podawania modeli.

Przede wszystkim opisz swoje preferencje muzyczne, podaj wymiary pomieszczenia odsłuchowego (niezbędne przy ewentualnym doborze kolumn głośnikowych), określ przedział cenowy.

Sam nie podejmuję się doradztwa, ale dla prawdziwych znawców tematu, to minimum informacji, bez którego nie da się ruszyć z miejsca.

Jako że jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum chciałbym się przywitać. Szukałem na forum, jednak nie znalazłem wiele a chciałbym się dowiedzieć czym różnią się te amplitunery i który wybrać na początek. Będę wdzięczny za wszelkie rady, przemyślenia, sugestie.

rs-300, nowszy, bardziej funkcjonalny ( szczegoly manuale sprzetu ), brzmienie-lepsze zauwazalnie

albo troche drozszy rs-500, brzmienie wyraznie lepsze

Witaj,

zdecydowanie pod względem brzmieniowym proponuję RS-300, gra wyraźnie lepiej pod każdym względem w stosunku do RX-397. Także jak mój przedmówca napisał, funkcjonalność nowego modelu jest znacznie lepsza.

Pomyśl jednak o YAMAHA R-S500, nieduża dopłata, natomiast brzmienie o klasę wyżej.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo dziękuję za sugestie. Jeśli finanse pozwolą to zdecyduję się na RS-500. Z tego co widzę różnica w cenie nie jest porażająca, a jeśli ma zagrać lepiej, być bardziej funkcjonalnym i w mojej opinii jest również ładniejszy to wybór wydaje się być oczywisty, pozdrawiam.

Bardzo dziękuję za sugestie. Jeśli finanse pozwolą to zdecyduję się na RS-500. Z tego co widzę różnica w cenie nie jest porażająca, a jeśli ma zagrać lepiej, być bardziej funkcjonalnym i w mojej opinii jest również ładniejszy to wybór wydaje się być oczywisty, pozdrawiam.

A ma ktoś porównanie jak wypadnie porównanie gołego wzmaczniacza z amplitunerem tej samej klasy?

Czyli a-s300 vs. r-s300 albo a-s500 vs. r-s500.

O dziwo modele z tunerem są tańsze od czystych wzmaków i stąd obawa, że może to się odbić na jakości dźwięku.

Ale z drugiej strony - cała logika powinna być w nich ta sama.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.