Skocz do zawartości
IGNORED

creek destiny+monitory

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich forumowiczów i zwracam się z prośbą o poradę w konfiguracji mojego systemu.

Od zeszłego roku sukcesywnie wymieniam swój system na coś z wyższej półki i na chwilę obecną posiadam creeka destiny oraz cd evolution 2 tej samej firmy. głośniki to JBL E30, a podłączone to jest głośnikowym van den hulem cs122. w końcu przyszła pora na zmianę głośników. zakładany budżet do 5k zł. z racji tego, że pokój ma ok. 16 m2 w grę wchodzą monitory. dobrze by było gdyby BR miały z przodu (jak obecne JBL), ale nie jest to dla mnie priorytetem. Muzyka, której słucham to głównie muzyka filmowa, a po za tym rock progresywny, muzyka elektroniczna oraz klasyczna. Jesli chodzi o oczekiwania brzmieniowe to nie mam jakiś precyzyjnych oczekiwań.

Mam natomiast swojego faworyta. Są to proacki 1 sc i tutaj moje pytanie czy te głośniki będą odpowiednie do destiny? Dlaczego akurat te proacki? Spełniają one większość moich założeń, a po za tym to znakomite głośniki, wszyscy je chwalą więc chciałbym je wypróbować u siebie w domu. Z proackami 1 sc jest chyba główny problem taki, że strasznie trudno je kupić na rynku wtórnym, więc nie wiem jak długo trzeba będzie ich szukać. A może w tym przedziale cenowym są inne monitory, które z destiny zagrają jeszcze lepiej, a które są bardziej dostępne? A co z następcami 1 sc, głośnikami D1. Też bardzo rzadko się pojawiają w ogłoszeniach. A może starsze studio 100?

I przy okazji od razu jeszcze jedno pytanie o kable głośnikowe. Czym najlepiej połączyć destiny i ewentualne proacki. Myslałem nad Nordostem Red Dawn. Tyle się czyta pochlebnych opinii o tym kablu, więc czy będą pasować do mojej konfiguracji?

https://www.audiostereo.pl/topic/76737-creek-destinymonitory/

Wiekszosc pewnie bedzie rekomendowac Eposa, gdyz to ta sama stajnia ale tak naprawde to sam jestem ciekaw jakie monitory zagralyby dobrze wlasnie z Creekiem (Evo2, 5350 lub Destiny). Sluchal ktos moze Creeka w konfiguracji z Paradigm Studio 20/40 lub Signature S2/S4?

Nikt nie miał okazji słuchać Destiny z Proackami? Eposy to jednak trochę niższa półka.

jakos nie wroze temu zestawieniu proack -creek

eposy sa inne muzykalniejsze , jakos sie to uzupelnia z creekiem

a napewno ze studio 100 to trzeba uwazac

tu jednak lampka jest mile wskazana ew naim do proackow

mam pytanie czy kolega sluchal creeka z eposem

, czy tak po cenie wrozy?

Zalzey jakie Eposy a jakie ProAcki:)

Powiedzialbym,m ze w tej samej cenie to raczej Eposy lepsze z Creekiem, ale duzo zalezy od gustu w tym przypadku.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie słuchałem creeka z eposami. Wiem, że ta konfiguracja jest polecana, ale eposy to chyba jednak niższa półka niz proacki?

a co koledze z polki , bedzie sie cena chwalil przed rodzina i znajomymi !?

ja tez lubie proacki . lubie tez eposy

mialem eposy 14 , 12 , 15 sluchalem 22

mialem proacki 110 , 100 , sluchalem d15 , 140 , 125 , planuje budowe klonow d2,5

,moze odrazu trzeba sprzedac creeka i kupic dobra lampe lub naima do tych proackow

...doslownie jak dzieci

jeden nasluchal sie ze proacki lepsze od eposow , drugi zakupil potwory dynaudio s3,4 tez drozsze i lepsze

a potem co ja mam zrobic , nie chce grac

i mlyn gotowy

.. ale moze o to chodzi

o ruch w interesie

w kazdym razie napewno nie zaszkodzi poczytac jest zakladka w klubach , fanow proackow

8)

ProAc Studio 100 to absolutnie znakomite monitory ale raczej nie do Destiny. Efektem takiego polaczenia bedzie dzwiek zueplnie bez basu.

Creek + Epos to legendarne zestawienie. Podobno obie marki sa w rekach tych samych wlascicieli, a ich produkty tworza zestawienia synergiczne. Sam nie sluchalem wprawdzie takiego systemu, ale wnioskuje po lekturze forum "Creek&Epos". Tyle jednoznacznie poyzytwnych opinii raczej nie bierze sie znikad... Slyszalem tez, ze oprocz Eposa Creeki dobrze zgrywaja sie z AudioPhysic (przestrzen z takiego systemu musi byc zjawiskowa).

Skoro doradzacie eposy to w porządku, ale większy model m12i kosztuje w sklepie 2850 zł, a ja chce wydać trochę więcej na głośniki (do 5kzł). Czy wydając ponad 4 kzł nie znalazłyby się monitory grające lepiej od eposów? A może od razu kupić eposy i kable do nich, np. nordosta red dawn akurat w promocji jest za trochę ponad 2 tys. więc w sumie wydatek zamknąłby się w tych 5 kzł.

Ktoś inny doradza Audio Physic. Miał ktoś okazję słuchać destiny z tymi głosnikami? Tutaj w grę wchodziłyby chyba tylko Audio Physic Yara za 2990 zł, chyba że są jakieś inne starsze modele monitorów.

A może ktoś udostępni mi skan AUDIO z VI 2009. Jest tam test czterech monitorów za około 5 kzł (m.in. monitor audio GS10, spendor SA-1 i Cabasse Minorca). Co myślicie o tych modelach?

Jest jeszcze AP Step. Pomysl nad Xavianem, ale szczerze to pojecia nie mam jak to z Desteny zabrzmi;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Dużo osób rekomenduje Eposy bo to po prostu sprawdzone zestawienie. Nie ma wymyślać koła od nowa. Ja na twoim miejscu zainteresował się właśnie Eposami, a za resztę kupił lepszy CD - właśnie jest na wyprzedaży w AS Destiny CD za 4500zł. Zakładając że sprzedasz swojego za 2kzł, to będziesz musiał dopłacić ok 2500zł, a można przecież się jeszcze potargować.

IMO to będzie lepsze zestawienie niż pchanie się w drogie monitory ze wzmacniaczem ze średniej półki i budżetowym CD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pisalem to juz wiele razy iz Creek z Eposami to kapitalne zestawienie ,,dzwiek sredniobudzetowy wystawy AS,, kilka lat z rzedu i tylko raz Rega zagrala ciut lepiej za mniejsze jeszcze pieniadze (ewenement).

Proac 1SC to kultowe paczki ale trzeba im poswiecic wiele uwagi w doborze elektroniki i wiedzy z tym zwiazanej niestety.

Mam obecnie bardzo podobne kolumny do Eposow -Mordaunt Short 25i (prasa nieciekawa a graja pieknie) wiec cena nie zawsze jest tu wyznacznikiem jakosci:)

Za 5 klz to z monitorow kupilbym nowki Xavian 125 Evo i po temacie (muzyka przez duze M)

robix

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

To ja trochę z innej strony zaatakuję a mianowicie ATC SCM11 :)Znakomita średnica dużo lepsza od Epos-ów M12i i również lepsza przestrzeń, bas także świetny, ale nie ma go za wiele jednak w 16m2 będzie wystarczająco. Natomiast góra jest przyzwoita, ale zostaje w cieniu znakomitej średnicy jednak przy tym zakresie cenowym nie można powiedzieć, że jest słaba.

Pisalem to juz wiele razy iz Creek z Eposami to kapitalne zestawienie ,,dzwiek sredniobudzetowy wystawy AS,

kapitalne w średnio-budżetowym systemie? czyli w budżecie do 6 tys za klocek?

w mojej bardzo subiektywnej opinii istnieje rozjazd między możliwościami creeka a poziomem entuzjazmu w prasie; chyba podobne do moich odczucia prezentuje niejaki Yikes w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dowolny Krell, niewiele droższy lub używany w podobnej cenie, pokaże co znaczy neutralność, makrodynamika i plastyczność.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mamy w sklepie w Oslo, Creek, Epos, ProAc i ATC. Musze stwierdzic ze stanowczoscia, ze niesamowicie trudno znalezdz lepsza kombinacje niz Epos i Creek. Odnosnie tego tematu zapytalem kolegi jak sie ma kombinacja Destiny i 1SC. Powiedzial, ze fajnie graja, ale p/p ratio jak wyzej.

axw >>> Ja w przeciwienstwie do innych nie wywazam otwartych drzwi :)

Prase audio juz dawo uzywam jako podstawke pod zupe a opinie sa moje a nie zaslyszane.

Szarobury Krell wcale nie musi zagrac lepiej od Creeka a wszystko zalezy od konfiguracji w jakiej sie znajda ale to wiedza najstarsi gorale.

robix

axw- Krell to fajny wzmacniacz ale czy taki znowu neutralny...nie przesadzalbym co do tego. Poza tym gdyby taki byl to pewnie by tak fajnie ani z ProAcami nie zagral ani z Eposami. Nowy jest jednak sporo drozszy od Destiny. Osobiscie znam wzmacniacze w cenie nizszej lub podobnej a bardziej neutralne od Krell'a. Chocby Hegel H100, H200 czy Bryston B100SST.

axw- Krell to fajny wzmacniacz ale czy taki znowu neutralny...nie przesadzalbym co do tego. Poza tym gdyby taki byl to pewnie by tak fajnie ani z ProAcami nie zagral ani z Eposami. Nowy jest jednak sporo drozszy od Destiny. Osobiscie znam wzmacniacze w cenie nizszej lub podobnej a bardziej neutralne od Krell'a. Chocby Hegel H100, H200 czy Bryston B100SST.

zaraz zaraz , a czy autor potrzebuje tej naturalnej srednicy ?

i co lub czego wogle potrzebuje ?

epos , creek , red dawn !?

ja sugeruje przed naczytaniem sie sprawdzic to w praktyce

przejsc sie do salonu posluchac zestawic jedno z drugim , a moze i trzecim

to kolegi pieniadze , to koledze ma sie podobac

a wydac pieniadze mozna bardzo latwo

Nawiet kierujac sie cennymi gwiazdkami i opiniami kolegow

mozna trafic kula w plot

Michal, ale ja od poczatku polecam do Creek Eposy wiec ....o co come on?

Nawet napisalem, ze gdyby wzmak byl tak naturalny to by nie pasowal tak do Eposow i ProAc.

Michal, ale ja od poczatku polecam do Creek Eposy wiec ....o co come on?

Nawet napisalem, ze gdyby wzmak byl tak naturalny to by nie pasowal tak do Eposow i ProAc.

tak napisalem , bo nie rozumiem autora

i dziwie sie bo ma pomysly od sasa do lasa

proac , adam , epos , nordost bo w promocji

tak to jest , ze nie ma do konca sprawdzonych przepisow

kiedys mialem harbeth h6 i cyrus 2 i gralo cudownie i z analogiem

nic tylko kupowac plyty i sluchac , sluchac

i co !?

i zmarnowalem , bo cos mi sie zachcialo abgrejdow

chcialem wrocic do tego dzwieku

i kupilem tej samej firmy glosnik podobny tej samej klasy harbeth 7 i nowego cyrusa 8

i co ?

i nie zagralo , tak jak dawniej

nie ma tej magii , ale mysle sobie pewnie trzeba wrocic do starego cyrusa 2

i wrocilem bo byl na allegro

i co ?

i nie zagralo , tak jak dawniej

nie ma tej magii , ale mysle sobie pewnie trzeba wrocic do starego h6 ?

ale gdzie ja teraz kupie stare h6 bede czekal lata ?

ot zamienil stryjek siekierke na kijek

mysle sobie trzeba dobierac , nie ma innego wyjscia do harbeth 7 ,

wniosek taki ze strasznie to wszystko chimeryczne i trzeba raz a dobrze dobrac i to nie kierowac sie przepisami , czy gwiazdkami , ale wlasnym uchem

I nie ruszac , nie majstrowac i nie szukac zlotego grala.

Jedno sie ruszy w systemie , to zaraz cala lawina zmian , lazenia , dobierania , niezadowolenia , same klopoty

[..]

tak to jest , ze nie ma do konca sprawdzonych przepisow

kiedys mialem harbeth h6 i cyrus 2 i gralo cudownie i z analogiem

[..]

i kupilem tej samej firmy glosnik podobny tej samej klasy harbeth 7 i nowego cyrusa 8

p..]

nie ma tej magii , ale mysle sobie pewnie trzeba wrocic do starego cyrusa 2

[..]

nie ma tej magii , ale mysle sobie pewnie trzeba wrocic do starego h6 ?

[..]

mysle sobie trzeba dobierac , nie ma innego wyjscia do harbeth 7 ,

wniosek taki ze strasznie to wszystko chimeryczne i trzeba raz a dobrze dobrac i to nie kierowac sie przepisami , czy gwiazdkami , ale wlasnym uchem

[..]

bardzo pouczająca historia, ale jest też inny morał: urządzenia które wymieniłeś mają niewiele wspólnego z neutralnością.

axw >>> Widze ze masz ogromne parcie na zostanie forumowym madralom...tylko ze takich tu przerabialismy setki :)

szkoda skądinąd ciekawego wątku na takie trolle -- jeśli nie masz nic innego do powiedzenia niż atak personalny to lepiej nic nie pisz.

jeśli się nie zgadzasz z tym co napisałem, to napisz dlaczego, z pożytkiem dla mnie i innych. Chętnie przeczytam czemu uważasz inaczej.

bardzo pouczająca historia, ale jest też inny morał: urządzenia które wymieniłeś mają niewiele wspólnego z neutralnością.

ma kolega drozsze zabawki , ok

chce sie pochwalic , ok

czy ja pisalem ze poszukuje neutralnosci

i swietego grala i moje zabawki sa najlepsze ?

nie !

wiecej czytac , moze nie wiecej , ale moze ze zrozumieniem

, wyciaganie wnoskow tez nie jest kolegi silna strona

jak to w zyciu...

Mądry zrozumie w lot, głupcowi potrzebny młot.

;)

Kolego michale stabro, opisałeś swoją wzruszającą historię, ja napisałem wniosek jaki moim zdaniem z niej wypływa dotyczący charakteru brzmienia sprzętu który opisujesz. Może bardzo błędny i mylę się co do konkluzji, może są one dla Ciebie bez znaczenia bo nie poszukujesz neutralności, ale to nadal i tylko dyskusja o sprzęcie audio.

Powstrzymaj się proszę od wplatania w to co piszesz kwestii personalnych.

No to Creek pod pache i wybrac sobie Eposy i ProAc i sluchac.;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.