Skocz do zawartości
IGNORED

Zakładka Hi-End

palton

Zakładka Hi-End  

165 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś za stworzeniem nowej zakładki Hi-End ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Logicznym następstwem rozwijania się forum, jest powstawanie kolejnych zakładek tematycznych. Ta jest chyba najbardziej oczekiwana. Pozwoliłaby ona, na spokojną wymianę wiedzy, osób o dużym doświadczeniu w tematyce audio. Do tej pory wątki o sprzęcie wysokiej klasy, są często przerywane przez niemerytoryczne wpisy, osób bez doświadczenia. Dodatkowym plusem tego rozwiązania, byłaby bardziej czytelna zawartość zakładki Stereo. Część tematów z tej zakładki byłaby przeniesiona, a w związku z tym, tematy stereo dłużej pozostawałyby na pierwszej (najczęściej czytanej)stronie.

Zapraszam do głosowania, myślę że będzie ona cenną wskazówką dla moderatorów i administratora forum.

Robert

https://www.audiostereo.pl/topic/76773-zak%C5%82adka-hi-end/

Czyli zdegradujmy "stereo" do "stereo hi-fi" albo "stereo low-end".... Palton który z twoich sprzętów to hi-end? ;-P

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Nie mam nic przeciwko powstaniu takiej zakładki pod warunkiem, że dostęp do niej będą mieli tylko staranie wyselekcjonowani userzy.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Jestem za stworzeniem zakładki hi-end. Nie chodzi o degradowanie czegoś (np. stereo) ani kogoś (np. z mniejszym budżetem). Chodzi raczej o podział merytoryczny. Zdefiniowanie "co to jest hi-end" dla potrzeb takiej ewentualnej zakładki może być jednak nierealne i wywoła dyskusję pełną emocji, jakich było już wiele. Moim zdaniem należy taką zakładkę utworzyć mimo wszystko.

Nie mam nic przeciwko powstaniu takiej zakładki pod warunkiem, że dostęp do niej będą mieli tylko staranie wyselekcjonowani userzy.

!!!!!!!!!!!! :-D

• Użytkownicy+

Czyli zdegradujmy "stereo" do "stereo hi-fi" albo "stereo low-end".... Palton który z twoich sprzętów to hi-end? ;-P

W tej chwili Stereo jest zdegradowane do sprzętów bez lampki w sobie (istnieje przecież zakładka Lampa). Na dodatek wyłącznie urządzeń cyfrowych (wszak istnieje zakładka Analog) i w dodatku bez kompa w systemie - zakładka PC audio. Aaaa, o sprzęcie DIY też w tej zakładce ciiiiii. Czy te zakładki też Ci przeszkadzają ? Myślę, że to tylko ułatwia poruszanie się po forum.

Jeśli nadal jesteś nieprzekonany, możesz po prostu zagłosować.

Dżizas, nie nadążę odpowiadać ;) Sami znawcy Hi-End się znaleźli :)

Ale stereo to stereo a nie stereo za 10000 złotych za klocek. No chyba że tak chcesz nazwać tą zakładkę "drogie stereo".... Druga sprawa leży ci na sercu że tutaj nie da się dyskutować... "Tam" będzie jakiś dostęp limitowany? Wpisowe? Zdjęcia sprzętu będą się liczyć? Jak zdefiniujesz hi-end jeśli nie tylko zasobnością portfela?

I powoli... Zdążysz z odpowiedziami... Pierwsze było ode mnie w tym wątku więc raz jeszcze który z twoich sprzętów to hi-end? ;-)

• Użytkownicy+

Palton który z twoich sprzętów to hi-end? ;-P

Z dużym żalem sprzedałem właśnie cyfrówkę Tary ISM onboard digital 75, tak więc już żaden. No... są jeszcze kolumny kulki (space one), ale że to moje dziecko, jestem mało obiektywny :) Może w niedługim czasie, zagości u mnie wzmacniacz z pretensjami do Hi-Endu, czas pokaże. Myślę, że będzie to dobry kompan dla kulek.

Nie zmienia to sprawy, że można o dobrym sprzęcie mieć dużą wiedzę, a go w danej chwili nie posiadać. Ilu to już wysprzedawało swoje klocki, z uwagi na koleje życiowe ? Wiedzy jednak nie zapomnieli przecież.

Dajcie spokój z tym hajendem. Wystarczy się przejść do porządnego salonu hi fi, który ma parę drogich zabawek, żeby się przekonać że różnica brzmieniowa między urządzeniami Klasy B a nawet C jest bardzo mała w porównianiu do tzw. Hi-End'u. Zresztą nikt nie jest w stanie podać definicję Hi-End'u tak żeby każdy przyjął to bez bólu więc klasyfikacja sprzętów będzie trudna - będą kłótnie i po co to? :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Profilaktycznie jestem na tak...choć pewnie gęstego i wyrafinowanego sita selekcji nie przebrnę.

Pal licho,najwyżej zapytam na priva kogoś z legitymacją...co tam panie w hi-endzie?

l'enfant sauvage

Po krotkim namysle jestem jednak na "nie". Audio to hobby, ktore nas laczy, a nie dzieli. Jesli doswiadczeni chca sie odizolowac od mniej doswiadczonych to niedobra tendencja.

Jesli juz zakladka mialaby powstac to nazwa Hi-end raczej sie nie nadaje. Moze lepsza bylaby nazwa High Definition Audio.

No i moje watpliwosci.

Skad pomysl, ze w nowej zakladce nie beda zasmiecac?

Wydaje mi sie ze tematow w stereo nie jest az tak duzo, zeby mozna sie bylo pogubic.

• Użytkownicy+

Dajcie spokój z tym hajendem. Wystarczy się przejść do porządnego salonu hi fi, który ma parę drogich zabawek, żeby się przekonać że różnica brzmieniowa między urządzeniami Klasy B a nawet C jest bardzo mała w porównianiu do tzw. Hi-End'u. Zresztą nikt nie jest w stanie podać definicję Hi-End'u tak żeby każdy przyjął to bez bólu więc klasyfikacja sprzętów będzie trudna - będą kłótnie i po co to? :)

Wystarczy się przejść do porządnego salonu z autami, który ma parę drogich zabawek, żeby się przekonać że różnica jakościowa między urządzeniami Klasy B a nawet C jest bardzo mała w porównianiu do tzw. exclusive.

Myślę, że posiadacz Vectry, czy c-klasy, jak się wypowie w wątku o luksusowych autach, to nikt go nie pogoni. Tym bardziej, jeśi jechał parę razy takowymi i ma jako takie pojęcie. Normalne jest chyba, że jak nie ma się o czymś pojęcia, to się nie odzywa. PROSTE ?

• Użytkownicy+

Po krotkim namysle jestem jednak na "nie". Audio to hobby, ktore nas laczy, a nie dzieli. Jesli doswiadczeni chca sie odizolowac od mniej doswiadczonych to niedobra tendencja.

Jesli juz zakladka mialaby powstac to nazwa Hi-end raczej sie nie nadaje. Moze lepsza bylaby nazwa High Definition Audio.

No i moje watpliwosci.

Skad pomysl, ze w nowej zakladce nie beda zasmiecac?

Wydaje mi sie ze tematow w stereo nie jest az tak duzo, zeby mozna sie bylo pogubic.

Uwierz mi, rozmawiam z wieloma forumowiczami o dużym stażu i wiedzy. Naprawdę oni są już znudzeni/zniechęceni, ciągłymi przepychankami. Niedługo nie zostanie tu nikt z doświadczeniem, a myślę, że nowa zakładka i spokój w niej może przyciągnąć wielu już niepiszących. Jeśli będzie można spokojnie pogadać, to wielu pomoże mniej doświadczonym. To nie podział forum, przeciwnie, podział już wisi w powietrzu. Jak nic z tym nie zrobimy, to pozostaną nowicjusze (bez obrazy) i zwolennicy ABX-a.

Palton który z twoich sprzętów to hi-end? ;-P

Z dużym żalem sprzedałem właśnie cyfrówkę Tary ISM onboard digital 75, tak więc już żaden. No... są jeszcze kolumny kulki (space one), ale że to moje dziecko, jestem mało obiektywny :) Może w niedługim czasie, zagości u mnie wzmacniacz z pretensjami do Hi-Endu, czas pokaże. Myślę, że będzie to dobry kompan dla kulek.

Czyli się nie nadajesz do nowej zakładki.... ;-)

Ha! Mam! Nowa zakładka powinna się nazywać "tylko dla audiofilów" i sprawa będzie rozwiązana! :-) Chyba o to chodzi? Bo hi-end jak mówiłem kojarzy mi się wyłącznie z klockami po minimum 10000 sztuka.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Hm..

Może lepszym wyjściem będzie nowe forum?

Co da się uratować wartościowego to przenieść w nowe miejsce, a to tutaj niech wreszcie zdechnie.

Być może niepotrzebnie łudzimy się, że jest jeszcze co naprawiać.

Zamiast hiendu wolałbym już piaskownicę, gdzie do woli można by dublować wątki zakupowo-handlowe z pytaniami o wzmacniacz, odtwarzacz gęstych formatów i dac do 100zł z allegro.

Albo cały ten hiend na bocznicę, dostęp po zalogowaniu.

Popieram... tylko co począć w odwrotnym kierunku? Już dziś jeden napisał, że mu się tak ''kolumny Bolero 200 rozkręciły, aż Rotel skończył''???

Rozkręciły sie tak po prostu-to dobre jest!!-a co by sie stało jakby puscił takiego wyrazistego bąka?))

Po smutnym wpisie Rocha niemogłem sie powstrzymać.......dobranoc Panstwu.

• Użytkownicy+

Czyli się nie nadajesz do nowej zakładki.... ;-)

Ha! Mam! Nowa zakładka powinna się nazywać "tylko dla audiofilów" i sprawa będzie rozwiązana! :-) Chyba o to chodzi? Bo hi-end jak mówiłem kojarzy mi się wyłącznie z klockami po minimum 10000 sztuka.

Jak kolega cytuje, to proszę o uczciwość, a nie cząstkowe cytaty. O tym kolega jakoś zapomniał :

"Nie zmienia to sprawy, że można o dobrym sprzęcie mieć dużą wiedzę, a go w danej chwili nie posiadać. Ilu to już wysprzedawało swoje klocki, z uwagi na koleje życiowe ? Wiedzy jednak nie zapomnieli przecież."

Nawet gdybym tego nie napisał, to kolega będąc człowiekiem sprawiedliwym, zapewne napisałby to sam, prawda ?

Nie przytoczę, kto np. sprzedał cały system, bo potrzebował na leczenie, lub po prostu stracił pracę. Znam takich przypadków wiele. Ja gdyby los pozwolił, byłbym też już w innym miejscu...

Uwierz mi, rozmawiam z wieloma forumowiczami o dużym stażu i wiedzy. Naprawdę oni są już znudzeni/zniechęceni, ciągłymi przepychankami. Niedługo nie zostanie tu nikt z doświadczeniem, a myślę, że nowa zakładka i spokój w niej może przyciągnąć wielu już niepiszących. Jeśli będzie można spokojnie pogadać, to wielu pomoże mniej doświadczonym. To nie podział forum, przeciwnie, podział już wisi w powietrzu. Jak nic z tym nie zrobimy, to pozostaną nowicjusze (bez obrazy) i zwolennicy ABX-a.

Mnie nowa zakladka nie przeszkadza. Jezeli dzieki temu znajde cos ciekawego na forum, to tylko sie ciesze. Ale co zostanie w zakladce stereo? Jaka mialaby spelniac funkcje po utworzeniu nowej zakladki?

Co wy ludzie z tym ABX. Test jak test, wystarczy zrobić i po problemie.

A z tzw. "hi-end" problem jest w definicji. Ktoś zaraz wyskoczy, że jego PMA1080 po tjuningu przez szwagra w stodole wali po rogach wszystkie Levinsony których słuchał. I co mu powiecie? W sumie jest to możliwe, więc jedynym wyjściem jest urządzenie testu ABX :-))).

Jestem Europejczykiem.

• Użytkownicy+

Hm..

Może lepszym wyjściem będzie nowe forum?

Co da się uratować wartościowego to przenieść w nowe miejsce, a to tutaj niech wreszcie zdechnie.

Być może niepotrzebnie łudzimy się, że jest jeszcze co naprawiać.

Polska dzielnicowa coraz bliżej ? Tylko wiesz kto na tym wygra ? Ci z krzyżem na końcu ...X

Moznaby sprobowac.

Zakladka bylaby poprostu po to byc ulatwic poruszanie sie po forum i ewentualne znalezienie wiedzy o chocby takich kablach;) Ktorych wplywu z wynawcow HiEndu wlasciwie nikt nie kwestionouje a ludzie ktorzy kwestionuja to naogol zaczynaja swoje madrosci wtryniac i zasmiecaja watek. Pytasz o sieciowke a on Ci p....li, ze to nie moze dzialac. Ok, jego sprawa, ze tak uwaza ale jak to pisal Rochu w innym temacie nie potrzebujemy by Nas ktos nawracal i chronil portfeli malo inteligetnych audiofili, bo i takie juz stwierdzenia tutaj czytalem. W zakladce o lampie nie znajdziemy informacji o Krellu i wlasnie o to chodzi, bo nnie chcemy jej tam znalezdz, chcemy czytac o Phastie, Yaqinie;) i innych tubach:)

Tak sam w zakladce HiEnd ktory oczywiscie jest umowny, ale tylko do pewnego stopnia, nikt nie chce czytac o Arcamie, Cambridge czy Nad, tylko Mac i innych Accuphasach, mimo, ze nie wszystkie modele tych marek to HiEnd.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość rochu

(Konto usunięte)

Polska dzielnicowa coraz bliżej ? Tylko wiesz kto na tym wygra ? Ci z krzyżem na końcu ...X

Wiem, że nie jest to najlepsze rozwiązanie.

Nie mniej mam wątpliwości czy sprawia mi frajdę bywanie na forum nawiedzanym przez różne bumy, arwasy i kolejne klony xyz-ta.

A z tzw. "hi-end" problem jest w definicji. Ktoś zaraz wyskoczy, że jego PMA1080 po tjuningu przez szwagra w stodole wali po rogach wszystkie Levinsony których słuchał. I co mu powiecie?

Prędzej to się fox zapyta o jakina....

l'enfant sauvage

• Użytkownicy+

Mnie nowa zakladka nie przeszkadza. Jezeli dzieki temu znajde cos ciekawego na forum, to tylko sie ciesze. Ale co zostanie w zakladce stereo? Jaka mialaby spelniac funkcje po utworzeniu nowej zakladki?

Dokładnie taką samą, jak do tej pory. Będę się starał doradzać jak potrafię najlepiej, tak jak teraz. Sprawdź ile moich wpisów jest w tematach - system za ..., wzmacniacz do ..., czy kolumny do ...

Po prostu nie będzie w zakładce stereo, wątków o sprzętach, które i tak nie interesują osób początkujących, czy poruszających się na określonym poziomie.

W planowanej zakładce i ja pewnie niewiele będę mógł napisać, ale mam świadomość, że jest ona potrzebna.

Co wy ludzie z tym ABX. Test jak test, wystarczy zrobić i po problemie.

A z tzw. "hi-end" problem jest w definicji. Ktoś zaraz wyskoczy, że jego PMA1080 po tjuningu przez szwagra w stodole wali po rogach wszystkie Levinsony których słuchał. I co mu powiecie? W sumie jest to możliwe, więc jedynym wyjściem jest urządzenie testu ABX :-))).

Co racja to racja-po co ABX.....i co na to Lutek!!

Można sie zabawić w inny sposób i głosować tak-

1]tak

2]nie

3]świński ogonek-jest to stara zabawa tzw.pomidor po tjuningu.....kto za?)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.