Skocz do zawartości
IGNORED

alternatywny firmware

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam już dość długo dysk multimedialny Trekstor Movie Station i cóż, czas mija i nie czyta już coraz większej ilości formatów, ale najbardziej doskwiera mi brak obsługi flac.

Sprzętowo napewno dałby radę ( procek Sigma EM8511 ), ale producent już dawno nie wspiera użytkowników nowym softem.

Taką samą sytuację mam z LG BD-390 - świetny sprzęt - odtwarza przez LAN prawie wszystko - i właśnie o to prawie chodzi !!!!

Kieruję to teraz do LG - to jest mocno wkurw....ące, że płaci sie 800 zł i coś co mogłoby i powinno czytać każdy format co chwilę wyświetla debilne komunikaty o braku wsparcia tego czy owego, a kolejne update nic nie daję, a nawet mam wrażenie,że na początku czytał więcej.

Brak prawidłowej obsługi menu DVD itd. - żenada !!!!

Ale wracając do Trekstora, czy jest jakaś możliwość ingerowania w soft i np. dodać jakieś kodeki lub zmienić menu ekranowe ?

Może zamiast utylizować fajny sprzęcik, który muzyczkę odtwarza rewelacyjnie i do tego całkowicie wystarczałby, gdyby czytał kilka formatów więcej, dałoby się zmodyfikować firmware.

https://www.audiostereo.pl/topic/76789-alternatywny-firmware/

No cóż tak to jest z tego typu sprzętem, sam dla córy kupiłem WDTV kierując się min. dostępnością alternatywnego softu ale na dzień dzisiejszy też już nie wspierany :( lecz o tyle dobrze iż łyka wszystko z video co jest jego głównym zadaniem.Jednak patrząc przyszłościowo najlepszym wyborem jest mimo wszystko odtwarzacz oparty o PC/MAC z dowolnym softem ,sam tak użytkuję od ponad 3lat i zero problemu z nowymi formatami itp. ma to swoje złe strony jak np.większy pobór mocy ,wymiary no i wyższa cena lecz sądzę iż zalety rekompensują te minusy.

Może na tej stronie będą w stanie pomóc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tamtąd brałem soft do swojego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzięki za link

mam też pc-ta ,ale cholera kupiłem Fujitsu Siemensa PIV 2,4 GHz i przy HD jest na granicy wydajności, poza tym na płycie jest spdif, którego nie udało mi się uruchomic i się zraziłem, potem kupiłem LG BD390, bo se myślę pociagnie wszystko i mam blueraya do tego - gra muzyczka - a tu kiszka - rmvb nie chodzi i kilka innych - nawet niektóre avi.

kicha i tyle.

do muzyki zostawiłbym trekstora, bo jest i gra naprawdę dobrze,ale znów te flac'i i inne gady.

@ Bogdan

ja próbowałem z'updejtować firmware w jednym DVD Sony, bo miał niby dzięĸi temu czytac polskie napisy DivX z plików .txt ale niestety nie pomogło.

Teraz używam starego PC / pingwin do odtwarzania wszystkiego, ale procek (1.2 GHz)

za słaby do HD; natomiast być może Twój Fujitsu mógłby pociągnąć HD, tylko lepszą

grafikę (np. jakaś Nvidia) mu wsadź -> wiem, niskprofilową pewnie trzeba, ale już 64

- 128 MB powinna zadziałać.

pozdr - Krzysiek

@ Bogdan

ja próbowałem z'updejtować firmware w jednym DVD Sony, bo miał niby dzięĸi temu czytac polskie napisy DivX z plików .txt ale niestety nie pomogło.

Teraz używam starego PC / pingwin do odtwarzania wszystkiego, ale procek (1.2 GHz)

za słaby do HD; natomiast być może Twój Fujitsu mógłby pociągnąć HD, tylko lepszą

grafikę (np. jakaś Nvidia) mu wsadź -> wiem, niskprofilową pewnie trzeba, ale już 64

- 128 MB powinna zadziałać.

pozdr - Krzysiek

Tu jest sporo softu, choć do mojego klocka niby pokazuje że jest ale nie mogłem ściągnąć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te procesory multimedialne pracują chyba w ulinuxie, więc powinna być możliwość modyfikcji. czy są jakieś programy do robienia takich rzeczy? zielony jestem w programowaniu i ogólnie w technice cyfrowej, więc wybaczcie moją ignorancję.

• 1 rok później...

Witajcie , chciałbym odświeżyć wątek, ale zmienić obiekt modyfikacji softu - tym razem chodzi o bluraya sieciowego LG BD390 - to jest naprawdę fajna maszyna z obsługą sieci i usb, ale nie czyta wielu formatów, co doprowadza mnie do szału,

wydałem, za niego 800 zł i znów wypadałoby dokupić jakiś dysk multimediallny żeby wszystko z plikow ostwarzać, bo cholerne LG nie wspiera tego sprzętu.

On jest na linuxie , więc moze jest metoda żeby zmodyfikować soft i np. dograc mu inne kodeki ?

czy to wogole możliwe?

u mnie zdarza sie to naprawdę często, nawet cholernego wave czy wave-dts nie czyta , a gdzie flac - on sprzetowo pociagnął by chyba wszystko oprócz 3D, ale soft nie jest rozwijany :-(

Ja traktuję go jak odtwarzacz video, bo takie jest jego przeznaczenie i to że nie czyta wszystkich formatów audio zupełnie mi nie przeszkadza:)

Soft był kilka razy uaktualniany przez producenta - odtwarzacz mam ponad 3 lata.

Ja traktuję go jak odtwarzacz video, bo takie jest jego przeznaczenie i to że nie czyta wszystkich formatów audio zupełnie mi nie przeszkadza:)

Soft był kilka razy uaktualniany przez producenta - odtwarzacz mam ponad 3 lata.

no tak tylko, że on nie odtwarza rówież wielu plików video, zresztą to jest tak mocna maszyna ,że powinna łykać niemal wszystko, 800 zł to niemałe pieiądze i można za to oczekiwać wiecej, ja żałuję zakupu, bo gdybym kupił odtwarzacz dyskowy raidsonik, to wszystko by śmigało, nawet można podlączyć zewnętrzny dysk dvd czy bluray i odtwarzać płyty, ale cóż nabrałem się i tyle.

gdyby dało się modyfikować tego linuxa żeby dograć kodeki, to bylo by super

Dziwne, bo ja na prawdę nie pamiętam kiedy ostatnio wrzasnął mi, że nie może czegoś odtwarzać ze względu na kodeki video. Wiem, że nie radzi sobie z mkv z profilem @5.1, ale nie miałem jeszcze takich filmów.

Co do kodeków, to nie mam pewności, że BD390 oparty jest na Linuksie.

[jest na linuxie, mkv z dts u mnie chodzi, mój soft ponoć ostatni numer z końcówką chyba -557

[jest na linuxie, mkv z dts u mnie chodzi, mój soft ponoć ostatni numer z końcówką chyba -557

coraz bardziej upraszczam swój tor audio i już zrozumiałem, że amplituner nie będzie dobrym źródłem

dla stereo, więc nie ma sensu topić w niego pieniędzy, dlatego wymyśliłem ,

że z uszkodzonego amplitunera Cambridge Audio 540R wywalę zepsutą płytkę dsp i zastapię ją

kitem regulacji głośności 5.1 z ebaja i sygnał 5.1 podłączę sobie z BD390 , który już wypróbowałem

i jest dla mnie zupełnie wystarczający , w CA końcówki mocy mam ok , czyli dlal centralki i tylnych wzmacniacze będą,

a do stereo wbuduję sobie najlepszy osobny DAC na AD1865 i sygnał pójdzie na zewnatrz do klona Accuphase E407,

a w późniejszym czasie do klona Accu P7100.

tylko jest jeden haczyk, ze BD390 nie czyta wszystkiego i mimo wszystko czasami przydałby sie dodatkowy dekoder 5.1 :-(

no i przez tą wadę 390-tki mamy błędne koło, bo nie chcę rezygnować z np. słuchania muzyki w dts ( np. Aero Jean Michael Jarre ).

próbowałem postawić na kompie media server i jako tako to chodzi, ale wolno i niezbyt stabilnie

gdyby 390 odtwarzała więcej rodzajów plików , to problemu by nie było.

Miałbym topowe stereo i niezłe kino domowe, a tak zmuszony będę chyba kupić amplituner, niby arcam jest niezły,

ale nie wiem czy to znów nie będzie strata kasy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.