Skocz do zawartości
IGNORED

Kable - straty na długości

nojsmejker

Rekomendowane odpowiedzi

1. Gdzie mamy większe straty - na długim kablu sygnałowym czy na kablu głośnikowym?

2. Jeśli już trzeba wydłużyć jeden z odcinków - to gdzie będą najmniejsze straty?

3. Jak dobrać kable, aby te straty zminimalizować (parametry kabla)?

4. Jest się czym przejmować?

Jak pewnie wielu z użytkowników forum w swoim otoczeniu mam więcej niż jeden zestaw audio. U mnie to jeden mocno zoptymalizowany, dopieszczony. Stoi w pracowni, bo po pierwsze mogę ją dowolnie dostosować akustycznie, po drugie mogę słuchać kiedy tylko chcę - bez znaczenia o jakiej porze dnia i nocy.

Natomiast w salonie chciałbym ustawić sobie poprzedni zestaw, poprawnie grający - akurat do takiego grania w tle, filmów, itp.. Salon ma ponad 40m2 i sprzęt musi stać na przeciwległej ścianie w stosunku do kolumn. Domyślam się, że raczej kable głośnikowe powinny być dłuższe, nie interconect. Jak dobrać kable żeby nie przeszkadzały przechodząc przez środek podłogi? Czy są jakieś przyzwoite ale nie makabrycznie drogie (muszę kupić dwa 7-8 metrowe odcinki)? Kilkanaście lat temu widziałem kable tzw. flatline, czy to dobre rozwiązanie? Pomocy!

https://www.audiostereo.pl/topic/76803-kable-straty-na-d%C5%82ugo%C5%9Bci/

Drogi kolego

Proszę kup sobie a najpierw pożycz kabel mita lub transparenta-te kable mają puszki i na żadnym nie ma strat-

-bez względu na ich długość-cała filozofia.Podaj maila to wkleję CI najnowszy opis technologii kablowej

firmy transparent-tam będziesz mial odpowiedż na nurtujące Cię pytania.

pozdrawiam.

Lepiej zastosuj dłuższe kable głośnikowe - tu wbrew pozorom dłuższe kable często lepiej "grają" od krótszych. Zbyt długi interkonekt potrafi zdegradować dźwięk.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Drogi kolego

Proszę kup sobie a najpierw pożycz kabel mita lub transparenta-te kable mają puszki i na żadnym nie ma strat-

-bez względu na ich długość-cała filozofia.Podaj maila to wkleję CI najnowszy opis technologii kablowej

firmy transparent-tam będziesz mial odpowiedż na nurtujące Cię pytania.

pozdrawiam.

Baaaardzo dziękuję. Poproszę na priv - [email protected]

Swoją drogą temat wydaje mi się ciekawy. Bo niby każdy z nas dąży do systemu idealnego, a poźniej życie (żona i dzieci) weryfikują przykazania audioholika i już nie d się trzymać kolumn na środku pokoju ... ;)

Baaaardzo dziękuję. Poproszę na priv - [email protected]

Swoją drogą temat wydaje mi się ciekawy. Bo niby każdy z nas dąży do systemu idealnego, a poźniej życie (żona i dzieci) weryfikują przykazania audioholika i już nie d się trzymać kolumn na środku pokoju ... ;)

wejdz na stronę www.hificlub.pl-bedziesz tam mial telefon-zadzwoń,pooglądaj strony,poczytaj-zrób co chcesz mila dostaniesz póżno wieczorem,bo

potrzebny drugi komp-ok.

1. Gdzie mamy większe straty - na długim kablu sygnałowym czy na kablu głośnikowym?

2. Jeśli już trzeba wydłużyć jeden z odcinków - to gdzie będą najmniejsze straty?

3. Jak dobrać kable, aby te straty zminimalizować (parametry kabla)?

4. Jest się czym przejmować?

Jak pewnie wielu z użytkowników forum w swoim otoczeniu mam więcej niż jeden zestaw audio. U mnie to jeden mocno zoptymalizowany, dopieszczony. Stoi w pracowni, bo po pierwsze mogę ją dowolnie dostosować akustycznie, po drugie mogę słuchać kiedy tylko chcę - bez znaczenia o jakiej porze dnia i nocy.

Natomiast w salonie chciałbym ustawić sobie poprzedni zestaw, poprawnie grający - akurat do takiego grania w tle, filmów, itp.. Salon ma ponad 40m2 i sprzęt musi stać na przeciwległej ścianie w stosunku do kolumn. Domyślam się, że raczej kable głośnikowe powinny być dłuższe, nie interconect. Jak dobrać kable żeby nie przeszkadzały przechodząc przez środek podłogi? Czy są jakieś przyzwoite ale nie makabrycznie drogie (muszę kupić dwa 7-8 metrowe odcinki)? Kilkanaście lat temu widziałem kable tzw. flatline, czy to dobre rozwiązanie? Pomocy!

sa firmy ktore przewiduja takowe problemy i projektuja tak sprzet , zeby dlugie kable glosnikowe nie przeszkadzaly i nie byly za drogie

oraz preferuja ustawienie sprzetu jakie kolega chce zastosowac u siebie w salonie

np naim

ew sprzet zbalansowany pozwala na takie zabawy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.