Skocz do zawartości
IGNORED

Denon seria DCD/PMA 1510 czy 2010 ?

widom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w chwili obecnej użytkownikiem od 4 lat zestawu DENONA PMA-1500 i DCD-700 z kolumnami Dynaudio Audience 82. Kiedy kupowąłem zestaw świadomie nie zdecydowałęm się na DCD-1500 (w 2006r) gdyż nie oferował on kompletnie nic z punktu widzenia dźwięku w stosunku do DCD-700 (no może z wyjątkiem obsługi SACD), a na zestaw serii 2000 nie było mnie wtenczas stać.

Ostatnio odwiedziałem slaon DENONA i uwagę moją zwróciła nowsza seria 1510 i 2010. Pan sprzedawca zaklinał się że obecny DCD-1510 nie ma nic wspólnego z odtwarzczem DCD-1500 jaki znam i dzieli je istna przepaść z korzyścią dla nowej wersji DCD-1510. Nieukrywam, że podoba mi się również sestaw PMA/DCD-2010, na który jeżeli "zacisnę pasa" to mnie będzie stać.

Pozostaje pytanie czy warto zmieniać i co warto. Wzmacniacz PMA-1500 (2006) jest w końcu świetny i ponoć nowy PMA-1510 niewie wnosi nowego. Jednak przynajmniej chętnie poprawiłbym CD i kupił właśnie DCD-1510. A może sprzedać to co mam i zdecydować się na PMA/DCD-2010, co wymagałoby wymiany wzmacniacza i CD aby zestaw pozostał zestawem. Co sądzicie ?

Proszę też o ewentualne opinie co sądzicie o serii kolekcjonerskiej PMA/DCD-A100. Czy to są ulepszone odpowiedniki serii 2010 czy tylko 1510? Za co tu się płąci aż takie pieniądze ? Czy w istocie DENON może mieć jakąkolwiek wartość kolekcjonerską.

Czekam na wasze opinie i komentarze.

Widom

https://www.audiostereo.pl/topic/76871-denon-seria-dcdpma-1510-czy-2010/

Witaj,

różnica brzmieniowa pomiędzy starszą serią Denon 1500 a najnowszą 1510 jest słyszalna na korzyść nowych modeli, jednak jest to nadal podobna klasa urządzeń. Seria 2010 natomiast jest to zupełnie inna klasa urządzeń. Osobiście proponowałbym Ci zmianę już na serię 2010 co przyniesie Ci wymierne korzyści brzmieniowe.

Biorąc pod uwagę jednak kwoty odpowiadające urządzeniom 2010, zachęciłbym Cię do posłuchania jeszcze kilku innych konfiguracji, które idealnie współpracują z kolumnami Dynaudio. Dla przykładu niech to będzie najnowsze Primare I32/CD32, Creek Destiny Integra + CD, Goldenote S-3 Signature + Koala Tube, Arcam FMJ A38 z CD 37 lub systemy mieszane np. jeden z wymienionych wzmacniaczy połączony ze świetnym odtwarzaczem Ayon CD-07. Ciekawie współgra także Rega z Dynaudio.

Przy mniejszy budżecie natomiast warto zestawić NAD C375 BEE z odtwarzaczem NAD C565 BEE, rewelacyjny stosunek cena/jakości brzmienia.

W przypadku pytań proszę o kontakt

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

różnica brzmieniowa pomiędzy starszą serią Denon 1500 a najnowszą 1510 jest słyszalna na korzyść nowych modeli, jednak jest to nadal podobna klasa urządzeń. Seria 2010 natomiast jest to zupełnie inna klasa urządzeń. Osobiście proponowałbym Ci zmianę już na serię 2010 co przyniesie Ci wymierne korzyści brzmieniowe.

Biorąc pod uwagę jednak kwoty odpowiadające urządzeniom 2010, zachęciłbym Cię do posłuchania jeszcze kilku innych konfiguracji, które idealnie współpracują z kolumnami Dynaudio. Dla przykładu niech to będzie najnowsze Primare I32/CD32, Creek Destiny Integra + CD, Goldenote S-3 Signature + Koala Tube, Arcam FMJ A38 z CD 37 lub systemy mieszane np. jeden z wymienionych wzmacniaczy połączony ze świetnym odtwarzaczem Ayon CD-07. Ciekawie współgra także Rega z Dynaudio.

Przy mniejszy budżecie natomiast warto zestawić NAD C375 BEE z odtwarzaczem NAD C565 BEE, rewelacyjny stosunek cena/jakości brzmienia.

W przypadku pytań proszę o kontakt

Witam ! Bardzo dziękuję za odpowiedź. W istocie powinienem jako punkt wyjścia dalszych rozważań użyć kolumn Dynaudio Audiece 82, z których jestem bardzo zadowolony i zdecydowanie jest to punkt którego nie zamierzam wymienić. Moje pomieszczenie odsłuchowe to pokój 35m2 7(dług)/5(szer) o nieidealnych załamaniach i niestety cały czas walczę z wygłuszeniem odbić, które niestety nieznacznie ale są. Kolumby są ustawione pod ścianą stanowiącą szerokość (5m) i są w odległości około 3.5m od siebie, a więc do końca ściany pozostaje po 0.7m z każdej strony. Takie ustawienie wynika z umieszczenia siedzenia które jest około 2.5-3m przed "sceną" dźwięku, w odległości 1/3 długości (7m) pomieszczenia. Niestety pomieszczenie jest wysokie H=3.3m

Wracając do sprzętu, to w 2008 roku testowałem i porównywałem u siebie PMA-2000 z posiadanym od 2006 roku PMA-1500. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale zdecydowanie mój PMA-1500 dawał lepsze rezultaty więc finalnie zrezygnowałem z zakupu. Sprzedawca DENONA próbował wytłumaczyć wczoraj to zjawisko stwierdzenem, że o ile w serii 1500 poprawie uległ przede wszystkim CD (DCD-1510 jest nową konstrukcją względem DCD-1500, a różnica między PMA-1510 i 1500 jest praktycznie żadna), to w serii 2000 poprawiono właśnie wzmacniacz PMA-2010 (nie wprowadzając specjalnych zmian do DCD-2010/2000) i teraz to zdecydowanie słyszalnie klasa lepiej. W owych testach z 2008 i odrzuceniu serii PMA/DCD-2000 był głównie powód że tworzona przede mną "scena muzyczna" (lubię to oceniać z zamkniętymi oczami) była zdecydowanie mniejsza niż w przypadku mojego PMA-1500. Różnic w dynamice (a lubię miękki głęboki bas). Stąd moje wątpliwości czy upgrade do obecnej wersji PMA-2010 coś w istocie zmieni.

Co do innych rozwiązań to jestem jak najbardziej otwarty. Czy wymienione zestawy są przez Ciebie polecane wg. priorytetu rekomendacji we współpracy z Dynaudio Audience 82 ?

pozdrawiam,

Widom

Widom,

polecałbym metodę "małych kroków".

Mam 1500AE i CDA 700AE i kolumny z duńskiej "szkoły" grania - Dali Lektor 6. Czyli w sumie podobny zestaw.

Niestety, już p pół roku użytkowania stwierdziłem, że można znaleźć znacznie lepsze źródło niż CD 700AE - co

zresztą nie jest żadnym wielkim odkryciem, bo to mocno budżetowy cedek. Inna sprawa, że CDA 1500AE nie był wiele lepszy,

a za to jest wiele droższy - dlatego też, tak jak Ty kupiłem 700AE.

Faktycznie, jest też tak, że w CDA 1510AE jest znacznie więcej zmian niż we wzmaku i jest to właściwie nowe urządzenie.

Jeśli brzmienie 1500AE Ci odpowiada,to na razie bym go zostawił, a wymienił źródło.

Ayon Cd-07 jest na pewno dobrym wskazaniem, to kilka lig wyżej od Cd Denona, które teraz posiadasz.

Sugerowałbym też zastanowienie się nad przejściem na odtwarzanie plików, co jest rozwiązaniem przyszłościowym.

Wtedy w roli źródła mógłby wystąpić komputer + DAC, albo odtwarzacz strumieniowy + dysk NAS. Ale to tylko moja sugestia.

Jeśli chcesz zostać przy cd, to Ayon powinien być ok.

Tak naprawdę, to przy tym budżecie masz bardzo duże pole manewru.

I jeszcze jedno - warto może byłoby skierować swą uwagę w stronę poprawy zasilania, kabli, paneli akustycznych, akcesoriów.

Nie wiem jakich używasz, ale ostatnio przerabiałem dokładnie ten temat i zmiany są dla mnie szokujące. Warto sprawdzić.

I chyba masz trochę za szeroko rozstawione kolumny, nie wiem czy nie byłoby lepiej przy ustawieniu 2,5-3 m.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Wymienione przeze mnie zestawy elektroniki prawidłowo współpracują z kolumnami Dynaudio, jednak przy tej klasie sprzętu oraz takich finansach zdecydowanie odradzam zakup "w ciemno". Proponuję najpierw odsłuchać poszczególne konfiguracje na jednych kolumnach w jednym pomieszczeniu a następnie zorganizować odsłuch u Ciebie w domu, gdzie oprócz sprzętu dużą rolę odgrywa także akustyka pomieszczenia.

Reasumując, nie jestem Ci w stanie przedstawić najlepszego rozwiązania, gdyż nie znam Twojego gustu, Twoich preferencji. Dla siebie przy Dynaudio kupiłbym Goldenote lub Creek Destiny z Ayon CD-07. Jednak zupełnie nie bierze tego pod uwagę, wybierz sam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Panowie,

Bardzo wam dziękuję za wasze opinie. Widzę, że u obu Panów jest wspólna rekomendacja na CD, a mianowicie Ayon CD-07. Jest on bardzo oryginalny w kształcie co może nie do końca spełnia moje kryterium estetyki ale też rozumiem, że trzeba będzie przyjąć jakieś kryteria i jakość nie koniecznie musi iść iść tu w parze z estetyką. Słuchając waszych rad podejdę do tematu wielostopniowo testując kolejne komponenty w warunkach domowych jak to się da. Zacznę od testu DCD-1510 ale nieodmówię sobie sprawdzenia wspominanego przez was Ayon CD-07.

Co do kabli to mam 2 pary które przełączam. Jedne z nich są srebrne i tu znowu zaskoczenie bo mimo sporej grubości grają one gorzej niż na dobrej grubej miedzi (nie rozumiem tego).

Chciałbym jeszcze zadać jedno pytanie (bardziej z ciekawości niż chęci zakupu).

1. Co sądzicie o zestawie jubileuszowym DENONA DCD-A100. Czego to jest odpowiednikiem 1510 czy 2010 ?

2. Co sądzicie jakby zamiast klasycznego DCD DENONA wejść w wysoką półkę BD, która połączy CD z DVD i BD. Z danych które podaje DENON wynika odtwarzacze takie mają również AL24 i tesame ukłądy. Obsługują też SACD, ale czy za wysoką cenę można sobie zapewnić jakość i uniwersalność jednocześnie ?

Widom

a do BD to chyba amplituner by się przydał

ale ma też normalne wyjścia audio. Tzn, należałoby go podłączyć do PMA-1500 dla audio, i amplitunera dla kina domowego. Pytanie jednak dotyczy czy taki produkt trzyma klasę odtwarzacza CD DENONA które cieszą się i tak nie najlepszą opinią w klasie cenowej 4000-8000zł (price2performance słaby).

Widom

to nie jest zły pomysł ale inne pytanie

np DV 3800 i amplituner tej samej klasy

czy wymiata w stereo?

np tak to może brzmieć

Kiedyś ktoś w HORN zauważył, że wielu klientów bardzo pozytywnie wyraża się o starym odtwarzaczu DVD-3930 w którym jest zastosowany ponoć dobry odtwarzacz CD. Opinia ta pozostaje niezmienna (właśnie rozmawiałem z HORN) do dnia dzisiejszego, i wręcz umacnia się a legendarny DVD-3930 nie znajduje nowszych odpowiedników. Rzecz w tym, że model ten nie jest już produkowany, a po drugie wchodzenie w stare odtwarzacze DVD w(w dobie BD) wydaje się mało uzasadniane.

Primare I32/CD32, Creek Destiny Integra + CD, Goldenote S-3 Signature + Koala Tube, Arcam FMJ A38 z CD 37 lub systemy mieszane np. jeden z wymienionych wzmacniaczy połączony ze świetnym odtwarzaczem Ayon CD-07. Ciekawie współgra także Rega z Dynaudio. Przy mniejszy budżecie natomiast warto zestawić NAD C375 BEE z odtwarzaczem NAD C565 BEE, rewelacyjny stosunek cena/jakości brzmienia.

Pytanie do Q21.

Chciałbym powrócić do podmiotu dyskusjii jeżeli można to chciałbym prosić Cię Q21 o informacje, który z rekomendowanych przez Ciebie zestawów daje w twojej opinii najbardziej miękki i głęboki bas. Najczęściej słucham jazz gitarowy, blues, trochę rocka ale też muzykę klasyczną. Z reguły każdy gatunek koryguję ustawieniami bass/sopran. Dla klasyki preferuje naturalne odwzorowanie dźwięku. W jazzie, dobry szelest "potu na strunach gitary" jest tym co lubię słuchając gdy muzyk przesuwa palec po strunie gitary. Bardzo niski, miękki wyróżniający się dynamiką i głębią bas kontrabasu jest tym co wręcz uwielbiam (w PMA-1500 daję wtedy bass i soprany na max.)

Co byś polecił z tego co wymieniłeś. A może NAD ?

Widom

@widom

Blueray to wcale nie jest zły pomysł - można podłączyć do wzmaka i cieszyć się dobrym dźwiękiem z filmów w stereo.

Wiele osób woli to od systemów 5.1 Sam mam tak podpięty BD Philips 7500 (coprawda przez Dac-a).

Natomiast odtwarzacz blueray da raczej gorszy dźwięk w stereo od dobrego Cd w porównywalnej cenie. Gorszy dlatego, że

w podobnej wielkości skrzynce siedzi na ogół masa innych układów video, wielokanałowych, cyfrowych itd.

Czyli blueray jako dodatek - oczywiście, jako główne źródło - raczej nie. W pierwszym wypadku polecam BD Philips 9500, w drugim

jakiś z modeli firmy Oppo.

I naprawdę zrób rozeznanie w temacie kabli głośnikowych i interkonektu: czy mogą zostać, czy też lepiej je wymienić.

Zasilanie też jest ważne.

No i lepiej dążyć do tego, żeby nie korygować brzmienia gałkami, tym bardziej, że PMA 1500 ma pomocny przycisk Source direct,

który skraca ścieżkę sygnału i pomija te regulacje. Nawet ten przycisk poprawia nieco brzmienie.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Panowie,

wielkie dzięki za wszystkie wasze rady i sugestie. Już zacząłem działać pod waszym kierunkiem. Pierwsze testy zaczną się jeszcze w ten weekend ale mogę powiedzieć że ograniczam je wyłącznie do kwestii Hi Fi (BD/DVD rozwiązania odrzucam). Będzie test zarówno nowego DCD-1510 jak i PMA/DCD-2010. Będę też testował NAD C375 BEE z odtwarzaczem NAD C565 BE i przyznaje że dużo sobie obiecuję po tej konfiguracji. Jeżeli okaże się że NAD ma miękki głęboki bas to być może będzie to właśnie docelowe rozwiązanie (i tu dzięki za rekomendacje od Q21). Idąc za radą pawlika7294 (szacunek i podziękowania również) z pewnością będzie trzeba "zacisnąć pasa" ale czyż nie po to żyjemy aby mieć nasze małe przyjemności :)

Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek sugestie co do dobrego kabla zasilającego (std. takiego jak stosowany do stacjonarnych PC) to proszę o rekomendacje. W dzisiejszej rozmowie z HORN też mi powiedzieli, że porządny kabel zasilający wzmacniacz (nie tworzący wąskiego gardła prądowego) odgrywa ważną rolę. Chętnie też przy okazji skorzystałbym z waszej rady co do kabli do kolumn (potrzebuje 2x2m) /głośniki jak pisałem Dynaudio Audience 82/.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie posty i wasze cenne uwagi.

serdecznie pozdrawiam,

Widom

Widom

Jak już przetestujesz wymieniane wcześniej klocki to proszę skrobnij konkrety o swoich wrażeniach dźwiękowych

Pozdrawiam Adams19

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Odtwarzacz Denona 2010 nie jest wart swojej nie malej ceny, lepiej 1510 kupic jako odtwarzacz a wzmacniacz PMA2010, jezeli upierasz sie przy Denonie. Creek Destiny tez jest bardzo fajny. ;ozesz tez poprostu poeksperymentowac z roznymi markami, jezeli nie przeszkadza Ci miec urzadzenia o roznym designie. Jedynym rozwiazaniem jest posluchanie samemu jezeli masz mozliwosc. A mysle, ze mozliwosc sie znajdzie bo jak ktos chce wydac pare tysiecy to warto pojechac nawet 200km i przesluchac rozne konfiguracje.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.