Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-SR578 i HKTS 16BQ

art69

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek uwaga ogólna: jestem zadowolony z zakupu. Zestaw brzmi dobrze. Oglądam głównie filmy, ale i nieco muzyki też słucham. Elektroniczne produkcje J.M.Jarre'a czy pop-rockowe szarpanie drutów brzmią miło dla mojego ucha. Ryk silników w Avatarze swoimi wibracjami przycisnął mnie do sofy, mimo że nie było bardzo głośno. Nie jestem audiofilem ani specjalnie wyrobionym słuchaczem, więc nie wiem czy wychwyciłbym różnice między różnymi zestawami.

Głośniki, choć niepozorne to jednak solidne i dość ciężkie, stoją osadzone w firmowych stojakach (trochę drogie, ale stylistycznie i fizycznie połączone z głośnikami). Rozstawione w trapezie, grają z satelitami zwróconymi do boków widza. Odległość frontów od miejsca odsłuchu to 3 m, a satelitów - 2,1 m. Subwoofer z pokrętłem mocy na połowie skali i wyłączonym Bass Boostem przycupnął obok prawego frontu na 1/3 długości ściany, a więc w położeniu zalecanym. Głośnik centralny leży przed telewizorem. Filmy DVD płyną z odtwarzacza Pioneer DV-585A sygnałem komponentowym, bo nie ma w nim gniazda HDMI. To powód, dla którego wybrałem model 578 wyposażony w procesor wideo, a nie 508 pozbawiony tegoż. Filmy w formacie DivX i muzykę MP3 odtwarzam z pendraka wetkniętego w gniazdo USB telewizora, który rozpoznaje również dżwięk 5.1 .

Autokalibracja amplitunera ustawiła odcięcia głośników na 150Hz. Ręcznie przestawiłem na 120 i chyba jest lepiej. Odległości głośników zostały rozpoznane prawidłowo za wyjątkiem subwoofera, który dostał półtorakrotny dystans. Nie zmieniłem jednak tego, sądząc że ma to związek z akustyką pokoju. Sekcja ustawień Audyssey jest uboga. Obejmuje jeszcze wzmocnienie par kanałów, centralnego i subwoofera. O kształtowaniu pasma nie ma mowy. Być może robi to sam korektor w oparciu o zaszyte algorytmy uzupełnione pomiarami. Instrukcja o tym niewiele mówi.

Pracy dekoderów dźwięku nic nie mogę zarzucić. Nie mam też żadnych doświadczeń w tej materii. Podoba mi się uprzestrzennienie zwykłego stereo. Zwłaszcza muzyka elektroniczna zyskuje na tym. Można regulować kilka parametrów sceny.

Menu amplitunera jest przejrzyste i łatwe w nawigacji. Obsługa z pilota już mniej komfortowa. Każdorazowo po wybraniu źródła dźwięku pilot przechodzi w tryb obsługi tego urządzenia i trzeba przycisnąć przycisk Receiver, by powrócić do sterowania amplitunerem. Nadmienię, że sterowania podpiętymi urządzeniami nie udało mi się uruchomić. Żaden z kodów nie działa, a może czegoś nie doczytałem?

Jak napisałem na początku, zestaw gra czysto i miło. Zniekształcenia pojawiają się gdzieś przy 3/4 skali głośności, ale i tak nie słucham na tym poziomie, więc to bez znaczenia. Bas jest mocny, czuję ciśnienie dźwięku w uszach, podłoga drży, a przy tym nie burczy, nie dudni i nie jest przesadnie głośny. Sopranów jest tyle, ile trzeba i nie musiałem ich wzmacniać, co było nagminnym zjawiskiem w czasach magnetofonów kasetowych. "Jest do-brze, jest do-brze!" jak śpiewa słowami Himilsbacha Andrzej Grabowski.

Aha, mój pokój ma 18 m2 i jest dość gęsto umeblowany. Tunera nie stroiłem, bo i tak nie słuchałbym tam radia.

https://www.audiostereo.pl/topic/76995-onkyo-tx-sr578-i-hkts-16bq/

Bardzo się cieszę jak KTOŚ jest zadowolony ze swojego wyboru , a przy tym nie wydał majątku. Bo prawda jest taka , że każdy z nas już powoli myśli o wymianie sprzętu ( co niektórzy enty). A , co za tym idzie spora utrata monety. Tak trzymaj i miłych dalszych wrażeń.

Pozdrawiam.

Dorzucę jeszcze słówko. Zakupiłem Aero J.M.Jarre'a jako polecaną pozycję z dobrym dźwiękiem wielokanałowym i wczoraj posłuchałem fragmentów. Jestem pod dużym wrażeniem. Fale mocnego basu (na DTS silniejszy niż w DD) przyjemnie uciskały przeponę a trzepot skrzydeł ptaków swym realizmem wywoływał mimowolne ruchy głowy w stronę dźwięków. Brzmiało to naprawdę fajnie, a ja ucieszyłem się ponownie, że nie słyszę niedoskonałości dźwięku.

Aha, amplituner zakłóca odbiór niektórych kanałów telewizji analogowej. Poza tym mając wybrane źródło sygnału (DVD) przełącza je na TV po włączeniu telewizora. Pewnie dlatego, że tylko telewizor jest podłączony kablem HDMI, a odtwarzacz DVD już nie. To na szczęście drobne niedoskonałości, które nie rzutują na moją zasadniczą opinię o tym sprzęciku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.