Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 10000zł

Rolo Tomassi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów

Jestem tutaj nowy i potrzebuję waszej pomocy

Zamierzam kupić sprzęt stereo do 10 000zł- a im mniej zapłacę tym lepiej, ale oczekuję w miarę przyjemnego efektu akustycznego

Zastanawiam się nad głośnikami Audiowave 141se - co o nich sądzicie, może coś innego mi zaproponujecie,

i mam kilka pytań

-od jakiego elementu zacząć kompletowanie zestawu?

-jaki napęd mam brać pod uwagę?

-jaki wzmacniacz polecacie ? Zastanawiałem się nad CREEKiem, czy to dobry wybór ?

-jakie kabelki do głośników i jakie do połączenia klocków ?

-co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę

https://www.audiostereo.pl/topic/77085-zestaw-stereo-do-10000z%C5%82/

Diany krall

ale często czegoś w rodzaju Dire Straits

pokój około 20m

Oczekuję aby zestaw miał kopa...czyli jak będzie uderzenie perkusji to mam słyszeć to

a u vollenweidera chciałbym słyszeć najdrobniejszy szczegół,czystość muzyki i ciepło....ale to chyba nie w tym przedziale cenowym :)

ale od czegoś trzeba zacząć

Diany krall

ale często czegoś w rodzaju Dire Straits

pokój około 20m

Oczekuję aby zestaw miał kopa...czyli jak będzie uderzenie perkusji to mam słyszeć to

a u vollenweidera chciałbym słyszeć najdrobniejszy szczegół,czystość muzyki i ciepło....ale to chyba nie w tym przedziale cenowym :)

ale od czegoś trzeba zacząć

Pisz na pw do Lutka i Paltona-oni złożą Ci h-end za 6000!!!!

PW - prywatna wiadomość. Taki wewnętrzny mail forumowy. Wysłałem ci PW na próbę - powinieneś mieć wiadomość w prawym górnym roku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Skoro myślisz nad Creekiem, to nie ma lepszych kolumn niż Eposy. Zestawienie sprawdzone milion razy. Nie ma co wymyślać koła od nowa.

AW bardzo lubię, ale osobiście gdybym miał kupować w ciemno, brałbym bez dwóch zdań Eposy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Możesz kupić np. kompletny zestaw Rega. Też sprawdzone zestawienie.

Ludzie bardzo często decydują się na składanie systemu z różnych klocków, wszystko po to aby było 'lepiej' i bardziej 'audiofilsko', niestety nie mając odpowiedniego doświadczenia i przesłuchania dostatecznie dużej ilości kombinacji, zazwyczaj kończą z dźwiękiem który jest dużo gorszy od tego jaki oferuje taka Rega czy Creek + Epos. Potem zaczyna się więc wymiana kabli (po to aby wreszcie 'zagrało'), wymiana kolejnych klocków itd. Efekt to stracona kasa na odsprzedaży, stracony czas i ogólna frustracja.

A ja się zawsze pytam po co ? Po co wymyślać koło od nowa ? Trzeba od razu kupić system o którym wiadomo że gra, a potem wyrzucić gazety hifi (lub lepiej - oddać koledze), odciąć się od forum i tylko cieszyć się muzyką.

Przez jakiś czas byłem "szczęśliwym" posiadaczem zestawu Vincent 233 i CD S3 ale nie rzuciło mnie to na kolana ....może wyszedł brak właściwych głośników

Sprawdzony dzwiek "firmowy" to rozsadne rozwiazanie. Jesli czujesz audiofilska zylke to bedziesz ryzykowal, ale trzeba sie niezle nakombinowac i nigdy nie zagra od pierwszego razu. Ludzie na forum raczej beda ci doradzac bezpieczne rozwiazania zeby nie wpakowac cie w klopoty, w ktorych sami juz nie raz byli. Jednak najlepsza zabawa zaczyna sie od kupienia elementu, z ktorym wiazesz nadzieje na dzwiek ktorego szukasz. Potem probujesz dopasowac do niego reszte. Po drodze mnostwo problemow, bo dzwiek do niczego, ewidentnie zly. I teraz potrzebna zimna krew, bez paniki, jak sie ratowac. Tak mniej wiecej wyglada ta zabawa. Trzeba przejsc swoje. Ale plusy sa takie ze po wszystkim wiesz jaki dziwek cie kreci i co tak naprawde drzemie na nosniku. No i ani sie nie obejrzysz a sam zaczniesz doradzac na forum. Potraktuj moje wynurzenia z przymruzeniem oka. :)

• Użytkownicy+

Zamierzam kupić sprzęt stereo do 10 000zł- a im mniej zapłacę tym lepiej, ale oczekuję w miarę przyjemnego efektu akustycznego

Zastanawiam się nad głośnikami Audiowave 141se - co o nich sądzicie, może coś innego mi zaproponujecie,

i mam kilka pytań

-jaki wzmacniacz polecacie ? Zastanawiałem się nad CREEKiem, czy to dobry wybór ?

Pomyślałbym nad tym :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Piękne kolumny (pisałeś mi, że podoba Ci się Sonus Faber) i niezła reszta. Dźwięk lekko ocieplony, a kolumny w sam raz do Twojego pokoju (20m2) Myślę, że coś da się utargować, może gratis dostaniesz jakieś kabelki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Też nieźle, CD- nie znam, ale słyszałem że niezłe, kolumny dynamiczne, otwarte i łatwe do napędzenia. Z lampą mają świetną przestrzeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Do tego kolumny ProAc studio 100 (ok 3000zł) i będzie świetnie.

Robert

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest znaczna różnica między CREEK DESTINY a 5350 ?

W ofercie Creeka masz obecnie 3 wzmacniacze:

Evo 2 @ 3100zł

Evo 5350 @ 5000zł

Destiny 2 @ 7700zł

Evo 5350 jest więc środkowym modelem w ofercie firmy i zarazem najnowszym dodatkiem.

• 1 miesiąc później...

Witam.

A ja bym Ci polecil cos co sam mam, czyli zestaw Edyton zobacz sobie ich oferte na edyton.republika.pl

Sam mam najwyzszy model, ale wiem ze teraz w ofercie maja kilka modeli ktorych nawet nie ma na stronce.

Zanim zakupilem swoj sprzet, odsluchalem zestawow kolumny do 20tys i wzmaki do 10tys i moge powiedziec z cala odpowiedzialnoscia, ze zestaw edytona dal im wszystkim rade.

Jesli chodzi o kabelki to goraco polecam firme neotech. sam zamawialem w sklepie qba.com.pl

Warto sobie poczytac o tych kablach, bo porownywane sa one w testach do 10razy drozszych i wychodza z takich porownan ogromna reka.

w sklepie qba znjdziesz Interkonekt ze zlaczami rodowanymi za 580zl i glosnikowe za 1760 jesli dobrze pamietam,albo ceny sie nie zmienily.

Reasumojac, wydajac w Edytonie 8000zl na kolumny wraz z wzmacniaczem + kabelki troche ponad 2 tys otrzymujemy zestaw za 1/4 ceny ronkowej jakis rozreklamowanych firm. Czyli jakies 10000 Bez cedeka.

Niestety trzeba sie przejechac do Swidnika i sprawdzic na wlasnych uszach.

Acha, jak by ktos pytal, to u mnie wszystko gra z cd kiem Philips cd 960 po modyfikacjach w firmie Cdmods.prv.pl ktora rowniez polecam za fachowosc profesjonalizm.

na priwa moge przeslac zdjatka, nie wiem jak sie to robi na forum niestety...

Pozdawiam wszystkich i zycze udanych wyborow ;]

B.

A ja bym Ci polecil cos co sam mam,...

Zanim zakupilem swoj sprzet, odsluchalem zestawow kolumny do 20tys i wzmaki do 10tys i moge powiedziec z cala odpowiedzialnoscia, ze MÓJ zestaw dal im wszystkim rade.

Reasumojac, wydajac 8000zl na kolumny wraz z wzmacniaczem + kabelki troche ponad 2 tys otrzymujemy zestaw za 1/4 ceny ronkowej jakis rozreklamowanych firm.

Niestety trzeba sie przejechac do xxx i sprawdzic na wlasnych uszach.

Pozdawiam wszystkich i zycze udanych wyborow ;]

B.

Dobre:) Chyba każdy zadowolony tak ma?

Sorry, ale pozwoliłem sobie wstawić nieco korekt w cudzym tekście, żeby zabrzmiało bardziej reprezentatywnie:)

O samych kolumnach (5 kzł) piszą, że:

These speakers are amazing. They image better then anything I've heard including over $15,000 Dynaudio,Dali etc...

A co dopiero dalej...

Oczywiście, traktujcie tą wypowiedź z przymrużeniem oka.

Dobrych i lepszych zestawów za 10 kzł jest tysiąc tysięcy:) Tylko zależy, co dla kogo.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Mialem zamiar nie komentowac, ale nie wytrzymalem...

Dziekuje panu zukzukzuk, ze tak lekcewarzaco potraktowal mnie i moja wypowiedz, dodajac, ze trzeba traktowac ja z wyraznym przymruzeniem oka.

To jest to wlasnie co kocham na forach, czyli licytacje, spory, brudy i poboczne zatarczki, czyli wszystko co mile i przyjemne.

Powiem wiec tak, nie sprawdzajcie rzeczy ktore podsunalem i ofert ktore podalem.

Nalezy calkowicie to zlekcewazyc i szukac samemu spedzajac dziesiatki godzin na odsluchac setek kombinacji.

Pytanie tylko, czy nie chodzilo wlasnie o to, ze ktos zapytal co wybrac, a wszyscy staramy sie jakos pomoc w trudnym wyborze?

Jeszcze raz dodam, zycze udanych zakupow ;]

Pozdrawiam wszystkich, pana zukzukzuka rowniez, pewnie i tak chcial dobrze...

ps.

Acha, slucham jazzu bogatego w wokale i denciaki, moja dziewczyna slucha alternatywnych brzmien, czyli w sumie rok z elektronika bardzo czesto.

Sam lubie miekki ale w miare szybki bass, wiec poprosilem o takie zestrojenie zestawu i mam wg zyczenia, membramy kevlarowe sa bardzo sztywne, wiec udalo sie chyba osiagnac pozadany kompromis.

Najwiekszy problem w kazdym zestawie w brew pozorom to nie bass ani gorka, ale dobre zestrojenie srednicy, bo tam sie wszystko dzieje.

Ja sam mam upodobania dodatkowo do analogowych brzmien, z tad ten stary cedek, ale na sile bym tego wszystkim nie polecal i nie robie tego, bo to juz indywidualne gusta.

Sam porownywalem odsluchy miedzy innymi na dianie krall "the girl in the other room" oraz na "Live in paris" oraz np Miles Davis "Kind of Blue" zremasterowana wersja z tad w ogole moja odpowiedz w tym temacie.

Jeszcze raz wszystkich goraco pozdrawiam.

Mialem zamiar nie komentowac, ale nie wytrzymalem...

Dziekuje panu zukzukzuk, ze tak lekcewarzaco potraktowal mnie i moja wypowiedz, dodajac, ze trzeba traktowac ja z wyraznym przymruzeniem oka.

To jest to wlasnie co kocham na forach, czyli licytacje, spory, brudy i poboczne zatarczki, czyli wszystko co mile i przyjemne.

Powiem wiec tak, nie sprawdzajcie rzeczy ktore podsunalem i ofert ktore podalem.

Nalezy calkowicie to zlekcewazyc i szukac samemu spedzajac dziesiatki godzin na odsluchac setek kombinacji.

Pytanie tylko, czy nie chodzilo wlasnie o to, ze ktos zapytal co wybrac, a wszyscy staramy sie jakos pomoc w trudnym wyborze?

Jeszcze raz dodam, zycze udanych zakupow ;]

Pozdrawiam wszystkich, pana zukzukzuka rowniez, pewnie i tak chcial dobrze...

Również pozdrawiam!

Sądzę, że mój list wysłany na pw co nieco wyjaśni:)

W każdym razie - mógłbym polecić zupełnie inny zestaw, który wg mnie RÓWNIEŻ zapewniłby sporo oszczędności w czasie i przestrzeni.

Następny z Nas, przekonany o swojej słuszności - poleciłby jeszcze jeden, itd...

W sumie. Podobnych, grających również BARDZO DOBRZE za 10 kzł zestawień, zapewne znalazłoby się najmniej kilkanaście (gdyby jeszcze kilku userów popełniło wpisy).

Ciekawe, który sprzęt wówczas (a raczej opis) przekonałby zainteresowanego?

Stawiam konia w rzędem, że ten znajdujący się w pobliżu, wymagający najmniejszego zaangażowania.

Ale jak sprawdzić, czy byłby on najlepszy? I w guście poszukującego - bez porównań z innymi???!!!

Tym bardziej, że wygląda na to, iż Kolega zainteresowany nie ma jeszcze określonych preferencji!!! A to jest PODSTAWA do wydania w sumie niemałych pieniędzy!

Każdy kiedyś zaczynał. Nie lepiej wydać na początek np. 1/3 część budżetu? Też da się osiągnąć przyjemny, akustyczny efekt:)

Chyba o to najbardziej chodzi...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

i mam kilka pytań

NAD + KEF to również pewniak. Tak jak Creek i Epos, a wyjdzie pewnie nieco taniej niż 10k :). Mam coś takiego. Mnie wyniosło ok. 6 k nie licząc kabli i suba. Jak dla mnie dobra relacja jakości dźwięku do ceny.

Taki zestaw daje (w swojej klasie oczywiście) wyrazistą górę, dobrą przestrzeń i stereofonię, nieco podbitą dolną średnicę i wyrazisty, zwarty bas (wsparty subem Mordaunt-Short). Nie jest to jednak 'zrównoważone', 'audiofilskie' brzmienie. Jest za to fajnie podbarwione. Słucham klasyki (barok głównie) i jazzu (Od Milesa do free). Mi pasuje. Nawet bardzo :) pozdrawiam

Jeśli kolega słucha rockowych kawałków to odradzam Eposy. Bardzo długo przerabiałem niedawno te kolumny. Prawie je kupiłem. O ile w spokojnych kawałkach jazzowych grają wyśmienicie i w tej cenie chyba nic lepszego na rynku nie ma to w rockowych utworach to jest porażka. Brakuje basu, mięsa. Granie jest suche i analityczne. Chyba że komuś to odpowiada. To jednak jest moja opinia. Proszę się ją nie sugerować tylko umówić się na spotkanie w salonie a wszystko się rozjaśni :)

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Nie rozmiecie, że w kwocie 10 kzł za system, może być i TYSIĄC propozycji?

Która jest NAJ dla NIEGO? Nie dla Was!!!

I które wg Was ma sprawdzić? (tym bardziej, że nie ma bladego pojęcia, o tym czego szuka?)

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.