Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-Wiring czy jest sens?

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego że zakupiłem nowe skrzynki które mają możliwość połączenia poprzez Bi-Wiring moje pytanie jest następujące...

Czy będzie jakakolwiek poprawa brzmienia jeśli połączę je w taki sposób ale używając zwykłych kabli OFC ?

Poczytałem trochę o tym, i zrozumiałem tyle że powinna być poprawa basu i bardziej szczegółowe średnie i wysokie, niestety nie mogę tego sprawdzić "nausznie" bo kolumny będą u mnie dopiero w piątek,

dlatego też zastanawiam się czy kupować tyle tych kabli.....

Terminale:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Specyfikacja kolumn:

* 3-drożny

* bassreflex

* Ribbon Tweeter

* moc 120/200 W,

* Pasmo przenoszenie:33-65,000 Hz

* Impedancja: 4-8 Ohm

* Membrany: 3x135mm,

* czułość (dB/1W/1m): 90 dB

* Wymiary (wys. x szer. x gł.): 920 x 194 x 265 mm

* Waga: 27.13 kg

Cena detaliczna 8590zł ja nabyłem bardzo okazyjnie :-)

Aha zapomniał bym, na razie wszystko będzie napędzała Yamaha RX-797, w przyszłości coś lepszego :-)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77265-bi-wiring-czy-jest-sens/

Był podobny temat 3 dni temu, może znajdziesz tu coś dla siebie

Ukryta Zawartość

Stać Cię na kolumny za kilka kółek to dodatkowe kabelki nei powinny być problemem. Nie zauważyłem, żeby ktoś skarżył się na pogorszenie dźwięku przez bi-wiring zatem czemu nie? Z drugiej jednak strony może lepiej zainwestować w single lepszej jakości? Zależy, czy słyszysz kable, do tematu podejść należy niezwykle delikatnie, żeby nie rozpętać kolejnej kłótni.

Ukryta Zawartość

Bi-Wiring w wielu przypadach ma sens. Jeżeli jednak chcesz kupić w przyszłości nowy wzmacniacz to w przypadku twoich kolumn warto było by rozważyć bi-amping. Sam stosuję oba rozwiązania i to drugie daje większy efekt. Kabel do sekcji niskich tonów może być tańszy niż do wyższych. Dodatkowo jeżeli planujesz zakup nowego wmacniacza to kup dobre kable dopiero po jego zakupie i odsłuchu tej pary.

Witam.

Ja kiedyś robiłem próby na Mission M31. Tyle co pamiętam, a raczej bliżej mi do kablosceptyków, że wtedy doznałem szoku. Dźwięk jakby się otworzył, stał się żywszy. Tyle pamiętam. A czy tak było czy też pod wpływem samego faktu podłączenia dwóch kabli na kolumnę tak mi się tylko wydawało to już nie wiem. Ale wtedy różnica wydała mi sie dramatyczna.

Nie ma innego wyjścia, jak samemu spróbować.

Efekt takiego zapytania tutaj będzie z góry wiadomy czyli TAK lub NIE.

Tutaj tego dylemantu nikt poza Tobą nierozsądzi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ja się lepiej czuję z bi-wiringiem.

Jeśli nie bi-wiring to chociaż wykonane zworki z tego samego kabla (o ile się da) i wprowadzone zamiast zworek standardowych, które dają producenci.

Oba prztoczone przeze mnie przypadki to moje doświadczenie i jak napisał Kolega wyżej możesz nie być do nich przekonany zanim sam nie posłuchasz.

Dzięki za wszystkie rady, na razie kupię zwykłe kable OFC i zastosuję bi-wiring, zobaczymy czy usłyszę różnicę, potem wypożyczę sobie dobry single i też się porówna, jakie będzie najlepsze wyjście, co do bi-ampingu to można się bawić jak będzie końcówka mocy ale szczerze powiem że wolałbym wzmacniacz zintegrowany, sam nie wiem czemu ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.