Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki JFET do źródła prądowego

MarekBoro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

robie wzmacniacz roznicowy wg ponizszego schematu ale z uzyciem lamp 6N30P i poszukuje wlasciwego JFETa w zrodle pradowym (2SK373 ma za maly prad). Zrodlo powinno charakteryzowac sie pradem rzedu 40mA i napieciem 3..4V

7d3441763b2de745med.jpg

Muzg, dzieki za odpowiedz.

Bipolara chcialbym uniknac z 2 powodow. Po pierwsze PCB tego preampa mam zrobiona pod JFETa a po drugie JFET daje chyba harmoniczne jak trioda (?). Najchetniej zastosowalbym zrodlo pradowe na lampie ale to na chwile obecna zbyt duza dla mnie komplikacja.

Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly jakiego FETa mozna by tu zastosowac? ja znalazlem cos takiego: 2N4391

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bedzie pasowal?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Źródła na JFETach są popularne, bo proste. Charakterystyka JFETów jest podobna raczej do pentody, a nie wiem, czy w tym wypadku ich lampowy charakter się ujawni. Sęk w tym, że do osiągnięcia dużej rezystancji wewnętrznej potrzeba dużej rezystancji z źródle, a to jest trudne do uzyskania w tego typu układach.

Dla 40mA zawsze możesz połączyć po kilka sztuk tranzystorów z mniejszym IDSS, np 5szt 2SK170BL z IDSS ~10mA, albo 2-3szt 2SK170V.

• 1 miesiąc później...

2n4391 nie jest najlepszy, dn2540 będzie lepszy. Rownoległe połączenie kilku sztuk też jest dobrym pomysłem.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

JFety mają charakterystyki zbiżone do pentod. W tym źródle prądowym do twojego preampa nie jest to jednak istotne ponieważ taki jfet będzie pracował na prostoliniowej częsci charakterystyki a to wyklucza jakiekolwiek harmoniczne. W źródłach prądowych istotna jest impedancja wewnętrzna (im bliżej nieskończoności tym lepiej) i pojemność wewnętrzna (im bliżej zera tym lepiej). Ważne jest również przy jakim napięciu minimalnym tranzystor przejdzie w tryb pracy stałoprądowej. W tym przypadku powinno być ono mniejsze niż napięcie katoda masa.

2sk170 mają niską impedancję wewnętrzną, więc to raczej ostateczność.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

To prawda, ale z tych co się da wsadzić to naprawde nie widzę nic rozsądnego co by tu pasowało. Czy musi być koniecznie ta płytka czy jakość jest dla Ciebie istotniejsza?

Zalezy mi na pozostaniu na tej PCB bo to bardzo porzadnie wykonana plytka (4mm grubosci, gruba warstwa miedzi, zlocenie) i uwazam ze pozostanie przy niej wcale nie oznacza rezygnacji z jakosci. Nalezy jedynie znalezc JFETa ktory bedzie odpowiadal wymaganiom pradowym lamp 6N30P.

Ktos z innego forum zaproponowal 2n4860 ale narazie nie udalo mi sie go kupic.

A mi nie udało się znaleźć jakiegoś datasheeta na którym można byłoby obejrzeć charakterystyki.

Testowałeś już ten sprzęt na lampie 6n30p ?

DN 2540 występuje również w obudowie TO92 więc do płytki będzie pasował.

Testowalem ale z uzyciem rezystora w katodach.

ten DN2540 mozna wsadzic w ten uklad bez przerabianie w miejsce 2SK373 tak zeby otrzymac zrodlo pradowe 30-40mA i 3-4V?

Testowalem ale z uzyciem rezystora w katodach.

ten DN2540 mozna wsadzic w ten uklad bez przerabianie w miejsce 2SK373 tak zeby otrzymac zrodlo pradowe 30-40mA i 3-4V?

Tak oczywiście, inna będzie wartość potencjometru. 47 Ohm powinno być ok.

Jakie było napięcie na katodzie w ukladzie z rezystorem? Jaka była wartość rezystora?

Myślałem że jak testowałeś ten uklad z rezystorem to ustawiłeś docelowy punt pracy lamp.

15mA to jest prąd dla jednej połówki 6n30p, dobrze rozumiem?

W takim razie źródło prądowe możesz wyregulować na 30mA poza układem podłączając go np. do baterii 9V. Po wstawieniu do układu punkt pracy lampy będzie identyczny jak w przypadku rezystora.

W polsce jest dealer Supertexa nie pamiętam nazwy.

• 1 rok później...

Witam,

takie szybkie mam pytanie.

Czy źródło prądowe na Jfecie w katodzie lampy powinno się podłączać przez rezystor do katody czy nie?

Jesli tak to jaki, czy tu mamy dowolność i jedynie napięcie Uds powinno być odpowiednie dla Jfeta by pracował na poziomej char.?

A w jakim celu ten rezystor do katody chcesz podłączyć? Jfet będzie pracował na poziomej części charakterystyki powyżej pewnego napięcia, zwykle kilka voltów, zależnego od prądu jaki przez niego przepływa. Prąd ten zależy z kolei od napięcia Ugs, które można uzyskać za pomocą odpowiedniej wartości rezystora lub potencjometru włączonego tak jak na schemacie powyżej.

Masz gdzieś pod ręką taki schemat?

Rezystor ma sens tylko wtedy, gdy jest ryzyko chwilowego lub permanentnego przekroczenia maksymalnego Uds, a to jest podane w datasheet. Jeszcze może być taki przypadek, że całkowita moc strat tranzystora byłaby przekroczona przy danym prądzie drenu i Uds, które trzeba zbić.

<br />

dealer Supertexa nie pamiętam nazwy.<br />

<br />

DN2540 kupiłem w contrans.pl - są dystrybutorem Supertex'a.  Jakoś po 7 zł sztuka chyba (w detalu).<br />

Masz gdzieś pod ręką taki schemat?

w załączniku,

Rezystor ma sens tylko wtedy, gdy jest ryzyko chwilowego lub permanentnego przekroczenia maksymalnego Uds, a to jest podane w datasheet. Jeszcze może być taki przypadek, że całkowita moc strat tranzystora byłaby przekroczona przy danym prądzie drenu i Uds, które trzeba zbić.

ok dzięki, przekroczenie moc raczej nie grozi, zawsze jest w tej katodzie za mało napięcia ;)

W załączniku ciekawe artykuły o JFetach Erno Borbely do poczytania jeśli niektórzy nie znają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwagi michelangelo są oczywiście słuszne, szczególnie jeśli takie źródło jest w anodzie na której nie występują duże napięcia zmienne sygnału. W katodzie zwykle napięcie jest zbyt niskie do poprawnej pracy źródła w związku z czym stosuje się ujemne dodatkowe napięcie do którego przyłącza się dolną końcówkę źródła. W jakim celu ktoś miałby projektować układ w którym to napięcie jest zbyt wysokie i potem zbijać to na rezystorze to nie mam pojęcia.

Matthew> pytając o schemat chodziło mi o schemat z konkretnymi wartościami napięć, i użytych elementów. Na podstawie tego co wkleiłeś nie jest możliwe stwierdzić co konstruktor miał na myśli umieszczając rezystor między katodą i CSem

Schemat jest podobny ale jest w nim para różnicowa lamp (wzmacniacz różnicowy jak na pierwszym schemacie w wątku) i połączone katody z jednym źródłem prądowym przez rezystory i podane ujemne napięcie na źródło.

czy mając na siatce lampy -12V i prąd 17mA, mogę użyć w katodzie J310 bez uciekania się do ujemnego napięcia? z chrakterystyki widać ze już przy Uds=5V można wejść na prąd 17mA przy Ugs=-0.4V, zostaje z 7V zapasu. Rezystor Rs = 0.4/0.017 = 23 R

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.