Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do M34i

Piecia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bardzo proszę o poradę, jaki wzmacniacz dobrać do Mission M34i.

Mój budżet to około 400pln.

Zastanawiałem się nad takimi pozycjami:

-cambridge audio a5 lub a500

-yamaha ax-492, ax-470, ax-450, ax-392

-arcam 5 lub 6 (pozostałe za drogie).

Muzyka jakiej słucham, to w głównej mierze:

- 60% - rock (nickleback, van halen, kings of leon, starsze the prodigy, train, kenny loggins, hall & oats i podobne)

- 15% - lata 80 i 90

- 15% - pop, soul, r'n'b (typu phil collins, alicia keys, outkast, robbie williams, nelly furtado, simply red itp)

- 10% - czasami muzyka techniczna, Dj'ska (typu Dj Tiesto, david guetta, atb itp).

Lubię, jak tony niskie są wyczuwalne, ale nie dudniące i zagłuszające resztę (zawsze można aktywny sub dokupić).

Pokój około 15m2, ale docelowo będzie 22m2.

Bardzo proszę o wszelkie sugestie co do moich propozycji ampli, krytykę, porady lub propozycję innych.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Piotrek

https://www.audiostereo.pl/topic/77365-wzmacniacz-do-m34i/

Miałem CA A500 i powiem, że mocą nie grzeszy i dało się to odczuć.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

https://www.audiostereo.pl/topic/77365-wzmacniacz-do-m34i/#findComment-2108866

Witaj,

Mam M34i i słucham ich z NAD355. Podsumowując jednym zdaniem - szukam innych kolumn. Z Twojego opisu wnioskuję, że mamy zbliżone preferencje co do brzmienia. W obecnym zestawie odczuwam braki przede wszystkim w najniższym basie i brzmieniu perkusji. Jeżeli chodzi o bas, to kolumny są go w stanie efektywnie przetwarzać powyżej 100Hz. Zgodnie z danymi kolumn pasmo zaczyna się bodaj od 44Hz (-3dB), subiektywnie odczuwam brak dołu. Brzmienie perkusji równieź mnie rozczarowuje, słychać ją, ale nie brzmi naturalnie, kotły na przykład - porażka. Różnorakie eksperymenty z ustawieniem wnoszą niewiele pozytywnego. Średnie i wysokie są akceptowalne, można uzyskać sensowne brzmienie. Wyobrażam sobie, że dzisiaj dobierając wzmacniacz do M34i i mając na myśli korekcję ich niedomagań, szukałbym urządzenia z regulowanym loudness (np Yamaha). Nie miałem jednak jeszcze okazji do eksperymentów w tym kierunku. Jeżeli masz możliwość posłuchaj dłużej różnych wzmacniaczy, krótki odsłuch w sklepie w moim przypadku nie przełozył się na satysfakcję przy dluższym odsłuchu i różnym materiale muzycznym. Czytałem wiele opinii o intensywności basu w M34i, może jest on obszerny, ale jak dla mnie brzmi nienaturalnie. Próbując odpowiedzieć na Twoje pytanie - weź kilka wzmacniaczy o różnym charakterze (NAD, Denon, Yamaha, ...) nawet kosztem jakiejś opłaty i posłuchaj dłużej. Ewentualny mix z subem - może basu będzie więcej, ale nie sądzę żeby mogło to pozytywnie wpłynąć na brzmienie lub wręcz odwrotnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/77365-wzmacniacz-do-m34i/#findComment-2111749

Miałem to samo co lookER tyle że z M33i, pomogła wymiana kolumn, choć muszę przyznać że jak podłączyłem yamahę ax-470 było lepiej (loudness pomagał) ale niestety trochę płasko, bez przestrzeni, może jakaś inna yamaszka byłaby lepsza, trochę tego jest...

https://www.audiostereo.pl/topic/77365-wzmacniacz-do-m34i/#findComment-2111838

Pisząc o wzmacniaczach Yamaha miałem na myśli nową serię relatywnie tanich wzmacniaczy i amplitunerów stereo S300, S500. Nie miałem okazji posłuchać, ale wyglądają obiecująco jak za tą cenę. Chyba warto spróbować posłuchać.

Ale teraz patrze na Twój budżet - czyli używka, więc możliwości wybierania jakby mniejsze.

Koniecznie pochwal się efektami!

https://www.audiostereo.pl/topic/77365-wzmacniacz-do-m34i/#findComment-2111916
  • 4 tygodnie później...

Witam,

nareszcie zakupiłem wzmacniacz. Wybrałem Cambridge audio A5. Jak dla mojego ucha - rewelacja. Jetem niezmiernie zadowolony z wyboru. Tony niskie - dobrze kontrolowane, nie za mocne nie za słabe; wysokie - przy mocniejszym ich podkręceniu lekko drażniące, dlatego są na "0".

Pozdrawiam

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/77365-wzmacniacz-do-m34i/#findComment-2132465

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.