Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw audio - głównie metal

devilry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do zakupu nowego zestawu audio:

-budżet - 9,5 (max.11 ) tys. złotych

-muzyka - głównie metal ( raczej death niż heavy), od czasu do czasu trochę myzyki filmowej i folku.

-pokój ok. 20 m2

Odsłuchałem już kilka zestawów: CA i Denon odpadły w przedbiegach, nieźle brzmiał Creek Evolutio2 z kolumnami AE.

Na razie jeżeli chodzi o elektronikę to najbardziej odpowiadały mi Rotel RA 1520+RCD1520, oraz NAD C356 + C545. Oba zestawy dobrze zabrzmiały z MA RX6, oraz z Xavian Gran Colonna Mk2 ( aczkolwiek w tym zestawieniu gitary były nieco bezbarwne). Zestaw z Rotelem trochę przekroczył zakładany budżet.

Prosiłbym o Wasze opinie na temat ww zestawów i sugestie, jakie połączenia warto by jeszcze wypróbować.

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/77374-zestaw-audio-g%C5%82%C3%B3wnie-metal/

Proponowałbym Ci zestaw składający się z NAD C356BEE + C565BEE oraz kolumny Monitor Audio RX6. Alternatywą mogą być kolumny DYNAUDIO DM 3/7. Inną alternatywą elektroniki może być flagowy zestaw PIONEER A-A9MK2-K z wieloformatowym odtwarzaczem CD/SACD PIONEER PD-D9MK2-K. Taka konfiguracja także zagra bardzo dobrze z zaproponowanymi kolumnami. Kolejna opcją może być zestaw REGA Mira 3 z odtwarzaczem Apollo i kolumnami Dynaudio lub Triangle Esprit Altea EX.

Przy powyższych konfiguracjach powinieneś spokojnie zmieścić się w założonym budżecie może poza ostatnią propozycją, którą jednak sklasyfikowałbym znacznie wyżej.

Proponuję jednak odsłuch, który pozwoli Ci na wybór najbardziej optymalnego systemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

polecam odsłuch elektroniki Xindaka z kolumnami Paradigma.

Też polecam tę samą kombinację. Słuchałem Xindaka ze starszymi modelami Pardigma Monitor 9. Bardzo mi się podobało. Radzę dokonać odsłuchu.

NADy mogą być za krzykliwe dla metalu, to są takie zestawy "hej do przodu", z nieco podbitymi skrajami pasma, aczkolwiek nie bez uroku. Nie dalej jak wczoraj słuchałem NADa 356BEE z Dyn Focus 220II. Wybierając NADa trza się zastanowić co się woli: większy wykop czy większą kulturą brzmienie. Do metalu chyba to pierwsze. A Monitor Audio raczej do death metalu średnio pasuje. Ciekawe, skąd taka popularność MA w Polsce?

Gość

(Konto usunięte)

NADy mogą być za krzykliwe dla metalu, to są takie zestawy "hej do przodu", z nieco podbitymi skrajami pasma, aczkolwiek nie bez uroku. Nie dalej jak wczoraj słuchałem NADa 356BEE z Dyn Focus 220II. Wybierając NADa trza się zastanowić co się woli: większy wykop czy większą kulturą brzmienie. Do metalu chyba to pierwsze. A Monitor Audio raczej do death metalu średnio pasuje. Ciekawe, skąd taka popularność MA w Polsce?

I co pokazał NAD z tymi Focusami: większa kultura, czy wykop?

W jakimś temacie już to pisałem, słuchałem PARADIGM MONITOR 7 v.6 i wg mnie, są one odpowiednie do metalowego łojenia typu Death, Morbid Angel, Napalm Death itp. Jest też trochę droższy model wersja 9v6, który powinien być nie gorszy od poprzednika, oczywiście zalecam odsłuch na własnych płytach, jako jedyne kryterium oceny.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W jakimś temacie już to pisałem, słuchałem PARADIGM MONITOR 7 v.6 i wg mnie, są one odpowiednie do metalowego łojenia typu Death, Morbid Angel, Napalm Death itp. Jest też trochę droższy model wersja 9v6, który powinien być nie gorszy od poprzednika, oczywiście zalecam odsłuch na własnych płytach, jako jedyne kryterium oceny.

Gwoli ścisłości Paradaigm Monitor 9 v.6 nie jest droższą wersją Paradigm 7 v.6. Są to różne kolumny oparte na innych przetwornikach średnio-niskotonowych i niskotonowych. Zobacz: http://www.polpak.com.pl/produkt/1544/KOLUMNA_GLOSNIKOWA_PARADIGM_MONITOR_9_v.6. oraz http://www.polpak.com.pl/produkt/1852/KOLUMNA_GLOSNIKOWA_PARADIGM_MONITOR_7_v.6.

W cięższej muzie sprawdzą się kolumny z dobrym zejściem - Paradigm, Dynaudio - i tu się trzymać.

W niektórych zestawieniach na kolumnach z dobrą kontrolą niskich tonów muzyka death lub heavy może zagrać jak kapela cygańska :)

?

Uprzejmie dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Sprawdzę, czy we Wrocławiu uda się zorganizować odsłuch wymienionych przez Was zestawów.

Co do kolumn Paradigm miałem okazję przesłuchać z Creekiem i Cambridge Audio jeden z tańszych modeli podłogowych ( niestety nie pamiętam dokładnie, który) i nie zabrzmiało w ogóle, w każdym razie dużo mniej ciekawie niż AE. Trochę się zdziwiłem, bo w kontekście metalu najczęściej są wymieniane kolumny właśnie tej firmy. Moze nie ten model.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.