Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepsze PDP czy LCD?

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

PDP są fajne ale zużywają dużo prądu, PDP przy 42 calach to jakieś 280W, LCD o takiej samej przekątnej to ok 160W, LED to jakieś 110W. Zużycie prądu w PDP jest zależne od oglądanego obrazu, im więcej czarni tym oszczędniej, są także grubsze i wydzielają więcej ciepła niż LCD :)

Osobiście stawiam na LCD LED, jeśli nie zależy Ci na zużyciu energii to PDP jest niezłą opcją bo zazwyczaj ma ładniejsze kolory i większą częstotliwość odświeżania, choć też zależy co z czym porównujemy :)

Polecam przeczytać, na początek jak znalazł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PDP są fajne ale zużywają dużo prądu, PDP przy 42 calach to jakieś 280W, LCD o takiej samej przekątnej to ok 160W, LED to jakieś 110W. Zużycie prądu w PDP jest zależne od oglądanego obrazu, im więcej czarni tym oszczędniej, są także grubsze i wydzielają więcej ciepła niż LCD :)

Osobiście stawiam na LCD LED, jeśli nie zależy Ci na zużyciu energii to PDP jest niezłą opcją bo zazwyczaj ma ładniejsze kolory i większą częstotliwość odświeżania, choć też zależy co z czym porównujemy :)

Ukryta Zawartość

Moj txp 46 g 20 po skalibrowaniu pali w THX -ie 180-200 W/h , w trybie dynamicznym około 350 W/h. 37 cali z 2008 (też plazma) 210-250 W/h.

Starają się chłopaki w Panasie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mac_1, ja nie radzę się Was co mam kupić, ponieważ już mam TV który zużywa średnio 100W, wcale nie ma łagodnych kolorów, ma grubość 5.5cm, wcale się nie grzeje i nie ma większej częstotliwości, tylko 100Hz. [zapewne nie zgadniesz jaki? :)]

Ukryta Zawartość

Nie wiem jaki cel przyświeca Autorowi w zakładaniu tego wątku. Temat był wielokrotnie i wszechstronnie dyskutowany w innych wątkach. Jest obóz miłośników LCD i jest obóz zwolenników PDP. Szanse prozumienia są zerowe. Żadna ze zwaśnionych stron nie przekona drugiej. Zresztą nie jestem pewien czy jest tu wogóle jakieś miejsce dla dyskusji, wkraczamy bowiem w obszar indywidualnych gustów i upodobań, a o tym (jak wiadomo) gentlemani nie dyskutują.

Szkodliwe są próby zobiektywizowania swojego punktu widzenia. Do tej pory wpisy sa stonowane, każdy deklaruje swój gust. I do tego miejsca jest O.K. Niestety obawiam się, że Autorowi chodzi nie o to (proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli nie mam racji). Autorowi chodzi o wzniecenie kolejnej awantury na Forum na ten temat, wsadzenie kija w mrowisko i wymianę ciosów wg wzorca "XYZ jest lepsze, a jeśli ktoś jest innego zdania - to znaczy że jest niedouczonym dyletantem, ignorantem i swoimi wypowiedziami publicznie się ośmiesza".

Po co to wszystko? Niech każdy pozostanie przy swoim.

Po co to wszystko? Niech każdy pozostanie przy swoim.

Ponieważ w zakładce "kino domowe" widocznie wieje nudą, a taki temat nazwijmy "kontrowersyjny" dla osób które traktują wybór tv jako sprawę niepodległości jest baarrrdzoo potrzebny :)

wracając do tematu

każdy jest dobry a czy lepszy... uzależnione jest to od wymagań i przedewszystkim ceny - ogólnie temat rzeka, dopóki działa jest ok... bo należy pamiętać że obecnie produkowane tv to jednorazówki :( niestety...

123... test

Też tak myślałem ale teraz nie do końca jestem pewny. Obie technologie mają wady. Myślę że zależy to w dużym stopniu który model z którym modelem porównujemy.

Ponieważ ten temat przypomina trochę głosowanie a nie dyskusję to rozwinę moją poprzednią wypowiedź.

Uważam że jedna i druga technologia ma swoje zalety i co ważniejsze wady. Pytanie czego się oczekuje od telewizora.

Wcześniej wolałem zdecydowanie plazmę. Wynikało to z tego że obraz SD jest na plazmie bardo podobny do klasycznego telewizora i bardziej naturalny. Również w HD jeżeli chodzi o kolory, stopnie szarości i naturalność obrazu to jestem zwolennikiem PDP, przy czym nie jest już dla mnie tak oczywiste która technologia jest lepsza. Poza tym wydawało mi się że odwzorowanie ruchu jest zdecydowanie lepsze na PDP niż na LCD dopóki nie zobaczyłem obrazu testowego sprawdzającego płynność ruchu.(Tablica odlotów i przylotów na lotnisku poruszająca się z prawa na lewo) Okazało się że tanie plazmy nawet te 600Hz w porównaniu z LCD które mają funkcje typu TruMotion 100Hz w powolnych panoramach gdzie poruszają się duże płaszczyzny są o wiele gorsze. Na najtańszych Panasonikach bardzo mocno skacze. Trochę inaczej jest przy małych obiektach które się szybko poruszają.

Sytuacja jest na tyle poważna że zniechęciło mnie to do plazmy. Obecnie posiadam kineskopowego Philipsa 32 z Pixel Plus i tak bardzo się przyzwyczaiłem do funkcji wygładzania ruchu że brak płynności mi po prostu przeszkadza.

Poza tym Plazma miga. Wprawdzie nie tak bardzo jak klasyczny telewizor 50 Hz ale ja to widzę. Szczególnie kątem oka można w sklepie rozpoznać który to LCD a który PDP. Poza tym inną dosyć istotną wadą plazmy jest jej maksymalna jaskrawość. W bardzo jasnych pomieszczeniach w dzień wszystkie jej zalety przestają być widoczne i telewizor LCD lepiej daje sobie radę jeżeli chodzi o kontrast i barwy. W ciemnych pomieszczeniach jest na odwrót.

Co do telewizorów LCD 50 Hz to moim zdaniem można je sobie całkowicie odpuścić. Nie mają prawie żadnych zalet w stosunku PDP nie licząc oczywiście lepszej jaskrawości i zużycia prądu.

A jeżeli chodzi o zużycie prądu to przewaga LCD nad plazmą nie jest taka oczywista przy telewizorach LCD z normalnym podświetleniem. Telewizory podświetlane LEDami owszem zużywają znacznie mniej prądu i moim zdaniem to jedyna zaleta LEDów. Wpływu na jakość obrazu nie zauważyłem. Podobno mają lepsze widmo ale ja osobiście kolor w LCD z podświetleniem klasycznym odbieram jako bardziej naturalny.

Co do wad LCD podstawowa to kiepskie odwzorowanie stopni szarości i ilość kolorów w porównaniu z plazmą. Czasami nie da się wyregulować kontrastu i jaskrawości do własnych upodobań bo w cieniach brak płynnego przechodzenia miedzy poszczególnymi stopniami szarości. Podobnie jest w światłach. W jasnych partiach obrazu LCD traci szczegóły. Widać to wyraźnie na twarzach gdzie skóra traci fakturę przez co nie wygląda naturalnie, jest jakby rozmyta.

Podsumowując:

Ani jedna ani druga technologia mnie nie przekonuje do końca. Od dłuższego czasu planuję zakup nowego telewizora ale ponieważ 90% tego co oglądam to telewizja w rozdzielczości SD zakup zarówno plazmy jak i LCD oznaczałby krok do tyłu jeżeli chodzi o jakość obrazu.

Jeżeli chodzi o HD to chyba jednak wybrałbym jakiś LCD prawdopodobnie z podświetleniem LED z powodu zużycia prądu i koniecznie z funkcją TruMotion albo jakąś topową plazmę. W tych najtańszych obraz mi za bardzo skacze.

idz do byle jakiego skepu. Wyswietl ten sam material na wysokim modelu LCD LED nie wazne i srediakiem PDP zobaczysz ze PDP zjada go na sniadanie, Popros tez o normowe ustawienie oby telewiorow

Jeżeli chodzi o HD to chyba jednak wybrałbym jakiś LCD prawdopodobnie z podświetleniem LED z powodu zużycia prądu i koniecznie z funkcją TruMotion albo jakąś topową plazmę. W tych najtańszych obraz mi za bardzo skacze.

a jak myślisz dlaczego skacze ? to jest plazma, nie LCD, nie skacze bo panel nie wyrabia z szybkością, bez znaczenia czy to droga czy tania plazma... masz pewnie na myśli judder

to tylko zależy od źródła sygnału a z tym niestety różnie jest - jedne tv dobrze współpracują z sygnałem 50hz, inne z 60hz, do tego różna elektronika, różne upłynniacze ruchu - ale zawsze można ustawić tak aby nie skakało albo ograniczyć to do minimum bez efektu teatru (jedyny sposób aby osiągnąć płynność na LCD)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.