Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Magnepanow

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam wzmacniacza do Magnepanow SMGC-SE w cenie do 2000-2500zł, oczywście tylko sprzęt używany, może być wiekowy. Muzyka to głównie wokal typu Katie Melua czy Loreena McKenitt, rzadziej jakiś rock z lat '80. Ma grac z SQ Touch i DAC960.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/77464-wzmacniacz-do-magnepanow/

Uuuu, w tej cenie to będzie ciężko. Właśnie walczę z moimi MG 1.7 od jakiegoś czasu... W tej chwili Musical Fidelity A5. Spróbuj MF A3 albo jeśli zdobędziesz A300 - powinno dać radę. Niektóre Exposure też wydają się niezłe do "parawanów".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+końcówka .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Trochę droższy,ale to wzmak na dłużej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuje za wpisy. SMGC SE dobrze szły na starym ampli Denona 2x40W (DRA-400) więc chyba takiej tragedii z obciążeniem nie ma. Koncowka mocy tez może być, DAC Philipsa ma wyjście regulowane.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

witaj,

potencjal Magnepanow słychać najczęściej przy wielkrotnie droższej elektronice

(słuchałem z przyjemnością wokalu tych Pań na Magnepan 12 z elektroniką wysokich modeli Mcintosh'a),

bardzo prawdopodobnie że przy małym budżecie może być fajnie z końcowką Audiomatus (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Używany też można upolować. Pozdrowienia

gothi

Ukryta Zawartość

Strzeż Cię Panie Boże przed połączeniem Magnepanów z Audiomatusami.I jedno i drugie to przyzwoite granie ale do małżeństwa się nie nadają;-)

Jak robiliśmy kiedyś mały meeting u Piopio to lepiej od klasy D zagrał Xindak 6950 i jego na ów czas Jungson Ja88-choć tu było trochę misiowato,miodnie i okrąglutko,aczkolwiek całkiem przyjemnie.

Z tego co się orientuję to Piopio zasila swoje Magnepany z powodzeniem kombajnem Musical Fidelity KW250.

Najlepiej się z nim skontaktuj pewnie od tamtego czasu przerobił trochę wzmaków ze swoimi M1.7

l'enfant sauvage

Wywołany do tablicy szybko wtrącę swoje 3 grosze:

Magnepany potrzebują dużo dobrych watów. Naprawdę dobrych. Musicale z górnej półki są idealne.

Audiomatusy nie nadają się kompletnie. Podobno najwyższy model grał już ok.

Z tanich wzmacniaczy faktycznie dobrze grał xindak wspomniany przez Octavariuma.

Szczerze mówiąc model SMGC to raczej namiasta prawdziwych Magnepanów. Nie można więc przesadzać z amplifikacją.

Xindak będzie idealny.

Niedługo będę robił kino na magnepanach to przetestuję wersje 1.7 . Zamierzam je napędzac pioneerem sc lx-83. Zobaczymy jak zagrają z cyfrową amplifikacją.

Mam nadzieję, że da radę.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>>>Piopio

U mnie Magnepany 1.6 grały z Denonami: AVC-A1 XVA i AVC-A11 XVA, zasilane w bi-ampingu. Było na prawdę pozytywnie. Oczywiście z dzielonym Nadem z serii Masters było lepiej ale to już inna liga. Tak więc Pioneer powinien dać radę, aczkolwiek sensacji nie będzie. Tak na marginesie, co z magnepana można wrzuciś na tyły - przestrzeń ograniczona, dlatego też jedynie coś małego na ścianę. CO polecasz? Masz centrala od Magnepana? Jesli tak, to jak się sprawuje?

Pozdrawiam

>>>Piopio

Tak na marginesie, co z magnepana można wrzuciś na tyły - przestrzeń ograniczona, dlatego też jedynie coś małego na ścianę. CO polecasz? Masz centrala od Magnepana? Jesli tak, to jak się sprawuje?

Pozdrawiam

Są głośniki magnepana na ścianę ale to półśrodek. Ja będę budował kino na 3.6 lub 1.7 jako przednie, 1.6 jako tyły, i cc3 jako centralny. nie słuchałem jeszcze cc3 ale mam zaufanie do magnepana. Myśle, że pod względem dźwiękowym będzie to bezkompromisowe rozwiązanie. Audiofilizm w kinie ;-)

Piopio, ja mam Audiomatus 500R i jak znajdziesz czas to mogę z nimi podjechać i sprawdzić jak to razem zagra.

W takim razie co powiesz na spotkanie 25.02 ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio - 25.02 może być. Wezmę też zlampizowanego Audionemesisa.

Rewelka choc nie mam napędu CD (znaczy sie nie mozna wyjsc i wejsc z powrotem z sygnałem na mojego Musicala). Za to możemy podłączyc mój serwer muzyczny w budowie poprzez Airporta(cyfrowo).

Proponuję godz. 17.30.

pozdrawiam

PS

Jeśli ktoś ma ochotę wpaśc - zapraszam !

Jeśli ktoś ma ochotę wpaśc - zapraszam !

Posłuchałbym Twojego KW,a i wyższego Matusiaka przy okazji;)

Żeby nie tak z gołymi rękami to mogę przytaszczyć interesujące wzmocnienie.

l'enfant sauvage

Posłuchałbym Twojego KW,a i wyższego Matusiaka przy okazji;)

Żeby nie tak z gołymi rękami to mogę przytaszczyć interesujące wzmocnienie.

W takim razie jesteśmy umówieni: 25.02 godz. 17.00.

Szczegóły (adres, telefon) na priv jeśli nie pamiętasz adresu.

pozdrawiam

octavarium - jaki preamp przyniesiesz? Mam nadzieję, że na lampce.

Po lampizacji zauważyłem, że po godzince audionemesis zaczyna czarować dźwiękiem.

Piopio - jakie wejścia i wyścia Twój MF posiada?

Magnepan zawsze niemal za oceanem jest prezentowany z Brystonem i dopiero tak dynamiczna, szybka amplifikacja ukazuje pełnię możliwości tych niby niedrogich kolumn.

ja pamietam jak był prezentowany zawsze z AR :) i dopiero ta amplifikacja ukazywała pełnie mozliwosci tych kolumn

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Po lampizacji zauważyłem, że po godzince audionemesis zaczyna czarować dźwiękiem.

Piopio - jakie wejścia i wyścia Twój MF posiada?

Wejścia - liniowe, cyfrowe

Wyjścia- preamp, cyfrowe, magnetofonowe

Będę miał dwie integry,w jednej siedzą lampy w pre,drugi na półprzewodnikach ale trochę udaje lampkę:)

l'enfant sauvage

Planuję zatrudnić mojego Pliniusa do Magnepanów 1.7, powinno być dobrze. Czekam na dostawę Maggies :)

Z taką mocą będzie doskonale. Im wiecej wat tym lepiej i nie ma zmiłuj. Może kiedys kupię Titana Musical Fidelity - te 1Kw na pewno wycisnie wszystko z maggies.

Nie chcę zakładać nowego tematu, ale zaoferowano mi za Maggies parę Proac Response One z zewnętrznymi crossoverami i nie wiem co o tym myśleć...

• 2 tygodnie później...

Przypominam o spotkaniu u mnie jutro - 25.02 o godz. 17.30 w temacie napedzania Magnepanów różnymi wzmakami i co z tego wyniknie.

Zapraszam raz jeszcze.

Pozdrawiam

wczoraj ładnie zabrzmiał audiomatus z M1.6 ale nie była to jego załuga a audionemesisa. Sterowany z CD i preampu MF jak dla mnie audiomatus uwypuklał górną śerdnicę podczas gdy MF dolną średnicę. Dopiero wpięcie audionemesisa DC-1ug2 (po lampizacji) wprowadził analogowość i pokreślił tą średnicę, którą najbardziej lubię. W ogóle DC-1 stworzył ciekawy nastrój muzyczny. Ciekawy czy Piopio zgodzi sie ze mną? Muszę przyznać, że preamp i końcówka w jego zestawie jest super. Najgoryszm ogniwem wydaje się dac w tym towarzystwie. Tak czy siak poważnie zastanawiam się nad kupnem Magnepanów a jak znam życie prędzej czy później będą u mnie ponieważ stworzone są do muzyki klasycznej. Nie sprawdziliśmy jak zabrzmiałby DC-1 z MF ale i to się niedługo nadrobi. Myślę, że takie zestawienie będzie najciekawsze.

BlueMax - napisz coś o M1.7, jak z basem coś poprawili jak dotrą do Ciebie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.