Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz lampowy RIAA

darek123br

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Mam taki problem i mam nadzieję,że pomożecie mi go rozwiązać.A miamowicie:chcę zrobić przedwzmacniacz RIAA do wkładek MM lampowy.Ssukam w sieci i czytam fora i mam coraz większy mętlik w głowie.

Myślę o projekcie pana Hiragi na 4x ECC83.Czy ktoś taki popełnił i czy jest z niego zadowolony?

A może ma ktoś schemat czegoś co gra przyzwoicie,fajnie,super??

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/77644-przedwzmacniacz-lampowy-riaa/

Też się przymierzam do pre RIAA, na początku myślałem o EAR 834

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak za namową Andrzeja Analogowego zdecydowałem się na Hiraga RIAA. Andrzej go zrobił, fotki jego pre na forum i b.polecał, zresztą nie jest osamotniony w opinii iż to bardzo dobrze brzmiący phono.W oko wpadł mi również Marantz 7, a dokładnie jego część RIAA również polecany przez bardziej doświadczonych użytkowników analogu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też się przymierzam do pre RIAA, na początku myślałem o EAR 834

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak za namową Andrzeja Analogowego zdecydowałem się na Hiraga RIAA. Andrzej go zrobił, fotki jego pre na forum i b.polecał, zresztą nie jest osamotniony w opinii iż to bardzo dobrze brzmiący phono.W oko wpadł mi również Marantz 7, a dokładnie jego część RIAA również polecany przez bardziej doświadczonych użytkowników analogu.

Czy przypadkiem Andrzej Analogowy nie robił ostatnio układu wg Erno Borbley ? Dobrze byłoby z nim zagadać, który układ jest wg jego opinii fajny.

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mi panowie chodzi o układ sprawdzony i przetestowany przez kogoś,bo nie chcę robić czegoś co będzie po odsłuchu do kosza i będę się męczył od nowa.

Nie mam doświadczenia w RIAA.W sieci jest ful schematów,ale jaki się sprawdzi i jaki wybrać??

Wykonałem kilka sztuk pre w/g Hiraga i pre w/g Erno Borbely.Obydwa pracuja w moim systemie.Jeśli będziecie działali dokładnie według opisów otrzymacie pięknie grające urządzenia, które wyciągna z Waszych gramofonów wszystko co najlepsze.Urządzenia poprawnie zmontowane działają od razu.Polecam konstruktorom mającym podstawową wiedzę i praktykę w budowanie konstrukcji lampowych.W przypadku Hiraga należy szczególnie dbać o poprawne prowadzenie masy.Co do dźwięku:Hiraga jest jaśniejszy i bardziej analityczny.Borbely daje jakby większą masę dźwięku.Są dość krytyczne na rodzaj wkładki,ale to jest atut w przypadku eksperymentów.

Witam.

Panie Andrzeju schemat Hiragi mam i on mi chodzi po głowie,nawet zaczynam się przymierzać do zrobienia tego pre.Trochę mnię zniechęca jak Pan pisze prowadzenie masy.Pewnie ma skłonności do łapania przydzwięku i innych śmieci.Wiem coś na ten temat bo zrobiłem kilka wzmacniaczy lampowych i wiem,że przydzwięk i takie tam to zmora.A tu mamy mały sygnał na wejściu!!

Jeśli to nie kłopot to mogę prosić o schemat Erno Borbely.Jakoś nie mogę znaleść w sieci.

A i czytałem gdzieś,że pasywna korekcja RIAA jest lepsza od sp.zwrotnego? Jakie ma Pan o tym zdanie?

Pozdrawiam.

Witam.

Panie Andrzeju schemat Hiragi mam i on mi chodzi po głowie,nawet zaczynam się przymierzać do zrobienia tego pre.Trochę mnię zniechęca jak Pan pisze prowadzenie masy.Pewnie ma skłonności do łapania przydzwięku i innych śmieci.Wiem coś na ten temat bo zrobiłem kilka wzmacniaczy lampowych i wiem,że przydzwięk i takie tam to zmora.A tu mamy mały sygnał na wejściu!!

Jeśli to nie kłopot to mogę prosić o schemat Erno Borbely.Jakoś nie mogę znaleść w sieci.

A i czytałem gdzieś,że pasywna korekcja RIAA jest lepsza od sp.zwrotnego? Jakie ma Pan o tym zdanie?

Pozdrawiam.

Przedwzmacniacz jest na stronie www.borbelyaudio w zakładce special articles temat hybridowy przedwzmacniacz MC/MM.Nie mam zdania co do wyższości pasywnej korekcji nad tą ze sprzężeniem zwrotnym.Obie spełnieją zadanie a dźwięk to kwestia gustu...A

Przedwzmacniacz jest na stronie www.borbelyaudio w zakładce special articles temat hybridowy przedwzmacniacz MC/MM.Nie mam zdania co do wyższości pasywnej korekcji nad tą ze sprzężeniem zwrotnym.Obie spełnieją zadanie a dźwięk to kwestia gustu...A

www.borbelyaudio nie działa ( chyba, że tylko u mnie ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może to pomoże

Ukryta Zawartość

Pozwólcie, że podepnę się pod wątek, gdyż przy okazji zmiany wkładki na Goldringa 1042 zapałałem chęcią zmiany przedwzmacniacza z RiAudio ph-1 na konstrukcję lampową.

Znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

tylko w rozmowie z sprzedającym nie wiele się dowiedziałem. Może mieliście do czynienia z nią, co może zaoferować dźwiękowo? Może inne zacne propozycje możecie polecić?

Ukryta Zawartość

A u mnie ZPT z lampowego RIAA ;) Jestem zadowolony jeszcze czekam tylko na dławik anodowego i jednocześnie mam pytanie jakiej lampy użyć w pierwszym stopniu ,teraz mam RFT ECC83 przebrałem z 4szt. czytałem iż w stopniach wstępnych bardzo dobrze spisuje się 5751 na ile w tym prawdy ?

Ukryta Zawartość

post-19555-090628900 1297242195_thumb.jpg

post-19555-052902100 1297242213_thumb.jpg

post-19555-050549200 1297242223_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam te lampy,są bardzo dobre.Mam SIEMENS kupione na ebay za ok 8 euro za sztukę.Jako wyjściowe zastosowałem ecc83 Penta Laboratories 60 zł za parę,z all....Tak dobrego grania nie miałem nawet z moich ukochanych Mullardów...

Tak sobie jeszcze podłubałem i wyszło iż zero brumu jest przy żarzeniu 12,6V i stabilizowanym ,dławik na anodowe już założony też wniósł poprawę.Rezystory użyte to VITROHM 0,1% i 1% kondensatory w filtrze RIAA to Philips polipropylen 1%.

Wzmacniacz gra b.ładnie dynamicznie ruszył od kopa, jak ktoś szuka prostego sprawdzonego pre to szczerze polecam.

Polecam ściągnąć marcowy Audioxpress

Ukryta Zawartość

Baaardzo ciekawa konstrukcja. Jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Dzięki za link :).

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 5 miesięcy później...

odświerzam wątek, czy ktos wie jakie powinny być napiecia anodowe dla EAR 834P? Czy prądy dla triód to odpowiednio 0,5ma 0,5ma i 1mA?

Napięcia anodowe dla kolejnych lamp wynoszą odpowiednio: 107,5 V, 123 V i 276 V, prądy natomiast: 0,2893 mA, 0,4172 mA, 1,1176 mA. Oryginalne trafo zasilające daje: 109,7 V(AC) i 30,75 V (AC).

Zrobiłem go dawno temu. Zamiast lamp ECC83 w pierwszym i drugim stopniu dałem lampy ECC808 telefunkena. Jest to lampa elektrycznie taka sama. Różni się tym, że była ona specjalnie wykonywana pod kątem zastosowania w układach wzmacniających małe sygnały, oraz pod kątem zmniejszenia szumów własnych i przydźwięku. Inne jest wyprowadzenie elektrod. Elektrody są rozmieszczone symetrycznie i obie połówki oddzielone ekranem. Polecam tę lampę. Do RIAA jest nie do przebicia.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ludwig

dzięki serdeczne, na dniach uruchomię układ..

ps. jak ze 109V zmiennego zrobili 300V DC? podwajacz jakiś jest? bo na schemacie nie widzę.

Stern

ecc83=ecc808? takie same punkty pracy będą?

strasznie Jadisowo podobny ten EAR...

Ludwig

dzięki serdeczne, na dniach uruchomię układ..

ps. jak ze 109V zmiennego zrobili 300V DC? podwajacz jakiś jest? bo na schemacie nie widzę.

Stern

ecc83=ecc808? takie same punkty pracy będą?

strasznie Jadisowo podobny ten EAR...

Tak zastosowano podwajacz napięcia na dwóch diodach UF4005 i dwóch kondensatorach 33uF/250V zamiast 100uF/160V jak na schemacie. Napięcie pod wyprostowaniu wynosi 279 V. W EAR834P zastosowano RIAA w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego (typu shunt feedback) pomiędzy wyjściem układu i siatką drugiej lampy (wejściem drugiego stopnia), natomiast w Jadis np. JP30 mamy pętlę typu series feedback łączącą wyjście układu z katodą pierwszej lampy (pierwszego stopnia). W załączeniu schemat oryginalnego EARa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew> Tak, będą takie same. ECC808 to nie jest to samo co ECC88 chociaż może się tak kojarzyć. To jest właśnie ECC83 do specjalnych zastosowań. To dość mało znana lampa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ludwig, no tak, znam ten schemat i jego chcę się trzymać jeśli chodzi o układ pre, zasilacz mam gotowy Jadisowy, został mi po JP200 ;) jak znalazł do tego.

Stern, ok, na razie uruchomię na ecc83 które mam, potem się zobaczy.ECC808 ma inną pinologię z tego co widze..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.