Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade głośników - ok. 600 PLN

Asect

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się poradzić w kwestii upgrade'u głośników. Dysponuję w tym momencie mająca już kilka dobrych lat mikro wieżą Panasonic sa-pm28 (czyli cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), z której jednak korzystam na zasadzie głośników do komputera, czyli po prostu jest ciągle podłączona kablem chinch-jack do Macbooka Pro (podejrzewam, że model komputera też tu będzie miał znaczenie). To wszystko działa sobie w pokoju ok. 20 m2. Jako że nie jestem audiofilem a i też nie przepadam za głośnym słuchaniem muzyki, jakoś ta sytuacja specjalnie mi nie uwiera, ale pomyślałem, że dało by sie może coś więcej z tej sytuacji wyzyskać. Budżet, który mam na mysli też jest raczej mikro (ok. 600 PLN), więc rozważam też zachowanie status quo w ostateczności.

Nie chcę sie przesadnie rozpisywać, ale może jednak lepiej podać więcej informacji. Bardziej zależy mi na czystości i relatywnej wierności dźwięku niż na "mocy". No i może jednak na rozwinięciu mozliwości w dół, więc w trakcie poszukiwań w internecie zwróciłem uwagę na poniższe zestawy (2.1.. no może poza ostatnim):

Harman/Kardon Soundsticks III

Edifier R1600T

M-Audio AV30/AV40

Z powyższych słyszałem jedynie Soundsticks i w zasadzie byłbym w stanie z miejsca je kupić, ale może jednak jest "gdzieś coś więcej". Może coś ważnego mi umyka. Generalnie jestem otwarty na rózne rozwiązania, nie tylko stricte komputerowe głośniki, ale przy takim budżecie mozliwości też chyba są dość zawężone. Nie chcę też przesadzać i rozważać ewentualny zakup w kategoriach audiofilskich, ale przyznam, że zależałoby mi na detaliczności, przestrzenności, relatywnej wierności dźwięku, stąd może M-Audio w tym zestawieniu. Jestem mało zorientowany w tych sprawach, ale znajomy twierdzi, że monitory (nawet te tanie) raczej mają wieksze wymagania dotyczące wyciszenia przestrzeni itd.

Choć to pewnie w tym zakresie cenowym niemożliwe, fajnie byłoby usłyszeć realną różnicę między mp3 320kb/s a FLAC.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki,

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W podobnym temacie napisałem:

Proponuje głosniczki 2.1 firmy SWANS model M10

Wysokie i srednie jak na taki zestaw cudo...bass...hmm sam się zdziwiłem co te "maleństwa" potrafia....zresztą co tu duzo pisać -marka mówi sama za siebie...

Mam je i jestem mega zadowolony....tylko jest jedno ale....muszą stać tak jak sa na foto....poniżej masz linka :

Ukryta Zawartość

Ewentualnie dobrym pomysłem jest jeszcze Altec Lansing/modele w/g upodobań / lub Edifier np S330D,530D ....ja nie chciałem dużej skrzyni suba....więc dlatego wybrałem SWANS M10

Pzdr.

Ps.

i nie kupuj żadnych Logitech , Creative, JBJ , Harman....bo to po prostu "jakoś gra"...

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie! Wygląda na to, że to bardzo dobra ścieżka - mam na myśli Swans M10 i Edifier s330 (530 to już nie na moją kieszeń, z resztą chyba nie potrzebuję tych wszyskich dodatków). Czytałem przed chwilą bardzo pochlebną recenzję Swansów (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i chyba bedą moim typem. Jeśli chodzi o ustawienie, zakładam, że chodziło o to, że ten subwoofer ustawia się na równi z sateliami (a nie na podłodze). Teraz tylko pozostało znaleźć je gdzieś, by sprawdzić je organoleptycznie. Przeczuwam, że może być trudno (w Krakowie, ale będę za 2 godziny w Warszawie, więc może się uda).

Dzięki raz jeszcze,

Pozdrawiam

P

Ukryta Zawartość

Osobiście szukałem "innego" zestawu niz te wszystkie.....juz miałem nawet skusic sie na BOSE...ale cena troche zabiła....

Zanim kupiłem M10 /w ciemno bez odsłuchu/ duzo szukałem , czytałem,,,,itp...

W końcu je zamówiłem u dystrybutora /z mozliwoscią oddania jesli bym nie był zadowolony z parametrów/ , juz nie zamęczam jak one sa pakowane itp.....to trzeba samemu zobaczyc...ale nie to jest najważniejsze przeciez....aczkolwiek bardzo cieszy

Odsłuch...

Ważne- najlepsze wrazenia odłśuchowe sa wtedy gdy woofer jest obok satelit....

Detaliczność i parametry mnie bardzo zaskoczyły..../juz nie chiałem ich oddawać/ , przy czym mam dodatkowo pod lapka podpięta kartę muzyczną Sound Blaster X-Fi Notebook i jestem z niej bardzo zadowolony + SWANS M10 - MIÓD CUD....

Pzdr.

S.

Na jednej z recek przeczytałem, że sub musi być na biurku, bo inaczej nie ma to sensu, bo dźwięk dużo traci. Nie wiem jak to u was, ale u mnie nie ma miejsca na takie pudło :P

Na jednej z recek przeczytałem, że sub musi być na biurku, bo inaczej nie ma to sensu, bo dźwięk dużo traci. Nie wiem jak to u was, ale u mnie nie ma miejsca na takie pudło :P

Koniecznie muszą byc obok siebie....osobiscie sprawdzałem w róznych ustawieniach....i w takim graja najlepiej..

Ps.

Woofer ma wylot powietrza z przodu i z tyłu....mam ustawione mniej wiecej na połowe a i tak czasem za dużo...i nie ma mowy o jakims pierdzeniu czy tez zniekształceniach przy głosniejszym graniu....

Przykład:

Soundrtack GLADIATOR/moja ulubiona płyta/ a wiec "zestawu nie oszczedzałem"... zagrał tak ze sąsiedzi na dole prosili zebym sciszył....to tylko taka mała wzmianka jak to moze głosno zagrac

Pudło....

gabarytami ten zestaw wcale nie jest taki duży.....poczytaj dokłądnie o parametrach....ale mocą zawstydza niejeden wiekszy...

Pzdr.

S.

Osobiście patrzyłem po wymiarach i że sam szukam głośników to jestem nimi nawet zainteresowany.... Ale chyba skuszę się na Yamache E730/denona m38... ale jak nie to bose companion 3 vs te Swansy :)

Jesli chodzi o mnie, to reorganizacja przestrzenna jest konieczna tak czy inaczej, więc się dostosuję do każdych wymogów, nawet do pudła na stoliku. W tym momencie to, co sie u mnie dzieje, nie spełnia żadnych zdroworozsądkowych kryteriów. Co do dźwięku jeszcze, nie słucham głośno, bo i o głosność mi nie chodzi, więc nie zastanawiałem sie nawet nad czymś większym (podobnie nie potrzebuję kinowego ekranu do oglądania dobrego filmu). To rzecz jasna kwestia bardzo subiektywna, podobnie jak sprawa dizajnu - wg. mnie konfiguracja projekt - dźwięk - cena w przypadku Soundsticks wypada bardzo przekonująco moim zdaniem, dlatego o nich myślałem. Czekam teraz na okazję przyszłuchania się tym swansom. Estetycznie nie wypadają źle, choć rzecz jasna dość konserwatywnie (może nawet trochę "mieszczańsko") w porównianiu z projektem Jonathana Ive'a (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale mi pasują. Wiem, że to jest sprawa pewnie poboczna, ale ostatecznie mieszkam w mieszkaniu a nie w studiu nagraniowym, więc zwracam uwagę na to jednak.

Co do opakowania m10, widziałem rzecz jasna te białe woreczki, białe rękawiczki itd. To aż wszystko podejrzane ;-) Natomiast zestawienie z Bose wydaje mi się dość nie na miejscu w związku z dość dużym interwałem cenowym... Z resztą coś za często widzę w internecie przymiotnik "overpriced" w tekstach o produktach Bose, aczkolwiek słuchawki QuietComfort są imponującym obiektem i prawdopodobnie warte swojej ceny (no i jak na moje uszy brzmią super). Ale się nie znam, więc to zostawiam.

@seba77, jeszcze raz dzięki. Pewnie bym nawet nie pomyślał o tych głośnikach.

Pozdr

p

Ukryta Zawartość

Jak tylko zobaczyłem ten temat pomyślałem tylko jedno - Swans M10, które kupiłem przed Świętami. Okazuje się, że nie jestem sam Podobnie jak kolega seba77 kupiłem od dystrybutora z opcja zwrotu jak by mnie nie zadowoliły. Pewność co do jakości pana od dystrybutora przez telefon trochę wydawała mi się podejrzana, jednak po rozpakowaniu i podłączeniu od razu przekonałem się skąd się ona wzięła. Przestrzeń jest kreowana świetnie, aż trudno uwierzyć, że to tylko zestaw do komputera, bas z kolei nie jest natarczywy czy buczący. Na koniec tego wszystkiego porównałem moje M10 z Bose C3 kolegi i mina kolegi była bezcenna Tzn grały dość porównywalnie, ale braliśmy też pod uwagę ceny zestawów.Napisz do nich maila, może pójdą z Tobą na taki układ. Mi sami to zaproponowali

Może niepotrzebnie rozwlekam temat, ale trochę zbił mnie z tropu telefon do krakowskiego sklepu, który widnieje na liście sprzedawców swansów. Pan, który odebrał, z politowaniem stwierdził tylko, żebym przyszedł i cos wybierzemy w zamian.. Na moje pytanie "o co chodzi?" odpowiedział tylko "eee, one w ogóle nie grają". Już sam nie wiem. Myśle, że ludziom łatwiej sie dogadać w kwestii Piramidy zwierząt Katarzyny Kozyry niż głośników.

Ale okazało sie też, że mój znajomy zna sprzedawcę w innym sklepie, który ma te głosniki na stanie, więc chyba wybiorę się tam.

Hehe, aż tak dobrze chyba nie ma. Ja się umówiłem, że jeśli mi się nie spodoba to odsyłam w stanie nienaruszonym i pokrywam wtedy koszty przesyłek. Mnie to skusiło, bo doszedłem do wniosku, że jak by mi się nie spodobały to te ok. 50zł to nie jest duży koszt. Nie kupowałem kota w worku.

Może niepotrzebnie rozwlekam temat, ale trochę zbił mnie z tropu telefon do krakowskiego sklepu, który widnieje na liście sprzedawców swansów. Pan, który odebrał, z politowaniem stwierdził tylko, żebym przyszedł i cos wybierzemy w zamian.. Na moje pytanie "o co chodzi?" odpowiedział tylko "eee, one w ogóle nie grają". Już sam nie wiem. Myśle, że ludziom łatwiej sie dogadać w kwestii Piramidy zwierząt Katarzyny Kozyry niż głośników.

Ale okazało sie też, że mój znajomy zna sprzedawcę w innym sklepie, który ma te głosniki na stanie, więc chyba wybiorę się tam.

niestety nie we wszystkich sklepach jest profesjonalne podejście....

poniże podaję linka gdzie ja zakupiłem z mozliwością zwrotu:

Ukryta Zawartość

sprawę załatwiałem z Panem Marcinem kom.513 070 730

Pzdr.

Ukryta Zawartość

To nie wiem co w tym wyjątkowego, bo KAŻDY sklep gdzie zamawiamy online MUSI dać nam 2 tygodnie na zwrot, jak by nam nie spasowało :PP I nie mają prawa odmówić zwrotu - bez tłumaczenia z naszej strony. Taki bonus dla zamówień online.

Jak tylko zobaczyłem ten temat pomyślałem tylko jedno - Swans M10, które kupiłem przed Świętami. Okazuje się, że nie jestem sam Podobnie jak kolega seba77 kupiłem od dystrybutora z opcja zwrotu jak by mnie nie zadowoliły. Pewność co do jakości pana od dystrybutora przez telefon trochę wydawała mi się podejrzana, jednak po rozpakowaniu i podłączeniu od razu przekonałem się skąd się ona wzięła. Przestrzeń jest kreowana świetnie, aż trudno uwierzyć, że to tylko zestaw do komputera, bas z kolei nie jest natarczywy czy buczący. Na koniec tego wszystkiego porównałem moje M10 z Bose C3 kolegi i mina kolegi była bezcenna Tzn grały dość porównywalnie, ale braliśmy też pod uwagę ceny zestawów.Napisz do nich maila, może pójdą z Tobą na taki układ. Mi sami to zaproponowali

ciekaw jestem ilu nas jest....tzn posiadaczy tych nieznanych "maleństw"

ps.

możesz coś wiecej powiedzieć o porównaniu M10 z C3....miałem też je kupić...ale w osatniej chwili natknąłem sie na M10.....wszystkie te inne zestawy.....nie robiły na mnie żadnego wrażenia

To nie wiem co w tym wyjątkowego, bo KAŻDY sklep gdzie zamawiamy online MUSI dać nam 2 tygodnie na zwrot, jak by nam nie spasowało :PP I nie mają prawa odmówić zwrotu - bez tłumaczenia z naszej strony. Taki bonus dla zamówień online.

najważniejsze jest indywidualne podejście...

a tu cie zaskocze.....

jak kupowąłem zestaw BLOCK serii 200-niszowy....wzmak+cd z różnych powodów nie spodobał mi się...

zwróciłem z przesylką na KOSZT FIRMY i zakupiłem inny i wysyłka też na KOSZT FIRMY

to się nazywa PROFESJONALIZM.....

Dostałem cynk, że tu o mnie beze mnie, więc pozwolę sobie się wtrącić :)

Hmmmmm... nie rozumiem zachowania naszego sklepu partnerskiego, bo nigdy nie mieli M10 na stanie, ale to już sobie wyjaśnię :)

Z tym, że zakupy, które wykonali m. in. seba77 i jolidas nie były zakupami online. Wszystko odbyło się telefonicznie, bo nie prowadzimy sprzedaży przez allegro czy też sklep internetowy. I wcale nie chodzi mi tu o pokazanie jaki to ja jestem dobry i łaskawy, że daję opcję zwrotu - po prostu chcę, aby klient był zadowolony i żeby współpracę ze mną wspominał dobrze, a nie jako sytuację stresową - "jak sprzęt się nie spodoba to co ja z nim zrobię?". Wszystko jest kwestią do ustalenia ;)

ładnie, ja tylko żałuję, że nie mam tych swansów jak ustawić, bo bym się na nie skusił...

Nie może być chyba aż tak źle, co? One nie są aż tak mega wymagające co do ustawienia, jedynie tak jak seba77 pisze - dobrze by było na jednym poziomie je ustawić.

Zresztą, to moje prywatne konto, nie chcę być oskarżony o nachalne reklamowanie się, dlatego jak ktoś będzie miał jakieś pytania to zapraszam - kontakt do mnie padł już w tym temacie :)

PS. seba77 - jak sprawa z UPS? Nie dostałem już dawno żadnego info to domyślam się, że zalatwione?

Nie może być chyba aż tak źle, co? One nie są aż tak mega wymagające co do ustawienia, jedynie tak jak seba77 pisze - dobrze by było na jednym poziomie je ustawić.

Mam w domu JBL Creature III i nie dość że są mniejsze od M10, to już są upierdliwe na biurku... ;/

PS. seba77 - jak sprawa z UPS? Nie dostałem już dawno żadnego info to domyślam się, że zalatwione?

hej

tak naprawde to nie wiem.....dostałem ostatnią wiadomosc to zadzwoniłem do ciebie....póki co żadnego dziwnego monitu nie otrzymałem....

Jutro znajdę chwilę by do nich przedzwonić, żeby nie było jakiejś niemiłej sytuacji z KRD np. czy coś...

Ale nie zaśmiecajmy tematu - jak coś to prv ;)

Chyba rozpętałem piekło. Ale tak swoją drogą, teraz się zastanawiam (dopiero teraz, fakt) co to właściwie mogło znaczyć, że "nie grają". Że za cicho czy jak? To jest jakieś slangowe określenie?

Chyba rozpętałem piekło. Ale tak swoją drogą, teraz się zastanawiam (dopiero teraz, fakt) co to właściwie mogło znaczyć, że "nie grają". Że za cicho czy jak? To jest jakieś slangowe określenie?

Tak ... slangowe ... mniej-więcej oznacza to: "tak kiepsko grają, że w ogóle".

Tak ... slangowe ... mniej-więcej oznacza to: "tak kiepsko grają, że w ogóle".

ten kto to powiedział...chyba nigdy nie miał możliwości "odsłuchu" tego zestawu , albo nie wiedział o czym mówi....

Pzdr.

Dostałem cynk, że tu o mnie beze mnie, więc pozwolę sobie się wtrącić :)

Hmmmmm... nie rozumiem zachowania naszego sklepu partnerskiego, bo nigdy nie mieli M10 na stanie, ale to już sobie wyjaśnię :)

Z tym, że zakupy, które wykonali m. in. seba77 i jolidas nie były zakupami online. Wszystko odbyło się telefonicznie, bo nie prowadzimy sprzedaży przez allegro czy też sklep internetowy. I wcale nie chodzi mi tu o pokazanie jaki to ja jestem dobry i łaskawy, że daję opcję zwrotu - po prostu chcę, aby klient był zadowolony i żeby współpracę ze mną wspominał dobrze, a nie jako sytuację stresową - "jak sprzęt się nie spodoba to co ja z nim zrobię?". Wszystko jest kwestią do ustalenia ;)

Zresztą, to moje prywatne konto, nie chcę być oskarżony o nachalne reklamowanie się, dlatego jak ktoś będzie miał jakieś pytania to zapraszam - kontakt do mnie padł już w tym temacie :)

OK, może korzystając z okazji, zapytam, jak rozumiem, profesjonalisty. Czy na tej "półce cenowej" jest jakaś sensowna alternatywa dla tych Swansów? Rzecz jasna biorąc pod uwagę wszystko, co napisane powyżej. Wiem, że w zasadzie to troche bez sensu bo powinienem po prostu "wziąć i posłuchać", ale AŻ TAK BARDZO mi się nie spieszy, więc chcę wybadać teren.

Dzięki z góry.

Pytasz dystrybtora (z tego co widzę) Swansów, o to czy są jakieś alternatywy do jego produktu? xD Jak masz miejsce na biurku, żeby dać suba, to bierz. Myślę że nic lepszego z 2.1 nie wyrwiesz. Co innego z 2.0...

No tak, mały błąd logiczny, ale w końcu nie tylko Swans mają w ofercie. Ostatecznie każda wizyta w sklepie jest tego typu sytuacją. "A te pomidorki to świeże??"

Co do 2.1 VS 2.0 - przy niczym sie nie upieram. Cały czas się rozglądam.

Haha, napisałem posta i jakoś nie znalazł się na forum - głównym podejrzanym jest mój firmowy komputer :)

W tym poście napisałem właśnie, że nie jestem chyba odpowiednim adresatem tego pytania - w końcu jestem "stroną w konflikcie". Owszem, robiłem takie porównania, ale dyplomatycznie wybrnę - sprawdź sam, wtedy będzie to najbardziej obiektywna opcja.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.