Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn Avance Epsilon910av

tomi

Rekomendowane odpowiedzi

Wooooooow!!!! Co za strona!! Nie myslalem, ze o pierwszej w nocy znajde taka cool strone. Tak w ogole to mam problem ( hi hi ). Kupilem sobie jakis czas temu kolumienki Avance Epsilon 910av, no i teraz potrzebny mi jest wzmacniacz, ktory je ´´ruszy´´. Kolumny maja efektywnosc 86dB i impendancje 4Ohm. Tak na marginesie to posiadam w domu mini studio nagran , w ktorym ten sprzet bedzie pracowac. Zrodlem sygnalu bedzie komputer z profesjonalna karta dzwiekowa - Lynx 2 ( to kosztuje 4000zl i nijak sie ma do szum blastera). Chcialbym zeby ten zestaw mial analityczne i wyrownane brzmienie, a tor sygnalu musi byc przezroczysty. Oczywiscie bardzo wazna jest stereofonia i przestrzen. Dlatego prosze powiedzcie mi za czym moglbym sie rozgladnac. Moze moglby byc to Creek 5350 ?

dawno temu slyszalem te kolumn w bi-ampingu creeka 4330 i koncowki 43.. gralo dobrze i przyjemnie.. moze to byc dobry pomysl z tym creekiem 5350.. w tej cenie masz tez kilka innych wzmakow Musical Fidelity A3 , Elecrocompaniet ECI2 Densen B100 Copland CSA8 Sphinx Myth3 moze Exposure 2010(chociaz tego nie slyszalem). Na pewno cos dla siebie znajdziesz.

milego szukania

P.

ps oczywiscie caly czas mowilem o wzmacniaczach z drugiej reki.. nie powinny przekraczac 3kpln

P.

Nie polecam Creeka 5350 do monitorów. Creek jest wzmacniaczem o szczególnym (wg. mnie nieco cyganionym brzmieniu). Sądzę, że lepszym wyborem jest mocniejszy piecyk - np. MF A3 lub Rotel 1070. Pozdrawiam.

Mój kolega ma te same kolumny z CREEK4330 mkII w pomieszczeniu 20 m^2. Gra to bardzo dobrze na kablach głośnikowych Qed X-T400 z cd SONY940 SADC na interkonekcie AUDIOGRADE Perceptionism. Kable sieciowe po ok. 300 PLN za sztukę (niestety nie znam producenta). Wszystko solidnie odizolowane od podłoża, kupione w okazyjnych cenach.

abudzik

czy creek 4330 MK II wyrabia się przy tych epsilonach, czy nie ma oznak że wzmacniacz jest za słaby, w końcu efektywność tych kolumn jest taka sobie, sam kiedyś myślałem nad takim połączeniem, wtedy wybrałem Avance 503, czego do dzisiaj żałuję.

Pozdr.

Wyrabia się bardzo dobrze, problemów dynamicznych nie ma. Nie umiem opisywać dźwięku ale spoglądając w "o mnie" zobaczycie, że mam dość dobry punkt odniesienia. Przestrzeń i scenę poprawiło znakomicie ustawienie wszystkich elementów osobno na płytach granitowych (nie polecam tego w ciemno bo np. u mnie to była porażka ale w opisywanym systemie rewelacja). Obserwowałem również wpływ wszystkich kabli od interkonektu przez sieciowe do głośnikowych i mogę stwiedzić, że w tej chwili to już jest inny świat. Kable głośnikowe bardzo lubią się z tymi klockami a sieciówki dopełniają reszty.

No i kolumny przyklejone są do dość solidnych standów a te z kolei stoją kolcami na płytach granitowych.

Co tu jeszcze pisać? Na początku kolo chciał zmieniać kolumny a teraz po niewielkich ;-) modyfikacjach zapomniał o tym.

Zmian dokonywał po stwierdzeniu na przykładzie mojego systemu wpływu kabli sieciowych, zastosowania platformy TROCKS oraz kolców SOUNDCARE SPIKES. Na początku pytał ironicznie czy w sieciówce za kilka stówek inaczej biegną elektrony...

Pamiętajcie, że często błędnie myślimy iż ograniczenia wprowadza amp., często jest to cd (dynamika, bas). W moim starym systemie o wszystkie niedostatki podejrzewałem amp. Micromega a tymczasem winny był cd.

Nie wiem czy lepiej z końcówką, czy lepiej np. z 5330.

Wskazówka jest, pożyczysz kable, wzmacniacze i posłuchasz. Ja niczego jeszcze nie kupiłem bez gruntownych bezpośrednich porównań kilku interesujących mnie urządzeń. Często warto zebrać trochę kasy na kaucje, żeby potem świadomie wybrać często nie najdroższy sprzęt lub łowić z ogłoszenia.

I jeszcze jedno, jego ostatni zakup czyli kable głośnikowe wprowadził tak duży przeskok jakościowy, że w tej chwili brakuje mi już tylko lampowego brzmienia. Po wymianie kabli ustąpiła konieczność dociążania kolumn :-).

No i nie trzeba siedzieć dokładnie w fotelu ustawionym w jednym magicznym punkcie jak poprzednio. Teraz muzyka otacza zawodników i zagląda też ;-) do kuchni, żeby małżonka się nie nudziła.

Chlopaki dzieki za rady. Jak chcecie cos dodac to walcie smialo. Moze znacie kogos jeszcze kto ma te kolumienki.

Przed chwila czytalem recenzje exposure 2010 w ´´What hi-fi?`´ , co mogli byscie powiedziec na jego temat? No i jeszcz przypomnial mi sie Primare A20 MKIII, Moze tez cos o nim wiecie ?

Pozdr.

Ps Tak na marginesie, jest tutaj ktos z Torunia lub okolic?

-> tomi

Primare A20 to dobry wzmacniacz; tyle to pewnie sam wiesz. Nie słuchałem go w zestawieniu z Epsilonami więc nie będę zmyślał, ale ogólnie po testowym przesłuchaniu na nim kilku par kolumn (tylko podłogowe) mogę powiedzieć, że nie wprowadza od siebie dużo do toru. Jeśli byłby w dobrej cenie i mk III (podobno to samo, co obecne I20), to warto się zastanowić.

Wszystkie recenzje w What Hi-Fi traktowałbym z przymrużeniem oka.

Napiszę ci jak już będzie. Na początku maja będę miał pieniążki tylko muszę poszukać jeszcze wśród osób sprzedających. A ze stendów jestem najbardziej dumny tylko szkoda że nie mam żadnej cyfrówki to bym pokazał na forum.

pzdr

Marek S

Skoro masz te same glosniki to pewnie podlaczales je do roznych wzmacniaczy. Jesli tak to czy mozesz powiedziec do jakich i opisac jak sie z nimi zachowywaly, tzn. ktore kompletnie nie mialy sily by rozbujac Epsilony.Chodzi mi oto zebym tak mniej wiecej wiedzial , na sluchanie ktorych wzmacniaczy nie mam tracic czasu. Mozesz powiedziec co w ogole ciebie przekonalo do tego Exposure?

Pozdr.

ps. Tez zaluje , ze nie masz tej cyfrowki.

• 2 tygodnie później...

Skad taki nabozny stosunek do kolumn Avance?! W Danii, gdzie mieszkam nie uswiadczysz tego dunskiego przeciez produktu. Kiedys pod wplywem reklam i opinii w polskich pisemkach o audio napisalem do Avance, gdzie moge je kupic, posluchac, itd. W odpowiedzi dostalem marnie skserowany cennik dunski na 2 kartkach papieru. Znajomy wlasciciel sklepu z Aalborg na dzwiek slowa Avance krzywi sie i mowi, ze jest to przyklad jak stosujac dobre drivery mozna zrobic marna kolumne bez dynamiki i z kiepska kontrola basu oraz nie najlepsza rownowaga tonalna. Tymczasem w Polsce jakas obsesja na punkcie Avance. Zreszta, generalnie, te kolumny sa zupelnie nieznane na zachod od Odry. Czy naprawde nie ma juz czegos innego w tym przedziale cenowym? :-)

[obrazekLUKASZ-118536_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tomi

w sobote przyjeżdża gościu ze wzmacniaczem oczekiwanym tak długo i napiszę ci konkretnie tak w następnym tygodniu coś na temat dźwięku, nie denerwuj się i poczekaj troszkę. Fakt że wzmacniacz będzie nowy ale już od pierwszego włączenia będzie cały czas "mocno" grzany".

pzdr

mam chwilę czasu no to może trochę skubnę.

wzmacniacz exposure 2010 r przyszedł tak jak pisałem - w sobotę od pierwszej chwili do teraz był mocno wygrzewany!?(czy można stwierdzić mocne wygrzewanie słuchając na godzinie 10? :)pokój 12 m2 i stanowczo wystarczyła ta głośność).

piszę pod twoje preferencje. Jeżeli chodzi o napędzenie głośników to się nawet nie martw o to, bo grają bardzo żywo (aż za bardzo:) swobodnie z dużą ilością szczegółów nawet przy tak małej efektywności i trudnym obciążeniu głośników. Pierwszą rzeczą zauważalną jest to czego nie miałem wcześniej a mianowicie dźwięki które niemiały miejsca na poprzednim wzmacniaczu tutaj są uwydatnione na pierwszym planie z niesamowitą energią, barwą i oddaniem(to chyba właśnie ta opisywana trójwymiarowość). Scena zarysowana jest stosunkowo dobrze przy utworze orinoco flow-enya ma się wrażenie jakby rozciągała sie z półtora metra po bokach głośników (a jak zamkniemy oczy to przenosimy się do studia). Bas mocny (z większym powerem niż w yamaha 496), przekonywujący z dobrą barwą (być może trochę za mocny). średnica ładnie rozciągnięta, nie mam do niej żadnych zastrzeżeń, wysokie tony trójwymiarowe zaskakujące w niektórych utworach mogą wydawać się zbyt głośne i dokuczające (zależnie czego słuchamy). Po włączeniu płytki z czasopisma audio ku mojemu zdziwieniu wszystko było jak na miejscu żadnych szorstkich niepoprawnych dźwięków to może znaczyć jedno że przeskoczyłem na wyższą półkę :)

ogólnie jestem miło zaskoczony dźwiękiem, ponieważ sam czasami lubię posłuchać czegoś szybszegi i "modnego".Jak pisałem wcześniej wzmacniacz mam dopiero 3 dni więc wszystko jeszcze może ulec zmianie ale to opiszę już w opiniach.

Marek S

Wielkie dzieki za tak intymne zwierzenia dotyczace twojego wzmaka. Mam tylko jeszcze jedno pytanie, jak podlaczyles kolumny, tradycyjnie czy na bi-wiring? Czy jest zauwazalna roznica w brzmieniu Epsilonow miedzy tymi typami polaczen ( oczywiscie to pytanie jest aktualne gdy probowales obu typow polaczen)?

Pozdr.

podłączone mam na bi-wire przez cordiala cls440 kiedyś miałem sinic linka ast 200 i szczerze nie ma wielkiej różnicy - no może na wyższym pułapie. trzeba próbować, sam ma w przszłości plany dorwać coś jeszcze lepszego niekoniecznie na 4 druty,

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.