Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V 767 vs. RX-V 667

Garf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Miałem możliwość odsłuchu Yamahy rx-v 667 oraz rx-v 767 i powiem Wam, że jak dla mnie to oba amplitunery zabrzmiały bardzo podobnie.

W związku z powyższych chciałbym zapytać się Was co o nich myślicie? Czy warto dołożyć do wyższego modelu (różnica ok. 500zł) czy też spokojnie można brać model niższy?

Czy oba modele bardzo różnią się jeśli chodzi o jakość dźwięku?

Amplituner będzie podłączony pod kolumny Jamo s606.

https://www.audiostereo.pl/topic/77938-yamaha-rx-v-767-vs-rx-v-667/

To zależy czy chcesz mieć pre-out,jezeli nie zalezy ci na tym to nie warto dopłacac.

To w 667 nie ma pre-out'a? Myślałem, że też jest, nawet sprzedawca tak mówił... Hmm, muszę to sprawdzić.

A czy ktoś mógłby napisać jak podłączyć wzmacniacz stereo do ampli za pomocą pre-outa?

A czy ktoś orientuje się czy jest jakaś różnica w bebechach tych dwóch Yamah, tzn. czy może 767 jest zbudowana z jakiś lepszych części, czy też w obu jest to samo?

767 ma chyba trochę więcej mocy na każdym z kanałów, ale to raczej nie powinno się przełożyć na jakieś o wiele lepsze brzmienie?

To w 667 nie ma pre-out'a? Myślałem, że też jest, nawet sprzedawca tak mówił... Hmm, muszę to sprawdzić.

A czy ktoś mógłby napisać jak podłączyć wzmacniacz stereo do ampli za pomocą pre-outa?

wychodzisz z pre out'a z glosikow frontowych i wpinasz sie badz do main in we wzmacniaczu wtedy on robi tylko za koncowke mocy, albo do dowolnego wejscia liniowego i wtedy robi jako wzmacniacz zintegrowany.

Nie ma roznicy w budwie z tego co sie doczytalem na innym porownaniu. Tylko wyjscia

wychodzisz z pre out'a z glosikow frontowych i wpinasz sie badz do main in we wzmacniaczu wtedy on robi tylko za koncowke mocy, albo do dowolnego wejscia liniowego i wtedy robi jako wzmacniacz zintegrowany.

Nie ma roznicy w budwie z tego co sie doczytalem na innym porownaniu. Tylko wyjscia

Wielkie dzięki za wyjaśnienia! Bardzo mi się przydadzą!

Teraz dopiero zwróciłem uwagę, że jednak pod względem mocy 767 w stosunku do 667 jest trochę mocniejsza. Pytanie do Was, czy dzięki temu dźwięk 767 w pomieszczeniu ok 18m2 będzie lepszy w stosunku do 667, jeśli i tak nie będzie się oglądało kina jakoś strasznie głośno?

te moce są mocno papierowa , faktycznie moze nie być zauważalnej różnicy

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dzięki wielkie za pomoc i rady! Chyba jednak zdecyduję się na zakup 667, bo mi wystarczy. Jeszcze przed zakupem porównam z 767, żebym potem nie żałował. Podzielę się z Wami odczuciami.

Pozdrawiam

Niestety jeszcze nie :( Niespodziewane wydatki pokrzyżowały trochę plany, tak więc zakupy będą najprawdopodobniej dopiero po 10tym ;)

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, dzisiaj pożyczam od kolegi ampli Marantza 1501, więc będę mógł jeszcze z tym porównać :)

daj znac jak wypadl ten marantz, tak samo zastanawiam sie nad zakupem ampli ale innego modelu (Marantz sr5005), wracajac do Twojego postu, kilka dni temu mialem mozliwosc odsluchania Yamahy rx-v767, bardzo bylem napalony na ten model, niestety po przywiezieniu go do domu bardzo mnie rozczarowal. Baaardzo jasne brzmienie w polaczeniu z moimi kolumnami, ciezko sie tego sluchalo, takie samo odczucie w kinie, brak basu nawet przy uzyciu suba. Zaleta byl dzwiek w stereo (pomijajac jasne brzmienie), scena znacznie wieksza niz w harmanie kardonie avr260, przy sluchaniu Rogera Watesa - perfect sense niekiedy mialo sie wrazenie ze dzwiek dochodzi zza sluchacza, w tej kwestii nawet bije dobrego denona 2310, dynamiczne brzmienie w kinie. Mialem ten model u siebie przez 4 dni, w moim pomieszczeniu, do moich kolumn niestety sie nie sprawdzil. Jesli masz mozliwosc przetestowania yamahy u siebie zrob to, wtedy bedziesz 100 pewny czy daje rade czy moze poszukac czegos innego.

pozdrawiam

Baaardzo jasne brzmienie w polaczeniu z moimi kolumnami, ciezko sie tego sluchalo, takie samo odczucie w kinie, brak basu nawet przy uzyciu suba.....

Jak czytam takie stwierdzenia to nie wiem czy ludzie są *-*-*-*-* i nie potrafią sobie skonfigurować ampli czy po prostu starają się powiedzieć coś więcej niż są w stanie usłyszeć i zauważyć....

Przepraszam Ronnie ale twoje stwierdzenie kwalifikuje się w moim rankingu na luty 2011 do największego absurdu....

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Pewnie nie chodzilo mu o to, ze basu nei bylo w ogole, tylko ze np. bylo go wyraznie malo w porownaniu do reszty pasma.

W roznych recenzjach kolumn Ronnie'go jest tez ujete, ze kiepsko u nich z basem. Moze w polaczeniu wlasnie z 767 poteguje to jeszcze ich braki...

nie przepraszaj Bravo32 bo nie masz za co, po to jest forum zeby kazdy wyrazal swoje opinie, co do testowania ampli testuje bez zadnych "uleprzaczy" dzwieku, w stereo, zawsze na tych samych cd i podobnej glosnosci, w kinie na tych samych filmach, scenach itp, w ciagu tygodnia mialem u siebie 4 ampli i yamaha byla rozczarowaniem najwiekszym, piszac, ze brzmienie bylo jasne, poprostu takie bylo, nie wiem co w tym dziwnego, oburzajacego. Moje oczekiwaniach co do yamahy po wszystkich sponsorowanych pseudorecenzjach byly znacznie wyzsze !

......milo znalesc sie w jakims rankingu, :))

nie przepraszaj Bravo32 bo nie masz za co, po to jest forum zeby kazdy wyrazal swoje opinie, co do testowania ampli testuje bez zadnych "uleprzaczy" dzwieku, w stereo, zawsze na tych samych cd i podobnej glosnosci, w kinie na tych samych filmach, scenach itp, w ciagu tygodnia mialem u siebie 4 ampli i yamaha byla rozczarowaniem najwiekszym, piszac, ze brzmienie bylo jasne, poprostu takie bylo, nie wiem co w tym dziwnego, oburzajacego. Moje oczekiwaniach co do yamahy po wszystkich sponsorowanych pseudorecenzjach byly znacznie wyzsze !

......milo znalesc sie w jakims rankingu, :))

Wszystko to nic nie znaczy skoro nie potrafisz skonfigurować amplitunera.... Proponuje podłączyć suba do wyjścia analogowego z DVD może w końcu zadziała..... Bo tylko do pogrubionego fragmentu piłem.

...yamaha byla rozczarowaniem najwiekszym, piszac, ze brzmienie bylo jasne, poprostu takie bylo...

Podłączyłeś jakiś monitor lub TV do wyjścia video amplitunera i dokonywałeś zmian w ustawieniach głośników?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

W sumie to Yamahy były u mnie faworytem, ale zaczynam mieć wątpliwości. Po przeczytaniu recenzji można wywnioskowac, że w repertuarze kinowym dźwięk będzie naturalny, dynamiczny, ewentualnie ocieplony na średnicy i nierozjaśniony a to akurat mi pasuje. Najchętniej zostałbym przy swoim starym NAD T 742, ale zaczyna brakować mi wejść hdmi. Przydałyby się też nowe dekodery, ale najprostszy NAD T 747 z nowymi dekoderami jest trochę za drogi.

Podłączyłeś jakiś monitor lub TV do wyjścia video amplitunera i dokonywałeś zmian w ustawieniach głośników?

jasne, ze tak zrobilem, dokonywalem autokalibracji, ustawialem recznie audio, dodajac bas +4db w equali...., wlaczylem funkcje extraBass (bass z LFE+front), bylo go malo, w tej chwili testuje denona 2310 i basu jest wiecej, jutro bede mial marantza 5005 zobaczymy jak tam bedzie

jasne, ze tak zrobilem, dokonywalem autokalibracji, ustawialem recznie audio, dodajac bas +4db w equali...., wlaczylem funkcje extraBass (bass z LFE+front), bylo go malo, w tej chwili testuje denona 2310 i basu jest wiecej, jutro bede mial marantza 5005 zobaczymy jak tam bedzie

A jakie masz kolumny i sub i warunki w pomieszczeniu skoro nawet basu masz mało na subwooferze? Zresztą olejmy kolumny i pomieszczenie. Co to za sub? To jest dla mnie niepojęte po prostu....

A jakie masz kolumny i sub i warunki w pomieszczeniu skoro nawet basu masz mało na subwooferze? To jest dla mnie niepojęte po prostu....

fronty celestiony f30, sub tak samo celestiona s80, pokoj 14m2, ok 2m od glosnikow

Mam jeszcze do Was jedno pytanko. Akurat mam okazję kupić wyższy, ale starszy amplituner, a konkretnie to jest to Yamaha rx-v1065. Co wg Was wziąć? Nowszy 667 lub 767 czy też wybrać właśnie 1065? Czy wyższy model lepiej zabrzmi od tych niższych? Warto kupować czy wziąć 667 i nie wydziwiać;)? Pokój ok. 17m2.

Dzięki i pozdrawiam

Osobiscie kupilbym v1065 - jest to lepszy model od 667 czy 767 - chyba ze zalezy Ci na hdmi 1.4 i 3d bo to sa glowne roznice miedzy tymi modelami z tego co pamietam. Pod wzgledem dzwieku nieznacznie ale lepszy bedzie 1065

Osobiscie kupilbym v1065 - jest to lepszy model od 667 czy 767 - chyba ze zalezy Ci na hdmi 1.4 i 3d bo to sa glowne roznice miedzy tymi modelami z tego co pamietam. Pod wzgledem dzwieku nieznacznie ale lepszy bedzie 1065

Dziękuję za opinię! Zmiany telewizora w najbliższym czasie nie przewiduje, więc 3D się raczej nie przyda. Chociaż z drugiej strony kusi, że coraz więcej gier na ps3 wychodzi w 3D;) Fajnie, że jest USB w 1065, czasami może się przydać;)

A powiedzcie proszę do małego pokoju takiego jak mój, ok. 17m2 czy moc amplitunera będzie miała wpływ na jakość dźwięku przy niższych głośnościach?

A w oko wpadły mi również modele Denona 1911/1910 lub 1611, jak wg Was ma się on w odniesieniu do wcześniej wymienianych Yamaszek?

Tak bedzie roznica, przy nizszych glosnosciach bedzie zachowana dynamika. Tez byl wzial 1065 bo na 3d by mi totalnie nie zalezalo. Denonami sobie nie zasmiecaj glowy

Hmm, właśnie o coś takie mi chodzi, by przy niższych głośnościach to wszystko fajnie grało! Denona wyrzucam z głowy i pozostaję myślami przy Yamahach:)

A tak dla pewności, bo nawet nie szukałem, rozumiem że w 1065 jest wyjście pre-out, do którego będę mógł podpiąć wzmacniacz stereo, gdyby 1065 nie spełniło moich oczekiwań względem dźwięku stereo?

Czytałem gdzieś, że poprzednia generacja Yamahy np. model 665 był bardzo zubożały w związku z kryzysem. Czy z modelem 1065 nie jest podobnie?

ta mozesz zastosowac zewnetrzny wzmak. Co masz na mysli mowiac zubozaly? Sluchalem go co prawda dosc dawno ale z tego co pamietam wypadal bardzo dobrze na tle konkurencji, 1065 sluchalem troche pozniej i bylo jeszcze lepeij.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.