Skocz do zawartości
IGNORED

Długie kable głośnikowe

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Konfiguracja sprzętu (opis w "O mnie") i samego pokoju powoduje to, że potrzebuję 2x8mb kabla głośnikowego.

Tymczasowo używam DNM Pecission, nie mniej chciałbym pójść krok dalej.

Z metra dostępne są w zasadzie niższe modele kabli Atlas i Furutech natomiast praktycznie najdłuższe dostępne konfekcjonowane fabrycznie kable to 4mb.

Zakupu wolałbym dokonać w Polsce po wcześniejszym odsłuchu.

Budżet - 10-12kzł.

Czy Ktoś z Was ma jakieś doświadczenia albo jakiś pomysł w tym temacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/78071-d%C5%82ugie-kable-g%C5%82o%C5%9Bnikowe/

Napisz do jakiegos polskiego producenta kabli jezeli znajdziesz cos ciekawego dla siebie. Mysle, ze przy takiej kwocie to ci zrobia i 8m.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Napisz do jakiegos polskiego producenta kabli jezeli znajdziesz cos ciekawego dla siebie. Mysle, ze przy takiej kwocie to ci zrobia i 8m.

Może nawet 80 metrów...zrobią.

Jest Albedo, Velum i pewnie kilku innych ktorych nazw nie pamietam)

Modrzew47 klient nasz Pan;)

Mysle, ze mozna wszystlo dogadac.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Konfiguracja sprzętu (opis w "O mnie") i samego pokoju powoduje to, że potrzebuję 2x8mb kabla głośnikowego.

Z metra dostępne są w zasadzie niższe modele kabli Atlas i Furutech natomiast praktycznie najdłuższe dostępne konfekcjonowane fabrycznie kable to 4mb.

Budżet - 10-12kzł.

Premark internetowy = Nieporęt Pan. Jasik- dowolny kabel Van den Hula.

Jarek

Wiesz czemu nie ma w sprzedaży bardzo długich kabli? Bo każdy wie, że długi kabel degraduje dźwięk. Na pewno chcesz wydać 10 tys. zł na 8 metrowy kabel?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

w Polpaku nie powinienes miec problemu z zakupem "z metra" XLO - chlopaki Ci to nawet fajnie zakonfekcjonuja w org. konfekcje. Zapukaj na priv do "kerikawon" - a :)

Primodium. Medium. Finis.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Wiesz czemu nie ma w sprzedaży bardzo długich kabli? Bo każdy wie, że długi kabel degraduje dźwięk. Na pewno chcesz wydać 10 tys. zł na 8 metrowy kabel?

Tak wiem - podobno jest degradacja. Tak - dobrze napisałem kwotę.

Nie mam innego wyjścia.

Alternatywą jest rozbebeszenie całego pokoju i zakup dwóch stolików antywibracyjnych aby cały sprzęt pomieścić - czyli mniej więcej na tą samą kwotę wychodzi.

Łatwiej mi nabyć kabelek.

Tak wiem - podobno jest degradacja. Tak - dobrze napisałem kwotę.

Nie mam innego wyjścia.

Alternatywą jest rozbebeszenie całego pokoju i zakup dwóch stolików antywibracyjnych aby cały sprzęt pomieścić - czyli mniej więcej na tą samą kwotę wychodzi.

Tak się składa, że właśnie zamówiłem kable do nas do studia o podobnej długości :) Naszło nas trochę na eksperymenty, póki co próbowałem na kablach niższej klasy i efekty są zachęcające ;) W ciągu 10-14 dni powinienem je mieć u siebie, więc dopiero wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej.

Z polskich Firm to :

Audiomoica labalotory i Nemesis Audio projekt

Nie wiem jak z odsłuchem Audiomici , ale Nemesis-a dostaniesz w Łodzi

(nie pamiętam nazwy salonu , ale temat był juz poruszany na forum więc napewno znajdziesz )

Jak jesteś z Warszawy to proponuje (jak jeden z uzytkowników wyżej)

udać się do Polpaku

mikel

Nie wiesz to po prostu nie wprowadzaj ludzi w bląd,bo

-kiedyś mój znajomy kupił za 5000 kable mita o długości 24 stopy-to mit mh-770 cvterminator twin oczywiście z puszkami dwiema,dzieki ktorym

nie ma znieksztalceń,bo puszki są po to aby kabel odpowiednio zestroić do jego długości-czasem sie takie przewody pokazują do sprzedaży.

Kable kupił ze Stanów,bo wiadomo tam wszystko jest największe,również salony,stąd taka długość tych przewodów.

Mikel-powiem tak nie wiesz to nie pisz nieprawdy-a co jest w puszkach -to już pisałem to tyle razy.Mikel-może byś troche poczytał-tak dla zdobycia

wiedzy,bo myślę,że naprawdę to klikać każdy może i to z jakim rozmachem-aż zniekształcenia powstają))))

Rochu

Także Rochu tylko kable z puszkami-wtedy nie wiesz co to sa zniekształcenia,więc warto czekać na okazję.

Czasem warto przejrzeć audiogon,lub audiomarkt i......te 15-sto letnie przewody kupić,bo nie ma mowy o utracie walorów takiego kabla-bo co

niektórzy to wymyslają,że się utlenia,rdzewieje od srodka-tez czytałem takie rzeczy))),a polskie kable bym po prostu odpuścił,bo to zły wybór jest.

stary audiofil - Im krótszy kabel tym lepiej. stary audiofil - Nie wiesz to po prostu nie wprowadzaj ludzi w błąd. stary audiofil - podopisuj jeszcze parę wpisów pod testami sprzętów na audio.com.pl to na pewno będziesz bardziej Hi End.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Jeżeli ma być tanio to w bodaj tophi-fi mieli Qed silver profile bi-wire po 70zł/m.Drożej Nordost z metra:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Jeszcze drożej ale to zdecydowanie lepszy kabel-Stereovox Firebird z metra:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

potrzebuję 2x8mb kabla głośnikowego.

(...)

Budżet - 10-12kzł.

Niestety rochu, ale za 12.000 zł nie kupisz 16 metrów bieżących porządnego kabla głośnikowego (wychodzi bowiem zaledwie 750 zł za metr).

Tak to jest na tym świecie, że dobre rzeczy są drogie i żeby dobrze zagrało, to musi niestety swoje kosztować. Masz dobry sprzęt i rewelacyjny słuch, szkoda więc, żebyś szedł na kompromisy.

Może i łatwiej nabyć kabelek. Ale wątpię, żeby lepiej zagrało...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Rochu, a nie lepiej było by kupić dwa monobloki, postawić przy kolumnach, a ciągnąć tylko sam IC ? Straty na długich IC są zazwyczaj znacznie mniejsze niż na głośnikowych.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

1.Synergistic Research;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .2.Cardas ok7,5m do wyrwania za śmieszne pieniądze;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .3.Nordost RD 7,5m(jest jeszcze u tego sprzedawcy para 9m);

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rochu, a nie lepiej było by kupić dwa monobloki, postawić przy kolumnach, a ciągnąć tylko sam IC ? Straty na długich IC są zazwyczaj znacznie mniejsze niż na głośnikowych.

Raczej nie. Musiałbym dokupić do tego pre albo przynajmniej selekcjoner źródeł.

Do tego rzecz idzie o zestaw salonowy - bez super ambicji aczkolwiek chciałbym wyzyskać co się da z tego co mam.

Natomiast mój docelowy system na 300B będzie w innym, dużo mniejszym pomieszczeniu. Ale to inna bajka nie na ten wątek.

stary audiofil - Im krótszy kabel tym lepiej. stary audiofil - Nie wiesz to po prostu nie wprowadzaj ludzi w błąd. stary audiofil - podopisuj jeszcze parę wpisów pod testami sprzętów na audio.com.pl to na pewno będziesz bardziej Hi End.

Takich długich kabli to nie widziałeś na własne oczy-a teściarzem nigdy bym nie chciał być.Natomiast o byciu bardziej,lub mniej h-endowym to

bardzo Cie proszę nie pisz,bo nie wiesz o co chodzi w kablach głośnikowych własnie z puszkami.

Napisz do,dystrybutorów mita i transparenta w Polsce,lub nawet do fabryk tych dwóch firm w USA-wtedy będzie możliwa dyskusja-a teraz nie ględż proszę.

jest powiedzenie - słuchajcie rad starszych a nie zbłądzicie .

wystarczy przeglądnąć amerykański ebay

długie kable opracowane w przemyślany sposób na pewno nie degradują dźwięku , ale poszczycić tym może się jedynie kilku producentów

między innymi podanych przez naszego starszego kolegę

nie zdziwił bym się , gdyby właśnie w tej puszce była przemyślana elektronika do odpowiedniej długości kabla.

MIT - to NASA.

Cze

Ukryta Zawartość

Tutaj chłopaki Ci utna na wymiar. W budżecie się mieścisz.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

jest powiedzenie - słuchajcie rad starszych a nie zbłądzicie .

wystarczy przeglądnąć amerykański ebay

długie kable opracowane w przemyślany sposób na pewno nie degradują dźwięku , ale poszczycić tym może się jedynie kilku producentów

między innymi podanych przez naszego starszego kolegę

nie zdziwił bym się , gdyby właśnie w tej puszce była przemyślana elektronika do odpowiedniej długości kabla.

MIT - to NASA.

I te puszki chcesz do Amplifona i do SET-a na 300b?

napisze tylko ze z ta konfiguracja sprzetową osobiscie odpusciłbym sobie 8 m kabla zwłaszcza kiedy mam wrazenie ze 1 m to za duzo

system z taka długoscia z lampą widziałem tylko raz z RD -ale jak wiem powodem ze wybrano ten kabel była wyłacznie mozliwosc ukrycia pod dywanem :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Rochu, może nieco tanie (z konfekcją pewnie nieco poniżej 5000 PLN wyjdzie, sam kabel nieco ponad 3800PLN - tutaj cło raczej nie grozi), natomiast od strony technicznej to powinien być bardzo dobry kabel - szczególnie do dłuższych odcinków. Pozytywne recenzje zebrał zwłaszcza odnośnie połączenia z wzmakami lampowymi. Właścicielem i konstruktorem VH-Audio jest ta sama osoba co kondensatorów V-Cap. Ja mam bardzo dobre doświadczenie związane z ich sieciówkami i interkonektami. Pozdrawiam.

System gra dobrze, albo nie....

Budżet - 10-12kzł.

Nie dziwię się, że chcesz zejść z DNM,coś cię musiało chyba intuicyjnie albo troche podświadomie tknąć lub zaboleć w tych kablach. I bingo, masz rację.

Zająłem sie tym trochę konkretniej i dokładniej, wszedłem na stronę DNM:

Ukryta Zawartość

I co widzę?

Kilka konkretów, cytatów z ich strony:

Np taka bzdura:

The majority of cables used in audio have been selected for their low inductance, low resistance and high capacitance characteristics as measured on the test bench. These parameters define what are believed to be the electrical properties most ideal in an audio cable

Duża pojemność kabla jest OK? Od kiedy? Co to za brednia?

No dobrze, mniejsza indukcyjność jak najbardziej, ale uwaga uwaga, dalej w tym samym tekście, w kolejnej bzdurze cytowanej przeze mnie na dole twierdzą, że odwrotnie – dobra jest jak największa indukcyjność kabla – Chryste Panie !! W tym samym tekście kilkanaście zdań niżej !!! I do tego jak największa rezystancja kabla jest pożądana !!!!!!!!

albo inne bezczelne łgarstwo:

Large, multi-strand cables are recommended by some manufacturers because their low resistance is thought to maintain the amplifier's low output impedance. Whilst this is true, it has no sonic benefit at all because amplifiers sound better when driving through a resistive or inductive load.

Rany boskie, na ile bezczelnym trezba być, żeby aż tak kłamać!

No a poniższy tekst to kolejne, ale już bardzo wyjątkowe łgarstwo i bezczelność:

Smaller diameter cables with higher resistance and inductance help to isolate the amplifier's feedback control system, improving clarity throughout the frequency range.

Jezus Maria – kablami mamy sie izolować? Od czego, od głośników czy od kolejnych stopni wzmacniaczy? Dziecko wie, że idealny kabel ma być PRZEZROCZYSTY, ma go nie być, zerowa rezystancja, zerowa indukcyjność, zerowa pojemność.

Uwaga – kolejna bzdura, z indukcyjnością ich własnych kabli – z indukcyjnością dla kabli taśmowych 2-żyłowych jest zupełnie inaczej niż w ich własnym bzdurnym tekście dotyczącym ich własnych kabli taśmowych.

Indukcyjność jednostkowa takich specyficznych kabli jak taśmy, nie zależy od średnicy żył kabli taśmowych !!!! lecz od odległości między żyłami w taśmie i cech przenikalności magnetycznej tworzywa samej taśmy!!! Opisywana przez nich zależność obowiązuje wyłącznie dla pojedynczego gołego, nieizolowanego drutu !

Z powrotem do szkoły średniej !!!!!

Na litość boską, duże rezystancje kabli głośnikowych są elementem szkodliwym, pasożytniczym, a nie plusem kabla !!!!!! Ależ tupet w łganiu na żywca.

Podstawowe cechy dobrego kabla to jak najmniejsza rezystancja kabla, zmiimalizowany efekt naskórkowości i co najważniejsze jak najmniejsza indukcyjność kabla. Jedno i drugie osiąga się w markowych kablach w najlepszy możliwy sposób przez wielożyłowość kabli głośnikowych , jakość miedzi, galwaniczne powlekanie żyłek miedzi, jakość materiału izolacji każdej żyły, specjalne sploty żył wewnątrz kabla, restrykcyjną kontrolę i pomiary na każdym!!!! etapie produkcji kabla.

Wielożyłowość i odpowiedni dobór przekrojów dodatkowo redukują do niedostrzegalnego minimum efekt naskórkowości dla wyższych częstotliwości akustycznych. Generalnie jednak najważniejsza jest jak najmniejsza indukcyjność kabla. Dobre, drogie kable, których należy szukać, to kable jawnie opisywane przez producenta jako tzw. bezindukcyjne, wielożyłowe. Jeszcze lepiej z jawnie podawaną konkretną liczbą indukcyjności jednostkowej w mikroHenrach. Markowi producenci drogich kabli o rzeczywistej a nie wirtualnej wartości nigdy nie unikają podawania konkretnych liczbowych parametrów swoich kabli.

Żaden markowy producent drogiego okablowania, (które nie jest oszukańczym humbugiem i lipą), nie opiera się na żadnych tam odsłuchach i poetyckich blablaniach, renomowany kabel jest dokładnie i precyzyjnie mierzony na każdym etapie produkcji przy pomocy drogiej aparatury pomiarowej i między innymi to jest sednem sprawy wysokiej jakości produktu końcowego, cykl produkcyjny o bardzo wysokim reżimie kontrolnym na każdym etapie, to właśnie taki cykl produkcyjny z precyzyjnymi, czasochłonnymi i wszechstronnymi pomiarami, jeśli jest stosowany, podraża znacznie koszt produkcji dobrego kabla, nie tylko sama konstrukcja wewnętrzną kabla oraz materiały i surowce wysokiej jakości.

Tekst marketingowy tego całego DNM to naprawdę wyjątkowy, oszukańczy stek bzdur, lipa, tupet i hucpa, stek bzdur pisany przez wyjątkowo bezczelnego cwaniaka.

No i ten historyczny podkład, ich unikalna taśmowa konstrukcja. Kable taśmowe dwużyłowe miałem w rękach w latach 60-tych, były powszechnie używane w pewnych zastosowaniach, kiedy jeszcze te cwaniaczki z DNM nie siusiały w pieluchy bo ich firemki-krzak jeszcze nie było, taśmy to bardzo stary pomysł, a zatem kolejne bezczelne łgarstwo i lipa.

To oszukańcza tandeta i w sensie dosłownym, nic nie przesadzam, śmiecie, z którego zaawansowani audiofile się nawet nie śmieją.

A propos innego wątku, nie wstyd być audiofilem, trochę jednak wstyd być dyletantem.

Szczerze radzę poszukać jakiś markowych, droższych ale niekoniecznie aż na takim pułapie o jakim piszesz, to chyba przesada, kabli określanych jako bezindukcyjne, zdecydowanie, naprawdę zdecydowanie wielożyłowych !!! w ich wewnętrznej konstrukcji,wtedy 8 metrów nie stanowi ograniczenia. W tego rodzaju kablach redukcja efektu naskórkowosci jest tak silna i skuteczna, a sumaryczna impedancja jednostkowa dyktowana głównie przez indukcyjność kabla tak zredukowanan i niska, że tłumienie wnoszone przez taki kabel dla wyższych częstotliwości akustycznych spada do jakiejś zupełnie znikomo małej wartości nawet dla długości rzędu 10 metrów i nawet dla kolumn o niskiej impedancji 4 ohm !!

Próg słyszalności zmiany natężenia dźwięku przy f=1000 Hz dla młodego człowieka o bardzo dobrym słuchu i bardzo wyrafinowanym uchu to ok. 0,2 dB (decybela). Wielożyłowe, markowe kable o których mowa, pozwalają zbić sumaryczną wartość wnoszonego prze kabel tłumienia dla wyższych czestotliwości do wartości tak niskich jak 0,05 dB i niżej !! dla kabla o długości 10m !! i impedancji kolumn 4 ohm. Dla kolumn o wyższych impedancjach wynik jest jeszcze lepszy.

Moim zdaniem zejście z tego DNM na jakikolwiek lepszy markowy kabel jest rzeczywiście po prostu konieczne. Wyjątkowo nierzetelna firma.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

....czytasz Pan po ichniemy ale malo z tego do pana dociera...najpierw trzeba dobrze przetlumaczyc...

...wlasnie pisza odwrotnie ...ze duza pojemnosc ...to wlasnie cecha wiekszosci kabli audio...:)

..co jeszscze...a no ze wlasnie wzmacniacze firm DNM, NVA, NAIM, Exposure, nie posiadaja na wyjsciu obwodu Zobella i dlatego wysoka rezystancja kabli im nie wadzi a wrecz pomaga bo maja niska impedancje a przez to wysoki wspolczynnik tlumienia...to jest pewna droga , filozofia czy jak tam to nazwac ale trzeba patrzec na to w calosci...bez wyjmowania zdan z kontekstu...

...czyli co...wyjatkow niezbyt rzetelny post powyzej...raczej..

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie dziwię się, że chcesz zejść z DNM,coś cię musiało chyba intuicyjnie albo troche podświadomie tknąć lub zaboleć w tych kablach. I bingo, masz rację.

Być może Reson z teoretycznego punktu widzenia może się wydawać niektórym be, nie mniej zdarzają się systemy gdzie się po prostu sprawdza.

Ja osobiście lubię ten kabel i kropka.

Na tym proponowałbym zakończyć offtop w temacie Resona.

Wielożyłowość i odpowiedni dobór przekrojów dodatkowo redukują do niedostrzegalnego minimum efekt naskórkowości dla wyższych częstotliwości akustycznych.

Szczerze radzę poszukać jakiś markowych, droższych ale niekoniecznie aż na takim pułapie o jakim piszesz, to chyba przesada, kabli określanych jako bezindukcyjne, zdecydowanie, naprawdę zdecydowanie wielożyłowych !!!

powinieneś koniecznie poinformować o tym Hirage, biedak tkwi w permanentnym błędzie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.