Skocz do zawartości
IGNORED

polskie kolumny + wzmak do 2000pln

joorva

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym skorzystać z pomocy forumowiczów przy doborze sprzętu. Zamierzam w skończonym czasie zakupić kolumny i wzmacniacz, jednak nie mam kompletnie doświadczenia praktycznego, i wątpię czy dam radę przesłuchać sprzęt który planuję kupić (trochę bariery logistyczne, a trochę czas). Przyjąłem kilka założeń:

- kolumny w okolicach 1500 zł, koniecznie nowe (oczywiście im mniejszy koszt tym lepiej, ale wiadomo - nic za darmo),

- wzmak do ok 350 - 450 zł (używka),

- kolumny od polskiego producenta (tutaj kilka słów wyjaśnienia - po lekturze forum dochodzę do wniosku że w segmencie budżetowym krajowi producenci mają całkiem niezłe propozycje, więc jak już mam ładować kapustę w sprzęt, to czemu nie ulokować jej w polskim przemyśle? :P )

- nie chcę DIY, sam nie zrobię, a brakuje mi wiedzy żeby ryzykować u kogoś innego.

Głównie słucham muzyki filmowej (Zimmer, Netwon Howard etc.), ale to stanowi tak mniej więcej 50-60%, reszta rozlosowana między inne gatunki muzyki, filmy etc. Wczesniej nie miałem nigdy żadnego sprzętu który bu zasługiwał na miano "audio" (aktualnie męczę się z jakimiś Geniusami od komputera, chyba SPHF1250) więc trudno mi jest scharakteryzować jakiego typu dźwięku oczekuję. Sądzę że na początek powinienem chyba kupić coś w miare uniwersalnego. A i jeszcze źródło - DAC Nostromo II.

Plan pokoju w którym to będzie grało:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokój ma ok 16 metrów, na czerwono zaznaczyłem miejsca, gdzie chciałbym mniej więcej rozstawić sprzęt. Akustyka pomieszczenia nienajlepsza (lewa ściana cała "goła").

Po przejrzeniu rynku dosyć jasno się klarują konstrukcje na jakie mnie stać:

- Siesta Sat ( +najtańsza w zestawieniu, +chwalona przez wielu posiadaczy, -ludzie narzekają na stosunkowp małą ilośc basu, -BR z tyłu, będzie trudno rozstawić prawidłowo)

- STX MX-140 (+podobno bardzo dobry monitor, + świetne komponenty, - w sumie mało opinii o nim)

- BMN M1 (+dostał niemal orgazmiczną recenzję w "Hi-Fi i muzyka", - poza tym ogólnie cisza o tej konstrukcji)

- Tonsil Maestro II 180 (+właściciele sobie chwalą, - prawdopodobnie za duże do docelowego pomieszczenia)

- STX FX-200 (+pozytywne opinie o konstrukcji, +zadowolone głosy właścicieli, - ale w sumie też dosyć mało wiadomo o tej kolumnie)

Reszta fajnych konstrukcji wspomnianych firm (siesta front, fx-300), a także pozostali znani producenci w kraju (audio academy, harpia, QBA, studio 16 Hz) są poza moim zasięgiem.

Do rzeczy - w zestawieniu są i monitorki, i kolumny wolnostojące. Sprawa jest taka że nie wiem czy monitory nie będą miały za mało basu (trudno mi powiedzieć, solidnych monitorów nigdy nie słyszałem), a z drugiej strony z podłogówkami jest problem z rozstawieniem. Mianowicie zgodnie ze schematem będą one stały po dwóch stronach biurka. Podstawkowce miały by podstawki i nie było by problemu. Za to może być tak że biurko zasłaniało by mi w kolumnach wolnostojących głośniki niskotonowe. Nie wiem w jakim zakresie by to wpływało na brzmienie, ale też nie sądzę żeby to było pozytywne zjawisko (a często muzyki słucham siedząc przy biurku i pracując). Jeśli jednak pomijalne, dwie kolumny które podałem wciąż są jak najbardziej do wzięcia pod uwagę.

Wzmacniacz dobrałbym po uściśleniu głośników.

UWAGA!+++++++++

Nie interesuje mnie flame fanów sprzętu zachodniego/wschodniego vs. fani sprzętu krajowego, więc proszę o zachowaniu umiaru w dyskusjach. Prosiłbym o ograniczenie się podanego przezemnie zestawu kolumn, lub innych krajowych o których nie napisałem. Oczywiście jeśli ktoś jest przekonany że zna konstrukcję zagraniczną bijąca na głowę podane przeze mnie w tej samej cenie (bo słuchał, porównywał, miał etc.), to też się chętnie przyjżę, ale prosiłbym o niewszczynanie bitew plemiennych.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78082-polskie-kolumny-wzmak-do-2000pln/

Szkoda że Pan się uparł na koniecznie nowe Polskie kolumny:-), bo z używanych są świetne Radmor LS30 LUB LS 40.

ps. LS 30 nawet gdzieś mam idealne zapakowane w orginalne pudła (na strychu)

no niestety, mam zbyt dużego pecha przy zakupach z drugiej reki, żeby ryzykować uzywany komplet. Bezpieczniej jest przyjać taką zasadę, niż potem machać paczkami :). Oczywiście nic Panu nie zarzucam, po prostu ostrożność po x zakupach.

Ze wzmakiem trochę mnie stanowczo się zachowuję, po pierwsze przez budżet (nowego nie kupię w tej kasie), a po drugie - bo jest (w założonych planach) tańszy niż kolumny.

Na allegro są teraz ciekawe kolumny Diora Saturn

Ukryta Zawartość

Warto też poszukać Radmora LS40.

Za te pieniądze uzyska się z kolumn używanych nieporównywalnie wyższą jakość dźwięku niż z nowych. A przecież ew. przyszłościowa reperacja polskich głośników lub wymiana zawieszeń kosztuje grosze !!! Tym bardziej że delikatnie i sporadycznie używane kolumny nie zepsują się i mogą bezawaryjnie działać przez kilkadziesiąt lat. Dobre kolumny pochodzą od audiofila a nie od młodego wielbiciela dyskotek (którego na dobry sprzęt po prostu nie stać). Nie ma się co bać używanych kolumn, a serwisy które je reperują są wszędzie.

Teraz co do wzmacniacza. Z moich doświadczeń wynika że dobrej klasy używane wzmacniacze na allegro kosztują ok. 650 zł, i tego rzędu wydatków radził bym się trzymać. Różnica pomiędzy wzmacniaczem za 650 zł a wzmacniaczem za 450 zł może być drastyczna, dlatego warto dołożyć - tym bardziej że próg 2000 zł nie zostanie przekroczony.

Ukryta Zawartość

Na allegro są teraz ciekawe kolumny Diora Saturn

Ukryta Zawartość

Przepraszam że trochę odchodzę od głównego tematu, ale czy ktoś wie coś więcej o tych Saturnach?

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Zamiast Tonsil Maestro 180 II -> Maestro S. Różnica suża, porównywałem bezpośrednio, choć Maestro 180II miały dla mnie idealny kolor, w domu stoją Maestro S.

Niestety nie słyszałem pozostałych. Myślę, że STXy moga być bardzo ciekawe, może lepsze niż Tonsile

KotD, interesują mnie troszkę z sentymentu polskie produkty "budżetowe", trochę ich udało mi się już posłuchać, jak możesz napisz kilka słów o brzmieniu, może w porównaniu do podobnych cenowo konstrukcji, z którymi miałeś przyjemność. Z góry dzięki.

@KotD

opinia o fx300 jest jak najbardziej wskazana, bo konstrukcyjnie mają wiele wspólnego z MX140, więc jakbyś mógł trochę szerzej to by było fajnie ;).

@photon

Maestro S są ostatnio dużo droższe niż maestro II, wygląda na to że maestro nie są za dobrym pomysłem w ogóle w tym zestawieniu.

Z Polskich producentów bardzo dobrze sprawuja się kolumny QBA

Tyle że kupujac w salonach musiałbys zwiekszyc budżet

MOze bezpośrednio u producenta coś utargujesz

Osobiscie miałem model 300 Al ,

W przedziale 1500 do 2500 nic mi nie grało lepiel

( Słuchałem głównie muzyki rockowej )

Odsłuchiwałem to w połaczeniu z Exposerem i Gramofonem Thorensa

Miałem QBA Elements AL 100. Polecam. Jako, że QBA to niewielka firma to może te 150 zł uda się wynegocjować. Faktem jest, że jak ja je kiedyś kupowałem to były po 1200. Tak czy siak wydaje mi się, że zadzwonić i zapytać nie zawadzi.

Do 16 metrów i repertuaru to moje RLS Elara by się pięknie wpasowały (mam ok 18 m). Ale w tej cenie to jednak używane klocki. A jeśli chodzi o ilość i jakość basu w takim pokoju, to szczególnie podłogówki muszą się charakteryzować zwartą jego substancją, a wzmacniacz musi to odpowiednio kontrolować. W innym wypadku grozi jego niezorganizowane hulanie i dudnienie po pomieszczeniu - więcej nie znaczy lepiej.

liczyłem na QBA, ale w pewnym momencie wszystkie kolumny z serii Elements skoczyły poza mój budżet. (był czas, że w zestawieniu z pierwszego posta wylądowały by nawet 300 AL).

jakbym miał stargować to i tak by sżło o model 100 - jak on wygląda w porównaniu do mx140? Chociaż marna szansa, bo nawet jakbym zszedł do 1500 zł to jako że to sa monitorki, trzeba by je na czymś postawić, więc trzeba do ceny monitorków doliczyć jakieś tam pieniążki na zrobienie/kupno standów.

@Waldi zdaję sobie sprawę że buczydło też nie jest dobrym rozwiązaniem. Najlepiej by było trafić "w punkt" ale to chyba nie w tym budżecie. Z podłogówkami też się nieco obawiam nadmiaru niskich rejestrów, ale też nie chciałbym żeby sie okazało że monitory mają ich niedobór. Chociaż nie wiem, bo jak wspominałem, nie miałem okazji używać solidnych kolumienek, więc cięzko mi powiedzieć jak typowy monitor ma się do mojego wyobrażenia o basie :).

Korzystam z FX-200 od pół roku w większym pomieszczeniu i jestem zadowolony (grają z Denon Amplituner). Przy tym budżecie warto je rozważyć. W stosunku do MX-140 mają szerszy bas i jak jest miejsce na większe kolumny to lepiej je wybrać.

Ja ci proponuję wziąść Maestro S( membrany głośnikowe z włokna szklanego )

zamiast "II" (membrany polipropylenowe) plus

używaną yamahę ax-550 lub coś wyżej. Jak pisałem kiedyś

jeśli chcesz mieć porządną reprodukcję dźwieku dla fortepianu

nie bierz Siest - jeśli nie wierzysz weź jakąś dobrą płytę

fortepianową DG lub Telarca i porównaj Siesty do Maestro S.

AX-550 na ebayu kupisz w miarę tanio i w dobrym stanie, na allegro

nie polecam, wyższe modele yamahy są już dużo droższe np 3 x AX550 = AX-1050

Maestro to dosyć duże kolumny - do 16 metrów bez odsłuchu bym w życiu nie brał. Istnieje ryzyko, że bas będzie słychać u sąsiadów a nie w pokoju. Ja bym się na podłogówki nie napalał. Może by rzeczywiście takiego STX mx140 wypożyczyć i odsłuchać, to duży dosyć monitor, a potem coś od BMN (wypożyczają) - basu nie powinno brakować, a najniższego zakresu i tak się w 16 metrach nie usłyszy. Chyba że obudowa zamknięta

Ukryta Zawartość

A co do porównania Maestro vs. siesta, to może i reprodukcja fortepianu w niektórych warunkach wypada lepiej, ale Siesty moim zdaniem są bardziej uniwersalne, przyjaźniejsze - porównywaliśmy z kolegą w sklepie we Wrocławiu przed zakupem, bo nie był do końca zdecydowany co kupić. Po odsłuchu wybór był jednoznaczny.

Ukryta Zawartość

Słucham na mx-140 (diy w budzie diy) i naprawdę polecam.Wcześniej grały różne kolumny przed nimi były Trilogy Prince (obecny QBA) to jakby taki LS-30 (miały podobno inną zwrotkę niż radmory,nie miałem tych drugich).Jeżeli chodzi o bass to w 16m2 będzie go dość ja za kilka miesięcy będę w większym pomieszczeniu ale i tam (26m2 2,8m h ) sobie naprawdę fajnie radzą.No i cała reszta pasma... Można brać w ciemno.Oczywiście jeżeli masz możliwość to SŁUCHAJ i NIKOGO NIE SŁUCHAJ ;).Do tego jakiś stary Nad i jest Muzyka...

>sylw

Mylisz się. Trilogy to nie Qba. Firmy te przez pewien czas działały równolegle, Qba działa i obecnie.

O ile mi wiadomo, Trilogy to taki nowotwór, który chciał zarobić kosztem Radmora. Firma należała do właściciela stolarni pod Trójmiastem, który produkował skrzynki dla Radmora i na fali ich dobrej prasy chciał się wzbogacić. Nawet ceny wywindował wyżej od oryginału, choć konstruktorem był mizernym, więc mało kto to kupował i "firma" splajtowała, czy zaprzestała działalności. Tak mi mówił właściciel pewnego sklepu głośnikowego w Gdańsku, więc blisko obu firm.

>sylw

Mylisz się. Trilogy to nie Qba. Firmy te przez pewien czas działały równolegle, Qba działa i obecnie.

O ile mi wiadomo, Trilogy to taki nowotwór, który chciał zarobić kosztem Radmora. Firma należała do właściciela stolarni pod Trójmiastem, który produkował skrzynki dla Radmora i na fali ich dobrej prasy chciał się wzbogacić. Nawet ceny wywindował wyżej od oryginału, choć konstruktorem był mizernym, więc mało kto to kupował i "firma" splajtowała, czy zaprzestała działalności. Tak mi mówił właściciel pewnego sklepu głośnikowego w Gdańsku, więc blisko obu firm.

Tak, gdzieś sporo było na ten temat więc może ktoś strzelił byka co do QBA a ja go niestety powieliłem,natomiast co do całej reszty się zgadzam.Ls-30 i Prince miały te same głośniki w tej samej budzie i na tym TYLKO i aż podobieństwo się kończy ,od strojenia zwrotki zespoły mogą grać zupełnie inaczej jak bardzo nie wiem bo ww.kolumn nie porównywałem.Więc ta kwestia jest sprostowana. pozdr. sylw.

@Tmarcel

Tylko widzisz, problem jest taki czy mimo oczywistych zalet FX200 nie będą dawały za dużo basu jak na moje 16 metrów? No i mam pytanie, czy poza różnicą na basie zauważyłeś jakieś konkretne różnice między tym jak grały fx200 a mx140? Bo rozumiem że słyszałeś obie konstrukcje.

Tak wogóle to coraz wyraźniej mi się układa, że chyba wezmę coś od STX, bo ludzie polecają, BMN daleko ode mnie i mało wiadomo, Maestro mogą być za duże, a Siesty satki raczej wymiękają przy stx mx140.

jak lubisz poskręcać śrubki to nic prostszego jak zamówić taki diy mx-140

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Zostałem wywołany do tablicy więc napiszę trochę o moim nowym zakupie czyli STX FX300, ale tylko trochę ponieważ dobrze jeszcze ich nie znam.

Kolumny grają u mnie od 5 dni z zestawem NAD C372 + NAD C542. Są nowe prosto od producenta, więc pewnie musza się wygrzać, chociaż nie wiem czy tak naprawdę musi być.

Nie mam dużego doświadczenia w audio i co za tym idzie nie mam dużego przeglądu sprzętu grającego. Kolumny które dobrze poznałem w ostatnim czasie to Tonsil Siesta, Celestion F38 i teraz poznaję STX FX300. Wymienione kolumny grały bądź graja u mnie w domu, dlatego mogę powiedzieć o nich najwięcej.

W poszukiwaniu odpowiedniego dźwięku odwiedzałem również salony audio. Dokonałem tam kilku/kilkunastu odsłuchów, ale jak to w salonach nie za bardzo był czas i możliwości dokładnego sprawdzenia kolumn, ponieważ te najbardziej mnie interesowały. Podczas odsłuchów kolumny grały z różnymi wzmacniaczami: Yamaha, Audiolab, Arcam, Camrige. Wiem, że każda konfiguracja zagra inaczej, ale ogólny charakter kolumn można poznać niezależnie od tego z czym grają, a szczególnie w zakresie sprzętu budżetowego w ramach którego ja się poruszałem. Oczywiście ja tak uważam.

Przetestowane kolumny to kilka modeli Magnat, Koda, Jamo, Wharfedale, Heco, Paradigm, Yamacha wszystkie w przedziale cenowym 2000-3000 PLN za komplet nowych.

Niestety, żadne mnie nie zauroczyły swoim graniem. Po tych wszystkich odsłuchach doszedłem do wniosku, że te wszystkie „chińskie” produkty grają tak samo tzn. nie dosłownie, a chodzi mi o to, ze kolumny różniły się tylko szczegółami. Jedne miały mniej basu, drugie więcej średnicy, a trzecie za dużo góry itp. natomiast jakość dźwięku wszystkich produktów na poziomie miernym lub dostatecznym. We wszystkich bas buczący, a można było to łatwo sprawdzić porównując je do kolumn np. Paradigm Studio. Sprzedawca w jednym z salonów pokazał mi jak to zrobić. Podkręcił na wzmacniaczu regulacje basu na max. Dobra kolumna grała jak przy poziomie „direct” tylko z większą ilością basu o jakości takiej samej, natomiast wszystkie kolumny z interesującego mnie przedziału 2-3 tys. PLN buczały jak... (nawet nie mam porównania). Metoda prosta, ale jak dla mnie skuteczna.

Wspomniałem tu o Paradigm Studio i muszę jeszcze wspomnieć o kolumnach Dynaudio seri X. Obie pary zagrały tak jak tego oczekiwałem. Muzyka pełna energii, bas dobrze kontrolowany i przyjemne neutralne brzmienie (porównuję tutaj do kolumn o których pisałem wcześniej). Niestety cena za te kolumny przekraczała mój budżet i nie zdecydowałem się na nie.

Po analizie tego co usłyszałem nadal nie wiedziałem co mam kupić i postanowiłem zaryzykować strzał w ciemno. Czytałem sporo o STX i analizowałem ich produkty, niestety nie miałem czasu, a i odległość spora, żeby tam jechać. Rozmawiałem z samym producentem i projektantem kolumn STX i przekonałem się, że to może być dobra droga.

Mając wcześniejsze doświadczenia z polskim produktem jakim były Tonsil Siesta nie bałem się ryzyka. Siesty mimo swoich wad nie były wcale złymi kolumnami jak za cenę, którą kosztowały.

FX 300 stanęły u mnie, tak jak wcześniej pisałem 5 dni temu i od tego czasu uśmiech nie schodzi mi z twarzy, również mojej żonie. Kolumny jak za tą cenę graja naprawdę bardzo dobrze. Nie boję się porównać ich z dużo droższymi Paradigm Studio i Dynaudio serii X.

Wysokie tony bardzo szczegółowe, ale nie męczące tak jak np. w Siestach. Średnica miła dla ucha i bardzo dobrze tworzy całość z wysokim i niskim zakresem. Bas jest taki o jaki mi chodziło. Jest bardzo „sprężysty” tzn. gdy ma zagrać krótko to tak gra, a jak ma być długi to gra długo, ale nic nie buczy i nie dudni jak np. w Celestionach F38, no i dość często zamruczy jak kot pogłaskany za uchem:). Jak na razie tylko tyle mogę powiedzieć, ponieważ za krótko obcuję z nowym nabytkiem, ale z czasem możecie spodziewać się nowych relacji.

Pozdrawiam

Darek

ok, czyli kolejny punkt dla STX'a, dzięki KotD.

@mikson

raczej mnie nie interesuje taki zakup, nie ufam aż tak swoim umiejętnościom manualnym ;). Chociaż dla kogoś kto lubi śróbki cena jest więcej niż zachęcająca.

dobra, to załóżmy że złapałbym się tych STX MX-140. Jaki wzmacniacz do nich, używany, w granicach 400-450 zł (więcej nie, bo kable trzeba też kupić i jakieś podstawki pod głośniki skołować). Na jakie firmy w tej kategorii cenowej mogę liczyć? Są jakieś konkretne parametry na jakie powinienem zwracać uwagę, czy po prostu to zalezy od firmy i modelu?

No to sięzacznie, co osoba to inna propozycja :) 400-450 to tylko używany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [44]=all

Yamaha, Pioneer, Arcam, Sony, nawet Luxman. Jeżeli byłby gdzieś w pobliżu, by sprawdzić, to może właśnie Luxman A-353. A najpewniejsze (zwłaszcza technicznie)i najmłodsze w tej cenie to Yamahy AX-496. Ciekawy może by jeszcze Arcam Alpha 5 i Rotel RA-930. Trochę bardziej ryzykowny jest zakup Onkyo Integra. Jest gdzieś jeszcze licytacja ciekawych NAD C352 i Arcam Alpha 7 - Ale te pewnie przekroczą 450 zł. Reszta ciekawych wzmaków albo wiekowa albo droższa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.