Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz, karta a opłacalność?

Pebuś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam mase pytań jako uczący się jeszcze (technikum) elektronik, dlatego liczę na wyrozumiałość i poważne odpowiedzi.

Zacznę od tego co mam - Senki HD515 i głośniki Creative T6060 (nic dobrego, pilot regulujący głośność i bas ledwo zipi ;p). Myślałem pierw, by sobie kupić kartę muzyczną, jednak wole iść trudniejsza drogą i zbudować takową zewnętrzną kartę - wzmacniacz słuchawkowy. Głównie muzyki słucham na słuchawkach i ot cała idea. Co jednak, gdy będę mieć kartę muzyczną w komputerze i dodatkowo pod nią wzmacniacz, a na końcu, jako odbiornik - słuchawki. Dźwięk jest 2x modyfikowany (?) i lepszy? Aby połączyć kartę z wzmacniaczem muszą być 2 cinche na wyjściu karty?

Najpierw zadałem sobie pytanie jaki wzmacniacz zbudować - tranzystorowy, lampowy czy hybrydowy. Jako, iż się uczę nie wskocze w najtrudniejsze – hybrydę. Wybrałem taki projekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedyne co sprawi mi problem to płytka drukowana. Nigdy tego nie robiłem, ale poradniki w internecie są wystarczające - trzeba się uczyć. Dobranie elementów też jest kluczowe i sprawiło mi największy problem. Reszta bez problemu.

Podzespoły. Wyjaśnijcie - czy kondensatory o tych samych pojemnościach i napięciach (np. 1000uF/ 35V), a różniące się producentem, dadzą inny efekt brzmienia? Pytam, bo niektórzy polecają kondensatory 3x droższe do audio (np. ELNA), są one sporo większe od popularnych, tanich, "zwykłych" (np. Jamicon).

Podobnie z rezystorami (węglowe, młt, zwykłe – polskie?)

I to samo dotyczy potencjometra. W AVT podwójny 50kohm kosztuje 2/3zł a te do audio bagatela(!) 100zł. Ponadto nie ma tego wszystkiego w jednym sklepie, dochodzą koszty przesyłki. Cały projekt z ładną obudową wyjdzie trochę ponad 200zł (wykorzystując gorsze potencjometry i kondensatory). Chce zrobić takie urządzonko, by się czegoś nauczyć, potestować jak co działa, z przyjemności.

Jeżeli macie jakieś inne projekty (droższe i lepsze/ opłacalność) to proszę o posty. O uwagi i odpowiedzi także proszę i z góry dziękuję zainteresowanym i czytelnikom moich wypocin!

Pozdrawiam, newbie ;)

Ukryta Zawartość

Jak Ci sie podoba ten projekt, to rób. Z tym, że projekt to nie tylko schemat. Płytka, elementy i ich rozmiessczenie też jest ważne. Autor podaje wszystko. Aby ocenić ten projekt należałoby zrobić go dokładnie tak jak autor sugeruje, z takimi częściami.

Ale możesz przecież dla wprawy zbudować swój pierwszy projekt na tańszych elementach.

Jak Ci się uda, to potem możesz się pokusieć o kolejną iterację, z elementami jak w projekcie. Wtedy będziesz miał porównaie i dobrą naukę własną.

Nie wiem czy zauważyłeś, że użyte w oryginale użyte kości to wersja metalowa (HA). Są dobre ... drogie i u nas trudno dostępne a na nie jest zaprojektowana płytka.

Potek: tanio a solidnie >> można zastosować małego Alpsa z serii RK09 (zielone).

Lepiej >> drabinka rezystorowa, ale też i drożej.

Warto zerknąć i poczytać stronę Roda Elliotta:

Ukryta Zawartość

Jest tam prosty i dobry słuchawkowiec:

Ukryta Zawartość

Jest na tyle prosty, że można go złożyć na uniwersalnej płytce z otworami.

K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tutaj autor pisze, że pojawiały się problemy ze wzbudzeniem. Bez oscyloskopu bym nie uruchamiał. A może jakiś wzmacniacz w klasie A, np. z AVT? Bardzo prosty w budowie i dający dobre efekty (kiedyś go zbudowałem).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

A moze zaczac od naprawy starych wzmacniaczy z okresu lat 80-tych. Mozna takie, zwlaszcza nie wpelni sprawne kupic za grosze, przy okazji bedzie okazja podejrzec dobre/sprawdzone/wzorcowe rozwiazania,

Osobiście polecam budowę tego wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zbudowałem go jakiś rok temu i używam do dzisiaj. Płytkę musiałem projektować sam, ale jest identyczna do płytki autora projektu. Dobre zasilanie i ten wzmacniacz naprawdę nieźle gra. Jak coś służę pomocą.

Ukryta Zawartość

113tka Roda nie ma problemów ze wzbudzaniem żadnych. Zmiana sprzężenia z globalnego na lokalne przenosi jakość o klasę wyżej. Poza tym napędzi każde słuchawki, niezależnie od ich impedancji. Brzmienie można w pewnym stopniu kreować doborem opampa jak i zastosowanym zasilaniem.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Niedługo zrobie prosty wzmacniacz klasy A z AVT (brakuje 3 elementów). Właśnie sobie przypomniałem, że kiedyś na zajęciach montowaliśmy przedwzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie bardzo mogę dojść, jak to podłączyć. Zasilanie symetryczne punkty R, O, S, wyjście B, D (słuchawki?), a wejscie? Nie bardzo rozumiem ideę takiego przedwzmacniacza - czy jest sens polączenia go ze wzmacniaczem klasy A (też AVT)?

Jakie macie zdanie o rezystorach MŁT? Nadają sie do tego typu urzadzeń - audio?

Dziękuję za rady, projekty jakie wymieniliście sa bardzo ciekawe, muszę je dokładnie przejrzeć.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.