Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka alternatywa dla AKG K 242 HD

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna słuchawek. Najpierw miały to być nie duże słuchawki zamknięte do słuchania w podróży i delegacjach (najlepiej składane co by się mieściły w torbie od lapka i tak do 200zł).

Zachęcony ceną i opiniami chciałem brać KOSSy UR40. Po założeniu odpuściłem je sobie a po przesłuchaniu jeszcze bardziej. Płaskie brzmienie, ostra góra, nie przylegają do głowy, dziadostwo i tandeta.

Postanowiłem poszukać czegoś w guście AKG K 518 DJ ale szybko stwierdziłem że zupełnie nie odpowiadają mi słuchawki nieobejmujące całych uszu.

Sięgnąłem na wyższą półkę po Sennheisery HD380pro. Przede wszystkim to co mi się w nich spodobało to bas który nie był męczący, dudniący, podbity i wchodzący na średnicę (miałem kiedyś HD500 i to była tragedia pod tym względem). Fajny system składania, dość wygodne i dobra izolacja od dźwięków zewnętrznych, ale brzmienie zdecydowanie zbyt jasne. Ostra góra, zbyt wyeksponowane syczące głoski w wokalach (tu pojawiła się reminiscencja ze studia nagraniowego i od razu zamarzył mi się 'deesser').

Zachęcony wygodą HD380 sięgnąłem po HD555. Niestety zbyt podbite skraje pasma były dla mnie (!) nie do przełknięcia, zdecydowanie nie lubię słuchawek kujących górą i dudniących basem. Oczywiście nie było to jakieś nieakceptowalne zjawisko jednak nie urzekły mnie te słuchawki (choć są to poprawne słuchawki, mogące się niektórym podobać).

a teraz główny 'clue' tego wywodu:

Najlepsze co tego dnia odsłuchałem i zdecydowanie rzuciło mnie na kolana to AKG K-242HD. Bardzo wygodne, kultowy design AKG (no może nie koniecznie na miasto) i co najważniejsze - bardzo wyrównane brzmienie. Basik (co ważne) schodzi naprawdę nisko (!) i jest zróżnicowany, ale najważniejsze że nie jest silnie podbity i nie męczy, nie przysłania średnich tonów. Średnica lekko wycofana ale o dobrej brawie, bardzo naturalne (szalenie istotne) wokale i instrumenty akustyczne. Niemęcząca, ale szczegółowa i również zróżnicowana góra dająca ładną scenę przed słuchaczem. Mają jednak trochę wad. Przede wszystkim metka z ceną =500PLN. Po drugie primo - słuchawki nie są zbyt mobilne. Nie da się ich poskładać i są trochę zbyt duże (w transporcie i do chodzenia). Wady te mógłbym przełknąć gdyby cena była ze 2 stówki niższa.

Dlatego też zwracam się z prośbą o doradzenie równie udanych brzmieniowo (co lubię wynika z powyższego opisu) modeli co te AKG K-242HD za trochę bardziej rozsądną cenę. Powiedzmy do 350 złociszy. Mogą być z rynku wtórnego w nienagannym stanie. Z otwartymi ramionami przyjmuję słuchawki zamknięte (dobrze izolowane) i ze składanym pałąkiem lub obracanymi muszlami (mieszczące się w torbie schowku itd), jednak najważniejsze (w 90%) jest brzmienie. Kiedyś wpadły mi w ucho również AKG K 240 Monitor ale impedancja 600 Ohm zdecydowanie je dyskwalifikuje (ze względu na korzystanie z różnych i to nie zawsze hi-endowych źródeł).

https://www.audiostereo.pl/topic/78314-jaka-alternatywa-dla-akg-k-242-hd/

Spróbuj AKG K530 - kiedyś porównywałem je z K240 Studio (czyli w zasadzie to samo co K242 HD, tylko w nieco innym "opakowaniu"), wyszły z tej potyczki zwycięsko (m.in. bardziej przestrzenne, ładniejsza barwa góry i średnicy) i w efekcie grają u mnie już ponad dwa lata :)

PS. Też miałem kiedyś Sennki HD500 - znam ten ból ;-)

<><

Pozwole soebie sie podpiac do tematu. :)

Takze potrzebuje jakies sluchawki gdyz moje aktualne wlasnie dokonuja zywota. Zakres cenowy podobny, lecz jezeli beda tansze acz odrobine gorsze takze nie pogardze, a to z uwagi na ich docelowe zastosowanie - z laptopem na wyjazdach i stacjonarnie w biurze. W takich warunkach nie ma co przesadzac z jakoscia. Moje priorytety to wygoda (zamszowe nauszniki sa obowiazkowe) i szeroka scena dzwiekowa. Sluchawki nie musza byc skladane.

A tymczasem musze sie przejsc po sklepach i sprawdzic ww sennheisery.

server unreachable;--

Jeśli AKG to już polecał bym bardziej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jako alternatywe przy zamkniętych polecam namolnie Shure SRH 440, bo IMHO jesli chodzi o zamknięte są idealne w tej cenie, jeśli chodzi o otwarte w tej cenie to albo Audio-Technica ATH-T500 albo Grado SR60i.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobno bas w K530 nie schodzi tak nisko i nie jest tak wypełniony jak w 242 ale cena 2x mniejsza zachęca. Może uda mi się jutro odsłuchać

AKG K240 są równie drogie co K242 i też szkoda wynosić je z domu, chociaż propozycja kusząca. Czy ktoś porównywał bezpośrednio brzmienie tych dwóch modeli ?? Czym się różnią między sobą ??

Grado SR60i odpadają z tych samych powodów co AKG K 518 DJ - nie okalają całych uszu

Czyli póki co zostają:

AKG K242HD

AKG K240 MKII

AKG K530

Shure SRH 440

Audio-Technica ATH-T500

Żeby przekonać się, jaki może być bas z K530, zapraszam na odsłuch do siebie - mam je podłaczone do Rotela RA-840BX2, realizm i potęga basu momentami powala - serio :)

<><

>>Bednaar

Z Poznania do Łodzi miałbym kawałek :) ale spoko dziś sporo słuchałem K530 LTD. Znacznie lepsze od testowanych wcześniej Sennheiserów HD380pro czy HD555. Z tego co słuchałem można powiedzieć, że to najlepsze słuchawki do 400zł.

ale

W porównaniu (nie bezpośrednim) z AKG K242 HD, te drugie wydały mi się jednak zdecydowanie bardziej naturalne. W K530 środek jest trochę bardziej wycofany a podbity jest wyższy bas. Góra bardzo delikatna i nigdy nie zakuje ale również trochę wycofana (jak zza firanki). Scena tez gorsza, nie wychodzi tak przed słuchacza - dominują wrażenia lewo-prawo.

W tygodniu postaram porównać się bezpośrednio K240Monitor i te K530LTD.

>>grono

Chętnie jednak przymierzyłbym się i odsłuchał jeszcze te GRADO SR60 - powoli się zaczynam do nich przekonywać.

a AKG K240 MKII nie powinny się chyba brzmieniowo różnić od K242HD

Słuchałem wersji K240 Studio (ale te wersje - Studio, MKII czy 242HD róznią się tylko wykończeniem i wyposażeniem) - i miałem wrażenie, że góra jest matowa w porównaniu z soczystą górą K530, a co do sceny odniosłem odwrotne wrażenie - lewo-prawo w przypadku 240 i wrażenie dźwięku dookólnego w przyp. 530.

<><

• 1 miesiąc później...

Pora odświeżyć wątek i wysnuć konkluzję

Wniosek nr1: od momentu założenia wątku stałem się zagorzałym fanem AKG :) Po przerzuceniu kilkunastu (albo i więcej) egzemplarzy słuchawek różnych producentów mogę powiedzieć, że żadna inna firma nie oferuje takiej neutralności i precyzji brzmienia jak AKG (w swojej klasie cenowej). Stosunek jakość/cena powala. Rewelacyjne wykonanie (K242HD), sprzęt na lata. Zwłaszcza modele Made in Austria są rewelacyjnie wykonane a do tego są w pełni serwisowalne i posiadają łatwo dostępne części zamienne.

W wyniku zapałania sympatią do AKG zagościły u mnie AKG K530LTD i AKG K242HD. Miałem prawie 2 miesiące na dokładne osłuchanie się z tymi modelami (na różnych źródłach), z myślą sprzedania którychś z nich. Jednak chyba obydwa zostaną u mnie.

AKG K530 to najlepsze co słyszałem w swojej cenie. Słuchawki w miarę neutralne. Nie męczą żadnym z podzakresów. Dużo wybaczają, zwłaszcza w gorszych nagraniach. Jednak w porównaniu z AKG K242HD od razu słychać że w K530 dół okolicach 100Hz jest lekko podbity (na pewno nie ma takiej tragedii jak w większości konsumenckich sennheiserów). Przez co zwłaszcza wokale i instrumenty akustyczne są lekko podbarwione. Słucha się tego przyjemnie ale na referencyjnych nagraniach słychać że K530 nie mają startu do K242HD. Średnica jest ewidentnie ocieplona (i lekko osłabiona powyżej 0,5kHz) i tak jak pisałem wcześniej - góra lekko wycofana a scena nie poraża (w porównaniu do wyższego modelu).

K242HD urzekły mnie od początku i szukanie alternatywy nie miało chyba sensu. Na starcie rzucają się w oczy lepsze materiały i wykonanie (zero taniego plastiku). Dużo większy jest też komfort odsłuchu - wewnętrzna część słuchawek jest wygodniejsza dla małżowin a całe słuchawki lepiej dopasowują się do głowy.

Co do brzmienia - przede wszystkim genialna precyzja. Idealnie słychać wszystkie smaczki nadane utworom zarówno w trakcie wykonywania jak i postprodukcji, masteringu. Słuchawki bardzo neutralne, żadne podpasmo nie wpływa na inne. Brzmienie nie zbija się w skomplikowanych pasażach z udziałem wielu instrumentów, doskonała separacja wszystkich źródeł. Bas przyjemny, gładki i miękki ale jednocześnie dokładny i punktowy. Co najważniejsze nie muli i nie psuje reszty brzmienia co niestety jest często spotykane w innych słuchawkach. Niektórzy mogą przez to powiedzieć, że jest trochę wycofany ale to tylko kwestia odsłuchiwanego materiału. Góra bardzo szczegółowa i generująca niesamowitą przestrzeń (przy dobrych źródłach). Jak dla mnie zdecydowanie największym atutem tych słuchawek jest świetna średnica. Instrumenty akustyczne a przede wszystkim wokale ulubionych wykonawców brzmią tak realistycznie że ciary przechodzą :)

IMO takie modele jak HD595 czy HD600 w bezpośrednim porównaniu są wciągane przez K242HD. W opinii kolegi który dodatkowo słuchał wyższych modeli senheisera dopiero HD650 wypadają lepiej (porównywał z K240Monitor; tyle że HD650 są min 2x droższe).

Póki co AKG K530 zostawiam bo szkoda sprzedawać takie dobre słuchawki za 230~250zł. Na razie wywędrowały do biura i używam ich w pracy, na lapku z Creativem Audigy 2 ZS PCMCIA. K242HD zostają w domku na długie lata :) i pewnie długo będą służyły jako referencyjne przetworniki.

Pod koniec kwietnia dostanę na odsłuchy jeszcze AKG K701 i aż sam jestem ciekaw wniosków :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe, jak widać są gusta i guściki i nie ma się za bardzo co spinać w swoich opiniach ;)

Miałem K530LTD - niczym mnie nie powaliły czy zachwyciły, po jakimś czasie ta ich przestrzenność wydawała się mocno sztuczna i rozdmuchana, sprzedałem beż żalu (z AKG miałem też K518DJ, ale to już inna bajka i służyły głównie na zewnątrz).

Zostały HD 380Pro, SR-60 i Aurvana Live, używam na przemian zależnie od nastroju :D Do tego w biurze Porta Pro i przenośnie Zen Aurvana (póki nie "zginął" mi odtwarzacz :/ )

Ale u mnie można posłuchać z dobrym wzmakiem - Rotel RA-840BX2 :) wrażenie niezapomniane :)

Ja tam bardzo lubię K530, nie wiem jak bardzo K242HD różnią się od K240 Studio - w każdym bądź razie porównywałem K530 z 240 i jednak mimo wszystko - neutralnośc i "prawdziwość" K240 przegrały z czystą przyjemnością odsłuchu K530. Ale mnie nie bierzcie pod uwagę bo ostatnio wolę miniwieże i mam zamiar kupić Sharpa - bardzo ładnie gra z K530 :) Tak że to już ostatnie momenty, kiedy można będzie u mnie posłuchać K530 po audiofilsku, z Rotelem.

Edit: do m0d, widzisz, są gusta i guściki, Tobie nie przypadły do gustu K530, ja natomiast nie rozumiem całego szumu wokół HD380Pro, moim zdaniem 280 były sporo lepsze. CAL! są nawet niezłe, ale ciut bardziej wolę "nadmuchaną i sztuczną" scenę K530 ;)

<><

Mam akg k242hd i akg k530ltd. I co? Znacznie częściej na głowie mam ten drugi model. Z mojego skromnego porównania wynika , że k242hd schodzą niżej z basem ale mają go ilościowo znacznie mniej. Tutaj k530 mogą o wiele lepiej łupnąć. Średnica leciutko wycofana w k242hd natomiast wysokie tony bardzo wyeksponowane. Obie pary pędzone audiolabem 8000s...

Ale u mnie można posłuchać z dobrym wzmakiem - Rotel RA-840BX2 :) wrażenie niezapomniane :)

Ja tam bardzo lubię K530, nie wiem jak bardzo K242HD różnią się od K240 Studio - w każdym bądź razie porównywałem K530 z 240 i jednak mimo wszystko - neutralnośc i "prawdziwość" K240 przegrały z czystą przyjemnością odsłuchu K530. Ale mnie nie bierzcie pod uwagę bo ostatnio wolę miniwieże i mam zamiar kupić Sharpa - bardzo ładnie gra z K530 :) Tak że to już ostatnie momenty, kiedy można będzie u mnie posłuchać K530 po audiofilsku, z Rotelem.

Edit: do m0d, widzisz, są gusta i guściki, Tobie nie przypadły do gustu K530, ja natomiast nie rozumiem całego szumu wokół HD380Pro, moim zdaniem 280 były sporo lepsze. CAL! są nawet niezłe, ale ciut bardziej wolę "nadmuchaną i sztuczną" scenę K530 ;)

Zapraszam serdecznie na odsłuch do Zielonej Góry to zawsze bliżej niż do Łodzi. A polecam gorąco modele Audio-Techniki oraz Ultrasonów.

Oraz zampomniał bym o Goldringach....

• 6 miesięcy później...

Dla AKG K240 i im pochodnym nie ma raczej alternatywy. Sa one czesto uzywane przez realizatorow w celu sprawdzenia ostateczneko miksu czy masteringu jako zrudlo informacji o ty, jak sluchacz bedzie slyszal material u siebie. AKG wymyslilo kiedys sprytne rozwiazanie, malo kto wie o tym, umieszczajac w 240 lekkie bierne membrany do niskich czestotliwosc, ktore jakby udaja zespoly glosnikowe, sukces murowany, graja pieknie w dole. Jakos do tej pory ten patent sie sprawdza w kolejnych odslonach tego modelu i trwa to juz ponad 30 lat.

Dla AKG K240 i im pochodnym nie ma raczej alternatywy. Sa one czesto uzywane przez realizatorow w celu sprawdzenia ostatecznego miksu czy masteringu jako zrodla informacji o tym jak sluchacz bedzie slyszal material u siebie. AKG wymyslil kiedys sprytne rozwiazanie, malo kto wie o tym, umieszczajac w 240 lekkie bierne membrany do niskich czestotliwosci, ktore jakby udaja zespoly glosnikowe, sukces murowany, graja pieknie w dole. Jakos do tej pory ten patent sie sprawdza w kolejnych odslonach tego modelu i trwa to juz ponad 30 lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.