Skocz do zawartości
IGNORED

TOSCA 303 - pomóżcie

Allah

Rekomendowane odpowiedzi

jw. - np. tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na pewno nie tak jak mowicie!!!!!!!!!!!!!!!

Tosca 303 ma z tylu wejscie DIN (takie okragle z 5 wtykami). Wiem, bo mialem tosce, zreszta mam ja jeszcze, stoi w szafie razem z deckiem typu szuflada i mialem ja podlaczona do kompa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jak to zrobić na odwrót? tzn. sygnał ze wzmaka póścić do karty.

mam wzmacniacz radomor; jest tam pare wejść - gramofon, magnetofon (wejście/wyjście), uniwersalne oraz jest wyście na słuchawki (din 590). Sam se zmontowałem kabel din 590-mały jack, podłączyłem do wejscia mic na karcie (probowalem takze line in) ale nie działa, słychać tylko lekkie szumy. kabel na 90% jest dobry.

narazie zrobilem prowizorkę - podłączyłem wzmaka do karty poprzez wyjście na głośniki.

a generalnie chodzi o to że mam do wzmaka podłączoną gitarę basową i chce nagrywać to co gram na kompie.

teoretycznie podłączenie poprzez wyjście słuchawkowe powinno działać ale w praktyce jest inaczej. Co może być tego przyczyną; czy jest inny sposób?

> dąber co ty kombinujesz?

Jesteś na dobrej drodze do puszczenia kompa z dymem. Jak już musisz to połącz wyjście magnetofonowe (zapis) z wejściem liniowym (line in) kompa. Teoretycznie powinno działać. Będzie słychać akle jakość będzie do (...). Ze wzgledu na pojawiające się na forum audiofilki będą kropki. Komp generuje wspaniałe zakłócenia. Sprawdziłem podłączając w ten sposób tuner. Spotkałem się z zaleceniem (literatura), by pomiędzy wstawić wzmacniacz słuchawkowy. Im mocniejszy sygnał, tym mniejszy wpływ zakłóceń. Możesz spróbować. Logiczne będzie też użycie wyjścia słuchawkowego we wzmacniaczu i podłączenie go do wejścia liniowego kompa - o tyle gorsze, o ile ten wzmacniacz gorszy od osobnego, dedykowanego. Podłączanie się do wejścia mikrofonowego nie ma sensu, bo co prawda jest tam wzmocnienie ale wzmacniacz bardzo kiepski i tylko mono.

ja mialem polaczony komputer z wejsciem z napisem magnetofon, wejscie gramofonowe cos tam mi charczalo, ale nie wiem czy bylo niesprawne czy co. Podlacz tak jak pisalem wczesniej. minijack - DIN i pod magnetofon i bedzie gralo i buczalo (tzn. nie bedzie buczalo)

Dlaczego nie podłączać: nad wejściem gramofonowym dla wkładek MM w moim wzmacniaczu jest napisane 2,5 mV, a nad pozostałymi (tuner i magnetiofon) 75 mV (Naim). Obie wartości w różnych wzmacniaczach mogą byc różne. Ta druga jest zwykle większa (200 mV). Już trochę jaśniejsze? Dodatkowo sygnał z gramofonu wymaga obróbki, wzmocnienia niskich tonów. Pozostałe wejścia, czy to dla magnetofonu, tunera, CD, MD czy oznaczone jako AUX, to są wejścia liniowe. Sygnał przez nie przechodzący powinien byc wzmacniany równomiernie (chyba, że lubisz kręcić pokretełkami bass, tremble czy wciskać loudness) Sa jeszcze wejścia dla gramofonów z wkładka MC (lub przełączniki z MM na MC) o nieco innej charakterystyce. Bardzo dawno temu były jeszcze wejścia dla gramofonów z wkladka piezoekektryczna o o identycznej charakterystyce jak wejścia liniowe lub nawet jeszcze "lepsze" - na przykład 600 mV. Pod takie już można podłączać kompa. Dawno - bo gramofony z wkładka piezoelektryczna też ulegały ewolucji i mój Cyryl z taką wkładką jest już przeznaczony do podłączenia do wejścia na wkładkę MM.

Ciekawe czy to wejście gramofonowe jest jeszcze sprawne?

Kabelek powinien mieć z jednej stronu wtyczke minijack, by ja wetknąć w komputer i z drugiej strony DIN jesli wpinasz do Tośki czy innego starego wzmacniacza z takimi gniazdami (lub nowego Naima, co dodaję dla porządku). Czyli kabelek ninijack-DIN. Dostaniesz taki bez kłopotu w MM. Byłem dzisiaj i widzialem, że są. Pogubiłem sie już po co chcesz to połączyć. Jesli po to, by wyprowadzić dźwięk z kompa do wzmacniacza, to łączysz line out w kompie z wolnym liniowym wejściem we wzmacniaczu (magnetofon, tuner lub aux). Jeśli odwrotnie, to jak sprawdzę, czy o to Ci chodzi, to dopiszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.