Skocz do zawartości
IGNORED

szum w głośniku

mbigoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam Onkyo 608 + CD 7511 + Klipsch RF82 + SUB RW-10D + PS3.

Zrobiłem mały test sprzętu, włączyłem cd, pauza i podkręciłem głośność na max,

szum w głośniku zaczynam słyszeć od 70 (skala 0-100), uchło 1 cm od głośnika.

Ta sama sytuacja z PS3 i jest lepiej szum od 75.

Podłączenie cd z amp analog klotz 50 PLN

Podłączenie ps3 z amp hdmi

Głośniki srebrny jamo 10 PLN/m

1. Czy to normalne ze występuje taki szum przy tego typu sprzęcie? (kolega ma zestaw NAD i jest idealna cisza)

2. Jak można pozbyć się szumu, lub poprawić sytuacje ( zmiana kabli itp.)?

Exsperymentowałem z wtyczkami (odwracanie) i gniazdkami jednak efekt był identyczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/78445-szum-w-g%C5%82o%C5%9Bniku/

Zanim Ci co niektórzy powiedzą że masz kiepski sprzęt i dlatego szumi - to mogę powiedzieć że wygląda to na dość normalne, prawdopodobnie to zasługa CD-ka - wszystko zależy od tego w jaki sposób jest w nim zrealizowane wyciszanie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Przy tym zestawie - raczej normalne - "szumi" elektronika w amplitunerze :> Poza tym to skuteczne kolumny...może jakaś pętla masy też...poukładaj kable - zasilające z dala od sygnałowych.....ale pewnie zawsze jakiś szumek będzie....

Ja mam podobny problem, z tym że w końcówce diy na bazie gainclone. Ale szumi (czasami słychać takie delikatne trzaski) jeden kanał równomiernie, dość głośno i nie zależnie od jak bardzo podkręcam potencjometr. Jest dość denerwujące zjawisko, szczególnie jak akurat pauza albo muzyka gra cicho. Co może być tego powodem? Dodam, że jestem laikiem z elektroniki.

Objaw normalny, zniekształcenia (szumy) powstają zapewne na interkonekcie analogowym, w przypadku połączenia cyfrowego w dobrej klasy wzmacniaczu taki objaw nie powinien występować. Ja w swoim Denonie AVR1802 też niegdyś wykonałem takie testy, lecz tutaj sytuacja była trochę lepsza skalę mam od -60dB do +18dB (zapewne skala realizowana jest na podstawie wzmocnienia przedwzmacniacza). Podłączając się toslinkiem między komputerem a wzmacniaczem, wzmacniacz ustawiony nawet na +18 jest idealnie cichy, zaś przy połączeniu analogowym (przewody DIY na kablu stagg) szumy zaczyna być słychać od ok +15dB - to i tak rewelacyjny wynik (przy mocy wzmacniacz ok 2x80w w pokoju 10m przy +5 nie da się usiedzieć).

Testowałem jednakowo różne przewody, kupiłem do tego celu czincze za 2,50 najtańsze jakie tylko dostałem, szumy było słychać już przy +3dB. Wiele zależy również od jakości odtwarzacza CD.

Co do przewodów - dodam że najlepiej wypadł patent stosując skrętkę przewodów w ekranie (mikrofonowy przewód przeznaczony do zbalansowanego sygnału) gdzie 1 żyła to przewód fazowy, drugi - przewód ujemny a ekran połączony jest tylko z jednej strony, koniecznie od strony wzmacniacza :)

Przy każdym połączeniu "prąd + wzmacniacz + przewody głośnikowe + kolumny" (zakładając oczywiście, że system jest w trybie on-line), występuje coś takiego jak szum własny.

W normalnych warunkach (i przy nieabsurdalnie wysokim odkręceniu potencjometru) powinien być słyszalny jedynie delikatny szum w głośnikach wysokotonowych i to dopiero przy przyłożeniu ucha do kopułki.

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

Czyli tami rzeczami się nie przejmować? Ja mam nowego Naim Nait XS + Naim CD5XS spięte firmowym DIN'em. Kolumny Triangle Altea EX. Po przeczytaniu powyższych postów sprawdziłem i szum jest bez wzgledu na przekręcenie gałki głośności i wybranego źródła (po przełączeniu np. na tuner też szumi a przy AV bypass nawet trochę "brumi"). Niby to nie przeszkadza w słuchaniu muzyki ale zaniepokoiłem się. Tak ma być?

W normalnych warunkach (i przy nieabsurdalnie wysokim odkręceniu potencjometru) powinien być słyszalny jedynie delikatny szum w głośnikach wysokotonowych i to dopiero przy przyłożeniu ucha do kopułki.

To jest normalne.

Czyli tami rzeczami się nie przejmować? Ja mam nowego Naim Nait XS + Naim CD5XS spięte firmowym DIN'em. Kolumny Triangle Altea EX. Po przeczytaniu powyższych postów sprawdziłem i szum jest bez wzgledu na przekręcenie gałki głośności i wybranego źródła (po przełączeniu np. na tuner też szumi a przy AV bypass nawet trochę "brumi"). Niby to nie przeszkadza w słuchaniu muzyki ale zaniepokoiłem się. Tak ma być?

Mocny szum, brum ? Słychać go z miejsca odsłuchu ? czy jedynie delikatny przy przyłożeniu ucha do wysokotonówki ?

Ja mam podobny problem, z tym że w końcówce diy na bazie gainclone. Ale szumi (czasami słychać takie delikatne trzaski) jeden kanał równomiernie, dość głośno i nie zależnie od jak bardzo podkręcam potencjometr. Jest dość denerwujące zjawisko, szczególnie jak akurat pauza albo muzyka gra cicho. Co może być tego powodem? Dodam, że jestem laikiem z elektroniki.

A może ktoś pomoże mi z moim problemem? Gdzie mam szukać powodu? Do opisu dodam, że te trzaski są naprawdę czasami spore. Sprawdzałem w środku nic się nie oderwało itp. Może to wina kondensatorów? Na jednej płytce jest jeden jakby "luźniej" zamontowany.

Pokaż z jakiego projektu budowałeś gaina, żeby wyeliminować takie akcje koniecznym jest prawidłowe prowadzenie obwodów masy, oraz wstępny podział jej na sygnałową i prądową.

Trzaski mogą pochodzić z kiepskich napięć zasilających, tutaj należy zwrócić uwagę na jakość kondensatorów eliminujące szpilki (przeważnie 47...100nF), warto również zainwestować, lub wymontować ze starego zasilacza komputerowego filtr EMI. Należy również omijać połączenia obudowy do przewodu ochronnego (uziemienia), co prawda mamy wówczas gorszą klasę ochronności, ale śmietnik z tej sieci nie dostaje się do masy sygnałowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.