Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA S-540 vs YAMAHA S-796 PILNE!!!!?

darek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie jak w temacie czy warto kupić DVD Yamaha 796 nowe nigdy nie używane ,czy obraz i dźiwięk jest taki sam jak w 540 a może lepszy lub gorszy, jak lasery czy w 796 są kiepskiej jakości czy ktoś posiada 796 i może się wypowiedzieć? Bardzo zależy mi na czasie ponieważ mam do kupienia 796 za 500zł nowe, czy to jest dobra cena?Bardzo proszę o szybką odpowiedź tych którzy wiedzą coś na ten temat. Nie zależy mi na odtwarzaniu płyt typu CD-R. Chcę mieć w miarę dobry sprzęt i mało awaryjny czy 796 jest właśnie takim sprzętem?Ten który chcę kupić jest wyprodukowany w Japonii miałem kupić 540 ale mam do wyboru jeszcze ten model.

https://www.audiostereo.pl/topic/7847-yamaha-s-540-vs-yamaha-s-796-pilne/

Uzywam 796-tki od 3 lat i jak dotąd działa niezawodnie i bezawaryjnie.

Na początku przerobiłem ją w firmie Clonex od razu na multiregion.

A oto co podczas eksploatacji zauważyłem:

na plus:

+ czyta CD i DVd-Video

+ czyta DVD-Audio ale do formatu 96kHz/24bit (mam kilka takich z chesky records)

+ czyta (uwaga!) prawidłowo sfinalizowane DVD+R/-R bez problemu

+ da sie przerobić na region-free

na minus:

- nie czyta kompletnie CD-R, ale ciekawe że czyta DVD+R/-R ;-)

- przerobienie na multiregion wymaga ingerencji w sprzęt (dlatego kosztuje, np. w Clonex 400zł)

- na uszkodzonych mocno płytach DVD potrafi się "przywiesić" tak że wymagane jest wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego (zdarzyło mi sie to 2 krotnie w ciągu 3 lat)

- nie ma wyjścia RGB w ogóle (tylko S-video i kompozyt), nawet na Scarcie nie ma RGB

Jeśli więc 540-tka ma RGB na scarcie to kup tę ostatnią, bo nawet przestawienie na region-free jest dziecinnie proste (wystarczy pilot). W końcu 796 to juź "dziadek", pomimo że bezawaryjny, to jednak. A czymś takim jak trwałościa lasera bym się nie przejmował, zanim lase się zużyje ty zapomnisz o odtwarzaczu który miałeś ;-)))

pzdr

Wiem coś o DVD 540 i odradzam ten odtwarzacz. Pominę sprawę jakości dźwięki i obrazu i przejdę do rzeczy. Ten odtwarzacz jest bardzo głośny, pojawiają się terkotania, które słychać nawet w trakcie słuchania i oglądania filmów. Dodatkowo odtwarzacz wpada wtedy w drgania. Mój ma ponad pół roku i już był w serwisie. Wyminenili podobno cały napęd, który pochodzi od Philipsa. Przez jakiś czas było OK, ale teraz snów pojawiają się terkotania. Podaruj soobie ten model.

Pozdrawiam Ste.pur

Moje 540 padło dzisiaj. Nie miało nawet 100 godzin. Obraz przyzwoity ale głośny i koszmarnie wolny mechanizm.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czyżby ta 540-tka to niewypał ?

W mojej sędziwej 3-letniej 796-tce mechanizm zawsze działał bezgłośnie a szuflada przesuwa się żwawo i błyskawicznie po naciśnięciu klawisz Eject. Nawet w moim denonie 2200 niektóre płyty dvd powodują małe aczkolwiek słyszalne wibracje napędu, natomiast ta sama płyta włożona do 796-tki działa bezgłośnie i bez wibracji.

Czyzby z jakością było coraz gorzej i aż tak źle ? Dobrze, że nie pozbyłem się starej yamahy, może się kiedyś jeszcze przydać.

;-(

Witam jeszcze raz więc co polecacie 540 czy 796 jestem początkującym w tym temacie i nie chciałbym kupić czegoś co będzie działało kilka dni i "siądzie". Mam pytanie co to jest RGB ponieważ napisaliście że w 796 go nie ma, do czego on służy?

darek napisał >>

"Co to jest RGB..."

Uff, ponieważ twoje pytanie jest dość trywialne , odpowiem ci nie wdając się w "technikę" że tzw. "wyjście RGB" w odtwarzaczu dvd pozwala na uzyskanie najlepszego obrazu pod względem jakości pośród 3 najbardziej popularnych standardów *) przesyłu sygnału wideo spotykanych w odbiornikach TV spotykanych na naszym rynku (tzn. wśród: kompozyt, s-video i RGB) . Oczywiście twój telewizor powinien mieć także wejście RGB, o czym warto się dowiedzieć np. w instrucji obsługi.

*) pomijam "component" (czyt."komponent" ; jako 4-ty spotykany standard, oznaczany czesto jako YPbPr)

=>eskwadrat

Mam pytanie czy posiadasz instrukcję w języku polskim do 796 ponieważ właśnie kupiłem ten model ale niestety nie ma instrukcji polskiej. Jeżeli masz i mógłbyś mi zrobić Xero oczywiście odpłatnie byłbym bardzo wdzięczny.

do Kaczy

Jesli nie masz 540 Yamahy to skąd ta krytyczna opinia. Mój od października 2003 śmiga. CD-R bez problemu wszystkich firm. Może faktycznie szuflada reaguje z lekkim opóźnieniem, ale jakość dźwięku i obrazu bez zarzutu.

Podejrzanych odgłosów również nie stwierdziłem.

Lepiej się zastanów nad SONY.

Też byłem zwolennikiem tej firmy, ale kino domowe Sony to PORAŻKA - beznadziejny dzwięk. Ani muzyki z CD ani koncertów z DVD się na tym nie posłucha.

Moim zdaniem ewentualne usterki DVD 540 to kwestia indywidualna egzemplarzy, a nie całej serii. Przy obecnej masówie podobno ok. 5 % jest awaryjne.

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich jestem tu pierwszy raz bo właśnie wczoraj kupiłem mój pierwszy DVD i jest to 540-stka w zestawie z ampem 450. No i jestem przerażony ten DVD strasznie głośno pracuje (cyka w środku jak stary budzik) czy tak mają wszystkie czy jest z nim coś nie tak, czy mam go odnieść czy raczej pogodzić z tym. pozdrawiam.

Słuchaj ZUCZ:

jak w środku coś ci tyka to może Ci Osama bombę podłożył do Twojego odtwarzacza, w końcu szykuje się na Polskę.

A poważnie jak się ucho przyłoży to wszędzie słychać, nawet w Denonie jak tyka (po prawdzie na pewno ciszej), a swoją drogą niektóre egzemplarze s540 faktycznie mają głośniejszą mechanikę niż inne, szczególnie te z odzysku serwisu Audio-Klanu naprawione i ponownie wstawione do sprzedaży

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.