Skocz do zawartości
IGNORED

DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym - jaki?

dar02

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku chciałbym zaznaczyć, że nie jestem za bardzo w temacie sprzętu hi-fi jednak doceniam dobrą jakość brzmienia.

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość, gdybym pisał głupstwa.

Obecnie posiadam słuchawki Sennheiser HD 650 i zauważyłem, że mój sprzęt audio przy nich trochę wymięka.

W tej chwili najlepszą jakość dźwięku daje mi Sony Minidisc MZ-RH10, którego używam jako DAC włączając odtwarzacz w trybie podglądu nagrywania i wchodząc sygnałem przez wejście optyczne.

Pewnie dla niektórych wyda się to śmieszne ale naprawdę żaden inny sprzęt, który posiadam nie daje mi lepszego dźwięku niż ten przenośny odtwarzacz.

Piszę ponieważ chciałbym zakupić urządzenie typu DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym, żeby wykorzystać możliwości moich słuchawek.

Urządzeń tego typu jest bardzo dużo a ja nie mam pojęcia co wybrać.

Szukałem trochę tematów związanych z tym problemem i znalazłem kilka urządzeń, które może były by odpowiednie:

Fubar4 DAC + Headphone Amplifier (możliwa wymiana układu wzmacniacza na OPA2627):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ZERO 24 BIT/192KHz DAC/Headphone Amp/Pre-Amp:

Ukryta Zawartość

Audinst HUD-mx1:

Ukryta Zawartość

Zależy mi tylko na wejściu cyfrowym i nie chcę wydać więcej niż 900zł

Proszę o jakąś pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluje świetnych słuchawek. Pamiętaj o wygrzaniu ich porządnie :) Ja gram na nich z DACiem Matrix Mini-i - świetny DAC - i jest przyjemnie. Słuchawki jednak na DACu grają tylko przyjemnie. Ze wzmacniaczem słuchawkowym dopiero się rozpędzają. U mnie juz znacznie lepiej jest z forumowym wzmacniaczem Forum 608. Możesz spróbować niejako dedykowanego wzmacniacza słuchawkowego Lehmann Black Cube lub jego kopii znacznie tańszej zresztą Matrix M-Stage.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Słuchawki są wygrzane na pewno bo używam ich już ponad 3 lata - aż głupio, że dopiero teraz zainteresowałem się dopasowaniem sprzętu do nich.

A czy ktoś coś wie o w miarę dobrym urządzeniu Combo - czyli takie jakie podałem - DAC i wzmacniacz w jednym, czy jeśli chcę mieć zadowalające efekty to muszę mieć oddzielny DAC i wzmacniacz?

O Audinście słyszałem wiele dobrych rzeczy. Niestety jeszcze go nie słuchałem. Niestety zapewne odrzucisz go ze względu na fakt, że ma on tylko WYJŚCIE cyfrowe. Wejścia brak. Źródłem dla Audinsta może być tylko komputer (przez USB) :/

mikel - dzięki za podpowiedź ale ten DAC + wzmacniacz Matrix M-Stage to prawie 2000zł

tomek5577 - Audins odpada - bez sensu jeśli trzeba by włączać szumiący wiatrakami komputer za każdym razem kiedy chciało by się posłuchać muzyki.

A co z tymi trzema urządzeniami, do których dałem linka?

O Fubar IV pisali sporo na amerykańskich forach, że dość dobra jakość za rozsądną cenę, choć to maleństwo jest - parę elementów smd na krzyż.

O ZERO 24 BIT też pisali, że dobre i tanie - nawet tańsze niż Fubar IV i jakieś takie jakby bardziej skomplikowane, więcej dużych elementów i zasilacz transformatorowy w środku no ale może to nic nie znaczy.

W sumie każdy z nich to spory wydatek a nie chcę kupować w ciemno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.