Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm mini monitor v6

MrLuki

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Mam na imię Łukasz jestem miłosnikiem muzyki.Mój zestaw to;denon

dcd-1500AE, denon pma-710AE ,paradigm mini monitor v6.Mam to połączone kablami głośnikowymi Real Cable modelu niepamietam,ale koszt był ok 130zł za metr,kable sygnałowe to Profigold seria reference koszt ok.200zł .Pokój odsłuchowy

ma 18m/2 mocno umeblowany.Głośniki oddalone od ściany tylnej ok 20cm a od siebie ok 1,5m.Słucham między innymi;Deep Purple,Depeche

Mode,Muse,Editors,celtic,muzykę filmową no i przede wszystkim Dire

Straits.Zdaję sobie sprawę że nie jest to audiofilski zestaw ,ale

powoli chcę go ulepszyc.Dzwięk którym gra opisałbym jako ostry,trochę

matowy bez detali i tła, tylko z pierwszą sceną dzwiękowa,gra troszkę

nerwowo.Za to jest szybki, dynamiczny wydaje mi się że odpowiedni do

muzyki elektronicznej.Ale przejdę do sedna sprawy, na początek

chciałbym zabrac się za kolumny tylko mam dylemat czy zamiast sprzedac

je nie lepiej bedzie zmodyfikowac. Mam tu na mysli gruntowną

przebudowę lepsze głosniki inna zwrotnica co o tym myślicie drodzy

koledzy, kogo polecacie? Dzwięk jaki chciałbym uzyskac musiałby miec szeroką scenę,duzo detali,powinien byc muzykalny,wysoki jak i niski zakres aby był spójny.Nie lubię wyeksponowanej góry,chyba że nie jest męcząca ani dominująca.Co do średnicy lubię gdy jest jej dużo i jest na pierwszym planie,a bas lubie w takiej ilości jak ma byc czyli za mało żle za dużo też.Poproszę o opinię i doświadczenia w tym temacie bo może kolumn sie nie opłaca modyfikowac.Koszt modyfikacji do 2000zł.Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/78621-paradigm-mini-monitor-v6/

Nie opłaca się modyfikować...nie da się kompletnie zmienić kolumn....sprzedać wszystko i posłuchać parę zestawów na spokojnie w salonach...albo wymienić elektronikę na cieplejszą, bo z Denonem to muszą być żyletki :(

Co do zestawów to można posłuchać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

To oczywiście przykładowy zestaw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie opłaca się modyfikować...nie da się kompletnie zmienić kolumn....sprzedać wszystko i posłuchać parę zestawów na spokojnie w salonach...albo wymienić elektronikę na cieplejszą, bo z Denonem to muszą być żyletki :(

Co do zestawów to można posłuchać:

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

To oczywiście przykładowy zestaw.

To prawda zestaw gra bardzo ostro w sensie męczącym ,nawet wyklejenie środka obudowy materiałem "od tapicera" nic nie dało.To proste trzeba zbierać w końcu na sprzęt marek audiofilskich ,a nie pięknie wyglądający sprzęt który poza tym nie daje najważniejszego; satysfakcji ze słuchania .Dzięki za sugestię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisałeś "Nie lubię wyeksponowanej góry" - to kompletne przeciwieństwo Paradigma.

Zgadzam się z przedpiścą że modyfikacja to nie jest dobry pomysł, szczególnie jak masz do wydania 2000 zł + kase którą będziesz miał ze sprzedaży obecnych. Ja bym polecał Monitor Audio Silver RX2, Acoustic Energy Aegis Neo 1 lub Cabasse Antigua MT30.

Napisałeś "Nie lubię wyeksponowanej góry" - to kompletne przeciwieństwo Paradigma.

Nie mam doświadczenia z tą firmą to moje pierwsze zespoły i tak u mnie grają.Może to wina cd lub wzmacniacza.Nie stać mnie na wymianę całego systemu a tym bardziej że jest on niewiele wart na rynku wtórnym.

Polecam rozważyć podłączenie zewnętrznego daca. Najlepiej (moim zdaniem) Lampucera maxi (kupujemy gotowy moduł i oczywiście tunning)

lub nowy wątek "prosty Wm dac" na Wolfsonie. Z moich doświadczeń wynika że najważniejsze to dobre źródło ( bo jak na początku nie ma dobrego sygnału to już nic się nie da zrobić). Następny krok to porządny wzmacniacz, a dopiero na końcu kolumny.

Ostatnio to się mocno zdziwiłem jak dobrze potrafią grać tanie kolumny na bardzo dobrej elektronice.

polecam ten model wzmacniacza

Ukryta Zawartość

do tej wersji Paradigmów dopasować dobrze wzmacniacz to niestety udręka, przerabiałem to z moimi 9v5

ten Nad to jeden z wyjątków, bardziej łagodnej góry niż z nim nie będzie, a ogólnie ta dwójka tworzy naprawdę dobre połączenie - dobry bas, brzmienie nabiera soczystości i miękkości w górnych rejestrach

możesz wierzyć lub nie, ale ten (niepozorny z wyglądu) Nad deklasuje Twojego Denona w każdym aspekcie

Ukryta Zawartość

Witam.To mój debiut na forum.Sam to przerabiałem jakiś czas temu.Wzm Sony600,cd też; 761,modyfikowany przez Qaudio,ale teraz najlepsze;Paradigm monitor3v3 z podobnym wysokotonowym tytanem, gdzie wytwarzał dźwięki, których w nagraniach nie było.Np nie nasmarowana perkusja w "since I'v be loving You"Led Zeppelin.Oprócz tego nieczytelny bas, szczególnie w szybszych pasażach np:"History will teach us nothing"Stinga.Basowy bez wentylacji cewki i do tego złe strojenie obudowy, w której nie ma miejsca na potrzebny tunel(ok 19cm i średnicy ok 67mm).Góra to już wspominałem, do tego bez przestrzeni i potrzebnych szczegółów.Wyleczyłem to, jako audioburak wentylowanym Alphardem 20 cm Qts 0.32, Vifą pierścieniową 25TG, a najważniejsze zwrotnicą 6dB, która jest najmniej"niespodziankowa".Podejrzałem to w kilku produktach Serblina(faber).Wystarczy np:0,5 mH i do tego 8 mikroFar.Efekt mnie naprawdę mocno zaskoczył.Trzeba jeszcze, znając

głośnik niskotonowy(wystarczy czasem tylko rezonans, przy dobrym Qts,)obliczyć tunel bass reflex.Nie wolno tylko tej zwrotnicy użyć do głośników wysokotonowych o F rezonansu powyżej 700 Hz, bo to jest około 2500 Hz.Koszty są małe, tylko kwestia, czy nie za mała obudowa, bo tunel musi mieć prawie 1/3 średnicy głośnika, o długości nie wspomnę.Życzliwy barbarzyńca.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

polecam ten model wzmacniacza

Ukryta Zawartość

do tej wersji Paradigmów dopasować dobrze wzmacniacz to niestety udręka,

Mam wówczas takie pytanko czy również byłby efekt po dołączeniu zewnętrznej końcowki mocy bo jak mówisz na podstawie twojego doświadczenia ma to sens. Mam tu na myśli używaną lub nową za ok 2000zł.Koledzy twierdzą że do systemu potrzeba ciepło brzmiącego elementu, tylko jaką np końcówka nie mam doswiadczenia jeśli chodzi o działanie wzmacniaczy z końcówkami zawsze twierdziłem że nuszą byc tej samej firmy napisz co byś polecał?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.