Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie trafo do EL84 SE

ZoltanChivay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do pierwszej lampki Wybór padł na RH84

Mam pytanie -z racji braku doświadczenia i ograniczonego budżetu szukam ( póki co - na początek ) niezbyt drogich transformatorów wyjściowych.

Znalazłem produkty firm Indel i Telto :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możecie podzielić się doświadczeniami z w/w trafami ? Warto?

Które lepsze?

Czy może macie inne - ciekawsze propozycje ?

Budżet to max. 150PLN /szt

Pozdrawiam i liczę na odzew

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78737-niedrogie-trafo-do-el84-se/

z tanich to chyba tylko (napisz do niego to nawinie co chcesz):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tanich to chyba tylko (napisz do niego to nawinie co chcesz):

Ukryta Zawartość

Dzieki za podpowiedz

Czyli Telto i Indela nie warto brać pod uwagę?

Ukryta Zawartość

od kilku dni gram na trafach 4pietro4 pod EL84 w SE z napięciem 300V - Ra 6K - są bardzo dobre

trzeba zamawiać, na Alle wystawia ostatnio tylko do PP

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Więcej o jego trafach tutaj:

Ukryta Zawartość

pomiary itp.

Ukryta Zawartość

Ale się narobiło. Wystarczył jeden mój wpis o EL84 w wątku o wyborze wzmacniacza DIY. Dwa inne wpisy które potwierdziły mój pogląd (piotr_37 i mamel) i już kilka osób będzie walczyło ze wzmakiem na tej lampie. NO I BARDZO DOBRZE! Nadal twierdzę że w tych pieniądzach nie złoży się lepszego wzmacniacza.

Tylko proszę być ostrożnym i uważać na napięcia! ;)

Ale się narobiło. Wystarczył jeden mój wpis o EL84 w wątku o wyborze wzmacniacza DIY. Dwa inne wpisy które potwierdziły mój pogląd (piotr_37 i mamel) i już kilka osób będzie walczyło ze wzmakiem na tej lampie. NO I BARDZO DOBRZE! Nadal twierdzę że w tych pieniądzach nie złoży się lepszego wzmacniacza.

Tylko proszę być ostrożnym i uważać na napięcia! ;)

Kupiłem trafa od pietro z pół roku temu, teraz mam trochę czasu to walczę z obudową. Wracając do pieniędzy, mam pytanie do osób, które złożyły taki wzmacniacz, czy mimo że el84 to odrobinę śmieciowa lampa, opłaca się w taki wzmacniacz sporo inwestować? Właśnie przyszła wycena chassis i 4 puszek... 400zł. Oczywiście nie mówię tylko o obudowie. Czy ten wzmacniacz jest tego warty? Czy jest on dla Was tylko ciekawostką, krótkim przystankiem w dalszej gonitwie? :-)

mamel, słuchasz cały czas na tym układzie co kiedyś wklejałeś (z ef86)? Próbowałeś jak w rh84 (ecc81)?

Króciutko:

Dla mnie to był tylko przystanek, ale do teraz po tylu latach żałuję że się właśnie tu nie zatrzymałem.

Aha i to wcale nie jest śmieciowa lampa, tylko trochę nie doceniana (pewnie dlatego bo tak niepozornie wygląda).

konankombo - zanim zainwestujesz w obudowę, złóż go "na sucho" z planowanym rozmieszczeniem traf i elementów zasilacza żeby nie mieć później problemów z nieprzewidzianym brumem

na wejściu miałem wszystko z nowali i octali, najmniej pasowała mi ECC81, układ jak układ, modyfikuje się nieco z każdym następnym egzemplarzem, z ECC83 też nie jest źle, bardziej mięsiście

Co do próbnego złożenia to pewnie będzie trzeba tak zrobić, chociaż mam zamiar posiłkować się tymi pomiarami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i każdy transformator i dławik będzie u mnie w oddzielnej puszce ze stali "zwykłej".

Ukryta Zawartość

Kupiłem trafa od pietro z pół roku temu, teraz mam trochę czasu to walczę z obudową. Wracając do pieniędzy, mam pytanie do osób, które złożyły taki wzmacniacz, czy mimo że el84 to odrobinę śmieciowa lampa, opłaca się w taki wzmacniacz sporo inwestować? Właśnie przyszła wycena chassis i 4 puszek... 400zł. Oczywiście nie mówię tylko o obudowie. Czy ten wzmacniacz jest tego warty? Czy jest on dla Was tylko ciekawostką, krótkim przystankiem w dalszej gonitwie? :-)

mamel, słuchasz cały czas na tym układzie co kiedyś wklejałeś (z ef86)? Próbowałeś jak w rh84 (ecc81)?

Skoro Leben, Shindo, AN i Air Tight budują na niej wzmaki to śmieciowa raczej nie jest :-)

Leben raczej nie żałował na elementach szkoda tylko, że nie we wszystkich wersjach :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupując gotowe urządzenie za 9 tysi masz gotowy dźwięk, podoba się albo mniej

składając dobry projekt mam możliwość wyprowadzenia punktów pracy lamp, to one decydują o dźwięku - można ustawiać dowolnie, dopasować do systemu - milion możliwości

kupując gotowe urządzenie za 9 tysi masz gotowy dźwięk, podoba się albo mniej

składając dobry projekt mam możliwość wyprowadzenia punktów pracy lamp, to one decydują o dźwięku - można ustawiać dowolnie, dopasować do systemu - milion możliwości

Sorry to było tylko kilka przykładów EL84 z wysokiej półki. Oczywiście pełna zgoda co do własnego projektu. Również bardzo ważne jest dobre zaprojektowanie zasilania ( pomierzenie traf, dławiki, symulacje itd )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.