Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel do Playstation 2?

sonciak

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłbym sobie RGB Scart, ale brakuje mi już wtyków w telewizorze. Na szczęście mam jeszcze S-Video. Czy ktoś testował te dwa sposoby podłączania konsoli?

Zdecyduję się na S-Video, ale nie wiem czy przez to nie będę miał gorszego obrazu (mówię oczywiście o grach, bo filmy oglądam na dvd). ktoś wie coś na ten temat?

Jak wysyłając obraz przez S-Video wysłać dźwięk z PS2?

pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/7884-jaki-kabel-do-playstation-2/

Ogólnie rzecz biorąc we wtyku EURO-SCART masz podział sygnału na 3 składowe odseparowane od siebie: R-G-B.Jest to najlepszy sposób przesyłu obrazu.W gnieździe S-Video takiego podziału nie ma ale obraz jest i tak dużo lepszej jakości niż przez zwykłą antenę 75 Ohm. Myślę,że na zwykłym telewizorze możesz spokojnie pracować na S-Video bez znacznej straty na jakości obrazu. Nawet dyskusyjny byłby fakt zauważenia różnic między EURO-SCART,a S-Video.

Pozdrawiam

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Aha,co do dźwięku to nie mogę Ci na ten moment odpowiedzieć bo nie pamiętam jakie gniazda są z tyłu Playstation 2.Możesz zawsze podłączyć dźwięk do systemu domowego poprzez optical out,które jeśli dobrze pamiętam znajduje się w Playstation 2.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

teraz, mógłbyś się teraz rozwinąć, bo teraz jestem na etapie że nie za bardzo kumam co teraz do mnie mówisz. teraz (tzn zaraz) zbieram się do ps2 i zalezy mi zeby teraz (tzn od zaraz) dowiedziec sie wszystkiego żeby nie szafować kasą.

pozdro

reasumując to chciałbym taki kabel. pytania mam takie:

CZY OBRAZ Z S-VIDEO JEST DUŻO GORSZY OD RGB SCART?

ILE JEST LEPSZY OD SERYJNEGO CHINCHA Z PRZEJŚCIÓWKĄ NA SCART, KTÓRY DAJĄ W PUDLE Z KONSOLĄ?

[obrazekLUKASZ-113632_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1. Scart oprócz odseparowanych sygnałów RGB ma także typowy kanał video i tym kanałem niestety puszczony jest sygnał w standardowym kablu Playstation 1/2. Nia ma więc znaczenia czy podłączysz to w gniazdo chinchowe czy w scartowe.

2. kiedyś miałem w ręku kabel rgb do playstaion 1, miał on w sobie zabudowane jakieś kondensatowy i rezystor. Zrysowałm sobie co jest do czego wlutowane, ale gdzieś o zgubiłem. Morał z tego taki że wyprowadzenia RGB jednak są, ale nie koniecznie muszą działać "bezkolizyjnie" z odbiornikiem TV.

3. Po podłączeniu tego kabla zaczynały chodzić w kolorze gry w systemie NTSC, jakość obrazu nie uległa jakiejś znaczącej poprawie, jak na mój gust było tak samo, natomiast pojawiły się problemy z odbiornikiem, podczas gdy dostawał sygnał z konsoli za żadne skarby nie chciał prawidłowo odebrać sygnału z anteny, masa zakłóceń, niektórych programów w ogóle nie widział. Sytuacja wracała do normy dopero po wyłączeniu konsoli. Aha, jeszcze jeden numer był, w momencie kiedy TV stał na "Stand by" automatycznie włączał się po włączeniu konsoli!

4. nad dźwiękiem PS2 nie ma też co się rozczulać, jest średniacki szkoda kasy na jakiekolwiek kable. Chyba że masz cyfrowe wejście we wzmacniaczu, warto wydać wtedy 40 zx na jakis tańszy kabel optyczny, ominiesz w ten sposób cały przetwornik C/A który jest w PS2 podłej jakości.

podłączając standardowy kabel PS2 pod s-video będą problemy z kolorami. może uda mi się ciachnąć zdjęcie to wrzucę i zobaczysz. na czym polega różnica. Czasem jednak można przełączyć gniazdo S-video w odbiorniku TV w zwykły tryb AV i wtedy jest OK.

Jest jeszcze inny sposób, jeśli masz zajęte wszystkie Scarty to możesz podłączyć pod Scart albo wejście AV magnetowidu i puszczać sygnał przez magnetowid, można też zrobić czystą chamówę i we wtyczce Scart zrobić wyprowadzenie, wetknąć dwa urządzenia w jedno gniazdo, i tak dwóch nraz urządzeń używać nie będziesz. Totalne lamerstwo i prowizorka, ale wg. Murphy'ego prowizorki okazują się najtrwalsze :)

ciachnąlem foty, pierwsze przedstawia prawidłowo podłączoną konsolę czyli chinchami w klasyczne AV, drugie to obraz z konsoli wpiętej w s-video. Morał jest prosty, potrzebny jest jakieś urządzenie które skoryguje sygnał, zwiększy nasycenie kolorów i usinie zakłócenia (łapie takowe, widać na zdjęciu nr.2 ukośne linie) sam "goły" kabel nie jest dobrym rozwiązaniem.

[obrazekLUKASZ-113825_1.jpg] [obrazekLUKASZ-113825_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1972-100005457 1170255974_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BZ

tez zdjęcia sporo wyjaśniają (BARDZO CI DZIĘKUJĘ). widzę ze svhs odpada :/

teraz nie wiem co mam zrobic. mam dwa euro. jedno to tv, a drugie to komp (komp przez svhs bedzie tak samo blado?)

magnetowidu nie mam w ogóle :/ więc nie puszczę przez magnetowid.

chyba będę musiał przełączać za każdym razem (aż rozwalę scarty).

dwóch kabli do jednego scarta nie umiałbym za chiny ludowe podłączyć.

nie mam jakić rozdziałek (2z1)?

dziękuję Ci jeszcze raz za pomoc i proszę Cię a także innych o jakąś poradę (jeśli wam coś przychodzi do głowy)

pozdro

Kup kabel Scart z rozbieralnymi wtyczkami, jeśli już taki masz to kup 1 albo 3 gniazda chinch do instalacji na kablu (a nie w urządzeniu), jeśli puszczasz dżwięk na osobnego ampa to wyprowadź ze scarta tylko sygnał wizyjny, jeśli nie to także dźwięk.

lutuj następująco:

Sygnał Video: pin 20

Masa dla video: pin 18

Lewy kanał audio: pin 6

Prawy kanał audio: pin 2

Masa dla audio: pin 4

Zwyczajnie, wyciągasz kawałek kabla ekranowanego przez kołnierz przez który wyłazi zasadnicza wiązka kabli i dajesz gniazdko chinch, potem podłączasz pod to wyczki z konsoli i się cieszysz.

Rysunek przedstawia numerację nóżek, powinny być ponumerowane w samym gnieździe, ale podaję na wypadek jak by nie były, albo jak by ktoś przyjął inną numerację niż ta, którą się posłużyłem. Jeśli sam nie dasz rady tego spłodzić (w co wątpię) to zanieś ten rysunek i numery pinów komuś kto w minimalnym stopniu zna się na elektronice, podlutuje to w 3 minuty.

Pozdro!

[obrazekLUKASZ-114076_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Mam PS2 i wiesz BZ że te zdjęcia mnie nie przekonują chodzi mi o eSke nie wiem jaki masz kabel S-VHS i odbiornik TV bo takiego kiepskiego obrazu nie ma, owszem kolory takie są ale można je wyregulować czego nie zrobisz na kablu RGB a pza tym to polecam kolesia z PSX EXTREME masz tu jego @

[email protected]

on napewno ci pomoże

kaczy: TV to stary około 5 letni Thomson, kabel to zwykły "sznurek", stadardowy do PS2. Kolory można regulować, ale nawet jak podkręcisz nasycenie to i tak będą przekłamane, będzie mniej lub bardziej zmieniony w stosunku do tego co być powinno. Cóż, nie narysowałem sobie tych zdjęć, trzasnąłem obraz jak leci, jeśli to cię nie przekonują to trudno. Może faktycznie na innym odbiorniku byłoby lepiej, bez tych prążków, nie zamierzam się kłócić bo nie sprawdzałem, fakt jest faktem że istnieją odbiorniki na których podłączenie do s-video kończy sie właśnie w ten sposób.

Natomiast zupełnie nie zgadzam się co do RGB, niby czego nie można regulować? Nie wiem jaki Ty masz telewizor, ale w moim można regulować obraz bez problemu. Inna sprawa to to, że RGB wcale nie daje jakiegoś wielkiego przyrostu jakościowego, ja nie zauważyłem żadnych różnich między kablem RGB a zwykłym AV, stwarzać może sam w sobie problemy.

no nie ! nie widzisz różnicy między RGB a zwykłym kablem A/V ??? (chodzi o ten dołączany do konsoli)

to własnie A/V ma te prążki na RGB eliminuje to zjawisko i wyostrza obraz możliwe że u Ciebie można regulować obraz RGB (na konsoli)ponieważ ja mogę tegulowac też obraz RGB ale jak mam podłączony obiornik DVB(tv sat cyfrowa) a kabel do pleja mam z firmy "manta" osobiście preferuje i jestem za RGB !!!

pozdrawiam

P.S.

jest wiele firm oferujących akcesoria do pleja w tym kabli ja porównywałem kabel RGB do PSXa(taki szary podróba Sony) i kabel właśnie ,manta ma wyrazisty obraz dobrze to widac na filmach a ten szary to taki jaby za mgłą i jest różnica w natężęniu barw ale ja mam inny problem teraz testuje różne kable do kolumn Kina Domowego :narka

szczerze mówiąc nie widzę specjalnej różnicy między AV a RGB, u mnie AV nie ma żadnych prążków jak widać na załączonym obrazku, nie wnikam tutaj w żadne teorie bo videofil ze mnie słaby, mówię to co widzę, może faktycznie nie wpatruję sie tak jak powinienem :)

Zresztą nie traktuj tego co tu napisalem jako podstawę do wyciągania daleko idących wniosków, bież pod uwagę że PS2 to raczej shit i stary 5 letni Thomson 21" to też raczej shit, jak podlączysz w miniwieży kolumny jakimś audiofilskim kablem pewnie wcale nie będzie lepiej, a może nawet gorzej (bo zaczną być słyszalne śmieci które wcześniej były wycięte razem z częścią pasma) niż gdybyś to podłączył kabelkiem za 50 gr. Jest więc dalece prawdopodobne że w przypadku PS2 i mojego TV jest podobnie. Zby masowy shit żeby można było wyciągać wnioski, można co najwyżej opisać efekty co właśnie robię.

a tak w ogóle to skąd jeteś? chętnie bym sprawdził działanie tej "manty" bez pakowania sie w koszty... Jeśli mieszkasz w Bydgoszczy lub okolicach lub też czasem bywasz to zapraszam na piwko, tylko weź ze sobą ten kabel ;-)

wiesz nie miałem na myśli tesów kabli głośnikowych pod wieże(nie ma sensu) lecz do sprzętu z wyższej półki i do Kina Domowego a co do firmy "Manta" to polecam ich kabelek RGB, nie wiem w jakiej jest cenie nie kupuje już PSX EXTREME (tam sie reklamują) ale cos ok.20zł tak mysle

TV ma zwyczajne zwyczajne gnizadko RCA które może pracowac w trybi AV ale też w S-video, przełacza sie pilotem. W kazdym razie kamera S-vhs podłączona w ten sposób działała prawidłowo, bez zakłóceń, nie wykluczam jednak że to ten patent jest winien tym zakłóceniom.

nie no standardowy kabelek jest do bani dziwie sie niektórym że mogą na tym grać a o filmach nie wpominam ,porażka

jeszcze jedno spostrzeżenie :

na każdym odbiorniku różni sie obraz przez RGB z PS2 ja mam blade kolory(ale używam go ponieważ wostrza obraz ,widać to np. na liczniku prędkości,napisy itp) a u kumpla new Panasonic kolory miodzio

test na tym samym kablu RGB "MANTA"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.