Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebny tuner radiowy do 1000zł

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Jestem w trakcie wyboru tunera radiowego do mojego zestawu stereo. Tuner miały współpracować z zestawem Naima XS + CD5XS.

Tuner Naima kosztuje blisko 5000zł ale takiej kwoty w tej chwili nie wydam, może kiedyś :)

Teraz chciabym kupić nowy tuner do 1000zł. Zastanawiam się nad modelami:

- Denon TU-1510AE

- Onkyo T4355

- Yamaha TS-500

Może ktoś z Was ma takie tunery? Który byłby najlepszy w cenie do 1000zł ? A może jest jeszcze jakis inny model warty uwagi?

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

https://www.audiostereo.pl/topic/78966-potrzebny-tuner-radiowy-do-1000z%C5%82/

Aż tak źle z tymi nowymi tunerami? Wolałbym nowy, ale jak miałby już być używany to jaki? Dokładnie za czym się rozglądać? W allegro widziałem dużo tunerów Pionnera, Technicsa. Może coś w tym kierunku?

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Gość intenser

(Konto usunięte)

ano źle- z bierzącej prod. do 1tys nie kupisz nic ciekawego

np taki:

http://allegro.pl/onkyo-t-9990-integra-hi-end-i1465946662.html

będzie 2 klasy lepszy od każdej z Twych propozycji

Dzięki może i jest niezły ale chyba baaardzo archaiczny. Wygląda prawie jak moja stara Unitra :)

Może jeszcze coś z nowszych konstrukcji? Mam DVD Pioneera. Zatem może jakiś Pioneer? F-550RDS?

tutaj masz coś taniego i dobrego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co powiecie o tym?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj masz ranking tunerów

Ukryta Zawartość

Poczytaj trochę forum, bo temat tunerów jest oklepany.

Z tego co wiem, to wysokie modele sony SE, kenwood kt-1100 lub nakamichi st-7e (ten jest w tej chwili na allegro).

Dzięki kolegom z forum kupiłem Dual CT-441 - model bardzo trudno dostępny, ale nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na niego. Dźwięk jest naprawdę piękny a cena do 300.

Poczytaj trochę forum, bo temat tunerów jest oklepany.

Z tego co wiem, to wysokie modele sony SE, kenwood kt-1100 lub nakamichi st-7e (ten jest w tej chwili na allegro).

Dzięki kolegom z forum kupiłem Dual CT-441 - model bardzo trudno dostępny, ale nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na niego. Dźwięk jest naprawdę piękny a cena do 300.

Ja nie rozumiem dlaczego kilka osób plus teraz ja doradza w sprawie doboru tunera człowiekowi, gdy w momencie doradzenia znakomitego tunera onkyo, wykonanego i brzmiącego klasę lepiej od dzisiejszych tunerów z przedziału do 3 tys.zadający pytanie odpowiada, że wygląda archaicznie. W ten sposób podsumowuje tuner, jego brzmienie itp. Odpowiedź powinna brzmieć: weź cos najtanszego, co ładnie wygląda. Domyslam sie, po przeczytaniu posta, ze tuner będzie grał na wsadzonym w miejsce anteny spinaczu biurowym.

Dobrze napisał pre@. Za sumę 1000 zł kupisz bardzo dobry tuner z przełomu lat 80/90 XX wieku. Wtedy był szczyt jakości i były już relatywnie nowoczesne. Późniejsze modele to już równia pochyła.

Nierozerwalnym elementem dobrego tunera musi być pasywna antena zewnętrzna połączona dobrym kablem koncentrycznym z tunerem. Ekskluzywnym rozwiązaniem jest montaż 2 anten na tym samym maszcie. Jedna o polaryzacji H i druga o polaryzacji V. Dobre tunery mają najczęściej 2 wejścia antenowe UKF. Krajowym producentem anten radiowych z osprzętem wysokiej klasy jest f.Dipol.

Ja nie rozumiem dlaczego kilka osób plus teraz ja doradza w sprawie doboru tunera człowiekowi, gdy w momencie doradzenia znakomitego tunera onkyo, wykonanego i brzmiącego klasę lepiej od dzisiejszych tunerów z przedziału do 3 tys.zadający pytanie odpowiada, że wygląda archaicznie. W ten sposób podsumowuje tuner, jego brzmienie itp. Odpowiedź powinna brzmieć: weź cos najtanszego, co ładnie wygląda. Domyslam sie, po przeczytaniu posta, ze tuner będzie grał na wsadzonym w miejsce anteny spinaczu biurowym.

Z całym szacunkiem ale nie przedstawiałem swojej instalacji antenowej na forum. Zatem skąd taka opinia? Mam zewnętrzną antenę dookólną dipola w polaryzacji H zawieszoną na maszcie na dachu. Kupiłem za jakieś 35zł ale gra wyśmienicie, nie ma żadnych zakłóceń.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Z całym szacunkiem ale nie przedstawiałem swojej instalacji antenowej na forum. Zatem skąd taka opinia? Mam zewnętrzną antenę dookólną dipola w polaryzacji H zawieszoną na maszcie na dachu. Kupiłem za jakieś 35zł ale gra wyśmienicie, nie ma żadnych zakłóceń.

Chcę Ci polecić tuner Technics ST Gt 350 .Używam jednego egzemplarza 14 lat, bez żadnych problemów.Niezłe wyrównane brzmienie.Kilka miesięcy temu potrzebowałem drugiego tunera i kupiłem identyczny za ok.200zł.Używany jak nowy,chodzi bardzo dobrze.Oba tunery mam podłączone do anteny zewnętrznej na dachu- Dipol 1RUZB, cena aktualna ok.20zł.Źródła sygnału oddalone ok.120km.Sygnał podawany 56-58db (po wzmocnieniu). Jak na moje potrzeby,wystarczy.

Ukryta Zawartość

Cenę może troszkę zbijesz jeszcze a na pewno warto się zainteresować.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za propozycje. Dużo dobrego przeczytałem właśnie o tunerach Sony (wysokie modele ES). Poprzeglądam allegro, może trafię na coś ciekawego.

Jezeli trafisz roksana z serii caspian do tysiaka (a mozna) to polecam. Na dobrym sygnale zagral jak cd:) Bardzo dokladna opcja szukania stacji. Gra mocnym dołem i jest naprawde szczególowy. Nie mialem wczesniej hi-endowych tunerkow ale ten roksan zagral najlepiej z tych co mialem: Kenwood KT6040, sony 920qs, sony sa-3es, jakies yamaszki i denon nie pamietam juz modeli.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Szczerze polecam i to w cenie do 500 zł rewelacyjny tuner Sanyo Plus T55. Gra u mnie w zestawie z Exposure 2010S2 oraz kolumnami ATC SMC11. Istny szok!!! Miałem lika tunerów i ten bije na głowę obecne tunerki w cenach 1500zł...Zapraszam nawet na odsłuch:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Tak na szybko kilka tunerów z serwisu na literę "A":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - świetny Carat za 1000zł, czyli niezła okazja!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niezły Arcam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Onkyo Integra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ewentualnie nowa Yamaha T-S500

Polecam także poszukać używany Rotel RT-1080 lub RT-1082.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Dzięki za kolejne propozycje. Ten Carat wydaje się dobrą propozycją. Mam jednak coraz większe przekonanie do tunerów Sony, któryś z wysokich modeli ES. Może ST-S770ES? Poczytałem także o nowym Denonie TU-1510AE. Chyba najlepszy wybór z NOWYCH tunerów do 1000zł.

Nie bierz nowki za tysiaka. Lepiej uzywke w tej cenie, bedzie o klase lepszy. Np roksan kosztowal swego czasu ok 6 tys zl wiec i podzespoly bedziesz mial lepsze i jest szansa ze brzmienie rowniez.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ja na bym brał tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mam niższy model i zaręczam że wygląda o niebo lepiej niż na zdjęciu,tyle w sprawie wyglądu. Dżwięk i funkcjonalność bez zarzutu,a programowanie to prawdziwe wyzwanie.

Ukryta Zawartość

Witaj Kardas!

Ja mogę Ci trochę podpowiedzieć w kwestii tych, które wymieniłeś na wstępie.

Też jakieś dwa lata temu stałem przed wyborem tunerka. Zanim jednak kupiłem miałem możliwość wypożyczenia przed do domu i sprawdzenia na spokojnie Denona 1500/1510, Onkyo T4355 i Onkyo T4555. Yamahę znam z lat ubiegłych, miałem kiedyś model TX 492. Najlepiej według mnie wypadł Onkyo T4355 i on gra do dzisiaj w moim systemie. Ma ciepłą, delikatną barwę, gra dźwiękiem niemęczącym, nienarzucającym się. Denon to trochę przeciwieństwo Onkyo, tzn. jest jaśniejszy, gra wyżej, nie ma takiej głębi i dołu jak poprzednik, przy dłuższym słuchaniu dla mnie był męczący więc go oddałem. Poza tym ma trzy kolorowe dosyć mocno świecące diody, które w nocy dają o sobie znać. Z kolei wyższy model Onkyo, tzn. T4555 ma lepszą stereofonię, ale gra wyżej, nie ma tego ciepełka co model niższy, brakuje mu głębi i masy. Ale ma za to pilota ;)

Tak, czy siak u mnie został T4355 :)

Antenę mam na balkonie, Dipol w kształceni litery S, podobno dwu-kierunkowa:)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Ukryta Zawartość

post-12821-061997700 1298281254_thumb.jpg

post-12821-019137400 1298281273_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. Dużo mi pomogłeś. Denon był w kręgu moich zainteresowań ale skoro gra tak ostro to odpada. Nie dosyć że większość stacji w Polsce nadaje tak że po godzinie słuchania uszy puchną to jeszcze Denon miałby podbić górę. Raczej rezygnuję. Onkyo to na pewno też jakaś alternatywa.

Co powiedziecie o starszych modelach tunerów Pioneera. Jest taki model F-304RDS za 200zł lub wyższe modele F-550RDS za prawie 400zł. Ktoś miał okazję słuchać tych modeli? Wiem że były jakieś modele Pionnera chyba F-91 które były oceniane bardzo wysoko ale o F-550RDS nic nie znalazałem.

kardas@ Poprzednicy podali Ci wiele modeli tunerów. Są wśród nich kilka dobrych kilka przeciętnych i takich sobie.

Ale najważniejsze to antena. Kup sobie internetowo w Dipolu i zamontuj na dachu lub balkonie. Poprować dobry kabel do pokoju gdzie będzie stał tuner.

Ja na dziś sprzedałem kilka dobrych tunerów. Jeżeli nic nie kupisz do końca tygodnia to spróbuję zaproponować Ci tuner bardzo wysokiej klasy. Ale to dopiero po niedzieli. Jeżeli kupisz coś innego to nie ma sprawy.

Na dziś zajmij się anteną. To jest bardzo ważne bez względu na tuner.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.