Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo - moje doświadczenia i prośba o sugestie

peem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów! (pierwszy post :) )

Zacznę od tego, że korzystałem już z opcji "szukaj", przeczytałem mnóstwo podobnych wątków, recenzji w magazynach i portalach, a i tak postanowiłem założyć własny, w którym okazana pomoc w wyborze pierwszego sprzętu służyć będzie mam nadzieję nie tylko mi, lecz też kolejnym "poszukiwaczom" sprzętu podobnego do tego, czego poszukuję ja.

Odtwarzacz CD + Wzmacniacz + Kolumny

Trudno jest mi podjąć decyzję samemu, więc mój post będzie pytaniem wprost - "co byś kupił na moim miejscu?", a odpowiedzi pewnie wpłyną na moją decyzję. Gdybym miał zdać się na własne uszy, musiałbym spędzić chyba ze 2 lata wykorzystując cały swój wolny czas żeby przesłuchać większość sprzętu dostępnego na rynku w tym zakresie cenowym w różnych konfiguracjach...

Odpowiadając na pytanie "dlaczego nie sprzęt używany?" - nie mam zaufania, wolę mieć przynajmniej rok gwarancji, a poza tym mimo wszystko postarać się posłuchać czołówki wybranych elementów.

1. Pomieszczenie nietypowe - poddasze - prostokąt ok. 35m2...

2. Muzyka - głównie soft rock, lekka elektronika, jazz

3. Budżet - max 10 000 PLN, choć chciałbym żeby kwota nie była wyznacznikiem... chętnie wydam mniej na coś, co spełni moje oczekiwania :)

Poszukiwania zacząłem od salonu AudioForte, gdzie "dla sportu" na początek posłuchałem jakiegoś mega zestawu za kwotę przekraczającą znacznie mój budżet (same kolumny ok. 13 000, klocki firmy MOON), lecz mnie nie powalił, na szczęście...

Następnie, za rekomendacją bardzo przyjaznych sprzedawców posłuchałem kolumn KEF C7 z:

Atoll IN30 + CD30, Atoll IN80 + CD80 oraz NAD (nie pamiętam oznaczeń, zestaw za ok. 5000, ale to nic - brzmienie mi się nie podobało...) - najlepiej wypadł zestaw Atoll serii 80. Na nim też posłuchałem innych kolumn - KEF iQ7 - zdecydowanie bardziej uporządkowana scena i lepiej słyszalne poszczególne instrumenty, bez ich sztucznego wyostrzania, zdecydowanie te kolumny bardziej przypadły mi do gustu. Przymierzam się do odsłuchu Atoll'a z Monitor Audio RX6 i RX8.

Kolejny odsłuch w salonie TopHifi - Marantz PM6003 + CD6003 z kolumnami Bowers&Wilkins 684 - zdaniem sprzedawcy najlepszy zestaw w relacji ceny do jakości z ich oferty w tym przedziale cenowym. Wrażenie - bez zachwytu, trochę brakowało mi dynamiki, zaznaczonego basu...

Chodzi mi po głowie jeszcze Harman Kardon HK980 + HD990? Warto wybrać się na odsłuch?

I kolumny - tutaj jestem zagubiony, chętnie posłuchałbym na przykład B&W z Atoll'em, ale takiej możliwości nie mam...

Jeszcze jedna rzecz - kolega proponuje mi zakup używanego zestawu Denon PMA-1500AE + CD Cambridge Audio 740 + kolumny Tannoy Saturn S10 - komplet za 5 500 PLN. Jeszcze tego nie słuchałem... Co myślicie o takim zestawieniu na papierze?

Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie. Nie zostawiajcie mnie samego! :)

Dzięki!

Cambridge z Dynaudio to naprawdę dobre połączenie, chociaż zasugerowałbym Ci zestaw NAD C356BEE / C545BEE / Dynaudio DM3/7.

Proponuję zdecydowanie odsłuch

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.