Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam Alpha 7r

pod_innym_nickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat wzmacniacza Arcam Alpha 7R. Myślałem, że to popularny klocek lecz okazuje się, że w sieci informacji co kot napłakał. Nie znalazłem także wyraźnych zdjęć wnętrza tego klocka.

Co wart jest ten wzmak? Wygląda jak tania popierdawka ale ponoć Arcam to firma z klasą. Czy ten wzmacniacz jest w stanie uciągnąć kolumny podłogowe o niskiej (88dB) skuteczności? Moc tego wzmacniacza to coś około 40W. Prawdę mówiąc nie wygląda by Arcam Alpha 7R posiadał moc i potrafił z nagła grzmotnąć basem kiedy nagranie będzie tego wymagało. Ten klocek jest dość niski. Czy tak niski klocek ma dobre chłodzenie? Czy nie grzeje się jak kaloryfer?

Może miał ktoś styczność z tym urządzeniem? Chętnie bym poczytał kilka opinii użytkowników, którzy mieli go na stanie przez jakiś czas. Z czym ten wzmacniacz można zestawić/porównać. A może w ogóle nie zaprzątać sobie głowy tym Arcamem?

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/79277-arcam-alpha-7r/

Ja przez jakis czas mialem Arcam Alpha 8 (bez r:) )

U mnie nepędzał Monitory Eltax (skutecznosc 87dB) i Castle Durham 1 (89dB) i z żadnymi nie miał najmniejszych problemów.

Na godzinie 11 było głośno w pokoju 12m2.

To pudełko jest niewielkie, ale sądzę, ze nie bedziesz zawiedzony jakością dzwięku (wszystko jeszcze zależy od ceny):)

Mam gdzieś taki wielki niemiecki test sprzetu audio, gdzie Arcam 8 uzyskal 38pkt (naprawde sporo zwazywszy na konkurencje za kilka tysiecy EUR), jednak Arcam 5 miał tych punktów już tylko 29-31 (podobnie jak znany Sony TA-F 570 ES). Jak więc będzie w przypadku 7r - nie wiem:)

Ja swojego kupiłem za 800 i sprzedałem za 800:)

https://www.audiostereo.pl/topic/79277-arcam-alpha-7r/#findComment-2137401

Ja swojego kupiłem za 800 i sprzedałem za 800:)

Dzięki za garść informacji. Dlaczego sprzedałeś? Co było nie tak?

Może jeszcze ktoś miał styczność?

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/79277-arcam-alpha-7r/#findComment-2137421

Mam Alphe 7 w drugim systemie. Gra z tannoy m1. Jazz, klasyka, wypadają bardzo dobrze. Wzmacniacz ma lekko rozjaśniona górę, jest bardzo selektywny, dużo powietrza. Jest bardzo dynamiczny. Dobrze jednak dobrać do niego kolumny o niezaostrzej górze i jeśli chcesz słuchać ostrzejszej muzyki to przydała by się lekko uwypuklona, ciepła średica. Stereofonia, przejrzystość i dynamika to główne atuty tego wzmacniacza. Posiada bardzo przyzwoite pre gramofonowe. Jest bezwzględny dla słabo zrealizowanych płyt, nic nie ukrywa i po prostu nie ma przyjemności ze słuchani takowych. Wzmacniacz bardzo słabo się grzeje.

W moim głównym systemie zastąpił go MF e10, który się idealnie spasował z moimi kolumnami AE EVO3. Z arcamem było za jasno.

Jeżeli jesteś zainteresowany Alphą, to być może będę sprzedawać mój egzemplarz, ale tego jeszcze nie jestem pewny. Jeśli go sprzedam to kupie kolejny wzmak MF:)

https://www.audiostereo.pl/topic/79277-arcam-alpha-7r/#findComment-2137425

Sprzedałem Arcama gdyż przeszedłem na lampową stronę mocy:)

U mnie dużo czasu grał z Castle Durham 1 i w tym towarzystwie spisywał się świetnie, jako, ze te kolumny, oparte na niewielkich przetwornikach srednio-niskotonowych mają to coś:) Wystawiłem je nawet niedawno na sprzedaż, ale stwierdziłem, ze szkoda i zostały dla potomnych:)

Słuchałem go rowniez z JMLab Focal 707 i tutaj byla dla mnie za krzykliwa gora. Zreszta te kolumny jak dla mnie przereklamowane:) (no ale to moja opinia):)

Co do pre - razem z Castle mialem podlaczony sub i razem grało to naprawdę ładnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/79277-arcam-alpha-7r/#findComment-2137458

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.