Skocz do zawartości
IGNORED

Czym wykończyć?

ricon

Rekomendowane odpowiedzi

Po za fornirowaniu został ostatni problem.Czym wykończyć powierzchnię. Lakier-ostateczność .Politura-mam rubinową , co nie bardzo pasuje kolorystyczne.Bejca- ryzyko przebarwień. Może ma ktoś pomysł na pewniaka.Najchętniej z zachowaniem jasnego odcienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/79293-czym-wyko%C5%84czy%C4%87/

Po za fornirowaniu został ostatni problem.Czym wykończyć powierzchnię. Lakier-ostateczność .Politura-mam rubinową , co nie bardzo pasuje kolorystyczne.Bejca- ryzyko przebarwień. Może ma ktoś pomysł na pewniaka.Najchętniej z zachowaniem jasnego odcienia.

olej do drewna

A ja połączę dwie poprzednie wypowiedzi:)

olejowosk OSMO.

Zrobiłem 3 pary kolumn, szafkę, wieszak i 3 półki. Wszystko jedną puszką i jeszcze zostało conajmiej na 2 pary kolumn.

Bardzo wydajny, niestety drogi ok. 150zł.

Aplikujesz toto bawełnianą szmatką. Im cieniej tym lepiej. Dwie - trzy warstwy. Efekt końcowy przypomina wykończenia mebli. Gładź i delikatny połysk.

W przeciwieństwie do oleju osmo wytwarza taką delikatną w miarę twardą powłokę. Dobrze zabezpiecza przed wodą i innymi płynami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Potwierdzam, do fajnego forniru TYLKO olejowosk twardy np. OSMO 3032 - są dwa rodzaje jedwabisty mat lub połysk. Efekt jest świetny. Mam zrobione tym łóżko, wygląda niesamowicie. Szkoda że mam swoje DIY kolumy popaćkane poliuretanem na wysoki połysk. Gdybym wcześniej wiedział co to olejowosk napewno bym go wybrał. Jeśłi masz fornir np. palisander, to jest troszke trudna sprawa ..... Na stole fornirowanym tymże, niestety ale nie ma takiego efektu. Tłuste egzotyki nie chcą "pić" olejowosku, dlatego w tym wypadku polecam sam olej.

Dzięki za podpowiedzi.

Wybór i robota padła na (a jednak) na lakierobejcę Syntilcor, w wykończeniu woskowego matu. Rewelka w nakładaniu .Akrylowy , łatwy do aplikacji wałkiem.Nie zostawia zacieków ,ani przebarwień po "podwójnej jeździe".Powierzchnia na foto ,to efekt dwukrotnego malowania.Schnięcie miedzy warstwami 30min ,bez zapachu.Idealny do aplikacji wałkiem do akryli.Efekt woskowania zostawia mikropory w strukturze forniru, przez co zostaje wrażenie żywego drewna,a jednocześnie jest zabezpieczony.

Ukryta Zawartość

post-30841-048245600 1298747032_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat do zamknięcia.Wykończone-uruchomione -gra.

Ukryta Zawartość

post-30841-075304600 1298811466_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwole sobie w tym wątku napisać jeśli można.

Jaki polecicie olej do drewna, czy te najtańsze są w porządku? czy warto inwestowac w droższy?

Mam dość duże kolumny dlatego kupiłem tanio fornir mahoń sapeli ale bardzo mi się podoba po przetarciu jakimś olejem i wypolerowaniu.

Pozwole sobie w tym wątku napisać jeśli można.

Jaki polecicie olej do drewna, czy te najtańsze są w porządku? czy warto inwestowac w droższy?

Mam dość duże kolumny dlatego kupiłem tanio fornir mahoń sapeli ale bardzo mi się podoba po przetarciu jakimś olejem i wypolerowaniu.

ja używałem co prawda do litego drewna olej V33. Rezultat jak najbardziej w porządku, dobrze się wchłania, jest wystarczająco długo "mokry" żeby przejeżdzać duże powierzchnie. Raz tylko popełniłem błąd: zostawiłem zbyt grubą warstwę oleju, nie przetarłem wystarczająco szmatkami tylko zostawiłem tak że miejscami wydawał się przezroczysty. Porażka się zrobiła, ale olej ma to do siebie że można zjechać papierem, naolejować jeszcze raz i wygląda idealnie.

Kiedyś robiąc elementy z drewna na tokarce używałem wosku w tubie takiego o mocnym żywicznym zapachu i efekty były boskie połysk jak po lakierze ale bez żadnej warstwy,tylko naturalne drewno w dotyku.Najlepsze były drzewa owocowe. O olejowaniu dowiedziałem sie przeglądajac galerie fornirów i zdecydowałem tak wykończyc kolumny.

• 1 miesiąc później...

czy możecie polecić kto zawodowo położy fornir (w ramach renowacji) na stare, zacne paczki w wa-wie?

Drewno=Lux na Stalowej przy Szwedzkiej.Tam fornirowałem temat .Mają prasę i kleje profs.No i fachowca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.