Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny po Dynaudio Focus 140

DJ LUCAS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam wzmacniacz Denon 2000AE który napędzał dobrze Dynaudio F 140. Obecnie poszukuję kolumn podłogowych, które będą brzmiały podobnie tzn miękko na basie i delikatnie ale szczegółowo na górze (może jakieś Dali - na stronie japońskiej denona były polecane właśnie do tej elektroniki) . Słucham przeróżnej muzyki od house,reggae,po jazz i ostatnio nawet muzykę poważną. Chciałbym przeskoczyc odrobinę wyżej.

Proszę o jakieś propozycje.

Pozdr

DJ LUCAS

https://www.audiostereo.pl/topic/79315-kolumny-po-dynaudio-focus-140/

Lepsze monitory jakie słyszałem to sonus faber electa amator 1. Miałem kilka kolumn gabarytowo podobnych np avance signature 3 mkII , usher x719 i te kolumny klasy focusów nie miały. Focusy są wymagające do elektroniki i do pomieszczenia np z naimem grały średnio.

Wg mnie starsze kolumny uznanych producentów grały lepiej niż obecnie produkowane modele. Teraz liczy się aby było ładne chińskie pudełeczko , często tandeta w środku no i najważniejsze marketing. Zresztą podobnie jest w innych branżach marketing czyni cuda . Po co jeść owoce i warzywa jak lepiej kupić to wszystko w ładnym pudełeczku , 1 tabletka dziennie , no i jeszcze tym bardziej jak Pani z serialu M jak Miłość to poleca :).

Mikel tylko co ma powód sprzedaży do pytania autora wątku?:) Może zmienił pomieszczenie chociażby. Wracając do pytania to skoro tak podobało Ci się brzmienie posiadanego denona z tymi focusami 140 to może po prostu kup jakieś podłogowe dynaudio?

Witam,

nie napisałeś, jaki masz budżet. Domyślam się, że jeśli liczysz na poprawę brzmienia i zmianę na kolumny podłogowe które są po prostu droższe, przeznaczasz budżet minimum 15-18 tys. zł. za parę.

Biorąc takie założenia, zwróć proszę uwagę na kolumny marki Dynaudio, które idealnie pasują do Twoich preferencji brzmieniowych. Moja propozycja to Dynaudio Contour S 3.4. Brzmienie zostanie zachowane takie jak miałeś z Focus 140, natomiast pod każdym względem będzie lepiej. Dodatkowo Twój wzmacniacz bez problemu zasili powyższe kolumny.

Inną alternatywą może być zestaw Audio Physic Tempo 25 lub Scorpio 2 (w zależności od wielkości pomieszczenia). Będzie napewno jaśniej, trochę ostrzej niż z Dynaudio.

Przy tej klasie zdecydowanie proponuję odsłuch.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Myślałem o kolumnach Monitor Audio GS 60 ale nie wiem czy nie byłby to krok w tył.

Słuchałem tańszych monitor audio , dla mnie krok w tył.

Jeśli chodzi o audio physic np tempo 6 to będzie lepsza przestrzeń , lepsza stereofonia , lepszy bas (jakość) choć ilość niekoniecznie , gorsza góra pasma , wg mnie gorszy środek (brakuje nasycenia w audio physic ).

Myślałem o kolumnach Monitor Audio GS 60 ale nie wiem czy nie byłby to krok w tył.

to nawet nie krok, a skok w tył ;] Dynie są pod każdym względem lepsze do Denona... jeśli Ci się podoba brzmienie Dynaudio i byłeś zadowolony z focusów, po co kombinować?

Monitor Audio GS60 to zdecydowanie krok w tył w stosunku do DYNAUDIO FOCUS. Co do Audio Physic to kolega miał rację, ogólnie AP gra trochę innym brzmieniem niż DYNAUDIO, dlatego musiałbyś posłuchać.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest jednak Dynaudio

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moim zdaniem podobnie do Dynaudio grają podłogowe Vienna Acoustic:)

Bardzo często spotykam taką opinię, niestety nigdy nie miałem możliwości posłuchania Vienna... świetnie wyglądają te kolumny ;]

... i grają jak wyglądają (a moze jeszcze lepiej ;) jezeli myślałeś o MA GS 60 to budżet przeznacz na VA Mozart Grand. I na pewno nie bedzie to krok w tyl :) nie słuchałem Beethoven Baby Grand ale podejrzewam ze mogą to być 2 skoki w przód.

• 2 miesiące później...

Witam. Widzę że toczy - toczyła się batalia na temat Monitorów Dynaudio Focus 140. Ja mam zamiar kupić- a raczej się zastanawiam nad kupnem zestawu Arcam A28 + Dynaudio Focus 140 bądź 110. Zestaw będzie na razie nie wiem ile( może pół roku może rok)grał w pokoju 9m2. pózniej w około 20m2. Zestaw będzie podłączony do TV więc będzie też służył do oglądania fimów,a także do muzyki - co do muzyki jest to każda jaka wpadnie mi w ucho od rocka, po hip-hop.

jak już wspomniałem będą służyć też do filmów więc będzie mnie interesowało fajne uderzenie basu ale nie tłumiącego a czystego.

Moje pytanie brzmi czy to nie jest pomyłka takie połaczenie czy proponujecie jakieś inne rozwiązanie sprzętowe (połączenie). chcę je trzymać na meblach - wiem że od ściany musi być trochę miejsca więc będzie.

Proszę o doradztwo w tej sprawie.

Pozdrawiam forumowiczów.

Jeśli chodzi o audio physic np tempo 6 to będzie lepsza przestrzeń , lepsza stereofonia , lepszy bas (jakość) choć ilość niekoniecznie , gorsza góra pasma , wg mnie gorszy środek (brakuje nasycenia w audio physic ).

Prawda. Audio Physic ma inną szkołę brzmienia. Nie tyle średnica jest mniej wysycona, co jest bardzo jakby to powiedzieć, przenikliwa. Więcej informacji, co w połączeniu z wyrazistą górą daje efekt oddalenia. Mam porównanie. Poprzednio miałem jedne kolumny na polipropylenach w średnicy a inne z kopułką dynaudio. Stykam się też czasami z podłogówkami Dynaudio. Zupełnie inna estetyka. Ja przy słuchaniu Dynaudio mam wrażenie pewnego zmulenia i braku góry, niż większego wysycenia średnicy. Pewnie wynika to z przyzwyczajenia. Nie znam tego Denona, ale te które znam kiepsko wypadłyby z Tempo 25. Denon ewidentnie nie lubi docieplonej średnicy, co anulowały Twoje dynaudio zaś Tempo by wywlekły. Z Monitor Audio jest podobnie. Ich sygnatura trochę przypomina Tempo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.