Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Yamaha RX-V795 RDS jest odpowiadnia do głośników KODA AV-702 ?

pysh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Z powodu braku miejsca w domu nie mogę utrzymać dwóch instalacji (audio oraz KD), dlatego muszę optymalnie skompletować zestaw KD, tak abym mógł jeszcze na nim w miarę komfortowo posłuchać dźwięków z winyla (posiadam gramofon Sansui SR 222 MKV).

Kiepsko orientuję się w kwestiach doboru optymalnego wzmacniacza do kolumn, chciałem poprosić Was o poradę w tej kwestii.

Czy Yamaha RX-V795 RDS będzie odpowiednim kompanem dla tego zestawu głośników KODA AV-702 v.3 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głośniki już mam - potrzebuję wzmacniacza, który dobrze je napędzi i będę mógł podpiąć pod niego również gramofon (czyli potrzebne jest wejście PHONO, nie mam za bardzo funduszy, aby kupować przedwzmacniacz).

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Amplituner KD to nie wzmacniacz stereo, więc cudów nie oczekuj. Kolumny też mocno budżetowe, z wycofaną średnicą i lejącym się basem. Nieszczęśliwe połączenie do muzyki z analogu.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Amplituner KD to nie wzmacniacz stereo, więc cudów nie oczekuj. Kolumny też mocno budżetowe, z wycofaną średnicą i lejącym się basem. Nieszczęśliwe połączenie do muzyki z analogu.

Witam! Chyba nie słuchałeś tych kolumn i lejesz wodę! Prawda, że są to tanie kolumny, ale brzmią całkiem przyzwoicie. Miałem przez 6 lat Kodę AV702 (bez żdnych v). W zadnym razie nie mogę o nich powiedzieć tego, że miały lejacy się (zlewający, ciągnący) bas. Bas jest sprężysty, szybki i całkiem dobrze zróżnicowany lecz na pewno nie najgłębszy. W kinie i w większości rodzjów muzyki, a szczególności w rocku w zupełności wystarczjący. Porządna średnica - przede wszystkim czysta i transparetna. Wysokie też w dobrej formie i nie powodują bólu uszu (jak mających niby lepszy rodowód Missiom m34i, które miałem po nich). Dynamiki i rozdzielczości nigdy im nie brakowało - nawet na wysokich poziomach głośbości. Grały u mnie w kinie domowym z amlitunerem Sony STR-DE245 i na tanich kablach Oehlbach, czy też w stereo na tych samych kablach, a póżniej na DNM Reson i wzmacniaczem dzielonym Rotel RC971/RB951 - szcególnie ta druga konfiguracja dała dźwięk wręcz rewelacyjny (jak na budżetówkę oczywiście). A presłuchałem na tych klockach po kilkaset płyt audio od "Heavy" Iron Butterfly po "Wolfmother" Wolfmother oraz drugie tyle płyt video od "Maski" po "Męską grę". I na tej podstawie wystawiam Kodom taką, a nie inną opinię. Pozdrawiam.

Wiesz, lanie wody nie jest moją mocną stroną, tym bardziej w temacie opinii o brzmieniu tego czy tamtego. Jeżeli miałeś te kolumny 6 lat i nie dostrzegłeś ich oczywistych wad to trudno. Tak jak napisałeś - są to bardzo tanie kolumny podłogowe i w tej cenie brzmią co najwyżej przyzwoicie. Myślę oczywiście o kinie domowym. Do stereo z racji ich marnej budowy, marnych głośników i ogólnej jakości dźwięku (adekwatnym do ceny) osobiście bym ich nie używał.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Wiesz, lanie wody nie jest moją mocną stroną, tym bardziej w temacie opinii o brzmieniu tego czy tamtego. Jeżeli miałeś te kolumny 6 lat i nie dostrzegłeś ich oczywistych wad to trudno. Tak jak napisałeś - są to bardzo tanie kolumny podłogowe i w tej cenie brzmią co najwyżej przyzwoicie. Myślę oczywiście o kinie domowym. Do stereo z racji ich marnej budowy, marnych głośników i ogólnej jakości dźwięku (adekwatnym do ceny) osobiście bym ich nie używał.

W dalszym ciągu nie piszesz, czy słuchałeś tych kolumn. A wydawanie opinii o brzmieniu na oko, a nie na ucho - można nazwać laniem wody. Gdybym wydał na kolumny 10000 PLN to pewnie zamartwiałbym się najmniejszą nawet ich wadą.

Tu są jednak tanie budżetówki o uniwersalnych możliwościach - które nie kompromitują się w kinie i w stereo i dają dużo przyjemności w czasie odsłuchu. Podobnie sceptycznie podchodził do nich moj kolega mający stereo z zupełnie innej bajki. Nabrał trochę więcej szacunku, kiedy po wymianie kabelków na DNM Reson odsłuchał na nich "Electric" The Cult. Inny znajomy, kiedy odsłuchał i obejrzał sobie u mnie klika filmów wojennych, stał się fanem kina domowego i trwa w tym do dziś. Także możemy podyskutować o ich wadach i zaletach, jak rzeczywiście posłuchasz tych kolumn. A dlatego, że nie są one idealne - to dziś mam inne.

Cały zestaw Koda 702 wraz z centralnym, surroundami i subwooferem do dzisiejszego dnia stoi u mojego ojca. Nie ze względu na walory akustyczne, a jedynie za odpowiedni kolor okleiny pasujący do mebli.

To zestaw do kina domowego za niewielkie pieniądze, wyraźnie lepszy od wynalazków typu Prism, Voice Kraft itd. I pod takim względem należy je oceniać. Autor wątku chce je podłączyć do starszego amplitunera Yamahy - w porządku, takie zestawienie na początek się sprawdzi. Ale jeśli pójdzie dalej, czyli w ambitną zabawę z analogiem/vinylem to już nie będzie tak różowo.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Cały zestaw Koda 702 wraz z centralnym, surroundami i subwooferem do dzisiejszego dnia stoi u mojego ojca. Nie ze względu na walory akustyczne, a jedynie za odpowiedni kolor okleiny pasujący do mebli.

To zestaw do kina domowego za niewielkie pieniądze, wyraźnie lepszy od wynalazków typu Prism, Voice Kraft itd. I pod takim względem należy je oceniać. Autor wątku chce je podłączyć do starszego amplitunera Yamahy - w porządku, takie zestawienie na początek się sprawdzi. Ale jeśli pójdzie dalej, czyli w ambitną zabawę z analogiem/vinylem to już nie będzie tak różowo.

Co do tego całkowita zgoda.

Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Zdaję sobie w 100% sprawę, że jest to zestaw low endowy, ale niestety nic innego nie jest w zasięgu mojego budżetu. Tak jak pisałem, nie mam też możliwosći komponowania osobnych zestawów KD i stereo..

Zakładając wątek chciałem upewnić się, że wzmacniacz, który planuję zakupić (Yamaha RX-V795) jest wystarczająco mocny, aby dać radę tym Kodą.

Zastanawiam się też, czy istnieje rzeczywiście jakaś sensowna alternatywa dla tych Koda 702 w cenie do 1300 zł..

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Zdaję sobie w 100% sprawę, że jest to zestaw low endowy, ale niestety nic innego nie jest w zasięgu mojego budżetu. Tak jak pisałem, nie mam też możliwosći komponowania osobnych zestawów KD i stereo..

Zakładając wątek chciałem upewnić się, że wzmacniacz, który planuję zakupić (Yamaha RX-V795) jest wystarczająco mocny, aby dać radę tym Kodą.

Zastanawiam się też, czy istnieje rzeczywiście jakaś sensowna alternatywa dla tych Koda 702 w cenie do 1300 zł..

Raczej trudno będzie znaleść sensowniejszą alternatywę w tej cenie. Zwróć uwagę na ten http://allegro.pl/zestaw-kolumn-5-1-koda-av-702-v2-sub-sw1000-nowy-i1474067886.html. Cena, która Ci odpowiada, a poza tym jest to zestaw z godnym uwagi subwooferem. Pozdrawiam.

Trochę się pogubiłem... Szukasz teraz amplitunera czy jeszcze jesteś na etapie kolumn? Stereo czy jednak zestaw 5.1?

Trochę się pogubiłem... Szukasz teraz amplitunera czy jeszcze jesteś na etapie kolumn? Stereo czy jednak zestaw 5.1?

Masz rację - trochę zagmatwałem. Głośniki już mam, ale otrzymałem je na okres testowy - mogę zwrócić w razie czego. W każdym razie sporo czytałem i raczej ciężko jest w tym budżecie znaleźć jakieś nowe kolumy do KD, które lepiej brzmią niż te Kody 702, dlatego zakładam, że raczej zostaną ze mną.

Amplitunera jeszcze nie mam. Muszę niestety zdecydować się na zestaw 5.1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.