Skocz do zawartości
IGNORED

Terralink, PcLink, resampling, NOS DAC...

viatraco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wygląda to tak.Mam NOS DACa na 4xTDA1543.Dźwięk z Realteka leci po optyku.Chciałbym "ulepszyć" źródło.

W sumie przy TDA mógłbym wziąć coś z UDA1321 (np DigitalPclink) ale chciałbym mieć coś z przepuszczaniem gęstych formatów na przyszłość. A i DTS/ac3 passthrough nie jest tu bez znaczenia. Na razie 90% muzyki to 16/44,1

Odbiornikiem w DACu jest Dir9001 i łyka 24b/96kHz. Ograniczeniem TDA1543 jest 16b/44,1kHz (48kHz?).Na innych forach wyczytałem że słynny terralink x2 z powodu użytego tam jednego zegara do poprawnego działania potrzebuje programowego resamplowania z 44,1kHz do 48kHz (albo 96kHz lub 192kHz).Przy nieresamplowanym 44,1 jak to napisali "sounds harsh" czyli ostro :((

Czy przy TDA1543 z 16/44 jest sens tego dwukrotnego resamplingu w górę i w dół znowu.Czy może najlepiej będzie bez konwertera wypuścić z realteka optykiem 16/44,1 do tego DACa który i tak wyżej nie "pracuje" ? Chociaż znowu też nie wiadomo co z zegarem przy realteku i czy on też nie wymaga do poprawnego dźwięku wielokrotności 12kHz...Czy w przypadku takiego DACa kupowanie konwertera USB/spdif to tylko sztuka dla sztuki ?

Jeśli coś porypałem w rozumowaniu ,to proszę nie krzyczeć ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/79444-terralink-pclink-resampling-nos-dac/

Kolego jeśli masz nowego realteka to przy "bit perfect" puści Ci i 24bit/96Khz więc zakup pc linka bez sensu. Dodatkowo jeśli słuchasz na nos dacu tym bardziej nie ma sensu. Początkiem jest bardzo dobry DAC a potem możesz oceniać wpływ transportu.

No i odpowiadając na twoje pytanie obecnie nowy konwerter to sztuka dla sztuki.

Dzięki za odpowiedź.

Realtek stary bo laptop z 2005 roku.Uruchomiłem Everest Home i pokazał urządzenie "ATI SB400 - AC'97 Audio Controller" ,a SIW pokazał "Realtek AC'97 Audio" więc jest.

Czy jest bit-perfect ? Nie mam pewności.Do amplitunera kiedyś wysyłałem DTS bez problemu ,ale przy innym znowu zdarzało mu się zrywać chwilowo co kilkanaście sekund sygnał.Dolby Digital zawsze działał dobrze.Czytałem że to prosty test na bit-perfect.Ale może to była wina amplitunera.

Co do samego konwertera to czy nie ma znaczenia że jest wykonany z lepszych elementów niż elementy realteka (np zegar) i czy to już nie daje mu przewagi nad zintegrowana dźwiękówką z optycznym wyjściem ?

Twoje ostatnie pytanie zakrawa już wręcz o kwestie światopoglądowe. Więc powiem tak z kim będziesz rozmawiał będzie różnie prawił... Powiem tak najpierw kup lepszego DAC'a a potem się martw transportem i jego zegarem :).

Pozdrawiam Arczi

Dzięki Arczi.Chyba dam sobie na razie spokój z tym transportem.Mam Łindę XP ,więc zainstaluję ASIO i spróbuję pobawię się foobarem.Zasugerowałem się tym, że w roli transportu do niego cd denon na tych samych utworach po coaxialu zabrzmiał lepiej niż laptop po optyku.Ale może to też być wina ewentualnej różnicy w wyjsciu coax i opt. w samym DACu lub (chociaż jestem kablosceptykiem) samych kabli.

Póki nie wygospodaruję tysiaka albo więcej na np matrixa albo yulonga zostanę przy tym chińczyku za grosze.Tym bardziej ,że jestem świeżo po korespondencji z :

- Australijczykiem który pozbył się CA DACMagica po kupieniu NOSa Muse

- Amerykaninem ,który postawił Muse w brzmieniu klasowo na równi ze swoim MF V-DAC

- Holendrem ,który bawi się konstrukcjami Łukasza Fikusa i oczywiście stawia je znacznie wyżej, ale malucha z błotem nie zmieszał

Pewnie tez kwestia gustu i repertuaru.Zawsze skłaniałem się w stronę tzw muzykalności niż audiofilskiej analityczności.Może go opchnę,ale chyba tylko dla samego kaprysu zmiany :)

Zerknij proszę jeszcze na coś takiego i oceń na oko :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrowionka

Ukryta Zawartość

Za te pieniądze nic lepszego nie znajdziesz no i jest na tenorze to faktycznie jest te 24/96. Choć możesz poczekać i zobaczyć co wyniknie z wątku:

Ukryta Zawartość

zapowiada się bardzo ciekawie więc i z tego co pisał za miesiąc będzie można już mówić o konkretach. Bo założenia są naprawdę bardzo ekstra.

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

Tylko celem sprostowania: Teralink X2 wcale nie brzmi ostro i nie upsampluje niczego.

A jak się dokupi dedykowane zasilanie do niego to dźwięk jeszcze bardziej zyskuje.

Wiem, bo go używam.

Uwaga druga: Hiface Evo ma wyjście optyczne.

Uwaga trzecia: arczi87 ma rację, lepiej kupić najpierw porządnego DAC-a.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Tylko celem sprostowania: Teralink X2 wcale nie brzmi ostro i nie upsampluje niczego.

Ależ nie napisałem że Terralink upsampluje :) Użytkownicy sugerowali w przypadku materiału 44,1kHz softwarowe resamplowanie do np 48kHz,96kHz z powodu użytego w terralinku X2 zegara.Brak softwarowego resamplowania w ich odczuciu dawał gorsze efekty (szorstkość) niż przy resamplingu z 44,1 na 48, przy używaniu Terralinka.Przykład dyskusji:

Ukryta Zawartość

Stąd też ciągła walka ludzi z ASIO,WASAPI i aktualizowanymi sterownikami w przypadku X2 w celach optymalizacji.

Dlatego tu mały Hiface miał przewagę z powodu dwóch zegarów.Zacytuję przykładowo użytkownika barmanekm (4.4.2010) chociaż można dziesiątki innych:

"Najważniejsze jest to, że hiFace ma dwa zegary, dzięki temu nie ma potrzeby stosowania PLL, bo dla różnych częstotliwości jest po prostu inny mnożnik i inny zegar, co znacząco redukuje jitter"

I też dlatego ten przygotowywany DIY konwerter z linka Arcziego jest ciekawy.

Natomiast znany PcLink na PHILIPS UDA-1321 , 11.2896 OCCILATOR czyli inny niż w teralinku,ale też tylko jeden.

Idę spać.Dobrej nocy i do następnego napisania ;)

Ukryta Zawartość

@ viatraco

A sorry, niedoczytałem czegoś jak widać. Czyli chodzi Ci o resamplowanie w sofcie. Zapewne wtyczka SOX - korzystałem z niej kiedyś, ale po krótkim

użytkowaniu stwierdziłem, że niekoniecznie poprawia....Sprawdzałem ją w zasadzie tylko dlatego że miałem problem z "pikaniem" przy gęstych plikach.

Ale problem zniknął (wyłączenie w BIOS zintegrowanej karty) i SOX też zniknął. Poza tym w sofcie do Teralinka X2 jest możliwość (niestety ręcznego) przestawienia z 16 bit na 24 bit.

Mam niewiele albumów w "gęstych" formatach, więc problem mi nie doskwiera.

Ale przyszłościowo warto myśleć o Hiface Evo, tym bardziej, że może on być zasilany z zasilacza dedykowanego do Teralink X2.

Bo podstawowy HiFace jakoś mnie nie przekonuje.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.