Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze Płyty Testowe.

przemek696

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten wątek[nie mogąc znaleść takiego tematu na as] aby użytkownicy forum mogli się dzielić doświadczeniem,uwagami oraz jak należy poprawnie korzystać z testów.

Ja ze swej strony;niedawno nabyłem na angielskim eb płytę testową HI- FI News Analogue Test.Płyta wytłoczona jest na 180g placku,zawiera również szablon

do ustawiania wkładek oraz opis na czym polegaja owe 17 testów.

Moje pytanie jest następujące: w celu ustawienia azymutu wkładki używamy test B5,słuchamy najpierw w stereo[słychać dzwięk] a aby się przekonać,że wkładka ma dobry

azymut należy przełączyć wzmacniacz na tryb mono [dźwięk zanika].Sęk w tym,że moja yamaha nie ma takiego trybu.I teraz właściwe pytanie jest jakiś trik aby uzyskać te mono?

Drugie pytanie : czy komuś przechodzi poprawnie wkładka test antyskatingu bez szwanku na 300Hz / +18dB ?

dziękuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19563-095269000 1298928751_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MUSIC NON STOP

https://www.audiostereo.pl/topic/79480-nasze-p%C5%82yty-testowe/

Moje pytanie jest następujące: w celu ustawienia azymutu wkładki używamy test B5,słuchamy najpierw w stereo[słychać dzwięk] a aby się przekonać,że wkładka ma dobry

azymut należy przełączyć wzmacniacz na tryb mono [dźwięk zanika].Sęk w tym,że moja yamaha nie ma takiego trybu.I teraz właściwe pytanie jest jakiś trik aby uzyskać te mono?

Drugie pytanie : czy komuś przechodzi poprawnie wkładka test antyskatingu bez szwanku na 300Hz / +18dB ?

Ad. 1.

Musisz sobie zbudować prosty sumator sygnału gdyż do celów tego testu proste połączenie kabelków nie wystarczy. Wyjaśnienie i przykład układu (ekstremalnie prostego) znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Ad. 2:

Żadna wkładka jaką sprawdzałem w swoim systemie nie przeszła tego testu. Najlepiej wypadła wkładka Bluenote Baldinotti - minimalne zakłócenia były obecne - nie udało mi się ich zlikwodować zmieniając ustawienia.

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Dzięki Karbid !

U mnie budżetowa grado black przechodzi bez szwanku +12dB, +14dB "prawie" bez zakłóceń.O +16dB oraz +18dB mogę zapomnieć...

Czyli nawet mam się cieszyć z tych +14dB ?

Dla zainteresowanych podaję link do opisu testów zawartych na płycie HI-FI Analogue Test:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Moją kolejną płytą testową jest Ortofon Pick Up Test Record.Zdaje się,że ta płyta została wydana w latach 80-tych.Zawiera tylko 9 testów ale z tych podstawowych.

Channel Orientation,Channel Separation,White noise,Silent Groove,Diffrence Tone,Tracking ability[vertical,lateral],Tonearm resonance[vertical,lateral].

Druga strona to 9 przykładowych utworów pokazujące nam czy nasz system jest w stanie poprawnie zagrać dany utwór.

Fajna rzecz,każdy utwór jest dokładnie opisany i na co należy zwrócić uwagę i co powinniśmy usłyszeć[instrumenty,balans,przestrzeń itd].

post-19563-038750500 1299000237_thumb.jpg

post-19563-076904100 1299000248_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MUSIC NON STOP

Dzięki Karbid !

U mnie budżetowa grado black przechodzi bez szwanku +12dB, +14dB "prawie" bez zakłóceń.O +16dB oraz +18dB mogę zapomnieć...

Czyli nawet mam się cieszyć z tych +14dB ?

Niestety tak jest niektóre raniona i wkładki powyżej jakiego tam poziomu nie wejdą, dlatego jedne ramiona i wkładki płacimy tysiące a za inne tylko setki złotych , zresztą gdzieś czytałem nie pamiętam gdzie że +18dB jest zarezerwowane dla naprawdę wyrafinowanego sprzętu i też nie zawsze, u mnie SME3009 III+ Shure V15 III nacisk 1g przechodzi 16db i to wszystko. Jest dobrze.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

To nie jest tylko test wkladki tylko test wkladka plus ramie. W moim starusienkim denonie DP30L mkII (direct drive) z ramieniem grafitowym wkladka AT440OC z igla OC i igla 150mlx gra wszystko z tej plyty bez najmniejszego zajaknienia. Podobnie Stanton 681eee mkII z igla o szlifie stereohedron przechodzi test. Innych moich wkladek nie testowalem.

Najtrudniej test znosza wkladki MC. Ogolnie mowiac potocznie sa sztywniejsze.

pozdrawiam,

To nie jest tylko test wkladki tylko test wkladka plus ramie. W moim starusienkim denonie DP30L mkII (direct drive) z ramieniem grafitowym wkladka AT440OC z igla OC i igla 150mlx gra wszystko z tej plyty bez najmniejszego zajaknienia. Podobnie Stanton 681eee mkII z igla o szlifie stereohedron przechodzi test. Innych moich wkladek nie testowalem.

Najtrudniej test znosza wkladki MC. Ogolnie mowiac potocznie sa sztywniejsze.

pozdrawiam,

Dzięki Vik za odpowiedz.

Masz na myśli HI- FI News Analogue Test czy płytę Ortofona ?

Jak u mnie ledwo ledwo przechodzi +14dB a u Ciebie "wszystko gra" to widzę,że mnie czeka sporo zabawy :))

A może Vik to słabość mojej wkładki lub wkładki + ramię lub...?

pozdrawiam

MUSIC NON STOP

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Dzięki Vik za odpowiedz.

Masz na myśli HI- FI News Analogue Test czy płytę Ortofona ?

Jak u mnie ledwo ledwo przechodzi +14dB a u Ciebie "wszystko gra" to widzę,że mnie czeka sporo zabawy :))

A może Vik to słabość mojej wkładki lub wkładki + ramię lub...?

pozdrawiam

Hej, mam również płytę testową hi fi news....bardzo przydatna.U mnie wygląda to tak, że jak ustawię maksymalną , dopuszczalna wartość vtf to przechodzę trzeci test.Mam 9' ramię acoustic solid wtb211(wygląda jak ortofon as212s lub jelco sa250st).poz miniabyr

Mam plyte HiFi News. Ramie jest lekkie o malych oporach lozysk. Wkladka/igla AT ma dosc duza compliance czyli pasuje do ramienia, ktorego effective mass jest mala. Czestotliwosc rezonansowa w tym ramieniu okolo 10Hz. Czestotliwosc rezonansowa mozna zmienic dokladajac obciazenie na headshell jesli wkladka jest za lekka. Jesli za ciezka to ramie trzeba zmienic. Po prawidlowym ustawieniu igly w rowku wazne aby dokladnie ustawic anty-skating. Zaczynamy ustawianie od maxymalnego dopuszczalnego nacisku igly i stopniowo zmniejszamy az dadza sie slyszec zaklocenia. Zwiekszamy nacisk o 20% i ustawiamy optymalnie antyskating. Lepszy nieco wiekszy nacisk niz za maly.

Z mego doswiadczenia wynika, ze praktycznie rzecz biorac bardzo dobre wkladki MM maja wiecej zalet niz wiekszosc wkladek MC i kosztuja znacznie mniej. Dopiero takie rarytasy jak Extremehono Limited Edition pozwalaja polubic MC ale za $4000 z dobrym hakiem (top LE kosztuje $12000) a nie za $400 jak AT150mlx i na dodatek w odpowiednim ramieniu.

pozdrawiam,

• 2 lata później...

Czy dobrze rozumiem, że kalibracja przy użyciu płyty HI-FI News Analogue nie wymaga dodatkowych przyrządów pomiarowych, oscyloskopu itp. - jedynie własnego słuchu? Zależy mi na ustawieniu azymutu.

I druga sprawa, gdzie w PL można kupić tę płytę w sensownej cenie (może być używka)?

Czy dobrze rozumiem, że kalibracja przy użyciu płyty HI-FI News Analogue nie wymaga dodatkowych przyrządów pomiarowych, oscyloskopu itp. - jedynie własnego słuchu? Zależy mi na ustawieniu azymutu.

I druga sprawa, gdzie w PL można kupić tę płytę w sensownej cenie (może być używka)?

Nową tu:

Ukryta Zawartość

A używaną? W Polsce nie widziałem.

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Płyta testowa jest bardzo przydatna .Ścieżki do ustawiania antyscatingu są niezastąpione.Mi 4 test antyscatingu przeszła wkładka dynawector XX2. Bardzo mile byłem tym faktem zaskoczony. Z mojej obserwacji wynika ,że jeżeli wkładka przechodzi prawidłowo tylko np.2 testy to warto ją dociązyć na headshelu kilka gram i przejść test jeszcze raz. Ręczę,że zniekształcenia będą mniejsze Na drugiej stronie jest test rezonansu wkładki /ramie Choć przydatny , to może nie dać jasnej odpowiedzi , jaki jest rezonans bo wkładka zaczyna "wibrować" już na15 Hz i wygasać na 9Hz i gdzieś między tymi wartościami leży rezonans naszej wkładki z ramieniem. .Co do azymuty,to niestety takie ustawianie to jest bardzo niedokładne ,lub wręcz niemozliwe . Tu niestety trzeba podeprzeć się czymś bardziej dokładnym.Oczywiście chodzi o testy wykonywane na płycie HIFI News

• 5 miesięcy później...

Coś takiego za grosze nabyłem (na wszelki wypadek:)

Ukryta Zawartość

Miał ktoś coś takiego? Mógłbym prosić o jakies opnie, rady jak z tego sensownie korzystać?

Ukryta Zawartość

Coś takiego za grosze nabyłem (na wszelki wypadek:)

Ukryta Zawartość

Miał ktoś coś takiego? Mógłbym prosić o jakies opnie, rady jak z tego sensownie korzystać?

Mam tylko angielskie wydania płyt testowych, pozostaje Tobie tylko przeszukać google oraz google tłumacz, może coś jest na youtube ?

pzdr

Ukryta Zawartość

MUSIC NON STOP

+16dB przechodzi mój Bernard z wkładką i igłą MF100 przy minimalnym dociążeniu (np. jak położę mały kondensatorek na headshellu, to znikają minimalnie słyszalne zakłócenia; w tym układzie w teście +18dB poziom "brzęczenia" znacznie spada)

.

Ukryta Zawartość

post-43720-0-50284700-1397651495_thumb.jpg

post-43720-0-62536500-1397651509_thumb.jpg

post-43720-0-29457100-1397651577_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam wszystkich!

Czy od czasu ostatnich dyskusji na temat winylowych płyt testowych się coś zmieniło? Czy wyszły jakieś nowe płyty?

Czy chciałby ktoś dodać swoje rekomendacje na temat płyt testowych?

• Redaktorzy

Płyty testowe to trochę szerszy temat. Płyty używane do kalibracji to jedno, a drugie to płyty z muzyką, których używamy przy ocenianiu sprzętu analogowego. U mnie faworytem od jakiegoś czasu jest dwupłytowy album 45 rpm, na ciężkim winylu, koncertowe nagranie "Hope" (Hugh Masekela). Szukałem dobrego nagrania jego utworu "Stimela" i tak trafiłem na to wydanie.

Płyty testowe to trochę szerszy temat. Płyty używane do kalibracji to jedno, a drugie to płyty z muzyką, których używamy przy ocenianiu sprzętu analogowego. U mnie faworytem od jakiegoś czasu jest dwupłytowy album 45 rpm, na ciężkim winylu, koncertowe nagranie "Hope" (Hugh Masekela). Szukałem dobrego nagrania jego utworu "Stimela" i tak trafiłem na to wydanie.

Dobrze piszesz, jozwa maryn.

Chyba napisałem niezbyt precyzyjnie, chodziło mi o płyty do kalibracji z jak najszerszym zakresem różnych rodzajów ścieżek. Tak by można było m.in. sprawdzić ustawienia gramofonu a także obejrzeć sobie sygnał na oscyloskopie i analizatorze widma czy też zrobić inne pomiary.

Czy w temacie takich płyt pojawiło się na rynku coś ciekawego, czy też są nadal jakieś konkretne niezawodne "klasyki" ?

czy też są nadal jakieś konkretne niezawodne "klasyki" ?

Dziś się kończy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

pytanie w sprawie płyty wymienionej w tytule (posiadam takową):

1) band3(A) - channel balance (-20dB pink noise L+R)

przy odsłuchu tego fragmentu ustawiam na wskaźniku LED poziomu sygnału w magnetofonie -20dB

2) band6(A) - bias setting (300Hz tone L+R at +12dB)

przy odsłuchu tego fragmentu na wskaźniku magnetofonu mam 0dB

3) band7 - ... +14dB, na wskaźniku +2dB, dla +16 jest +4dB i ostatni ("morderca wkładki" +18dB) jest +6dB

więc te poziomy wytłoczone na płycie testowej to w końcu jaką wartość mają w dB?

(nie chce mi się wierzyć , że ma tutaj jakiś wpływ rodzaj dźwięku testowego, że najpierw jest szum, a później tony; 12dB to za duża różnica)

dodam, że przy odsłuchiwaniu płyt wskaźnik LED dochodzi przy tym ustawieniu max do 0dB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.