Skocz do zawartości
IGNORED

AD1955 - tube output stage

fallow

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Posiadam DAC zbudowany wokol AD1955, wykorzystujacy prawie podrecznikowa (nota katalogowa AD) aplikacje.

Po wyjsciu z kostki nie ma nic szczegolnego czy tez odstepstw od noty katalogwej.

Konwersja I/V oraz desymetryzacja + filtr LP sa zrealizowane na 2 podwojnych op-ampach (I/V) + jeden podwojny (desymetryzacja, filtr).

Chcialbym zlampizowac wyjscie w tym DACu i tutaj za chwile urodzi sie pytanie :)

Na wstepie warto zaznaczyc, ze AD w nocie katalogowej umiescilo informacje iz pasywne metody konwersji I/V nie nadaja sie dla tej kostki, wiec pomysly konwersji pasywnej czesto stosowane dla PCM179x prawdopodobnie z gory odpadaja.

Jak wlasciwie powinienem ugryzc ten temat, czy starac sie zrobic konwersje I/V dla + i - kazdego kanalu na duotriodach a pozniej desymetryzacje na jednej duotriodzie (ma to sens?) czy tez jak poradzil kolega na innym forum trafo jako desymetryzator/konwerter i stopien lampowy pozniej. Kolega jako taki stopien polecil cos takiego ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na lampach 5744 w ukladzie WK.

5744 w WK, dlatego poniewaz wstepnie w moim zalozeniu chcialbym wykorzystac ulubione pentody Western Electric 408a, a to jest dosc podobne do tego co stosuje w swoim DACu Pan Yamamoto.

Yamamoto ma DAC na PCM1794 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) w ktorym wykorzystal ja dual mono, konwersje I/V na rezystorze, tranzystorze - uzywa polowek sygnalu dla kazdego kanalu a na koncu jest lampa.

Natknalem sie jeszcze na cos takiego stricte dla konwersji I/V na ebayu:

Np. "DAC I/V conversion module SRPP tube module" user: "raindrop_hui" item #: 320663633321

---

Tak czy siak pytanie jest glownie o to, jak podejsc do lampizacji biorac pod uwage, ze AD nie zaleca pasywnej konswersji I/V oraz ze fajnie by bylo oprzec to na pentodach 408a.

Z gory dzieki za podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/79563-ad1955-tube-output-stage/

Hej.

Posiadam DAC zbudowany wokol AD1955, wykorzystujacy prawie podrecznikowa (nota katalogowa AD) aplikacje.

Po wyjsciu z kostki nie ma nic szczegolnego czy tez odstepstw od noty katalogwej.

Konwersja I/V oraz desymetryzacja + filtr LP sa zrealizowane na 2 podwojnych op-ampach (I/V) + jeden podwojny (desymetryzacja, filtr).

Chcialbym zlampizowac wyjscie w tym DACu i tutaj za chwile urodzi sie pytanie :)

Na wstepie warto zaznaczyc, ze AD w nocie katalogowej umiescilo informacje iz pasywne metody konwersji I/V nie nadaja sie dla tej kostki, wiec pomysly konwersji pasywnej czesto stosowane dla PCM179x prawdopodobnie z gory odpadaja.

Jak wlasciwie powinienem ugryzc ten temat, czy starac sie zrobic konwersje I/V dla + i - kazdego kanalu na duotriodach a pozniej desymetryzacje na jednej duotriodzie (ma to sens?) czy tez jak poradzil kolega na innym forum trafo jako desymetryzator/konwerter i stopien lampowy pozniej. Kolega jako taki stopien polecil cos takiego ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na lampach 5744 w ukladzie WK.

5744 w WK, dlatego poniewaz wstepnie w moim zalozeniu chcialbym wykorzystac ulubione pentody Western Electric 408a, a to jest dosc podobne do tego co stosuje w swoim DACu Pan Yamamoto.

Yamamoto ma DAC na PCM1794 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) w ktorym wykorzystal ja dual mono, konwersje I/V na rezystorze, tranzystorze - uzywa polowek sygnalu dla kazdego kanalu a na koncu jest lampa.

Natknalem sie jeszcze na cos takiego stricte dla konwersji I/V na ebayu:

Np. "DAC I/V conversion module SRPP tube module" user: "raindrop_hui" item #: 320663633321

---

Tak czy siak pytanie jest glownie o to, jak podejsc do lampizacji biorac pod uwage, ze AD nie zaleca pasywnej konswersji I/V oraz ze fajnie by bylo oprzec to na pentodach 408a.

Z gory dzieki za podpowiedzi.

jeśli to ma być ustrojstwo lampowe i konwersja nie pasywna - to coś na kształt opracowania erno borbley na ecc86 lub ecc88.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wyjscia w DACu pradowym AD1955 tak jak w AD1853 nie sa zrodlem pradu. Sa ta wyjscia typu otwarty kolektor/dren zatem aby zrobic dla nich pasywna konwersje V/I nalezy rezystor nie podlaczac pomiedzy pin wyjsciowe i GND a pomiedzy pin a Vcc (dla czesci analogowej). Tak naprawde nalezalo by podlaczyc piny wyj. przez rezystor do Vref jednak tego pinu nie mozna obciazac.

Po konwersji pasywnej mozna sygnal wrzucic na lampe uwzgledniajac DC offset DACa przy dobieraniu rezystora katodowego lub olac temat puszczajac przez kondensator (gorsze rozwiazanie).

Desymetryzacje mozna zrobic na trafie lub 2 triodach i zrodle pradowym w katodach.

@MarekBoro - nie do końca, w konwersji pasywnej w tym wypadku należy zastosować dwa rezystory. Przy czym jeden rezystor jest pomiędzy Iout a Vcc i stanowi od źródło prądu dla pinu Iout. Wartośc tego rezystora to R1 = Vcc/I offset prądowy przetwornika. Drugi rezystor R2 włączamy pomiędzy Iout a GND (masę) i jest on rezystorem konwersji. Zamiast pasywnego źródła prądowego na R1 można zastosować też aktywne źródło prądowe.

System gra dobrze, albo nie....

Powiem szczerze przeszlo mi przez mysl to rozwiazanie, ale odrzucilem rezystor do masy bo w pobieznym przemysleniu stwierdzilem ze on niczego nie zmienia. Byc moze sie pomylilem - napisz prosze co zmienia jego obecnosc bo przy zastosowanu samego pull-up rezystora konwersja sie odbedzie (nawet z nienajgorszym skutkiem bo kiedys sprawdzilem to z moim DACem na AD1853).

P.S. Szkoda ze AD nie pisze tego wprost ze jego DACe pradowe roznia sie od podobnych kostek innych producentow - oszczedzilo by mi to kiedys stresu ze uwalilem kostke bawiac sie przy probach konwersji pasywnej...

To, że jeżeli chcesz wyzerować offset prądowy na wyjściu DAC'a to wartość rezystora, który pracuje jako źródło prądowe jest ściśle określona i zależy od napięcia Vcc (zasilania). Nie zawsze będzie to wartość jakiej potrzebujesz do konwersji. Jeżeli wartość tego rezystora będzie inna niż R=Vcc/Ioffset to pojawi Ci się offset napięciowy, a zastanawiam się też czy jest to bezpieczne dla samej kostki.

Źródło prądowe wydaje się być jeszcze lepsze bo powinno poprawić PSRR, ale nigdy tego nie mierzyłem, tak jednak powinno być wg teorii.

Tak samo mają DAC'e Burr-Browna 1794 i 1792.

BurrBrown = TI

Tak samo mają DAC'e Burr-Browna 1794 i 1792.

BurrBrown = TI

Bardzo interesujące.

Czy możesz podać źródło tych informacji i nieco rozwinąć temat bo dotychczas spotkałem się tylko z rezystorem konwersji łączącym wyjście z DACa z masą.

No bo rezystor konwersji zawsze jest do masy, MarekBoro ma inny układ, o którym napisałem, że nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeżeli konwersja pasywna to używam rezystora do masy, a oprócz tego, niezależnie czy pasywna, czy aktywna rezystora do Vcc, mającego zniwelować offset prądowy DAC'a i jednocześnie nie robić offsetu napięciowego. Pisze o tym w Datasheetcie do AD1955 chyba nawet, w DataSheetach do PCM1794 i 1792 o tym nie pisze, bo zalecają konwersję aktywną i podają przykłąd na opampach z desymetryzacją.

W takim przypadku offset nie jest problemem, bo prąd do Iout jest pobierany poprzez sprzężenie zwrotne a offsety nie pzreszkadzają bo i tak się zniwelują na opampie desymetryzującym.

A wiem to bo takie rozwiązanie jest w ukłądzie I/V Erno Borbelyego, który ostatnio złożyłem. Niestety nie mam go akurat na czym posłuchać, bo jestem w trakcie odpalania klona Accu E-406, a mojego NAD'a sprzedałem. Jak nie wyjadę w ten weekend to odpalę Accu, a w przyszły pewnie I/V (narazie pasywną, ale mam wystarczająco płytek aby uruchomić też aktywną) i jak będzie fajnie grało, to oczywiście to pomierzę i opiszę w odpowiednim wątku, założonym przeze mnie już jakiś czas temu.

PS. Piszę o tym w DS do AD1955, tam jest sytuacja odrobinę bardziej skomplikowana, bo oprócz offsetu prądowego zalecają też biasować wyjście (na 2.8V), przy którym to napięciu jest najmniejszy dryft temperaturowy na DAC'u. Jest tam wzór na to. Strona 13.

Tak, tym rezystorem ustala się ten prąd. Ale oprócz tego zmieniasz mu zalecany punkt pracy. Ten rez nie powinien być zmieniany bez wyraźnej przyczyny.

Jest to wszystko opisane na str. 13 sekcja Audio Outputs.

@barmanekm,

zapoznalem sie z DS AD1955.

Obie kostki AD1853 i AD1955 sa zasilane z niesymetrycznego zrodla zasilania a wiec musza miec offset napieciowy na wyjsciu bo inaczej nie bylo by mozliwe generowanie obu polowek pradu. W przypadku uzycia stopnia wyj na WO zapewnia to podanie Vbias na wejscie nieodwracajace WO co powoduje ze potencjal na wej odwracajacym bedzie taki sam a wiec stanie sie ono zrodlem offsetu a zarazem zrodlem pradowym dla pinow Iout.

W tym rozwiazaniu rezystor konwersji I/V znajduje sie w petli sprzezenia zwrotnego WO.

Swoja droga musi byc jakas roznica w rodzaju wyjsc pomiedzy kostkami AD1853 i AD1955 bo dla AD1955 sugeruje uzycie pull-up rezystorow a dla AD1853 juz nie...

Jesli chodzi o uzycie stopnia pasywnego na rezystorach to nie widze potrzeby stosowania rezystora do masy bo juz na samym rezystorze pull-up zachodzi ta konwersja bo napiecie na nim jest proporcjonalne do pradu plynacego do DACa. Zastosowanie rezystora do masy niczego tu nie zmieni oprocz zmiany offsetu napieciowego ktory mozna ustawic samym rezystorem pull-up.

Inna kwestia to taka ze wszystkie DACe pradowe sa projektowane do pracy z zerowym obciazeniem (jak wejscie WO) i kazda niezerowa rezystancja podlaczona do jego wyjsc powoduje pogorszenie THD. Jednak jak pokazuje doswidczenie podlaczenie niewielkiego obciazenia i nastepnie wzmocnienie sygnalu np na lampie daje o wiele lepsze rezultaty soniczne niz niby idealne z technicznego punktu widzenia rozwiazanie z WO.

No właśnie nie. Bo nie zawsze potrzebny offset napięciowy, będzie taki jak chcemy przy wartości R której potrzebujemy do konwersji.

Dla przykładu, niech będzie jak z DataSheet'a. Chcę mieć na wyjściu AD1955 offset napięciowy 2.8V, a na rezystorze konwersji Vrms 100mV. Jaki rezystor dobierzesz, aby spełnił te dwa warunki.

PS. Jak zerkniesz do DS do 1953 to zobaczysz, że to jest DAC napięciowy, a nie prądowy.

offset napieciowy nie jest potrzebny gdy mamy DACa zasilanego napieciem symetrycznym +/- a te kostki maja niesymetryczne zasilanie wiec offset musi byc.

Rozumiem sens stosowania rezystora masowego jesli potrzeba nam okreslonej amplitudy wyjsciowej. W przypadku gdy nie robi to specjalnej roznicy to wydaje mi sie on zbedny.

P.S. Ja nie mowie o kostce 1953 a o 1853 ktora to jest DACem pradowym o podobnych wyjsciach do tych z 1955

No więc zależy od aplikacji. Ja wolę sobie dobrać amplitudę na konwersji tak, aby przy zadanym wzmocnieniu otrzymać odpowiednie napięcie na wyjściu - najczęściej 2V rms, na wyjściu. Rzadko kiedy optymalne wzmocnienie układu jest takie, że nam spasuje od razu z zadanym rezystorem.

Zresztą w tym przypadku przy AD1955 jeżeli dobierzemy zalecany offset na 2.8V przy zasilaniu 12V czyli rezystor ok. 2KOhm to na konwersji otrzymamy ok 6V RMS, czyli 17Vpp - po prostu super... Możesz podać jak wygląda Twój układ? Bo nie aplikowałem nigdy 1955, więc może o czymś nie wiem

Ja kiedys zrobilem DACa na PCM2704(USB->SPDIF) - DIR1703 - AD1896(ASRC) - AD1853 - stopien na WO zerzniety z DS. Nigdy nie robilem DACa na AD1955. Obecnie jednak gram na ESS Sabre32 - ze starego DACa wykorzystuje jedynie PCM2704..

Zresztą w tym przypadku przy AD1955 jeżeli dobierzemy zalecany offset na 2.8V przy zasilaniu 12V czyli rezystor ok. 2KOhm to na konwersji otrzymamy ok 6V RMS, czyli 17Vpp - po prostu super...

To byl zart? :)

DACe pradowe powinne miec na wyjsciu napiecie o stalym poziomie - im wiekszy voltage swing tym bardziej THD leci na dno a wiec im wieksza rezystancja obciazymy DACa tym bardziej zepsujemy efekt. Niestety jedynym sensownym z punktu technicznego rozwiazaniem jest WO bo raczej nie da sie zrobic ukladu lampowego ktorego wejscie zachowywyalo by sie jak punk wirtualnej masy jak to ma miejsce w WO...to by bylo idealne.

Niestety jedynym sensownym z punktu technicznego rozwiazaniem jest WO bo raczej nie da sie zrobic ukladu lampowego ktorego wejscie zachowywyalo by sie jak punk wirtualnej masy jak to ma miejsce w WO...to by bylo idealne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No bo rezystor pull-up podlaczyc nalezy do AVcc wiec nie do 12V, po 2 nalezy dobrac taka wartosc zeby prad spoczynkowy powodowal na nim taki spadek zeby na wyjsciach DACa uzyskac wymagany offset napieciowy (Vbias). Wszytsko.

@Henryk Kwinto,

czy uwazasz ze ten uklad ma impedancje wejsciowa bliska zera?

Swoja droga uzywam takiego ukladu do desymetryzacji wyjscia z DACa napieciowego. Za nim mam jeszcze wtornik katodowy.

Swoja droga uzywam takiego ukladu do desymetryzacji wyjscia z DACa napieciowego. Za nim mam jeszcze wtornik katodowy.

Oczywiście, że tak nie uważam. Chciałem tylko pokazać jeszcze jedna możliwość wykorzystania lamp na wyjściu DACa.

Jam ten układ dopiero dopracowuje i mam go na wyjściu DACa z wyjściem prądowym po pasywnej konwersji na reystorach.

No ten uklad jest dobry do DACow napieciowych, do pradowych takze jednak wymagana jest konwersja I/V np na rezystorze. Jak jednak wiadomo DACe pradowe rezystorow nie lubia, bo lubia glebe a wiec szkoda ze nie ma lampowego WO ;)

P.S. jakiego zrodla pradowego uzywasz? na tranie bipolarnym czy JFET?

jesli chcesz gotowego rozwiazania to prosze:

Ukryta Zawartość

jednak punkt pracy lampy E88CC we wtorniku nalezy zmienic bo lampy wypala sie szybko jak swieczka.

Ukryta Zawartość

P.S. jakiego zrodla pradowego uzywasz? na tranie bipolarnym czy JFET?

jesli chcesz gotowego rozwiazania to prosze:

Ukryta Zawartość

jednak punkt pracy lampy E88CC we wtorniku nalezy zmienic bo lampy wypala sie szybko jak swieczka.

Źródło na dwóch bipolarach.

Nieco inaczej to rozwiązałem niż na schemacie z linku ale sam schemat się przyda.

Badam temat od paru dni i staram się gruntownie przebadać każdy aspekt. Też się oparłem o ECC82 i ECC88 jako wtórnik.

Ukryta Zawartość

ja ostatnio przerobilem caly uklad wlacznie ze wtornikiem pod 6N30P ale mam problemy ze znalezieniem JFETa do zrodla pradowego bo musi on byc na prad rzedu 30-40mA - mam PCB pod ten schemat i nie mam jak latwo przerobi tego na bipolara.. Narazie stosuje rezystor..

ja ostatnio przerobilem caly uklad wlacznie ze wtornikiem pod 6N30P ale mam problemy ze znalezieniem JFETa do zrodla pradowego bo musi on byc na prad rzedu 30-40mA - mam PCB pod ten schemat i nie mam jak latwo przerobi tego na bipolara.. Narazie stosuje rezystor..

PCB sam robiłeś czy można kupić gotowca?

kupilem kiedys gotowca na ebay od jakiegos tajwanczyka - bardzo porzadny grubosc laminatu chyba ze 3,5-4mm ale ostatnio szukalem i nie widzialem juz.

PCB można zrobić, to nie problem. Ważne aby układ działał prawidłowo i to z dobrymi parametrami.

może połaczyć kilka dobranych J310?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

No bo rezystor pull-up podlaczyc nalezy do AVcc wiec nie do 12V, po 2 nalezy dobrac taka wartosc zeby prad spoczynkowy powodowal na nim taki spadek zeby na wyjsciach DACa uzyskac wymagany offset napieciowy (Vbias). Wszytsko.

@Henryk Kwinto,

No fakt, na AVcc amplituda będzie sporo mniejsza. Jeżeli komuś nie zależy na zadanej wartości konwersji to może być OK w przypadku 1955. W 1792/94 niestety już nie, bo nie będą działać po prostu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.