Skocz do zawartości
IGNORED

Żródło do nagrywania na Pioneer PDR 05

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam w domu trochę płyt na których interesuje mnie czasem kilka kawałków , a czasem jeden czy dwa.

Postanowiłem zrobić sobie z tych płyt składanki. Opcja kopiowania na komputerze odpadła. Miałem kiedyś nagrywarkę Philipsa CDR 560 i kopie nagrane na niej działają bez problemu od 11 lat. Natomiast komputerówki padają co jakiś czas. Pomińmy temat programów i płyt...

Postanowiłem ponownie kupić nagrywarkę stacjonarną.

Kupiłem Philipsa CDR 775 dwu kieszeniowego. Niestety padł po trzeciej zgranej płycie i wraca do właściciela.

Udało mi się kupić Pioneera PDR 05 wyglądającego jak nowy z pudełka.

Ale mam mały problem...

Mam obecnie dwa odtwarzacze CD ale żaden z nich nie ma wyjścia cyfrowego.

Jeden to Marantz CD40 w trakcie totalnej przeróbki , a drugi Denon DCD 660 czekający na lampizację.

Jeden i drugi ma wyższe modele z tą samą płytą , które mają wyjścia cyfrowe.

Chciałbym zrobić możliwie najlepsze kopie płyt.

Nie wiem , czy kupić uszkodzony model z wyjściem cyfrowym i przełożyć , czy zrobić porządnie całe wyjście ( ale to nie jest łatwy temat ) , czy może sprzedać Denona i kupić inny CD?

Zastanawiam się nad ostatnią opcją.

I rodzi się kolejne pytanie.

Co kupić jako dobry napęd z dobrym wyjściem cyfrowym ?

Nie interesują mnie piloty , funkcjonalność czy brzmienie po analogu.

Jakieś propozycje ?

Sprzedaj tego Pioneera PDR 05 bo nie najlepszy to sprzęt. Lampizacja Denon'a nie jest teraz opłacalna, lepiej by było pominąć ten proces i zastosować nieduży kondensator. Marantz jest jeszcze ok ale jak go podłączysz do Pioneera to się okaże, że kabel za krótki bo trzeba go owinąć wokół grzdyla. Przedłużanie kabla nie jest łatwe bo trzeba mieć taśmę izolacyjną i tak jak w Philipsie spada jakość. Sprzęty dwu kieszeniowe są niedobre, a koszt scalania osobnych źródeł mocy nie jest w cale taki wysoki i prawdopodobieństwo uszkodzenia rdzenia jest znikome. Jako dobry napęd z wyjściem cyfrowym proponuję Luxman D08, nie wiem czy ma pilot.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pioneer PD-R 05 to jest najlepsza nagrywarka audio na rynek konsumencki. Temat nagrywarek przerabiałem w czasach kiedy pracowałem w radiu. Konkurent był wówczas tylko jeden: Marantz DR-17. Daruj sobie budżetówkę w stylu CD-40 czy w/w Denona. Zadbaj o dobry odtwarzacz z wyjściem koaksjalnym i kup porządny kabel. Sprzęt jest tego wart.

Piiwko - Twój wpis jest.. No sam nie wiem jak to określić ;)

Disco - no właśnie w tym problem - który to dobry odtwarzacz ?

Ten CD40 uważam za udany model.

Pomijając plastikową obudowę , ma dobry napęd i dobrego DACa.

Nie jest to co prawda CDM0 czy podobne ale na pewno lepszy niż prawie wszystkie obecnie produkowane.

A wydaje mi się że podstawa to właśnie dobry napęd.

Zegar taktujący już wymieniony , tak jak poprawione całe zasilanie.

Znalazłem bufor S/PDIF firmy MrElektronik i już do mnie jedzie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapowiada się ciekawie.

Ukryta Zawartość

No cóż...

Coraz gorzej z tym forum...

Problem rozwiązany :

Ukryta Zawartość

Strona 6

Testów jeszcze nie robiłem , ale opiszę w tamtym wątku.

Może komuś się przyda.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

...

Bufor SPDIF zdaje egzamin.

Jest naprawdę dobrze.

Ja niestety zrezygnowałem z tego układu bo nie mam sygnału " taktującego " przerwy do automatycznego rozpoznawania tracków w nagrywarce.

Jednak jako sam układ do zewnętrznych DACów gorąco polecam.

Ja chciałem zapytać w tym temacie o sprawę pokrewną: sam posiadam PDR-04 i chciałem spytać, czy możliwe jest i jak to zrobić obejście zabezpieczeń na niektórych płytach? Tzn. wiem, że można wówczas nagrywać po analogu, ale wiadomo, że to nie jest optymalne rozwiązanie. Czy idzie więc jakoś obejść zabezpieczenia na płytach audio?

Ja chciałem zapytać w tym temacie o sprawę pokrewną: sam posiadam PDR-04 i chciałem spytać, czy możliwe jest i jak to zrobić obejście zabezpieczeń na niektórych płytach? Tzn. wiem, że można wówczas nagrywać po analogu, ale wiadomo, że to nie jest optymalne rozwiązanie. Czy idzie więc jakoś obejść zabezpieczenia na płytach audio?

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.